Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
3°C

S-au implinit 522 de ani de la nasterea sibianului care a condus Ungaria

O stradă de puțin peste 300 de metri și o statuie dezvelită acum aproape 19 ani sunt printre puținele ”însemne” publice din Sibiu care amintesc de cel care, născut în orașul de pe malurile Cibinului în 1493, a ajuns regent și, mai apoi, guvernator al Ungariei. De către istorici este apreciat mai ales pentru faptul că este primul care a demonstrat originea latină a provinciilor românești.
Nicolaus Olahus (apelat de unii istorici drept și Nicolae Valahul) s-a născut la Sibiu pe 10 ianuarie 1493, fiind al doilea fiu (din cei patru copii) al judecătorului Ștefan Olahul, cel care mai târziu avea să se stabilească la Orăștie. ”Şcoala elementară a urmat-o la Sibiu şi la Orăştie. Este înscris apoi la Şcoala Capitulară din Oradea (1505 - 1512) unde studiază teologia, literatura şi limbile clasice. Din anul 1510 a fost primit ca paj la curtea regelui Wladislaw II (1490 - 1516) până la moartea regelui în 1516”, arată autoritățile din Orăștie, unde un liceu a primit numele fostului cărturar și om politic.

În 1536 se afla la Bruxelles, unde scrie lucrarea istorică: «Hungaria sive de originibus gentis, regionis, situ, divisionis habitumatque opportunitatibus», în care dezvoltă ideile sale despre originea romană a poporului român şi prezintă interesante informaţii despre istoria, etnografia şi geoagrafia Ţării Româneşti, Moldovei, Transilvaniei şi Banatului. Datorită acestor idei este considerat primul care a demonstrat originea latină a românilor din cele trei provincii româneşti”, pagina oficială a municipiului Orăștie

Nicolaus Olahus a fost ridicat la rang de baron în 1558. Patru ani mai târziu a fost numit regent al Ungariei, locțiitor al împăratului Ferdinand I.
În Sibiu, strada care a primit numele Nicolaus Olahus este cea cunoscută inițial sub numele de ”străpungerea Mihai Viteazul”, cea care face legătura între străzile Școala de Înot și Calea Dumbrăvii. În 1996, în fața Bisericii Ursulinelor a fost dezvelită statuia lui Nicolaus Olahus, realizată de sculptorii Călin Baciu și Septimiu Enghiș.


Foto: turism.sibiu.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

mircea

Acum 8 ani

Nicolaus Olahus (apelat de unii istorici drept și Nicolae Valahul) s-a născut la Sibiu pe 10 ianuarie 1943, fiind al doilea fiu (din cei patru copii) ai judecătorului Ștefan Olahu
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Functia de Archiepiscop de Esztergom (Archiepiscopia Incoronarii regilor Ungariei) vi se pare prea marunta, sau fiindca Archiepiscopia este Catholica si Nicolaus Olahus Archiepiscop Catholic trebuiesc maturate sub pres? UMANISMUL este de origine Catholica, scolile erau obligatorii...Nu este primul care a sustinut latinitatea..ci si Picollomini (devenit PAPA), si Bonfinius...Toti catholici, ei au sustinut teza LATINITATII acestei populatii...Apoi Scoala Ardeleana, Greco-Catholici...adevaratii PATRIOTI...
Raspunde

@Georg

Acum 8 ani

Cu cine te cerți franț ? Pune mâna și fă-ți o labă că ești prea nervos.
Raspunde

@3 -alzara din capitala...culturala

Acum 8 ani

Vrei sa subliniezi contributia culturala dupa 500 de ani ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus