Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Anul Justitiei: record la procesele "de top"

Mai bine de 30 de aleși ai sibienilor așteaptă, de la 2015, soluții favorabile date de judecători. Mai bine de zece oameni de afaceri de top sunt, de asemenea, citați în diferite procese în care procurorii anticorupție încearcă să dovedească prejudicii ce depășesc lejer 100 de milioane de euro. Alți 12 medici sau manageri de spitale caută să demonstreze judecătorilor că inspectorii de Integritate îi vor degeaba dați afară și că degeaba au fost reclamați la Parchet. Iohannis, Cindrea, Vonica, Carabulea, Neamțu, Porr, Șanta, Muntiu-Ciocoiu sau Ghișe sunt câteva din numele importante de sibieni aflate în una din categoriile mai sus amintite. Turnul Sfatului face o trecere în revistă a proceselor care încep chiar de săptămâna viitoare.

Probabil unul dintre cele mai mediatizate procese ale anului va fi cel al președintelui Klaus Iohannis, împotriva căruia Agenția Națională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate în aprilie 2013. ANI îl considera incompatibil pe primarul Iohannis și îi cerea demiterea pentru că ar fi fost membru în Consiliul de Administrație al SC Piețe Sibiu SA și, respectiv Apă Canal SA Sibiu. Iohannis a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Alba, unde a câștigat în septembrie 2013. "Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toţi primarii comunităţilor care sunt în ADI Apă sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov", explica Iohannis, în 2013. Primar la acea vreme, Iohannis arăta că legea incompatibilităţilor prevede că primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la societăţile regionale.

Judecata pe fond a recursului făcut de ANI în urma sentinței de la Curtea de Apel Alba va începe săptămâna viitoare, pe 14 ianuarie 2015.

Tot cu ANI la Înalta Curte

Cu ANI se vor mai judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție și parlamentarii Sorin Ilieșiu și Ioan Tămâian. Cei doi au fost acuzați de Agenție de incompatibilitate, pentru că nu ar fi renunțat la a-și administra afacerile, deși au fost aleși ca senator, respectiv deputat de Sibiu. Pe fond, atât Ilieșiu, cât și Tămâian au câștigat, Curtea de Apel București, respectiv Alba Iulia anulând rapoartele de incompatibilitate întocmite de ANI. Inspectorii de integritate au formulat recurs, dar la Înalta Curte nu a fost fixat, deocamdată, un termen de judecată pentru niciunul din cei doi parlamentari.

Unul dintre procesele-surpriză este cel al lui Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu. Acesta a fost acuzat de ANI de incompatibilitate, pentru că și-a angajat soția la cabinetul parlamentar în perioada octombrie 2009 – februarie 2011. Cindrea a contestat raportul ANI și a câștigat atât pe fond, cât și la recursul judecat la Înalta Curte în martie anul trecut. ANI a formulat plângere penală și la Parchet, care a finalizat rechizitoriul în iunie 2014 și l-a trimis pe Cindrea în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie anul trecut, Cindrea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Pe 22 decembrie, președintele CJ a formulat recurs, dar deocamdată nu a fost fixat un termen.

Cu medicina la Parchet

În a doua jumătate a lui septembrie, aceeași ANI anunța că a sesizat inclusiv Parchetul pentru conflict de interese prevăzut în Codul Penal referitor la nouă medici sau manageri de instituții sanitare: Paul Jurgen Porr, Ioan Manițiu, Valeria Vălean, Adrian Șanta, Emil Băcilă, Marcel Pereanu, Nicolae Grigore, Calcatinge Maria – Diana și Popa Florina Ligia. Ei sunt acuzați de ANI că au obținut foloase necuvenite. În cazul altor trei medici -  Mihai Neamțu, Bogdan Păcală și Mihai Roman – incompatibilitățile nu ajung în zona penală, au mai considerat cei de la ANI. Procesele prin care cei 12 medici contestă rapoartele ANI încep luna aceasta la Alba Iulia.

Alte câteva zeci de aleși locali și funcționari

Nu mai puțin de 23 de aleși locali ai Mediașului vor face naveta, anul acesta, la Sibiu pentru a participa la ședințele în care sunt judecați pentru fapte de corupție. Procurorii DNA Alba Iulia i-au trimis în judecată în septembrie anul trecut pe primar, viceprimar și consilieri locali pentru că au decis să cumpere aproape 20% din acțiunile unei firme, banii ajungând tot în buzunarele unor aleși locali. Printre cei 23 se numără actualul primar, Teodor Neamțu, actualul viceprimar George Petrescu, fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa. Toți sunt acuzați de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”.

Dacă aleșii medieșeni vor vedea abia din acest an ce înseamnă un proces de corupție, cei de la Ocna Sibiului au deja experiență, iar anul acesta ar trebui să afle verdictul. Este vorba de procesul în care sunt judecați patru funcționari ai Primăriei Ocna Sibiului, printre care managerul orașului, Constantin Muntiu Ciocoiu, fostul viceprimarul Gheorghe Banciu și cel care între timp a devenit șeful cancelariei prefectului, Florin Orlățan. Ei sunt acuzați de procurori că au trucat o licitație în așa fel încât o parte din terenurile din preajma lacurilor sărate să fie atribuite spre concesiune, pe 25 de ani, unor apropiați.

Tot anul acesta va fi trimis în judecată și Șerban Țichindelean, fostul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Sibiu. Aflat acum în arest la domiciliu, Țichindelean este acuzat de procurorii DNA Alba Iulia de fapte de corupție, întocmite cu ajutorul consilierului juridic Mirela Olteanu.

Carabulea, recidivist?

Ilie Carabulea a fost trimis pentru a doua în judecată de către procurorii DNA la finele lunii aprilie 2014, la doar un an și jumătate de la eliberarea sa condiționată în urma condamnării cu executare în Dosarul Apostu. Două infracțiuni de cumpărare de influență, două infracțiuni de dare de mită sau instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată sunt printre infracțiunile pe care procurorii anticorupție le pun în seama lui Ilie Carabulea, în procesul care l-ar putea transforma pe omul de afaceri sibian într-un recidivist. Carabulea este judecat pentru că a încercat prin metode în afara legii să își protejeze compania Carpatica Asig de respectarea normelor legale, situație care ar fi trebuit monitorizată de către ASF. De data aceasta, dosarul este unul mult mai mare decât cel în urma căruia Ilie Carabulea a ajuns să urmeze cinci ani de pușcărie, printre numele ”grele” din rândul inculpaților fiind și cel al lui Dan Radu Rușanu, ex-președintele Autorității de Supraveghere Financiară și Laura Chițoiu, soția fostului ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu.

Celelalte ”zone sensibile” ale afacerilor

Tot din zona afacerilor sibiene, anul acesta este așteptată o sentință pe fond și în dosarul care a dus la o adevărată tragedie în familia Vonica. Este vorba de Dosarul rețetelor false, în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au trimis-o în judecată pe Daniela Vonica, soția celui care a fost Ilie Vonica, fondatorul grupului Polisano. Procesul a început în septembrie anul trecut și, asemenea lui Carabulea, Daniela Vonica este judecată în stare de arest la domiciliu.

Una dintre cele mai ”fierbinți” zone în relația cu Justiția este cea a benzinarilor sibieni, unde ”cap de listă” este Pavel Dumitru Ghișe, judecat încă din septembrie 2012 în Dosarul Motorina, alături de fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar. Prejudiciile aduse bugetelor de stat sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, dacă luăm în considerare și dosarul pus pe rolul Tribunalului Mureș la începutul anului trecut, unde iarăși Dumitru Ghișe apare printre inculpați, alături de medieșeanul Ioan Ovidiu Moldovan, Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară. În fine, acesta din urmă a devenit figura principală într-un al treilea dosar penal, instrumentat de DIICOT Timișoara. Acest dosar nu a fost pus încă pe rolul instanțelor, dar Adrian Nicoară a fost printre oamenii de afaceri arestați. A fost eliberat după ce a achitat o cauțiune de 25.000 de euro.

În pregătire este și Dosarul Petrotyl, cu care procurorii anticorupție de la Alba Iulia au ieșit în public în aprilie anul trecut. Aproape 12 milioane de euro este prejudiciul estimat de procurorii DNA Alba în dosarul în care Dumitru Marcu, asociatul și administratorul Petrotyl, este suspectat de evaziune fiscală. Rețetele verificate de procurori în toate dosarele sunt cam aceleași: benzinarii au adus pe piață combustibil care, în acte, aveau destinația export sau antrepozite fiscale, caz în care pentru respectivii combustibili nu trebuiau plătite accize.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

MOSU

Acum 9 ani

scapa cine poate si cine are putere ......
Raspunde

###

Acum 9 ani

Iar 2015 va fi și mai și! Este așteptat onor dl. Basescu!
Raspunde

@@@@

Acum 9 ani

...Da,fostul presidente chior si hahait merita cu prisosinta bratari de otel....pt toti anii in care si-a batut joc de romani!
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

@@@@ si ### este vorba de alesii Sibienilor in frunte cu presedintele nu ce asteptati voi. 333 @@@@ si### este vorba de Iohannis
Raspunde

ani

Acum 9 ani

bai astia de la ani s-a dea o tura prin tara sa vada ce dezastru este in 90 de localitati ,ba dat jos impostori care conduc municipi si judete s-au cocotat pe functi si in loc s-a faca ca localitatile lor s-a functioneze si-au angajat rubedenile mai ceva decit un srl familiar jos cu corupti si ciocoi ,tara este varza a la cluj si noi construim stadioane si sali de sport ,johannis este timpu sa-i scoti in fata pe jefuitori tara si confiscate averile ,de berceanu ce se mai aude,acest sabotor al tari pus de 3 ori ministru de transporturi ,verificat la avere ,s-au asta a fost cu imparteala la greii ,udrea ,pinalti ,basescu ,ba rusine sintem tara cea mai corupta din UE ,JOS CU NOMENCLATURA CRIPTO -COMUNISTA SI CUMETRIILE POLITICE ,da johannis o tura prin tara si vezi mii de hectare de pamint lasat in paragina si sate de zici ca sunt dupa bombardamentu din irak,rusine ba astia care trebuia s-a aparati legea ,cautati tumburusuri si nu descoperiti mari tepari ai tari ,ajunge jos si trimisi la o pensie de 700 roni ,s-a vadfa ce au fugit 5 000 000 de romani i din tara ,nu s-a dea interviuri si s-a ne aratati ce destepti sunteti ,johannis punei la munca in tara noastra nu trebuie s-a fie somaj si criza timp de cel putin 30 de ani ,criza ati facuto voi astia de ne conduceti de 26 de ani jos cu corupti si justitia libera ,astept sal vad si pe berceanu pe la dna ,ca prea s-a pitulat acest impostor ,ba s-a vedeti cind da asta din el ce nume grele apare in afacerea ,bechtel si alte mari tepe ale autostrazilor invizibile si desenate cu carioci pe harta tari ,ba toti ministri transporturilor si toate guvernele care au condus pina in 2014 anchete s-a stim si noi contributori unde s-au dus pestre 100 de milarde de dolari ,incepind cu 1990 pina acum ,tara arata ca dupa asediu ,johannis pune saua pe ei
Raspunde

@ 5

Acum 9 ani

Esti groaznic analfabetule, tu chiar nu ai \"ani\" de scoala, in locul tau m-as spanzura!
Raspunde

BERE TREI STEJARI

Acum 9 ani

Condamnă pe inculpatul ANGELESCU MISU la pedeapsa închisorii de 1 an si 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Stabileşte un termen de încercare de 3 ani si 6 luni. Suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 şi art. 84 Cp 1969 privind revocarea suspendării pedepsei. Admite acţiunea civilă formulată de către partea civilă STATUL ROMÂN, prin AGEN?IA NA?IONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ, prin DIREC?IA GENERALĂ REGIONALĂ A FINAN?ELOR PUBLICE BRAŞOV, prin mandatar ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINAN?ELOR PUBLICE SIBIU, şi obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente BERE TREI STEJARI S.A. prin administrator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL, la plata către partea civilă a sumei de 876.046 lei reprezentând debit şi accesorii, precum şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente până la data plăţii. Menţine măsura sechestrului asigurator instituită de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu prin ordonanţa din 27.02.2013 (dosar penal 1802/P/2012).
Raspunde

@5

Acum 9 ani

iar ai apărut ????? potolește-te odată!
Raspunde

Popa Luca

Acum 9 ani

Cu voia justitiei ultimul pe lista Baselu care isi cauta vila dar v-a ajunge vecin de celula cu varanul Felix
Raspunde

nelu

Acum 9 ani

la puscarie cu tine cindrea fa ce facut vonica nu este pacat scapa judetu sibiu de un prost vorbeste lumea trei zile si dupa ai salut multumesc
Raspunde

mihaela munteanu

Acum 9 ani

Doresti un loc de munca fara stres lucrand acasa?Noi iti oferim un job part-time cu contract de comision legal,foarte sigur,iti oferim toate dovezile legale,lucram cu multa lume,suntem o echipa mare aici in tara cat si in strainatate,suntem cunoscuti in toata lumea,pentru mai multe detali *** INFO la ***:[email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus