Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Erasmus, programul care mobilizeaza studentimea prin toata Europa

De ce să alegi o bursă de șase luni sau un an în străinătate prin programul Erasmus? Câți bani primești lunar? Cum te poți descurca dacă nu știi bine limba locală? În ce țări poți merge? Câteva din întrebările care au primit răspuns în cadrul Erasmus Online Open Doors.
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit, săptămâna trecută, a doua ediție a ”porților deschise” pentru programul de mobilități Erasmus, prin intermediul căruia studenții își pot urma cursurile și la alte universități din Europa. Câteva sute de studenți sibieni au participat – de-a lungul zilei de joi – la evenimentele ”off line” dedicate acestui program de mobilități. Alte câteva sute au interacționat on-line prin intermediul site-ului dedicat acestui program, erasmusplus.ro. Mobilitățile Erasmus se adresează tuturor studenților ULBS înscriși la un program de studiu (licență, master și doctorat). Aceștia pot alege fie mobilități de studiu, fie de practică. În urma accesării unei astfel de mobilități ca urmare a unui proces de selecție, studenții pot alege universitatea la care să studieze, dintr-o țară a Uniunii Europene. Fiecare student va primi un grant lunar, diferit de la țară la țară, cuprins între 450 de euro și 500 de euro pentru mobilitățile de studiu și între 650 de euro și 700 de euro pentru mobilitățile de plasament.
Selecția pentru viitoarele mobilități Erasmus va avea loc în lunile martie – aprilie ale anului 2015. Procedurile care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de mobilitățile Erasmus+ vor fi publicate atât pe site-ul ULBS, cât și pe site-ul Departamentului de Relații Externe al Universității.

Îndemnuri de la profesori

În foaierul Facultății de Inginerie din cadrul ULBS au avut loc primele evenimente din cadrul Erasmus Online Open Doors, aici întâlnindu-se coordonatori Erasmus, reprezentanți ai Serviciului de Relații Internaționale și Programe Comunitare, foști studenți Erasmus precum și studenți Erasmus incoming.
Primul care le-a vorbit studenților despre oportunitățile pe care le implică o astfel de bursă a fost profesorul universitar Adrian Pascu, din cadrul Facultății de Inginerie, unde și coordonează acest program de mobilități. ”În fiecare an, numărul studenților care pleacă pentru a efectua un stagiu de un semestru crește. În anul universitar în curs sunt în jur de 30 de studenți care fie au plecat deja, fie urmează să plece semestrul viitor în astfel de mobilități Erasmus. Îi invit nu numai pe studenții de anul I - care încă nu știu despre beneficiile acestui program Erasmus - să se informeze. Vă sfătuiesc pe cei care vreți să plecați cu astfel de burse Erasmus să cereți informații de la studenții care au fost într-un astfel de program. Nu poate fi decât o experiență bună, atât pentru îmbunătățirea cunoștințelor profesionale, cât și pentru îmbunătățirea cunoștințelor de limbă, nu este necesară cunoașterea la perfecțiune a unei limbi străine pentru a putea aplica pentru  astfel de burse”, a afirmat Adrian Pascu.
Profesorul universitar Florin Sofonea este coordonatorul programului Erasmus în cadrul Facultății de Științe de la Sibiu. El a îndemnat studenții chiar să încerce de două ori o astfel de mobilitate. ”Din experiența Facultății de Științe pot să vă spun că orice student, la licență sau master, care a fost într-un astfel de program se întoarce cu o mentalitate total diferită, cu experiență și o viziune diferite în ceea ce privește învățarea și, în general, abordarea diferitelor probleme. Aveți posibilitatea să subscrieți într-un ciclu de licență, cât și unul de master. Deci aveți posibilitatea de a încerca mai multe locuri, de a compara și să vedeți punctele bune, dar și cele mai puțin bune. Plus socializarea și internaționalizarea care caracterizează aceste burse. Dintr-o astfel de experiență sunt convins că suntem cu toții mai integrați în cadrul Europei”.
Profesorul universitar Daniel Mara, din cadrul Facultății de Drept, a îndemnat studenții sibieni să aibă mai mult curaj. ”Experiențele unei burse Erasmus depășesc cu mult granițele unei specializări, deoarece aveți oportunitatea să intrați în contact nu numai cu studenți de la o anumită facultate, ci intrați în contact cu alte culturi, cu alți studenți care provin din țara unde studiați, ci și din alte țări. Azi, mobilitatea s-a mărit foarte mult, nu mai vorbim de universități sau de țări, ci de o internaționalizare la nivel european și chiar mondial. Vreau să vă propun să fiți foarte atenți la aceste oportunități și să beneficiați de acestea. Pentru că dacă se face o analiză între oferta mare care există și numărul de studenți care pleacă, veți observa un dezacord. Puțini studenți pleacă – profitați de aceste oportunități, pentru că beneficiile nu le veți conștientiza nu numai când sunteți acolo. Beneficiile se vor vedea în timp, v-o spun asta din punctul de vedere al unuia care a participat la astfel de mobilități cu mult timp în urmă. Socializarea, traseul unei vieți independente, contactul cu una sau mai multe culturi sunt o bază pentru lansarea dumneavoastră în carieră și în viața personală”.

Sfaturi de la cei ”pățiți”

Despre ce înseamnă ”aventura Erasmus+” și, mai ales, despre avantajele unei astfel de burse au vorbit și studenți sibieni care au încheiat deja stagiul de pregătire prin acest program. Monica Beca este cea care, la reîntoarcerea la Sibiu, a fondat Erasmus Student Network Sibiu, asociație al cărei președinte este. ”Suportul este necontenit din partea ULBS în a accesa o bursă Erasmus. Eu am fost studentă Erasmus în Deventer, Olanda, în 2011 – 2012. A fost una dintre cele mai plăcute, interesante, dar și provocatoare experiențe pe care le-am trăit până acum. Am fost forțată să mă adaptez la un sistem diferit de învățământ, ceea ce nu a fost deloc complicat. Mulți studenți se întreabă dacă pot face față unui alt sistem de învățământ. Ei bine, toți studenții cu care am vorbit au spus până acum că au fost printre primii la universitatea parteneră, indiferent că vorbim despre Spania, Olanda, Germania, Italia sau orice altă țară”.
Monica Beca i-a îndemnat pe studenți să nu își facă neapărat griji legat de examenele universităților din alte țări. ”Ne adaptăm pe parcurs și pot să spun că partea de școală nu este o provocare foarte mare, puteți face față cu brio și să vă mândriți cu țara voastră în afară. Pe partea socială, câștigurile sunt foarte mari. Sper să vedeți ce înseamnă să cunoști studenți din toate colțurile lumii, să lucrezi împreună cu ei în proiecte, să organizezi cine, petreceri, să ai discuții despre cultură, despre economie, despre religie, să întâlnești oameni care renunță la preconcepții, la limite și care sunt dispuși să împărtășească cu tine anumite idei, să îți cunoască cultura și nu să pună degetul pe tine caracterizându-te într-un anumit fel”.
Nici faptul că nu cunoașteți suficient de mult limba locului nu contează atât de mult. ”Ce vreau eu să vă spun este că nu contează că nu știi germană. Când am ajuns la Munchen am văzut 200 de oameni, din care 150 știau doar «Gutten Tag» și «Auf Wiedersehen». Mergeți înainte, puteți vedea germană și acolo”, a îndemnat un alt student, care a beneficiat de studii în Germania prin intermediul Erasmus.
Despre ce înseamnă ”a cunoaște lumea” prin intermediul Erasmus au vorbit și studenții veniți prin acest program din alte țări pentru a studia la Sibiu. Spre exemplu, Juan, din Bilbao, situat în nordul Spaniei. ”Chiar vă recomand să încercați experiența Erasmus. Și vă spun: chiar nu contează țara pe care o alegeți. România, Olanda, Ungaria… peste tot veți găsi tineri de peste tot, din diferite culturi. În aceste trei luni de când sunt aici, am jucat fotbal cu români, am jucat ping-pong cu chinezi, am petrecut  o noapte în castelul lui Dracula, am vizitat o mulțime de țări, am învățat de la pakistanezi ce înseamnă un orez basmati bine făcut… am experimentat atât de multe lucruri”.

Cei interesați

Raluca Popescu este studentă în anul III, la Inginerie Economică, și a venit la noile acțiuni de promovare a programului Erasmus fiind interesată de o bursă de șase luni, în Austria sau Belgia. ”Cred că este o experiență nouă, prin care poți cunoaște lumi diferite, culturi diferite, poți vizita. Nu cunosc pe nimeni care a beneficiat de o mobilitate Erasmus, dar acum voi căuta mai bine. De acest program am auzit încă din liceu. Vorbeam cu colegii că ar fi frumos să aplicăm pentru astfel de burse”. Tot din zona Ingineriei este și Mihaela Răulea, studentă în anul II, la Calculatoare. Prin intermediul programului Erasmus ea și-ar dori să studieze în Spania.”Știu puțin din această limbă și acolo este și o comunitate mai mare de români. Îmi doresc să plec cu o astfel de bursă deoarece cred că îmi oferă posibilități mai bune de angajare mai apoi, să leg prieteni noi, dar și să studiez mai bine o limbă străină”.
Cristina Boghiu a mai fost într-o mobilitate Erasmus, în cel de-al doilea semestru al celui de-al doilea an de studenție la Jurnalism. ”În Letonia, în Riga, foarte frumos, într-un domeniu asemănător celui pe care îl studiam. A fost foarte interesant să văd o perspectivă diferită a domeniului în care studiam aici. Mi-a fost frică inițial, pentru că era vorba de interviu, de teste de limbă străină, era vorba de echivalarea examenelor, dar voiam experiențe noi și nu regret, chiar dacă pe alocuri a fost greu. De exemplu, a fost greu fiindcă trebuia să dau examene în altă limbă și au fost profesori care cereau să dau examenele la același nivel de cunoștințe cu toți ceilalți studenți care, de exemplu, au făcut înaintea ta alți doi ani de comunicare și relații publice, iar eu făcusem doar două luni”, își amintește acum Cristina. Iar plusurile acelei burse o îndeamnă să aplice din nou, în calitate de masterandă. ”Principalul câștig a fost experiența pe domeniul respectiv și experiența personală. Încă am prieteni cu care mai țin legătură, profesori care de la bun început mi-au spus că indiferent de ce am nevoie în studii mă ajută, plus o stârnire a dorinței de a cunoaște tot mai mult ce se întâmplă în alte țări din perspectivă educațională. De aceea vreau să plec și anul viitor, în Spania, cam în același domeniu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mihaela

Acum 9 ani

Oferta de lucru la domiciliu! Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii! Seriozitatea noastra este absoluta! Nu e vorba despre MLM sau ***! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar! Pentru detalii *** „Info“la adresa de email: [email protected].
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus