Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Episcopului general de brigada Partenie Ciopron-Pastorul Armatei Romane

Părintele Partenie Ciopron a păstorit armata română, în funcţia de Episcop al Armatei, în perioada 25 septembrie 1937 – 22 august 1948, când a fost desfiinţată, sub presiunea autorităţilor sovietice Episcopia. Generalul de brigadă Partenie Ciopron a condus activitatea confesională în armată în condiţii excepţionale, atât în perioada interbelică cât şi în perioada celui de-al doilea război mondial (22 iunie 1941 – 9 mai 1945), precum şi după încheierea păcii de la Versailles, până în august 1948.

Partenie Ciopron s-a născut la 30 septembrie 1896 în Păltiniş, jud. Dorohoi. Ales episcop de Sfântul Sinod, la 17 iulie 1937, a fost hirotonit arhiereu pentru Episcopia Armatei, la 25 septembrie 1937, iar la 8 octombrie a primit, la Peleş, investitura în funcţie oferită de către Regele Carol al II-lea. În alegerea sa în această funcţie a contat şi recomandarea dată de Ministerul Apărării, pentru faptul că Partenie Ciopron, preot militar, în anii primului război mondial, la data de 29 iulie 1917, a fost rănit în bătălia de la Caşin, Oituz. Prestigiul şi osteneala înaltului ierarh se regăsesc în aprecierile celor chemaţi să-l noteze după regulile militare pentru anii 1942-1943: ”Felul cum îşi îndeplineşte misiunea şi calităţile sale sufleteşti puse numai în slujba neamului îl așează printre figurile proeminente ale bisericii noastre. Episcop militar de înaltă valoare morală”; ”Ţin să remarc că pe timpul operaţiunilor de acoperire pe care le conduceam în martie 1944, la Bălţi, l-am găsit acolo în mijlocul ostaşilor şi al pericolului, cu seninătatea sufletească şi fără frică de primejdie”.

Întoarcerea armelor contra Germaniei hitleriste aduce cu sine, nu după mult timp, şi instaurarea noilor autorităţi impuse de baionetele sovietice. Treptat, locul bisericii în realizarea educaţiei spirituale a ostaşilor este luat de noile organe de „educaţie, cultură şi propagandă” care promovau laicizarea, astfel că rolul Episcopiei Armatei şi al structurilor cu atribuţii religioase din oştirea română scade vertiginos. Acesta proces va culmina cu desfiinţarea Episcopiei Armatei şi cu excluderea clerului militar din armată. Dar acest fapt nu s-a petrecut brusc, ci a avut loc pe parcursul câtorva ani, din august 1944 până în august 1948. Odată cu această dispariţie încetează şi rolul jucat de unul dintre cei mai prestigioşi conducători ai săi. Ştergerea sa din controalele  armatei, cum a fost consemnată de ministrul Emil Bodnăraş, s-a efectuat în virtutea Legii cultelor din 3 august 1948, conform cărei preoţii militari nu mai făceau parte din cadrele active ale armatei. La 4 august, Partenie Ciopron era exclus din armată, iar la 31 august, Prezidiul Marii Adunări Naţionale a legalizat actul.

Trebuie menționat că perioada amintită, până la desfiinţarea serviciului confesional din armată, în 1948, Sibiul s-a afirmat şi ca un important centru religios, prin preoţii care au încadrat regimentul 90 infanterie preot col. dr. Ion Boţocan, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi nr. 2 Infanterie „Principele Carol”, col. dr. pr. Băcilă Ioan, Centrul de Instrucţie nr. 2 al Cavaleriei, regimentele 5 şi 35 artilerie şi alte structuri ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne.  

Ierarhul s-a întors în structurile Bisericii Ortodoxe Romane. În mai 1949, Patriarhul Justinian îl aduce pe Vlădica Partenie Ciopron ca episcop vicar patriarhal. Dar nu va scăpa de represaliile noilor autorităţi politice de la Bucureşti. În anul 1960 este anchetat, urmând să-i fie suspendată şi pensia. Din cauza Securității se va retrage la Mănăstirea Văratec. Aici îşi va găsi odihna de veci în anul 1980, la 28 iulie, fiind înmormântat în cimitirul acestei mănăstiri. După Revoluţia din decembrie 1989, se va reînfiinţa instituţia clerului din armată.

Col. (r.) V. Neghină

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus