Miercuri,
19.01.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Municipiul Sibiul, pe ultimul loc la gradul de absorbtie al fondurilor europene

Cu doar 20,12% grad de rambursare (procent echivalent sumei de 2,99 milioane de euro) municipiul Sibiu este pe ultimul loc în ceea ce privește absorbția de fonduri europene alocate polilor de creștere și centrelor urbane din Regiunea Centru, prin Programul Operațional Regional 2007 - 2013. Spre comparație, Târgu Mureș, care a primit tot aproximativ 15 milioane de euro – fiind desemnat, la fel ca și Sibiul, pol de dezvoltare urbană – are un grad de absorbție de 51,68% (echivalentul a 8,58 milioane de euro).
Brașovului, în schimb, fiind desemnat Pol de creștere i-au fost alocate mai bine de 74 de milioane de euro, din care până acum a reușit să investească aproape 21 de milioane de euro (echivalent unui grad de absorbție de 28,16%). În fine, dacă luăm drept termen de comparație derularea planurilor integrate de dezvoltare urbană în orașele desemnate centre urbane (Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia și Toplița) aici gradul de absorbție este de patru ori mai mare decât cel al Sibiului: 88,32%, echivalent unor rambursări din fondurile europene în valoare totală de 35,46 de milioane de euro.
Aceste date au fost prezentate marți, la Alba Iulia, în cadrul Conferinței regionale privind stadiul implementării POR 2007 – 2013 la nivelul Regiunii Centru. De menționat că aceste fonduri alocate prin POR 2007 – 2013 mai pot fi cerute spre rambursare doar până la finele anului viitor.

Cifre mai mari și în alte domenii

La nivelul Regiunii Centru, gradul de absorbție al fondurilor europene alocate prin intermediul Programului Operațional Regional este de aproximativ 58%, a anunțat Simion Crețu, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Centru. De precizat că în calcularea acestui procent de 58% au fost incluse toate proiectele contractate pe toate axele (cea în care Sibiul este pe ultimul loc fiind Axa 1).
Defalcat pe axe, în regiunea centru au fost cheltuiți aproape toți banii alocați doar pe Axa 3, domeniul major de interveție 3.3 – intervenții în situații de urgență. Aici, gradul de absorbție la nivelul regiunii este de 99,03% (10,21 de milioane de euro sume atrase).
Pe transporturi (axa 2) gradul de absorbție la nivelul regiunii este de 76,35%, la capitolul infrastructură de sănătate (axa 3, DMI 3.1) – 21,52%, la infrastructură educațională – 66,87%, iar la sprijinirea microîntreprinderilor – 95,96%.
Din datele prezentate de ADR Centru, singurul domeniu unde gradul de absorbție la nivel regional este mai mic decât cel raportat în cazul Sibiului este cel referitor la reabilitarea siturilor industriale (Axa 4, DMI 4.2) – 17,9%, echivalentul unei sume de 1,09 milioane de euro.

Explicațiile generale

Toate orașele s-au confruntat cu un grad mai mic de absorbție deoarece au beneficiat târziu de constituirea unui cadru legal de accesare a fondurilor europene, susțin reprezentanții ADR Centru. ”Politica polilor de creștere a fost demarată prin 2008, cadrul legal a fost creat în 2009, astfel încât proiectele au început să fie create și redactate abia prin 2010. Deci cu o întârziere de doi ani față de celelalte proiecte”, a declarat Adrian Purcaru, consilier în cadrul Departamentului de Coordonare Pol Creștere al ADR Centru.

Planul Sibiului

Planul integrat de dezvoltare urbană (PIDU) este documentul în baza căruia Sibiul s-a prezentat în fața ADR Centru (organism intermediar) pentru a solicita cele 14,86 milioane de lei alocate în calitate de pol de dezvoltare urbană. PIDU elaborat de Sibiu include opt proiecte și a fost adoptat în februarie 2010. Potrivit documentului adoptat în 2010, proiectele prioritare ale Sibiului erau modernizarea străzii Faurului, modernizarea străzii Turnului şi Piaţeta Târgul Peştelui, Modernizarea centrului de recuperare a copiilor cu handicap – Aleea Streiu, nr 8, Modernizarea străzii 9 Mai, Modernizarea străzii Ocnei și   construcţia viaductului Calea Şurii Mici – Kogălniceanu. Ca proiecte de rezervă, au fost incluse în PIDU modernizarea spaţiului public din zona centrală a cartierului  Ţiglari (Strada Cuptorului) și un Sistem de control şi management al traficului urban în Sibiu/Centru de control al traficului.
În octombrie 2012, Primăria Sibiu a decis să renunțe la proiectul sistemului de control al traficului și, în locu-i, să reabiliteze patru străzi: Măgheranului, Calea Gușteriței, Macaralei și Oțelarilor.
Primele contracte de finanțare semnate de Primărie cu reprezentanții ADR Centru poartă data de 3 august 2010(este vorba de finanțarea modernizării străzii Faurului și cel de modernizare al Centrului de pe Aleea Streiu). Primul proiect anunțat ca finalizat este cel de modernizare a străzii Faurului, la începutul lui decembrie 2012. Au urmat (nu neapărat în ordine cronologică) Ocnei, Turnului, 9 Mai și Centrul de pe Aleea Streiu.

Cum să recuperezi?

În acest moment, toate lucrările incluse în PIDU sunt în curs de derulare, având fixate termenele de finalizare înainte de încheierea anului 2015. Cea mai mare lucrare este cea de construire a viaductului care să facă legătura peste calea ferată între străzile Mihail Kogălniceanu și Calea Șurii Mici. Contractul pentru această lucrare a fost semnat în martie anul acesta, pentru suma de 28,2 milioane de lei, cu tot cu TVA. Licitația a fost organizată încă din primăvara lui 2013, dar atribuirea contractului a fost amânată din cauza contestațiilor.
Termenul de finalizare al lucrărilor este decembrie 2015. Având în vedere valoarea mare (este cea mai mare investiție publică postdecembristă, al cărei beneficiar este Primăria Sibiu), este de așteptat ca și numai finalizarea acestui proiect să ridice semnificativ gradul de absorbție al Sibiului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

Lilu

Acum 7 ani

Daca vezi cum arata Brasovul, care nu mai are strazi de pamant, sau Aradul... In 2-3 ani, Alba-Iulia ne va lasa mult in urma. In Sibiu s-au reabilitat cateva strazi in centru si atat; in alte orase , resedinte de judet, s-a reabilitat chiar si cartierele marginase... Reclama de care se bucura Sibiul sunt Contracte de Publicitate platite de Ambient, Continental S.A...
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

...cum ma ,ultimul loc Sibiul?n-am auzit eu bine?mutalaul de la Cotroceni stie de statistica asta rusinoasa pt Sibiu?
Raspunde

Victor

Acum 7 ani

Vrei si ai nevoie de ALTCEVA? Invata ceva nou, bazeaza-te pe fortele tale proprii, nu mai astepta nimic de la altii, incepe sa gandesti ALTFEL, schimba modul de gandire. Afacerile sunt viitorul, iar internetul in ziua de azi este folosit in mai toate domeniile. Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Vei avea mereu suportul meu, ofer ajutor pas cu pas pana vei reusi sa te descurci singur. Puteti desfasura aceasta activitate si de la domiciliul personal. Daca ai -peste 18 ani, -un calculator -internet -2-3 ore libere pe zi -seriozitate si implicare in munca de echipa. -vointa -rabdare -disciplina aplica la acest anunt. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Ma gasesti la victor94mvr@gmail.com
Raspunde

@Lilu

Acum 7 ani

Cand ai fost ultima data la periferia Sibiului?
Raspunde

bylu

Acum 7 ani

Care-i problema ta de tot faci comparatii cu alte orase. brasovu o primit 600 de miliarde din bani publici fara ca sa-i intrebe nimeni de destinatia lor, dna cauta tot altceva in loc sa urmareasca destinatia banilor dati de-a moaca cu dedicatie de ciocoii criptocomunisti ptr. orasele lor rosii din banii furati de la altii. Plus banii furati de la Sibiu prin deconcentrate, am cerut de o gramada de timp sa mi se spuna lunar citi din banii sibienilor merg la deconcentratele de la brasov si destinatia acestora si de ce trebuie sa fim furati. Daca primea Sibiu atita banet rezolva infrastructura la cel putin 3 judete, de la Sibiu s-o furat nu s-o dat bani, ba colac peste pupaza mai veneau si toata ziua sa controleze, saboteze si submineze mina in mina cu cozile de topor sibiene care ne-au vindut la altii, tupeu maxim la borfasii de la conducere si cu toate astea s-a rezolvat infrastructura aproape in tot orasu chiar si la periferie ce-o tot bagi ca numa in centru s-o facut, tu pe unde umbli si inca ceva s-o rezolvat infrastructura si subteran nu numai la suprafata asa cum o facut pretenii tai din orasele pe care le tot ridici in slavi.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

Si a fost ales cu peste 90%. Hmmm. Cred ca suntem un oras de cretini.
Raspunde

@bylu

Acum 7 ani

\"Criptocomunistii \" lui Boc sub presedintia lui Basescu au dat banii \"oraselor rosii \" conduse de pedisti : Brasov, Tg. Mures, Arad, Alba Iulia, Cluj -ocolind orasul lui Iohannis la vremea aceea en froid cu viitorii aliati ! Asa se scrie istoria. Sa invatam? Sa uitam? Alzara.
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Brasov nu mai are drumuri de pamant ... hahahaha buna gluma, serios. Fi atent diferenta: in Sibiu cu putini bani se fac multe (cum a zis si 5) se schimba si infrastructura subterana si cea supraterana si aici se vad rezultatele. Mai ales ca aici dam multi bani si primim inapoi putini si ca multi din politicienii asa zisi sibieni sunt prea prosti (vezi PSD Sibiu) si in loc sa faca ceva bun, ei ma ibine comenteaza si fura cat pot pana vin alegerile cand fac tot posibilul sa mai ramana un mandat la cascaval. Acelasi PSD care baga bani in orasele preaslavite ale comunismului. Dar mai bine tacem si lasam faptele sa arate ce se face la Sibiu.
Raspunde

@alzara

Acum 7 ani

Ia uita-te putin pe legea din 2008 (HG 998/2008) care stabileste polii de dezvoltare si vezi care sunt defapt (alea principale, in care s-au bagat resurse nu cele mentionate in mare: \"celelalte orase mici si mijlocii\"). Daca tot esti acolo ia vezi cum s-au stabilit care sunt orasele. Si pe langa toate astea asa ca sa fim foarte meticulosi: in sibiu se face ieftin si bine, in cele cu mari rate de absorbitie se fura la greu sau se fac treburi de mantuiala.
Raspunde

Achtung ciobanilor!

Acum 7 ani

Evident, Brasovul va fi Capitala Regiunii Centru !
Raspunde

Ionut

Acum 7 ani

Orice borac cu saliva la gurita citeste titlurile si vomita comentarii. Se vede ca diversi anal-isti nu au ajuns la ultimele capitole ale articolului (era mai mult de citit si le-a obosit aluna). Ma refer la \"Explicatiile Generale\", \"Planul Sibiului\" si \"Cum sa recuperezi\". Cu maxim respect le recomand pomilor fructiferi de la punctele 2 si 6 sa depuna un super efort si sa continue lectura intrerupta inainte de capitolele mentionate mai sus.
Raspunde

LiluCindrea

Acum 7 ani

@Lilu - pe bune, mai Lilu? Adica, serios? Chiar tot BV si Aradul sunt sub asfalt? In Sibiu avem asfalt doar prin centru? De unde stiu atâtea, Guru?
Raspunde

@11

Acum 7 ani

mai lingaule,de ce nu spui ca esti planta agatatoare pupincurista?marsss.
Raspunde

Ionut

Acum 7 ani

@13, simbolic numit Zorro: Asa-i ca n-ai reusit sa parcurgi capitolele mentionate? Fii sincer! Ai citit commentul meu si ai obosit, asa-i? Plus ca ai mai scris inca 12 cuvinte... E mult...
Raspunde

unu

Acum 7 ani

bai voi nu ginditi cu capu vostru ,povestile astea sunt intoxicari cripto ,comuniste ,eu personal am fost in satele respective pardon orase ,ba infrastuctura varza numai a orase nu arata ,ba voi crtedeti ca prostiti boboru ,ba aici se face calitate nu cirpeala ,ba la aproape 1000 de strazi care le are sibiu ce vreti ,s-au nu va uitati ce bulevarde va trage ,ba aia care axceseaza fonduri europene vor deveni falimentari , in curind ,ba daca este cun spuneti voi de ce numai sibiu este oras de 3 stele si asta nu o spune niste frustrati ca voi ,aia care se pricep la o evaluare nu de aia ca voi care va dati note intre voi ,ba ala cu capitala la iasov ,ai gresit rau de tot ,dute ba in catunu tau si nu mai rarefia aeru prin sibiu , ba articolu vrea s-a spuna ca sibiu fara absortie si s-a intre in faliment a folosit numai bani locali ,ca de marile proiecte pe bani europeni se ocupa ,cindrea ,va facut piata de brinza la sala transilvania ,bai si voi astia cu comparatile de copy -paste ati auzit ,tot ce se face in sibiu ,musai in urmatoarele luni in toata tara ,ba daca este asa de frumos acolo ducetiva nu mai stati prin sibiu ca nu va simte nimeni lipsa ,ba si tu ala cu ciobani ,ai vrea tu s-a ai ce au ciobani ,dute pina in marginime si vezi cum arata satele ,orasele voastre nu arata cum arata ,poiana ,tilisca ,jina ,etc ,o mica elvetie
Raspunde

proiect

Acum 7 ani

Si mai e in aspect de care am uitat sa amintesc, aduceti-va aminte ce s-a intimplat cu reabilitarea str. 9 mai si nu numai cu alte multe strazi facute cu finantare europeana.Proiectele erau depuse la Alba ca acolo e sediu regional si astia ce faceau, din lipsa de viziune blocau proiectele la ei, le copiau, ba le vindeau si la altii si pe noi ne minteau ca nu s-a aprobat inca si le trimiteau ptr finantare dupa ani si in apropierea iernii ca sa nu se mai poata lucra. N-aveti impresia ca multe orase incep sa semene cu Sibiu dupa proiectele furate de aici. Voi chiar credeti ca noi nu stim ce s-a intimplat si ne prostiti pe fata. Bottesch avea accesat in anu 2012 bani europeni pina la nivelu anului 2014, da asa-i cind pui sa voteze romii si analfabetii, te alegi cu cindrea.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Iote, iară-i Sibiul fruncea: ***www.voceatransilvaniei.ro/sibiul-printre-primele-sapte-orase-din-lume-cu-cele-mai-frumoase-piete-de-craciun/
Raspunde

orbi

Acum 7 ani

Masonii din Sibiu sunt inchinati celor din Brasov si ne-au vandut judetl. Cu alde Cindrea si Cazan la conducerea judetul nici macar nu se fac ca lupta ptr. capitala de regiune. Ca doar nu se castiga batalia cu festivaluri, cizme galbene si cu amaratii promo si cu Amalia!!!.
Raspunde

@17

Acum 7 ani

Aici e vb de absortie de fonduri europene,nu de farmecul Craciunului,cred ca ai incurcat articolele,dehh ..trebuia sa guiti si tu ceva!:))
Raspunde

gdf

Acum 7 ani

Municipiu=primaria=romania lucrului bine facut. Asta va face si la cotroceni...o varza
Raspunde

justitiarul

Acum 7 ani

Iata unde duce politica lucrului bine facut. Aceste statistici sunt cunoscute la nivelul Primariei dar oare le-a prezentat cineva oficial . Vicele devenita intre timp promar de altfel o doamna respectabila dar care e cam paralelal cu administratia ne arata la televizor maretele realizari ale epocii Johannis la primarie si planurile de viitor care includ un nou teatru asteptat de mult timp si un aqua park in Dumbrava.Dar cu ce bani se vor face ? Cu un nou imprumut cum afirma primarita interimara ca fondurile europene nu le putem accesa si nici nu le putem mani***dupa voia unui anumit grup de interese. Nici un reporter din asa zisa presa sibiana nu a pus o intrebare referitoare la fondurile europene in interviurile date de fostul primar de-a lungul timpului. Dictonul latin panem et cirsens a foat aplicat cu succes in Sibiu pentru ca vulgul sa fie luminat cu artificii de Revelion si sa nu vada adevarata fata a incompetentei fostului primar pus acum sa fie incompetent la nivel de tara. Timpul va demonstra ca romanii au gresit cand au ales sau ca nu au avut ce alege si au ales din doua rele pe ce cel mai putin rau.
Raspunde

..,

Acum 7 ani

Aradul arata oribil ,Brasovul la fel ,exagerari de doi bani,mutativa in Arad sau in Brasov mincinosilor.
Raspunde

@21

Acum 7 ani

Mai bine ar lua ceva fonduri pentru scolarizare. Comentariile luib@bylu si @unu denota o necesitate acuta. Cat priveste discutia despre Capitala Regionala in Regiunea Centru e deja caduca. Brasovul e mult prea departe in fata Sibiului , Alba Iulia sau Tg Mures.. Lupta se va pentru cine primeste resturile (ceva deconcentrate) de pe locul 2 si sincer cred ca Alba Iulia a luat fata Sibiului. In rest Alzara vezi numarul de voturi luat de Johannis la Brasov si numarul luat la Sibiu. Atata doar ca brasovenii de pe vremea lui Honterus nu mai cred in Mesia Administrativ asadar ii doare in cot ce face Cancescu in timp ce Varta , Airbus si BMW fac fabrici la Ghimbav cu el in parnaie.. Asta e diferenta intre orase
Raspunde

Johan

Acum 7 ani

La fondurile europene exista audituri, verificari cum se cheltuiesc banii, in schimb la credite nu are nimeni nici o treaba, ai luat banii si unde ajung ei nu mai intereseaza pe nimeni.
Raspunde

alzara@neo - primar

Acum 7 ani

In programul prezidential (disponibil pe net) un capitol important este dedicat demografiei, iar primtre solutii sunt prevazute construirea de crese si gradinite ; sarcina e mai mult lovala decat judeteana /guvernamentala ; Consiliul Local /dna Primar are aici o sugestie
Raspunde

post

Acum 7 ani

Suma ca suma, grav este ca fondurile se atrag dupa cum poate fiecare si cand poate fiecare, NU dupa un PLAN judetean strategic pe o perioada mai lunga decat un manadat, facut de specialisti adevarati si caruia politicul sa i se subordoneze. Adica mai marii judetului nu trag la aceasi caruta ci fiecare ciupeste si el ce poate din fonduri, cu planulete personale pe termen scurt, cu proiectele cat ma colorate nu neaparat logice, ca sa termine proiectul exact inainte de incheierea mandatului ca sa aiba ce scrie in fluturasi.
Raspunde

adiarc

Acum 7 ani

Nu a-ți citit ART cu atenție.....este un Clasament temporar...povestim peste un an , la clasamentul final
Raspunde

miha

Acum 7 ani

AI NEVOIE SI VREI SA ITI SCHIMBI SITUATIA FINANCIARA?O SANSA DEOSEBITA PENTRU CEI CARE VOR SA LUCREZE PART-TIME(3ORE PE ZI)? FOLOSIND CALCULATORUL DE ACASA CONECTAT LA INTERNET CASTIGA USOR CEL PUTIN 300$ PE LUNA.SUNA TENTANT? TRIMITE “INFO” LA ADRESA *** SI AFLA DETALII
Raspunde

@25

Acum 7 ani

Iar le stii pe toate!
Raspunde

ex-sibianca

Acum 7 ani

Mare dreptate are 6.eu!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus