Vineri,
17.09.2021
Parțial Noros
Acum
23°C

Obraz gros si gulere albe

Sibiul începea prin 2003-2004 un proiect care în timp a demonstrat că a fost un mare succes: Zona Industrială Vest. Strategia Primăriei Sibiu, condusă și atunci tot de Klaus Iohannis era pe cât de simplă, pe atât de eficientă: Veniți în Sibiu, vă acordăm facilități la cumpărarea terenului (prețuri sub prețul pieței), aducem și utilitățile gratis, numai să veniți. Și au venit.

În 2004, erau puțin peste o mie de angajați. Acum doi ani erau 6.300 de salariați. Zona Industrială Vest a Sibiului a rulat în 2002 nu mai puțin de 2,25 de miliarde de lei prin cele 24 de companii care activau aici. Cele mai mai importante nume de acolo sunt Continental Automotive Systems, Marquardt, Takata Petri, ROB Systems, MHS Sibiu Truck&Bus (dealer Man), Contempo Cars Sibiu, Bramac, Cognor Stahlhandel, Esarom, Siemens, Phoenix Mecano Plastic și multe altele. Iar zona este în continuă creștere. Facultatea de Inginerie, de exemplu, are o capacitate de ”producție” de angajați calificați mult prea mica față de cerințele companiilor din zonă.

Ce rămâne din ”afacerea” stat-privat începută acum 10 ani? Pentru Sibiu rămân multe locuri de muncă, taxe plătite la stat, impozit pe salarii. Nu vorbesc de impozit pe profit, pentru că marea majoritate a companiilor încearcă să-l facă mic, miculuț, din motive de fiscalitate, iar ”grosul” merge pe contracte de consultanță cu firme din vest.

Care a fost business-ul investitorilor? Au cumpărat un teren ieftin, au primit utilități, au avut forță de muncă ieftină și bine pregătită, au intrat într-o zonă în centrul țării, cu acces din ce în ce mai ușor spre ”mama-vest”.

Afacerea pare o poveste de business din care toată lumea câștigă. Aici aș interveni doar cu un amendament.

Zona Industrială Vest cu tot ce e acolo, nu e Sibiu. Nu aparține Sibiului. E altceva. Nu am văzut nicio companie de acolo implicată cu adevărat în viața cetății. Nu îi interesează. Nu i-am văzut sprijinind sportul, cultura, educația. Pardon, au finanțat laboratoare la ULBS pentru a prelua studenții direct pregătiți pentru ce au ei nevoie. În rest, nimic. Deși în țările lor își alătură numele alături de competiții sportive, artiști, importante evenimente. Sibiul nu e altceva decât o colonie. O colonie unde o echipă de baschet, de exemplu, se luptă în fiecare an să-și încropească un buget. De ce aici nu?

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

silviu

Acum 6 ani

Aici te inseli.Marquardt, Continental,rud au sprijinit toate evenimentele culturale petrecute în Sibiu,pana și Contempo Cars( cu ce mașini se plimbau domnii de la teatru?bmw seria 7). Deci articolul asta nu prea își are rostul.
Raspunde

alex

Acum 6 ani

total dezacord...ca sa vezi daca sau implicat sau nu ar trebui cred cel putin iesit din redactie, ca de pe geam nu se vede prea mult...articolul asta imi schimba un pic parerea buna care o aveam despre voi si e pacat!
Raspunde

Politic

Acum 6 ani

E un articol politic ... astfel incat tovarasul Cindrea sa fie multumit. Indirect il discrediteaza pe Iohannis. Din nefericire pentru cel care a scris acest \"articol\" sibienii mai citesc si altceva in afara de Turnul Sfatului.
Raspunde

Iulia

Acum 6 ani

Contempo Cars - sponsor Sibiu Open. Cu masinile de la ei au fost plimbati jucatorii la meciuri si antrenamente :)
Raspunde

Sibian,

Acum 6 ani

Aline....de pe ce mealeaguri te tragi?...esti cumva din SUD de la rosii?...nu te tine nimeni cu forta in Sibiu daca nu iti convine....daca esti ziarist bun te poti duce la bucuresti la antena 3 sau ghita TV. PS: Toata lumea stie ca voi de la TS scrieti doar la comanda si la santaj politic.....
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Turul Ciclist al Sibiului sponsorizat de firmele amintite de time. Cursa Sponsorilor pentru angajati, ultima editie avand un numar de 250-300, sponsorizata de firmele amintite de tinel. Continental pe langa acestea si dotarea Universitatii au in fiecare an actiuni creative si caritabile. Daca era adevarat iti dadeam dreptate. Te rog sterge-l, ii destul ca sunt multi cei care arunca cu rahat.
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Intrebare: cei care administreaza CSU Sibiu, s-au dus sa caute sponsori, sau asteapta sa le bata sponsorii la usa? Carabulea accepta si alt nume de firma pe tricourile jucatorilor? Sunt cateva intrebari fara raspuns, si atunci finalul articolului ii o idiotenie.
Raspunde

BB

Acum 6 ani

Şi totuşi... Mă adresez unora dintre ante-scriitori. Am o experinţă negativă la acest capitol. Nu am aşteptat să ne bată sponsorii la uşă cu oferte, ci ghidat de un articol apărut cam trei ani în urmă în \"Sibiu 100%\" am bătut la uşa celor de la \"Marquardt\" împreună cu unul din colegii cu care activăm în domeniul schiului alpin. Ne-au primit, am stat de vorbă, iar la întrebarea lor despre ce avem nevoie la o sumă ce n-o putem obţine, noi am răspuns: o tabelă electronică de la TAG Heuer, de la care avem achiziţionat şi restul echipamentului de cronometrare (deci cu softul compatibil), care la vremea aceea era cca. 4000 euro. Nu ni s-au făcut niciun fel de promisiuni, dar am fost invitaţi să aşteptăm până analizează şi ne vor comunica. Menţionez că suntem o societate non profit care organizăm \"Cupa SPERANŢELOR Sibiene\" la schi alpin pentru copiii de până la 12 ani şi ne dăm concursul în organizarea şi arbitrarea altor concursuri pe plan local, dar şi afară de judeţ, dacă suntem solicitaţi. Ei bine peste câteva zile am fost sunaţi, iar răspunsul a fost: \"Ne pare rău, dar noi urmărim să susţinem evenimente de mai mare anvergură.\" Atunci îmi pun întrebarea: dacă tot susţin Universitatea că au nevoie de tineri bine pregătiţi, de ce nu susţin şi activităţi pentru copii, care sunt un alt eşalon al viitorului lor? Dacă nu şi-au permis măcar o parte din valoarea acelei tabele, cum pot susţine acţiuni de mai mare anvergură? Sincer cred că-i numai gura de ei.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

..cati bani ai luat de la psd?zona ind. vest a sustinut diferite activitati in sibiu sa nu mai zic de taxele si impozitele colectate de acolo.credeam ca ziarul e apolitic...pana acuma.sant dezamagit
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Va rugam sa scrieti doar ce vrem noi sa citim. Nu exista -imaginati ! Nu stiti - va spunem noi ! Sibienii adevarati /verzi nu suportam critica. V -ati prins : suntem perfecti (vorba unuia) !
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Aline, sunt un mare fan al echipei de baschet si regret faptul ca aceste companii nu sprijina echipa, sunt surprins, deoarece nu se intampla acest lucru. Insa, multe din companiile din ZIV au sponsorizat si continua parteneriatele cu Turul Ciclist al Sibiului. Marquardt, de exemplu, a sponsorizat Vointa cand era in Liga I, dar de ce nu se implica si la baschet nu stiu. Poate era mai potrivit un articol in care sugerai ca s-ar putea implica mai mult in viata comunitatii, dar afirmatia referitor la nemplicare este incorecta.
Raspunde

michael

Acum 6 ani

sau lasa ... daca e asa ar trebui sa ne declaram nemultumiti si ptr faptul ca nu contribuie la campania electorala a \" nu stiu \" carui partid ... tiganeala ...
Raspunde

unu\'

Acum 6 ani

Nu va mai plingeti:sportul sibian,fotbalul evident ,ca doar nu suntem urmasii lui Bobu\' Fisher!,a incaput pe miini bune(cu multe aplauze si suflaturi de usurare).Si pentru ca toate trebuiau sa poarte un nume,li s-a spus simplu:Keul!
Raspunde

nelu

Acum 6 ani

Voi ati fost implantati aici ptr, manipulare si spalarea creierelor sibienilor, respectiv ptr. stabilirea capitalei regionale la iasov. Ce se intimpla cu mii de oameni daca nu veneau acei investitori in vestul orasului? Asa ca lasa-ne
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus