Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Ce poate aduce un titlu de Doctor Honoris Causa al ULBS? Relatii economice

Directoarea generală a Hanban, Xu Lin, a primit săptămâna trecută titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Sub directoratul lui Xu Lin, Hanban a dezvoltat o impresionantă rețea de institute Confucius în întreaga lume. Cel de la Sibiu, înființat acum șapte ani, va începe să joace și un rol economic între China și România, a anunțat Xu Lin.
 
Titlul de ”Doctor Honoris Causa” reprezintă cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de Senatul ULBS, acelor persoane care au dovedit de-a lungul timpului contribuții semnificative în domeniul științelor sau unor persoane publice care au merite universitare deosebite sau contribuții esențiale la nivel internațional în lumea academică sau la dezvoltarea Universității.  Primirea în rândul membrilor de onoare al corpului academic al ULBS, reprezintă gestul a recunoaștere al valorii personale incontestabile. 
Decizia de a o propune pe Xu Lin pentru acest titlu aparține Facultății de Litere și Arte din cadrul ULBS, decizie care ”s-a bazat pe argumente solide, susținute de remarcabila activitate didactică și științifică a domniei sale”, după cum au arătat reprezentanții Facultății, în cadrul ceremoniei care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.
 
”Cetățean al întregii lumi”
 
”Evenimentul la care asistăm astăzi este un prilej de a celebra și onora personalitatea doamnei Xu Lin. Orice încercare de a contura profilul moral, cultural și științific al personalității înnobilată astăzi cu cea mai înaltă distincție pe care o personalitate o poate conferi, în semn de recunoaștere a meritelor sale, se dovedește a fi un demers extrem de complex”, a arătat profesoara Nicoleta Burdușel, cea care a dat citire cuvântului ”Laudatio in integrum” la decernarea titlului personalității din China. 
”Excelența sa, doamna Xu Lin, este o personalitate recunoscută la nivel internațional, având contribuții remarcabile în domeniul educațional și în promovarea studiilor de sinologie, la nivel mondial, printr-o bună cunoaștere a limbii și culturii chineze, precum și un promotor activ al dezvoltării și creșterii prestigiului Institutului Confucius, din cadrul Universității «Lucian Blaga» din Sibiu. Astfel, putem spune că în cazul domniei sale, succesul a transgresat granițele naționale, devenind global, iar doamna Xu Lin, director general al Hanban, a devenit un cetățean al întregii lumi, la fel cum institutele Confucius aparțin Chinei, dar și întregii lumi”, a mai arătat profesoara din cadrul ULBS.
 
”Când eram tânără, am văzut un film despre România”
 
Extrem de destinsă, după primirea titlului, Xu Lin a povestit audienței primele ei amintiri legate de România,amintiri rămase după vizionarea în anii liceului a unui film despre țara noastră. Imagini care au convins-o că trebuie, cândva, să viziteze România. ”Am primit titluri din mai multe țări, dar majoritatea celor care mi le-au acordat au venit în China. Datorită prietenilor mei de aici sunt foarte onorată să vin la Sibiu. Sunt fericită să devin membru al Universității voastre. Mulțumesc fostului rector, Constantin Oprean, dar și noului rector, Ioan Bondrea. Cred că trebuie să fac tot ceea ce pot pentru Universitățile noastre. România și China sunt țări prietene. Când eram tânără, în anii ’70 am văzut un film despre România și de atunci am dorit să vizitez această țară”, a povestit directoarea generală a Hanban.
 
Anul viitor, conferință economică la Sibiu
 
Directoarea Hanban a anunțat că anul viitor, la Sibiu, Institutul Confucius va organiza o conferință la care să participe 200 de persoane: 100 din China și 100 din România. Invitații principali vor fi profesori universități, autorități din China, dar și șefii unor companii chineze interesați de dezvoltarea afacerilor în această zonă a lumii. ”Prin această conferință, să putem vedea cum dezvoltăm relațiile economice dintre cele două țări. Institutul Confucius de aici este primul înființat în România și, de asemenea, cel mai performant. De anul viitor, sperăm ca Institutul Confucius să joace un rol mult mai important nu doar în promovarea limbii și culturii chineze, dar să devină și un pod al relațiilor economice dintre cele două țări. Sper ca institutul de aici să devină numărul unu nu doar aici, ci și în Europa și la nivel mondial”, a mai spus Xu Lin. Ea a declarat că este momentul ca rolul Institutului Confucius de la Sibiu – primul înființat în România – să se diversifice. Iar din punct de vedere economic, această zonă este atractivă pentru potențialul agricol.
”Avem nevoie de un pod pentru a îmbunătăți dezvoltarea relațiilor economice. Sibiul este atractiv din acest punct de vedere având în vedere industria turistică, comerțul, iar aici trebuie să remarc bogatele resurse în agricultură, pe care le putem găsi aici. În acest domeniu, avem o lacună, pe care trebuie să o îndepărtăm. Sibienii pot găsi o piață de desfacere în China pentru produsele agricole”, a mai adăugat Xu Lin.
 
”Aproape o oră mi-a luat să vizitez cele două piețe din centrul Sibiului, acest oraș plin de istorie și de farmec. Imaginile de aici m-au atins la suflet. Este un oraș pe care îl voi recomanda în China. Voi îndemna studenții să vină să studieze aici”, Xu Lin
 
Noi programe de licență în cadrul ULBS. Printre care și ”medicina tradițională”
 
Despre dezvoltarea relațiilor comerciale între China și România prin intermediul Institutului Confucius, rectorul ULBS, Ioan Bondrea, vorbea încă din anii trecuți. El consideră, de asemenea, că prin intermediul acestuia pot fi dezvoltate noi programe de licență. Doamna Xu Lin, vă mulțumesc că ați acceptat să faceți parte din comunitatea academică a Universității și – cu siguranță – cu dumneavoastră vom fi mai valoroși. Institutul Confucius din Universitatea noastră trebuie să fie un vehicul de progres și în zona economică, nu doar în cea culturală sau cea a civilizației chineze. Vă rog să ne sprijiniți pentru dezvoltarea licenței chineză-engleză și, în același timp, pentru o secție de medicină tradițională chinezească în Facultatea de medicină”, a afirmat Bondrea.
Despre înființarea Institutului la Sibiu, rectorul ULBS a vorbit apelând la termeni precum ”realizare vizionară”. ”Există o întâlnire spirituală între Lucian Blaga și Confucius. Ceea ce dă Universității noastre o a treia dimensiune, cea culturală, pe lângă cea de educație și științifică. Zilele acestea toți cei trei piloni s-au potrivit de minune, având în vedere evenimentele academice și științifice care au loc în cadrul Universității noastre. Sigur, în acest loc nu s-a ajuns ușor. A fost acel 2007, când am devenit prima universitate care a avut această realizare importantă și vizionară pentru România, de a avea această legătură culturală cu civilizația chineză. Ne-am maturizat, iar peste șapte ani, iată, doamna director general Xu Lin acceptă cu plăcere să facă parte din comunitatea academică a universității noastre. Cred că s-a gândit că a făcut îndeajuns de multe eforturi pentru Institutul Confucius din afară și a cântărit că e cazul să și intre în comunitatea noastră universitară”, a mai afirmat Ioan Bondrea.
 
Cel mai performant institut
 
Condus de la bun început de prof. Song Shaofeng, Institutul Confucius de la Sibiu are filiale la Deva și Constanța. A contribuit la înființarea programului de licență pentru limba română și chineză, în cadrul Facultății de Litere și Arte, cu începere din anul 2010. A încheiat o serie de parteneriate cu instituții locale și naționale, pentru extinderea activității.  ”Toate acestea s-au realizat cu aportul direct și personal al Excelenței Sale, doamna Xu Lin, director general executiv al institutelor Confucius. Personalitatea doamnei Xu Lin s-a impus la nivel național și global prin conturarea unei strategii pe termen mediu și lung al reformării științelor umaniste în China, dezvoltării studiilor de sinologie la nivel mondial printr-o amplă și fundamentată misiune de înființare și promovare a institutelor Confucius, ca centre culturale, având la bază parteneriatul dintr-o universitate din țara gazdă și o universitate din China. Rolul acestora este de a pregăti o nouă generație de sinologi, de a forma o masă critică de specialiști care vor dobândi competențele comunicării interculturale, într-o lume globală supusă schimbărilor imprevizibile și în continuă interacțiune la toate nivelurile: social, cultural, educațional, economic, politic, ecologic”, a mai arătat profesoara Nicoleta Burdușel, în cuvântul său.
”Din momentul lansării oficiale în 2007, Institutul Confucius de la ULBS, primul din România la acea vreme, având ca partener Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, a parcurs o traiectorie constat ascendentă, beneficiind de sprijinul conducerii ULBS prin strategia de internaționalizare academică, precum și planul de dezvoltare instituțională și, în același timp, de sprijinul constant al Hanban. În cei șapte ani de activitate, Institutul Confucius din cadrul ULBS, a inițiat, organizat și dus la bun sfârșit cu mult succes nenumărate acțiuni culturale, menite să promoveze valorile tradiționale ale poporului chinez, precum și o gamă variată de programe și cursuri pentru studiul limbii și culturii chineze, în conformitate cu cerințele locale ale comunității academice, societății civile și mediului de afaceri. Premisa Institutului Confucius este de a consolida puntea de legătură dintre România și China printr-o largă și fundamentată conștientizare a culturii milenare chineze, dar și a modernității și miracolului chinez”, a mai arătat aceasta.
”Nu mi-am imaginat rolul pe care Institutul Confucius îl poate juca la Sibiu. De anul viitor, rolul acestui institut va crește, pentru a îmbunătăți nu doar prietenia dintre cele două țări, ci și relațiile comerciale”, a mărturisit și Xu Lin.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

unu\'

Acum 10 ani

As fi curios sa stiu citi dintre absolventii ULBS stiu cine a fost Confucius?Ii ajut putin:n-a fost sef de echipa la Marele Zid si n-a fondat Alibaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus