Marţi,
10.09.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Istoria Sibiului in 1674 de cuvinte. Emil Hurezeanu, ambasador al Sibiului

Jurnalistul Emil Hurezeanu a fost premiat miercuri seară de către primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, cu titlul de ”ambasador al Sibiului”, un titlu onorific inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS). 
Alegerea lui Emil Hurezeanu a fost motivată de către președintele AIOS, Tudor Popa, în timp ce Astrid Fodor a vorbit despre onoarea de a acorda acest titlu unui sibian care este deja cetățean de onoare al orașului.  
Emil Hurezeanu a făcut în discursul său o scurtă istorie a orașului și nu i-au trebuit pentru asta decât 1674 de cuvinte. ”Sibiul este orașul poate cel mai vechi din România, și nu mă sfiesc să o spun. Nu e numai cel mai vechi din România, e mai vechi decât Berlinul și Varșovia. E puțin mai vechi decât Brașovul și îndrăznesc să spun că e cu mult înaintea Bucureștiului în această privință. A fost de la început oraș, nu a fost o simplă așezare. Asta înseamnă o anumită paradigmă a urbanismului, a raportului dintre oameni și străzi și a raportului dintre oamenii care locuiesc aici. E un oraș care traversat multe suferințe și multe traume. În 1986, de la microfonul Europei Libere, vorbind despre noul prim-secretar al județului Sibiu, fiul președintelui Ceaușescu, într-un comentariu mirat și în același timp în cunoștință de cauză, pentru că era mai mult orașul meu, decât era orașul lui, i-am spus «vedeți că Sibiul este un oraș care pedepsește și oameni nevinovați. Aveți grijă să nu deveniți vinovat, pentru că punctul de plecare este oricum greșit». Mi-am adus aminte atunci de istoria marelui și harnicului primar al Sibiului, Johann Sachs von Hartenek, care complet nevinovat, a fost decapitat în Piața Mare. Nu am avut mână bună cu Nicu Ceaușescu, care chiar dacă nu a fost decapitat în Sibiu, orașul a fost ultima lui escală înainte de exil. 
Acum, după 14 ani în care acest spațiu a fost condus, amprentat de Klaus Iohannis în această neverosimilă pentru restul țării tentativă de a transforma suferința fantomatică în bucurie normală. Știți că un om care nu mai are mână, simte durerea în brațul amputat. Majoritatea românilor, mai demult nu știau, dar se simțeau în siguranță alături de atâția sași. Plecarea sașilor a produs această suferință fantomatică. La Sibiu, faptul că atâția oameni de aici au slujit și au practicat valorile care l-au recomandat pe Klaus Iohannis în fața a șase milioane și ceva de alegători ca președinte al României, asta nu ne va face neapărat pe noi cetățeni favorizați ai României președintelui Klaus Iohannic, ci ne va face poate mai repede decât pe alții, cetățeni în cunoștință de cauză”, a spus Hurezeanu în aplauzele audienței.
Evenimentul a avut loc în curtea interioară a Primăriei Sibiu și a adunat peste o sută de oameni ai cetății. 
AIOS funcționează din anul 2010 și și-a propus să devină continuitoarea asociației cu același nume, înființată în anul 1879. Atunci, mai mulţi oameni de afaceri si intelectuali ai Sibiului, cu toţii parte a elitei locale, înfiinţează „Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului”. Scopul acestei Societăţi era de a ajuta administraţia prin proiectele sale, prin lobby-ul său, prin finanţele sale. 
Din cadrul AIOS fac pare oameni de afaceri, cercetători, profesori, avocaţi, politicieni, jurnalişti ş.a. Printre evenimentele organizate de AIOS se pot enumera ”Călător în lume”, ”Prin Sibiul meu”, ”Sibiul de altădată”, ”Serile Sibiului”, ”Mari Sibieni”, ”Sibiu, orașul copiilor”, etc. 
Anul trecut, titlul de Ambasador al Sibiului a fost înmânat fostului Consul general al Germaniei, Thomas Gerlach.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

alzara

Acum 9 ani

Probabil ca nico publicitatea nu a fost pe masurä, dar aceasta nu scuza absenta cvasitotala a decidentilor politici :consilieri locali /judeteni, parlamentari, dar si a oamenilor de afaceri reprezentativi. Un castig viitor aproape cert : se pare ca \"s-au copt \" conditiile pt reamplasarea statuii lui Nepomuk in Piata Mare. A durat peste 20 de ani ! Asta spune ceva despre noi. Noi toti.
Raspunde

werner

Acum 9 ani

asa este.Domnul Hurezeanu stie.Bravo!
Raspunde

giony

Acum 9 ani

asta cu amplasarea statuii lui ,nepomuk ,trebuia imediat dupa revolutie ,in celebrele orase europene alea de isi respecta istoria o asemenea capodopera era o emblema si atentie la vandali daca o veti plasa acolo un gard protector ,si trebuie si statuia lui soldatu roland amplasata la locu destinat ,cred ca aveti in perspectiva si castelu din terezian ,acea serpenta care acopera peretele exterior al cladiri ,si acest edificiu face parte din patrimoniu turistic al sibiului si cu redeschiderea strazi ocnei prin incinta defunctei indepedenta [rigar] s-ar conecta cu perimetru istoric al orasului ,refacut parcu din fata casei albe ,asa cum a fost pina in ani 68 -70in rest sunteti in grafic
Raspunde

giony !

Acum 9 ani

e vorba de Rieger, NU rigar, luate-ar bau bau-ul :))
Raspunde

gek

Acum 9 ani

Johannis o vrut sa amplaseze statuia in Piata Mare cind s-o renovat piata, o inceput sa construiasca soclul, dar o aparut \"patrihotii frustrati din alte zone\" care sau opus si l-au determinat sa nu o mai puna.Faceti ceva si amplasati statuia in Piata Mare asa cum o fost in istoria Sibiului.Nu putem ca sa tinem ascunsa ascunsa asemenea capodopera din cauza unor frustrati.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Nici nu -ti inchipui cine -s frustratii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus