Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
31°C

Reportaj: Cum s-au pregătit școlile din Sibiu pentru revenirea elevilor la clasă. Holuri cu săgeți și câte zece elevi în clasă

Reportaj: Cum s-au pregătit școlile din Sibiu pentru revenirea elevilor la clasă. Holuri cu săgeți și câte zece elevi în clasă

Marți, 2 iunie, elevii din ani terminali se întorc la școală pentru ore de pregătire înaintea examenelor naționale. De câteva săptămâni, directorii unităților de învățământ pregătesc holurile, sălile de clasă și discută strategii pentru ca toate normele impuse să fie respectate. Reporterii Turnul Sfatului au vizitat două instituții școlare cu un număr mare de elevi pentru a vedea cum au decurs pregătirile. Este vorba despre Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” și Colegiul Național „Octavian Goga”, ambele din Sibiu. Directorii celor două instituții au fost cei care au prezentat traseele elevilor, sălile de clase și cum se vor desfășura orele începând de săptămâna viitoare.

Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” și Colegiul Național „Octavian Goga” sunt două unități școlare cu efectiv mare de elevi. Vineri, 29 mai, dis de dimineață, reporterii Turnul Sfatului au mers în aceste două școli pentru a vedea cum sunt pregătite de primirea elevilor. Prima vizitată a fost Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, acolo unde sunt 170 de elevi în clasa a VIII-a. Directorul școlii, prof. Ioan Moșneag, este cel care prezintă măsurile luate. Încă de la intrare, pe holurile școlii sunt săgeți care indică traseul pe care îl vor avea elevii spre sălile de clase. Este un traseu „one way”, pentru că reprezentanții școlii l-au gândit în așa fel încât elevii să intre pe o cale de acces și să iasă prin alta, opusă. „Am gândit traseul astfel încât elevii să nu se intersecteze pe holuri”, spune directorul.

scoala iorga coronavirus (2)Fiecărui elev care intră în școală i se va lua temperatura și la ușă vor fi profesori însărcinați să-i îndrume. „Fiecare profesor are cinci elevi, deci la zece elevi sunt doi profesori”, mai spune directorul. Chiar și în timpul orelor, dacă un elev are nevoie la toaletă, va fi îndrumat de un profesor astfel încât să folosească ușa de ieșire din instituție, să meargă prin curte și să reintre în școală pe ușa principală. Sălile de clasă au fost pregătite și aranjate special, astfel încât, într-o sală de clasă să nu fie mai mult de zece elevi, iar aceștia să stea la distanță unul de celălalt. Băncile în care se vor așeza elevii au câte o etichetă albă. „În clasele noastre sunt între 25 și 30 de elevi, așa că i-am împărțit în grupe de câte zece. În fiecare clasă există dezinfectant. Am primit și de la Primăria Sibiu dispensere și le-am umplut și pe acelea cu dezinfectant. Fiecare clasă are specificul ei, iar pe fiecare ușă sunt puse regulile de igienă și de distanțare, iar în clasă vedeți cum sunt așezați - sunt trei elevi pe o parte, patru la mijloc și alți trei elevi pe partea cealaltă”, explică directorul.

Ioan Mosneag director iorga (2)

Școala are o asistentă medicală și un medic care vor fi prezenți în instituție pe toată perioada revenirii elevilor la școală. De asemenea, directorul spune că a achiziționat măști pentru toți copiii, iar astăzi, întreg colectivul de cadre prezent în incinta școlii se pregătea de o simulare pentru a se asigura că toate vor decurge conform planului de săptămâna viitoare.

La Colegiul Național „Octavian Goga” marea provocare a fost a doua cale de acces pentru elevi

La Colegiul Național „Octavian Goga” se vor întoarce la școală atât elevii de gimnaziu, cât și cei de liceu. „În total avem 154 de elevi în clasa a VIII-a dintre care vor veni 112 și 218 elevi în clasa a XII-a dintre care vor veni 170. Vorbim, deci, de aproape 80% dintre ei”, spune directoarea prof. Laura-Florentina Dumitru.

goga coronavirus scoala liceu triaj (5)La această școală, marcajele încep încă din curtea școlii fiind reprezentate de săgeți mari, albe, trasate pe beton - unele indică sensul dus, iar altele sensul întors. Odată ce se intră în școală aceste săgeți devin verzi pentru sensul dus și roșii pentru sensul întors, iar cele două căi de acces sunt despărțite de o dungă albastră. Peste tot sunt puse avertizări și indicații cu privire la măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor și pentru păstrarea distanței sociale. La fiecare cale de acces în școală (cele două pentru elevi și cea a cadrelor didactice) sunt puse covorașe dezinfectante, containere speciale pentru aruncarea măștilor și rezervoare de dezinfectant care pot fi acționate cu piciorul. „Mi s-au părut mai sigure și mai igienice, pentru că dezinfectezi întâi talpa piciorului pe covoraș, după care apeși cu piciorul pentru a-ți pune dezinfectant în palmă”, explică directoarea.

goga coronavirus scoala liceu triaj (15)Pregătirile se fac de câteva săptămâni, pentru că s-au confruntat cu lipsa celei de-a doua căi de acces pentru elevi. „Am aprobat o procedură operațională specifică pentru toate măsurile pe care le-am luat. Au fost marcate traseele de intrare și de ieșire cu săgeți încă din curtea școlii. O problemă a fost faptul că este o școală cu o singură intrare și atunci a trebuit să găsim o soluție. Școala avea o cale de acces comună între cele două corpuri pe care nu am folosit-o până acum, fiindu-mi teamă pentru copiii din clasele mici, care se află într-unul dintre aceste două corpuri. Acum însă, a trebuit să redeschidem, iar pentru asta a fost nevoie de lucrări mari, renovări. Intrarea comunică cu clădirea liceului, iar de săptămâna viitoare elevii o vor folosi pentru a ieși din școală. Practic am deschis legăturile dintre liceu și școală”, spune prof. Laura-Florentina Dumitru.

goga coronavirus scoala liceu triaj (20)Și aici, pe ușile sălilor de clasă pot fi citite regulile de igienă și distanțare, dar și oglinda clasei, adică planul de așezare al elevilor în bănci, plan ce se regăsește și pe catedra cadrelor didactice. Pe băncile care urmează a fi ocupate de elevi se află etichete verzi. Aceste săli de clasă au fost spălate, dezinfectate și stropite cu ajutorul unei pompe electrice, cumpărată de reprezentanții școlii, cu o soluție dezinfectantă pe bază de biocid. Podeaua clasei era încă udă în urma dezinfectării. Directoarea privește sălile de clasă, apoi explică: „Noi avem clase foarte numeroase. La liceu nu sunt clase sub 30 de elevi, avem chiar și cu 33 de elevi, astfel că am împărțit o clasă în trei grupe, pentru a nu fi mai mult de zece elevi într-o clasă. A trebuit să rezolvăm și problema profesorilor care să vină la aceste clase și am apelat la toți profesorii de specialitate. Așa că, de săptămâna viitoare vor veni la școală profesorii de la toată catedra de română, toată catedra de matematică și așa mai departe”.

goga coronavirus scoala liceu triaj (31)

În școală vor fi trei asistente, două ale școlii și una detașată de Direcția de Sănătate Publică, care vor sta câte una la fiecare intrare. Copiilor li se va lua temperatura, iar pe măsuțele de la intrare vor găsi, sigilate în pungi, câte două măști. Școala are deja un stoc de 5.000 de măști, dintre care 2.000 au fost achiziționate de școală și 3.500 primite ca donație, dar directoarea spune că, având în vedere că se vor folosi peste 500 de măști pe zi, abia dacă o să ajungă. „Am foarte mari emoții pentru siguranța copiilor și pentru siguranța personalului școlii, dar să sperăm că va fi bine”, mai spune aceasta.

goga coronavirus scoala liceu triaj (1)

În județul Sibiu sunt 3.795 de elevi care termină clasa a VIII-a și 2.538 de elevi care termină clasa a XII-a, potrivit datelor oferite de IȘJ. Mare parte dintre aceștia se vor întoarce în sălile de curs din 2 iunie, pentru pregătirea la Evaluarea Națională și Bacalaureat. În școli va fi un program special de activități, împărțit pe perioada a două ore. Elevii vor avea o pauză de 10 minute. Fiecare școală în parte a trebuit să aplice o serie de norme care să permită reîntoarcerea elevilor în siguranță. În acest sens, atât Inspectoratul Școlar Județean, cât și Direcția de Sănătate Publică au făcut o serie de controale. Potrivit informațiilor oferite de Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ, în proporție de 98% toate condițiile au fost îndeplinite. Ar mai fi probleme legate de numărul de măști achiziționate de unele școli, în mod special de la oraș, unde numărul elevilor este mare și de lipsa cadrelor medicale, de data aceasta în zonele rurale, unde nu există medic sau asistent. Acolo, însă, soluția a fost prezența în școli a agentului sanitar comunitar.

Foto: Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”

Ioan Mosneag director iorga si Renet Liliana Marin, director adjunct iorga Ioan Moșneag, director Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (foto stânga) și Renet Liliana Marin, director adjunct Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (Foto dreapta)

Sibiumasti scoala iorga coronavirus (19)

 

scoala iorga coronavirus (15) scoala iorga coronavirus (14) scoala iorga coronavirus (10) scoala iorga coronavirus (8)

Foto Colegiul Național „Octavian Goga”

Laura-Florentina Dumitru, director Colegiul Național „Octavian Goga” Laura-Florentina Dumitru, director Colegiul Național „Octavian Goga”

 

goga coronavirus scoala liceu triaj (23) goga coronavirus scoala liceu triaj (30) goga coronavirus scoala liceu triaj (19) goga coronavirus scoala liceu triaj (11) goga coronavirus scoala liceu triaj (12) goga coronavirus scoala liceu triaj (13) goga coronavirus scoala liceu triaj (7)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Oigo Kukuruku

Acum 4 ani

Inuman

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus