Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sfaturile doctorului: Nu exagerati, nu combinati carnea cu cartofii prajiti

Direcția de Sănătate Publică le transmite sibienilor câteva recomandări privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Cele nopuă reguli de bază privind mâncarea se referă în principal la cantitatea de hrană pe care o putem mânca la o masă: 
 
- adoptaţi un comportament alimentar echilibrat, cu evitarea meselor copioase;
- consumaţi moderat alimentele tradiţionale, pe bază de carne de porc, mai ales pe cele cu conţinut ridicat de grăsimi şi/sau preparate termic prin prăjire; 
- mâncaţi moderat/evitaţi produsele alimentare greu digerabile, cu multe calorii şi un conţinut ridicat de sare sau zahăr (sarmale, varză călită, murături, maioneză, prăjituri cu cremă, dulciuri concentrate, sucuri acidulate); 
- nu combinaţi alimentele bogate în proteine (carnea) cu cartofii (mai ales prăjiţi) sau pastele făinoase - consumaţi-le împreună cu salate sau legume (fierte sau la grătar); 
- diversificaţi alimentaţia, folosind cereale, legume, fructe şi produse lactate; 
- mesele copioase bogate în grăsimi şi proteine pot avea efecte negative asupra organismului şi pot da dispepsii gastrointestinale (indigestii), crize biliare, tulburări de tranzit intestinal şi disconfort digestiv (mai ales la persoanele cu afecţiuni cronice sau cele care au ținut întreaga perioadă de post); 
- evitaţi consumul excesiv de alcool, efectele nefavorabile ale acestuia, în cantităţi crescute, fiind binecunoscute. Recomandarea se adresează mai ales persoanelor hipertensive, cardiacilor, celor cu diferite suferinţe digestive (hepatice, pancreatice), precum şi persoanelor în vârstă, care suferă de ateroscleroză;
- consumaţi moderat cafea, nu exageraţi cu fumatul;
- faceţi mai multă mişcare, evitaţi să rămâneţi ore în şir în jurul mesei sau la televizor. Plimbările şi sporturile preferate sunt soluţia ideală pentru un tonus normal în aceste
zile de sărbătoare; 
 
Conform doctorilor, la fel de importante sunt şi recomandările privind aprovizionarea cu alimente. ”Carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor şi termenul de garanţie al acestora. În caz contrar, există riscul îmbolnăvirii de trichineloză (prin consum de carne de porc netestată trichineloscopic), salmoneloză (prin folosirea ouălor, mai ales a celor de raţă, la maioneze şi creme) sau apariţia unor toxiinfecţii alimentare. 
Dacă sărbătorile vor fi petrecute în unităţi de alimentaţie publică, trebuie evitat consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcute”, susține purătotrul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Sibiu, dr. Simona Berariu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

dr alzara

Acum 9 ani

Es modus in rebus. Eo masura in toate. Sarbatori fericite!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus