Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

O parte din profesorii sibieni vrea sa returneze "mita electorala" statului

Cei 150 de euro promişi profesorilor în cadrul programului „Dezvoltarea carierei didactice“, finanţat din fonduri europene, au ajuns şi la dascălii din Sibiu. Ajutorul financiar nu stârneşte însă nici pe departe entuziasm în rândul profesorilor. Dimpotrivă, unii spun că este o jignire şi „evident, o mită electorală”pe care vor să o dea înapoi.

Directorul adjunct al unui liceu sibian, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, recunoaşte că toţi colegii de catedră au nevoie de bani ”pentru că salariile sunt cum sunt” şi fiecare a cheltuit banii pe ce avea nevoie. Oamenii s-au gândit la varianta achiziţionării de material didactic, dar alte nevoi au fost mai stringente şi „pentru că metodologia e atât de neclară şi incompletă profesorii i-au folosit pe ce aveau nevoie în viaţa de zi cu zi”. În cazul în care se va specifica „cel mai probabil la anul, că ne aşteptăm şi la varianta aceasta, dovada cheltuirii banilor, profesorii vor achiziţiona ce este necesar sau îşi vor plăti un curs”, potrivit directorului adjunct.

În mediul rural, pentru că multe cadre didactice încă îşi completează studiile, banii au fost direcţionaţi înspre acestea.

„Doamnele noastre profesoare îşi completează studiile, aşa că folosesc aceşti bani în acest scop. Şi multe îşi cumpără cărţi, căci în ciuda faptului că se optează tot mai mult pentru material electronic, noi am crescut şi încă suntem, o spun cu mândrie, generaţia care vrea să simtă cartea în mână”, spune Maria Mija, directoarea şcolii din Brateiu.

Profesori care vor să returneze „mita”

La una dintre cele mai bune şcoli din Sibiu, Şcoala „Regina Maria”, profesorii nu se feresc să spună despre aceşti bani că ”se dau ca mită electorală sau ajutor de înmormântare”. ”Banii aceştia sunt o jignire. Ne-au luat din salarii şi acum, înaintea alegerilor, ne-au dat mita aceasta. Teoretic, noi ştim că nu îţi cer chitanţă pentru felul în care îi foloseşti, poţi să îţi iei papuci de iarnă şi nu contează. Dar, sigur, la anul o să se schimbe lucrurile şi dacă ne mai dau, o să specifice, de exemplu, că sunt pentru cursuri de specializare şi o să fie anumite instituţii care o să facă specializările, iar atunci banii o să le fie viraţi direct lor. Deci vor spune că ni i-au dat nouă, dar probabil noi nici nu o să îi vedem”, spune profesorul Mihai Marinică, cu glas deznădăjduit. Colegii îl completează.

„Cunosc nu unul, ci mai mulţi profesori de la alte şcoli din Sibiu, care s-au dus să returneze banii la Inspectorat, puteţi să verificaţi”, mai spune o profesoară tânără, în timp ce caută catalogul pentru a pleca la clasă.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu se confirmă spusele profesori: sunt dascăli din Sibiu care s-au dus să returneze banii primiţi. Ironia face că nu au avut cui să îi returneze. „Cei care vin să returneze nu vin la mine direct, dar da, ştiu că au fost câţiva profesori care au vrut să dea banii înapoi. Dar noi nu am putut să îi primim că în metodologie nu este specificat nimic în legătură cu asta, adică nu se aşteptau probabil nici colegii de la minister la situaţii în care vin profesorii cu banii înapoi”, spune reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.

Acesta susține că după 30 noiembrie va cere mai multe lămuriri la Ministerul Educaţiei despre cum să procedeze cu astfel de cazuri. În ceea ce priveşte faptul că dascălii văd aceşti bani ca pe o mită electorală, răspunsul este sec. „În locul lor i-aş dona orfelinatelor, nu i-aş returna, dacă tot nu vor să îi păstreze”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

K.Samuel

Acum 9 ani

O parte vor, nu vrea. Nu partea ce o constituie profesorii vrea sa returneze, cu profesorii ce constituie partea vor sa returneze.
Raspunde

Fritz

Acum 9 ani

Cata ipocrizie!! Cand v-au luat drepturile nu ati protestat asa vehement!Si atunci puteati face rost de chitante ca sa folositi banii in alt scop si nu celui destinat.Stiu ce spun! Va e greata ca va da drepturile inapoi? Mai cum v-au schimbat caracterul presedintele de ,,dreapta\"!?Vedeti ca a mai fost unul cu incredere de 70% si a avut 2 mandate.Al treilea e la ,,mititica\".Cocos,Bica,Pinalti,Bercea etc ii tin loc deja! O parte s-au protejat in spatele noului presedinte botezati PNL. Inseamna ca ati fost platiti bine pentru ,,rezultatele\" care se vad in notele la Bac.A avut dreptate raposatul Base!Va e greata de rezultate de nu luati banii? Cu respect pentru adevaratii profesori!
Raspunde

germanicus

Acum 9 ani

RESPECT !!! chiar daca nu le va fi usor fara acea MITA PSD-ista.
Raspunde

Profu

Acum 9 ani

Ce chestie! Profesorii sunt comparati cu enoriasii lui Cioaba! La pregatirea pe care o au nu isi pun votul decat conform constiintei lor,nu pentru un kg. de faina!
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Doamnelor si domnilor profesori, intotdeauna a fost rusinos sa primiti 100 de euro pt. carti si alte materiale didactice! Asta dovedea ce salariu de mizerie castigati dupa ani buni de scoala! Dar cu totii i-ati primit: in 2007, in 2008. Atunci ce reprezentau acei bani? Un drept al profesorilor sau mita din partea guvernantilor... pana acum ati primit banii si i-ati folosit! Acum s-au trezit eroii din voi!!! Fiti fermi intotdeauna, nu doar acum ca e Johannis presedinte, ca sa fiti un model pt. elevii pe care ii instruiti si educati! Unde va e coloana domnilor? Cea vertebrala, desigur, nu lui Brancusi, telectualilor!
Raspunde

profu?

Acum 9 ani

Care profesori vor sa de banii inapoi? Cei care dau meditatii! Adica evazionistii, nu?
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Dorina Nitu, să greșești e omenește, să perseverezi în greșeală e deja prostie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus