Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Ponta vs. Iohannis. Cine strange restul?

Împreună, cei doi candidați depășesc 70%. Unul (Ponta) mai are nevoie de 10 procente pentru a deveni președinte. Celălalt (Iohannis) mai trebuie să facă rost de aproape 20. Rezultatele exit-poll-urilor confirmă în marja de eroare sondajele de dinaintea turului doi. Până peste două săptămâni, analiștii vor dezbate unde se vor duce voturilor celor care nu au votat duminică Ponta sau Iohannis. Repriza a doua stă să înceapă.
Exit-poll-ul executat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) acordă lui Victor Ponta un procent de 41,50, în timp ce Klaus Johannis se poziționează pe locul 2, cu 31,20%. Sondajul a fost comandat de televiziunea Digi24. În sondajul comandat de Antena3, cifrele sunt asemănătoare. Victor Ponta ar fi obținut 40% din voturi, în timp ce Klaus Johannis ar avea 31%.
Prezența la urne, duminică, a fost peste alegerile din 2009 cu cinci procente. Dacă în 2009 au ieșit la vot 201 113 de sibieni, acum au fost 220 571. Procentul din 2009 era de 53.71%, în timp ce acum procentul este de 58,56%.  
La nivel național au fost declarați de către Biroul Electoral Central 9.563.769 de votanți, reprezentând 52,30% din totalul celor înscriși pe liste. În străinătate, au votat peste 120.000 de alegători  În Republica Moldova au votat 19.125, ,în Spania - 24.534, în Belgia - 4.699, în Marea Britanie - 6.235, iar în Italia - 28.484, însă mulți dintre cei care vroiau să voteze nu și-au mai putut exercita dreptul pentru că nu au mai avut timp: cozi imense, secții de vot puține, timp scurt, organizare proastă.

Cum s-a simțit votul. PSD: prea sobri pentru învingători

Liniște, oameni relativ puțini, împărțiți în două tabere. Asta se putea găsi la sediul PSD Sibiu, cu puțin timp înaintea anunțării exit-poll-urilor de la ora 21. Tinerii stau în jurul celei mai mari mese, seniorii în fața televizorului, în jurul unei mese ceva mai mici. Tinerii stau pe laptop-uri, făcând calcule, așteptând rezultate din teritoriu, veteranii partidului, tăcuți, impasibili. Tinerii au în față un videoproiector cu un excel în care sunt trecute cifre și localități, ceilalți stau cu un pahar de ceai sau cafea în față.
Nu sunt multe comentarii, se vizionează Antena 3. Se fac pregătiri pentru anunțarea exit-poll-ului. Gâdea: ”noi avem un exist-poll cu date sociologice, nu cu interviuri luate prin telefon ca ceilalți”. E completat din studio: ”date so-cio-lo-gi-ce, nu prin telefon”.
Încep să se anunțe rezultatele. Ponta – 40, nicio reacție. Iohannis – 31, nimic. Tăriceanu – 6. Zero. La sfârșit se aude un comentariu sec și la obiect: ”Dacă luăm voturile de la ăștia trei (Vadim, Meleșcanu și Diaconescu) și le adunăm cu ale lui Tăriceanu, trecem de 55”. Se trece în viteză pe la celelalte posturi: Digi24, România TV, Realitatea. Când apare aici Udrea, se comută repede pe alt canal. ”Sondajele sociologice sunt adevărate, au valoare științifică, celelalte sunt pur și simplu vrăjeli”, zice Mircea Badea, semn să ne-am întors pe Antena3.
Președintele partidului iese la declarații: ”E un scor bun care ne dă speranțe pentru turul doi, speranțe reale. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele din Sibiu și din municipiul Sibiu. Sper ca și ele să fie mulțumitoare. În județ mă aștept să fie bine. Să avem rezultate, să contribuim la victoria domnului Ponta”, a declarat Cindrea. Social-democratul a enumerat și candidații de la care speră ca Ponta să primească voturi în turul doi. ”Cred că multe voturi vor veni spre domnul Ponta, de exemplu voturile domnului Tăriceanu vor veni către noi, cu siguranță cred că și voturile Diaconescu, Vadim Tudor și altele vor veni în zona domnului Ponta. Cu siguranță vor fi și alții care n-au votat, care au așteptat rezultatele de la primul tur și vor veni în turul doi”, a mai spus Cindrea.

În sediul ACL: ca pe vremea lui Băse

Plin a fost sediul de campanie al ACL Sibiu cu mai bine de 15 minute înainte de închiderea urnelor. Precum în vremurile bune, din încăperea cu ieșire pe strada Nicolae Bălcescu se auzeau râsete și voci multe. Înăuntru, mulți tineri – cam jumătate -, dar și democrat-liberali mai mulți decât liberali. De așteptat, televizorul este pornit pe Realitatea TV. Cu cinci minute înainte de ora nouă, ”pe surse” vin informații cu rezultatele sondajelor la ieșirea de la urne care urmează să fie date publicității de televiziuni. Veselia crește, în contrast cu mima pe care o afișează Raluca Turcan: una îngrijorată, un pic obosită. Mircea Cazan este ”ascuns” într-un colț al încăperii, cel care se interesează mai vocal de diferite lucruri fiind senatorul Nicolae Neagu.
Cu televizorul dat la maxim, ceea ce era deja bănuit (Johannis are undeva peste 31%) încăperea se umple până la refuz la anunțarea rezultatelor sondajelor: care sunt aplaudate relativ timid, în contrast cu veselia afișată. Cu toții așteaptă discursul lui Iohannis, în timpul căruia liniștea este aproape deplină. Aparatul de partid soarbe cu nesaț gluma cu președintele PSD (”am văzut la tv că cei de la PSD și-au schimbat deja președintele”, aluzia lui Iohannis la faptul că Liviu Dragnea a fost cel care a vorbit înaintea lui Victor Ponta) și aproape toți râd cu poftă. Dar nu mult: Iohannis nu e Băse.

Declarațiile din tabăra lui Iohannis

Înaintea anunțării rezultatelor la nivel național, prin sediul ACL de pe Nicolae Bălcescu circulau și informații despre sondajele la ieșirea de la urne efectuate la Sibiu. Oamenii din partid au aflat care sunt secțiile de unde se culegeau date și le-au cerut. ”Iohannis are peste 70% în Sibiu”, este informația răspândită.
Prima care vorbește oficial este Raluca Turcan, co-președinta ACL Sibiu. Se declară mulțumită de votul sibienilor. ”Le mulțumesc sibienilor pentru mobilizarea incredibilă pe care au demonstrat-o la aceste alegeri, iar rezultatul va fi pe măsură, sunt convinsă. Va arăta că Sibiul vrea să dea tonul schimbării în toată țara. Sibiul va fi un model al seriozității, al reușitei prin proiecte și prin lucruri bine făcute”. Mircea Cazan, co-președintele ACL Sibiu din partea liberalilor, îi dublează mulțumirile. ”Vreau să mulțumesc celor din județul Sibiu, care au arătat că dacă municipiul lucrului bine făcut a fost un succes pentru România, sperăm ca și România lucrului bine făcut să fie un model, mai departe, pentru Europa, cu Iohannis președinte. Mulțumesc sibienilor care au arătat că președintele României pleacă de la Sibiu”. Pentru Mircea Cazan, diferența dintre Iohannis și Ponta poate fi recuperată în cele două săptămâni rămase până la turul doi. ”Eu cred că această diferență pe care am văzut-o la exit poll-uri va fi cu muncă și seriozitate recuperată”.
În cuvinte mai multe, cam același lucru îl spune și Raluca Turcan. ”Românii vor să își ia propriul destin în mâini. România trebuie să fie țara în care să își găsească viitorul cei mulți, iar politica să fie făcută pentru cei mulți. Politicienii trebuie să înțeleagă faptul că e nevoie de o altă abordare. O abordare onestă, încrezătoare și orientată înspre interesul public. Cred că asta își doresc cetățenii și asta ne-au arătat prin rezultatul votului. Sunt încrezătoare în rezultatele turului doi și cred că șansa pe care o avem acum și pe care românii o au acum în mâini nu va fi ratată”.
În 20 de minute, în sediul din centrul Sibiului aerul devine mai respirabil. Lumea rămasă e în continuare voioasă.

Rezultatele tuturor sondajelor efectuate de institutele din România:
IRES: Ponta – 41,50% , Iohannis – 31,2%, Tăriceanu – 5,3%, Udrea – 5,1%, Macovei – 4,5%
CSOP: Ponta – 38%, Iohannis – 32%, Macovei – 6%, Tăriceanu – 6%, Udrea – 6%
CSCI: Ponta – 40% , Iohannis – 31%, Tăriceanu – 6%, Macovei – 5%, Udrea – 5%
SOCIOPOL: Ponta – 40%, Iohannis – 31%, Tăriceanu – 6%

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

eva

Acum 9 ani

Noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

T.H.

Acum 9 ani

In 16 sa iasa lumea la vot sa voteze Victor Ponta ! Victor Ponta pentru viitorul tarii , pentru normalitate !!!
Raspunde

david ptr@TH

Acum 9 ani

Nu te-ai saturat?NEHALITULE
Raspunde

www

Acum 9 ani

pt. incretinul cu initiala T.H. nu inteleg cum te mai poate rabda pimintul din rominia nu vezi ca lumea inca vrea un trai mai bun un loc de munca in tara sasi creasca copii nu sa umble prin lume sasi cistige un bani ca sa poata sasi creasca copii. din toate ceati promis nu stiu cu cit la suta puteti sa va tineti de cuvint.
Raspunde

yyyyyyyy

Acum 9 ani

Ce normalitate vezi tu comunistule. fereasca Bunul Dumnezeu ca sa apuce unu ca ponta la conducere. VOTATI JOHANNIS PTR. O TARA NORMALA SI EUROPEANA, nu va mai lasati inselati de masinaria mincinoasa psd-ista
Raspunde

6

Acum 9 ani

e mare diferența de 10%...
Raspunde

XXX

Acum 9 ani

VOTATI JOHANNIS PE 16 NOV 2014
Raspunde

oliva

Acum 9 ani

ponta presedinte el stie ce proiecte bune are dejap pentru tara si va fii foarte bine.pentru noi
Raspunde

Ciudata atitudine ! Oare asta e jurnalism?

Acum 9 ani

De ce sprijiniti PDS? Sunt chiar curios. Credeam ca sunteti o echipa tanara si ca sunteti jurnalisti, nu carpe. De ce spun asta? Cititi si voi, autorii sau autorul, descrierile de la cele 2 sedii, sunt obiective? Si dau doar un exemplu : \"De așteptat, televizorul este pornit pe Realitatea TV. \" pe cand dincolo : \"Nu sunt multe comentarii, se vizionează Antena 3\". Nu mi-ar fi placut sa fi fost nici invers. Dar fiti jurnalisti nu carpe. Pentru ca ce am scris sus e doar un exemplu, toata descrierea pastreaza aceeasi nota. Foarte urat ! Si pentru ce? Sunt curios ce avantaje puteti avea ca sa nu mai fiti oameni, ca sa va vindeti !?!
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

70% din ce?
Raspunde

elena

Acum 9 ani

oliva! limba romana ar fi un proiect bun pentru tine.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

He,he, cum cine strânge restul, popa Sămărghițan că ăștia au numai mână de luat nu de dat.
Raspunde

ruxandra

Acum 9 ani

Ai oameni dragi sunt chiar curioasa..explicati-mi și mie va rog de ce votati iohannis? Nu am suferit destul în regimul Băsescu? Poate nici ponta nu e m bun dar cu siguranță ii va plăti cu vârf și îndesat gagaitului ăluia ce și-a bătut joc de noi 10 ani. Nu vi se pare ca sunteți manipulați prea ușor?
Raspunde

ruxandra

Acum 9 ani

Ai oameni dragi sunt chiar curioasa..explicati-mi și mie va rog de ce votati iohannis? Nu am suferit destul în regimul Băsescu? Poate nici ponta nu e m bun dar cu siguranță ii va plăti cu vârf și îndesat gagaitului ăluia ce și-a bătut joc de noi 10 ani. Nu vi se pare ca sunteți manipulați prea ușor?
Raspunde

ruxandra

Acum 9 ani

Ai oameni dragi sunt chiar curioasa..explicati-mi și mie va rog de ce votati iohannis? Nu am suferit destul în regimul Băsescu? Poate nici ponta nu e m bun dar cu siguranță ii va plăti cu vârf și îndesat gagaitului ăluia ce și-a bătut joc de noi 10 ani. Nu vi se pare ca sunteți manipulați prea ușor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus