Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Cum au comemorat sibienii cele 99 de victime ale revolutiei de acum un sfert de veac | Foto

La Sibiu, manifestările organizate în memoria celor 99 de eroi sibieni au demarat duminică seara (21 decembrie) printr-o impresionantă retragere cu torţe a militarilor din Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” şi batalionul de jandarmi, în frunte cu muzica militară, sub bagheta maiorului Dumitru Stângaciu, şeful muzicii militare.
În urmă cu 25 de ani, starea vremii a fost identică cu ziua de ieri, doar că atunci Sibiul vuia sub presiunea maselor populare, un vuiet amestecat cu fumul blindatelor, dar şi cu şuierul gloanţelor. Atunci pe străzile Sibiului manifestanţii strigau "Fără violenţă" şi îndemnau concetăţenii să cânte „Deşteaptă-te, române!”. Poporul era sătul de obsedanta partitură: "Partidul, Ceauşescu... România". Ei bine, în acest decembrie contemporan, cu pioşenie şi evlavie, sibienii şi-au adus aminte de eroii neamului. În locurile de foc - din anul revoluţiei - au fost prezenţi cu preponderenţă oficialităţi, clerici şi militari, membrii Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala jud. Sibiu „General Ilie Şteflea” şi a celor din Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MAI şi membrii ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor filiala Sibiu „Regina Maria”. Nu au lipsit de la aceste ceremoniale membrii familiilor urmaşi ai eroilor revoluţiei sibiene.
Sibiul a plâns în memoria îngerilor revoluţiei. Sibiul a râs văzând că urmaşii celor trecuţi în lumea drepţilor nu mai sunt încorsetaţi de lanţurile comunismului. Nu ştim cum şi-ar fi imaginat aceşti eroi România de azi, dar cu siguranţă ei sperau ca ţara să fie cuprinsă şi de o revoluţie spirituală, o lume în care adevărul, dreptatea şi fraternitatea să biruie.

Un popor este etern, prin cultul pentru eroii săi”, Nicolae Iorga

Despre năzuinţele pentru care s-au jertfit 99 de eroi şi peste 240 de răniţi, au vorbit IPS Streza - Mitropolitul Ardealului, prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele CJS - Ioan Cindrea, primarul interimar al municipiului - Astrid Fodor şi Gen. bg. prof.conf.dr.ing. Ghiţă Bârsan, care au avut intervenţii inundate de bune intenţii, de energie pozitivă şi de gânduri line. Chiar şi Imnul României parcă a răsunat mai frumos, iar slujba de pomenire a fost mai profundă şi mai blândă. Aşa cum vedeţi şi în imagini cu prilejul ZILEI EROILOR MARTIRI DECEDAŢI ÎN REVOLUŢIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989, au fost organizate mai multe ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori, după cum urmează: la Monumentul Eroului Maior postmortem Niţă Octavian din incinta Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică „Decebal”, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, la Monumentul Eroului Dumitru Croitoru din incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dumitru Croitoru” Sibiu, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din incinta Centrului Domenii şi Infrastructuri Sibiu de pe Şos. Alba-Iulia (lângă aeroport), la Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, şi la Mormintele Eroilor Revoluţiei din Cimitirul Municipal Sibiu.

A consemnat col(r) V. Neghină


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Harald Binder

Acum 9 ani

eroul nr 1 al Sibiului, este Dl Mircea Bozan, care a mobilizat sibienii prin manifestele sale pentru ziua de 21 decembrie 1989. Lui si altor eroi ai strazii, ucisi sau raniti de fortele armatei sau ale trupelor de securitate. Adevarul este acesta, nu cel fabricat de excrocii care s-au catarat pe acesti eroi ai Sibiului, devenind politicieni, beneficiind de favoruri murdare, devenind baza minciunii feseniste care a distrus Romania noastra in acesti 25 de ani, Crima Organizata transpartinica... Descoperiti acest erou al Sibiului, citind relatarile sale scrise e pagina lui de FB. Va intrebati de ce nu le-a asternut pe hartie pana acum? Pentru ca in 1990, fiind anchetat si batut in preajma mineriadei din iunie 1989, a trebuit sa suporte multiple operatii in Germania si Austria, perioada cand i s-a retras dreptul de ase intoarce in Tara, iar nenumarate in carti si declaratii pentru obtinerea \"calitatii de revolutionar\" sau pentru obtinerea de avantaje politice, au fost obtinute cu relatarile despre fapte pe care Dl. Mircea Bozan le-a facut, nu acesti impostori.... O istorie sub forma unui jurnal a inceput sa publice. Cu zonele si actiunile in care a fost implicat, dovedite de nenumarate persoane. Cititi si veti gasi relatari interesante: https://www.facebook.com/mircea.bozan
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus