Joi,
14.11.2024
Innorat
Acum
4°C

Alegeri pentru Senatul ULBS: Fostul rector Ioan Bondrea a fost ales la un vot diferență, în turul 2. Votul pentru studenți a fost anulat

Alegeri pentru Senatul ULBS: Fostul rector Ioan Bondrea a fost ales la un vot diferență, în turul 2. Votul pentru studenți a fost anulat

În cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu e în plină desfășurare procesul electoral prin care se aleg noii membri ai structurilor de conducere. Ieri a avut loc al doilea tur pentru alegerea membrilor în Senatul universității din rândul cadrelor didactice. Între timp, alegerile pentru rezprezentanții studenților în forul suprem al universității au fost anulate din cauza unei „erori materiale”.

Procesul electoral a început la ULBS în vară, când a fost organizat referendumul privind modalitatea de alegere a viitorului rector pentru mandatul 2024-2028. Acesta va fi desemnat prin vot direct și secret.

În luna octombrie a început procesul pentru desemnarea reprezentanților studenților în forul suprem al universității – Senatul ULBS –, dar și în consiliile facultăților, prin depunerea candidaturilor. Conform calendarului, alegerile au avut loc pe data de 6 noiembrie 2023.

Senatul universitar este format din maxim 85 de membri, dintre care majoritatea sunt cadre didactice și cercetători titulari, iar o proporție de minim 25% sunt studenți. Membrii sunt aleși prin vot universal direct și secret​​. Pentru mandatul 2024-2029, un număr de 22 de locuri este alocat studenților – cele mai multe locuri fiind destinate facultăților de Inginerie, Medicină și Socio-Umane – câte patru.

La sfârșitul lunii noiembrie au avut loc alegeri pentru funcțiile de directori de departamente în cadrul facultăților.

Pe data de 5 decembrie și 8 decembrie au fost aleși membrii Senatului ULBS și ai consiliilor facultăților în cadrul a două tururi de scrutin din rândul cadrelor didactice.

Cum sunt aleși membrii Senatului ULBS

Procedura de alegeri în Senatul universitar al Universității Lucian Blaga din Sibiu este detaliată în Regulamentul privind organizarea și desfășurarea alegerilor/numirilor structurilor și funcțiilor de conducere pentru mandatul 2024-2029 și cuprinde următoarele aspecte principale:

Structura de conducere a universității: Senatul universitar, alături de consiliul de administrație și alte consilii la nivelul facultăților și departamentelor, formează structura de conducere a universității​​.

Rolul Senatului ULBS: Senatul reprezintă cel mai înalt for de decizie și deliberare din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) și este constituit prin alegeri pe baza principiului reprezentativității și eficienței decizionale​​.

Calități necesare pentru candidați: Candidații pentru Senatul universitar trebuie să demonstreze experiență și rezultate performante în activitatea didactică și de cercetare, să se bucure de prestigiu în comunitatea academică și să fi demonstrat comportament etic și devotament față de universitate​​.

Condiții pentru a candida: Candidații nu trebuie să fie implicați în activități ce ar genera conflicte de interese sau situații de incompatibilitate conform Codului de Etică și Deontologie Universitară și a altor reglementări relevante​​.

Componența Senatului: Senatul universitar este format din maxim 85 de membri, dintre care majoritatea sunt cadre didactice și cercetători titulari, iar o proporție de minim 25% sunt studenți. Membrii sunt aleși prin vot universal direct și secret. 

Procesul de nominalizare și votare: Candidații trebuie să depună un dosar de candidatură care include mai multe documente precum declarația de eligibilitate, CV, scrisoare de intenție, fișa de aptitudini și avizul Consiliului facultății. Alegerile sunt organizate în trei secții de votare, iar numele candidaților sunt listate alfabetic pe buletinele de vot​​.

Durata mandatului: Mandatul Senatului universitar este de 5 ani pentru cadrele didactice. Pentru studenți, mandatul este de maxim 5 ani sau se încheie la data finalizării ciclului de studii în care acesta a fost ales, fără a depăși mandatul Senatului ULBS.

Validarea alegerilor: Pentru ca alegerile să fie validate, este necesară prezența la vot a minimum două treimi din numărul electorilor înscriși în listele de vot ale fiecărei circumscripții electorale. În cazul în care această condiție nu este îndeplinită sau dacă nu toate locurile sunt ocupate, se organizează un nou tur de scrutin​​.

Rezultatele

Reprezentanții ULBS au publicat rezultatele alegerilor membrilor Senatului care vor face parte din această structură începând cu anul viitor.

Astfel, în turul I au fost aleși 56 de membri din rândul cadrelor didactice. Printre aceștia se numără actualul rector, Sorin Radu, precum și actualii prorectori Raluca Sassu, Andrei Terian, Horațiu Dura și Gabriel Racz.

În turul al doilea, desfășurat vineri, 8 decembrie, au fost aleși alți șapte membri. Președintele în exercițiu al Senatului, Ioan Bondrea, fost rector al ULBS timp de 8 ani, a fost ales la limită, obținând 42 de voturi, cu unul mai mult decât următorul clasat. 

„S-a încheiat turul doi, nu e nimic senzațional, pentru că și în anii trecuți a fost organizat al doilea tur. Nu m-am așteptat la un anumit număr de voturi, e bine că am fost ales. Săptămâna viitoare rezultatele trebuie să fie validate. Așteptăm deja să vedem în ianuarie ce se întâmplă”, ne-a spus Ioan Bondrea.

Ioan Bondrea a fost ales în funcția de președinte al Senatului ULBS în ianuarie 2020, cu o majoritate covârșitoare de voturi, prelluând această funcție după 8 ani la conducerea universității sibiene.

Votul studenților, anulat

Alegerile pentru desemnarea reprezentaților studenților în Senatul ULBS, care au avut loc pe data de 6 noiembrie, au fost anulate din cauza unei „erori materiale” conform procesului verbal al Biroului electoral central pentru studenți.

„Biroul Electoral Central pentru Studenți a constatat existența unor erori materiale în desfășurarea alegerilor pentru studenți, respectiv: eroare în platforma de vot în asigurarea voturilor tuturor studenților din universitate pentru alegerea reprezentanților Senatului, fapt ce încalcă prevederile Regulamentului de alegeri, art. 7 alin. (2), decalaje cu privire la transmiterea mail-ului de votare pentru toți studenții ULBS, fapt ce a împiedicat exercitarea dreptului de vot în intervalul stabilit pentru toți studenții, precum și existența unor vicii de procedură, respectiv nerespectarea termenului de 15 zile reglementat de art.15 din Regulamentul de desfășurare a alegerilor reprezentanților studenților în structurile de conducere ale ULBS pentru mandatul 2024-2029”, se arată în procesul verbal.

Astfel, conform unui nou calendar aprobat, studenții își vor alege reprezentanții în Senatul universității pe data de 19 decembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 21 decembrie. În cazul în care va fi necesară organizarea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc pe 8 ianuarie 2024.

Ce alegeri mai urmează la ULBS

Conform calendarului general al alegerilor din cadrul ULBS, următoarele alegeri sunt cele ale viitorului rector. În perioada 9-11 ianuarie 2024 urmează depunerea candidaturilor, în 29 ianuarie – 2 februarie 2024 urmează campania electorală, iar alegerile sunt programate pentru data de 5 februarie și 7 februarie, dacă va fi necesar al doilea tur.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

16 comentarii

Un votant

Acum 11 luni

*** Nu a facut absolut nimic ca decan, rector și președinte al senatului! Nimic! Bai oameni buni…nimic! *** Numai autosuficienta! Mergeți să vedeți cum arată facultatea de inginerie și vă convingeți! Bănci și scaune de acum 50 de ani! Bătaie de joc pentru studenți și masteranzi! Bătaie de joc pentru cei mai tineri care nu mai au loc de Moș Crăciun! Să sperăm ca nu l mai alege rectorul încă o dată președinte de senat! Nu mai are autoritatea necesară! Rușinos!

*** Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului calomnios folosit.

Raspunde

Argument

Acum 11 luni

Nu vreau să intru în discuție, dar actuala clădire a Ingineriei a fost construită după 1990, deci mobilierul nu poate fi vechi de 50 de ani.
Raspunde

HBomb

Acum 11 luni

Du-te și vezi, chiar dacă mobilierul și dotările fi de prin 1990, arată de parcă ar fi din anii 70.
Raspunde

Ionica

Acum 11 luni

Poate ca Ionica va avea decenta sa nu mai candideze la presedentia senatului si sa-si vada de nepoti. Daca va candida, sunt sanse mari sa nu fie ales. Iar daca va fi ales oricum impopularitatea lui va fi decontata de actualul si probabil viitorul rector. Deci e o situatie win-win-win aici :))))))
Raspunde

Nene

Acum 11 luni

Da nenea asta din poza avea voie sa candideze? Nu-l cauta DNAul pe acasa?
Raspunde

CSFNCSF

Acum 11 luni

Un om care a intrat "la mustatză" în senatul ULBS, cu numărul minim de voturi, nu mai are ce să caute la conducerea acestui for! Dar vom vedea și cum o s-o joace aici rectorul Radu: va merge pe sentimentalisme sau va lua singura decizie corectă în situația dată?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Senator

Acum 11 luni

Acest mesaj a fost șters din cauză că nu are nicio legătură cu subiectul

Raspunde

Robert

Acum 11 luni

Presedintele senatului este ales prin vot de catre senatul ULBS. Nu este numit sau propus de rector
Raspunde

Senator

Acum 11 luni

Același lucru am spus indirect în comentariul șters de către cenzura de la TS. Ei stabilesc mai nou ce legătură are ce gândesc membrii Universității cu cele place lor... Din păcate, Sorin Radu conduce de fapt tot. De la departamentele administrative până la Senat. Tot este condus de oamenii lui și ai aghiotantului Andrei Terian. În cinci ani nu se va mai auzi nimic de ULBS. Copiii și nepoții noștri vor merge la Cluj să dea admiterea... Pentru cine înțelege ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciolănel

Acum 11 luni

Deci ULBS e condusă de rector și de „oamenii lui”, prorectorii (prin definiție, prorector = înlocuitor/ajutor de rector)? Dumnezeule mare, în ce țară trăim??? Fraților, ați mai auzit una ca asta - universități conduse de rectori??? Dați-i repede și Senatorului Ciolănel ceva, până nu dă fuguța la Cluj și rămânem fără oameni competenți!!!
Raspunde

@ciolanel mititel

Acum 11 luni

Ciolanel mititel (la toate) nu ai înțeles nimic din propoziție. Nu ne lua cu etimologia că îți dezvălui doar prostia! Nu te fã cà nu ai înțeles și nu denatura discuția, derutând audiența. Vorbea cineva de prorectori? Era vorba de "oamenii lui". Dacă ești de la Litere, e cam nasol. Dacã ești de la comunicare, e și mai rău.
Raspunde

Ciolănel

Acum 11 luni

Mulțumim pentru clarificări, domnule Pascu!!!
Raspunde

@ciolānel (foarte mititel..)

Acum 11 luni

Mare e grădina de pe bulevard!!! Cât de jalnic, penibil și limitat e aparatul vostru de propagandă.
Raspunde

Universitatea e cu noi?!

Acum 11 luni

Dl. Bondrea trebuie sa aiba mereu o functie?! Sa ne mai slabeasca si sa se apuce de cercetare! Vrem sa vedem ce realizari profesionale are! Ca sa se faca economie de timp si logistica, propun ca unii universitari de la Sibiu sa fie alesi pe viata in functii si asa sa scapam de o daravela!
Raspunde

???

Acum 8 luni

Ce cercetare? Pana acum a cercetat ceva? Sa vedem ce rezultate are, ce carti a scris. Valabil pentru toti univesritari cu functii de conducere sau care vor functii. Prind un grant cu bani europeni si se lauda de parca ar fi descoperit quadratura cercului. Mai iesi si la pensie ca sa va ocupati de gradinarit, sa mai calatoriti pe banii vostri, nu ai ULBS- ului...
Raspunde

Profu

Acum 8 luni

Bondrea- ales pe viata... Nu poate exista fara functii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus