Sâmbătă,
23.01.2021
Parțial Noros
Acum
9°C

Catedrala din Piata Huet: Iohannis, la slujba de comemorare a atrocitatilor de acum 70 de ani

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la Catedrala Evanghelică din Sibiu, la o slujbă pentru comemorarea saşilor şi şvabilor din România care au fost deportaţi în urmă cu 70 de ani, relatează Mediafax. Preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la slujba de la Catedrala Evanghelică din Sibiu în jurul orei 11.00, fără a face declaraţii. Ceremonia a mai durat aproximativ 15 minute.
În sală s-au aflat şi două persoane - un bărbat şi o femeie - care au supravieţuit în lagărăle sovietice, cei doi fiind invitaţi alături de preot, iar o fetiţă de 10 ani le-a oferit câte un buchet de trandafiri albi.

La ieşirea din biserică, femeia a spus că în ianuarie 1945, când avea 16 ani şi zece luni, a fost luată şi dusă în lagăr, unde a stat cinci ani.”Era frig, ne era foame şi munca era foarte grea, mai ales la vârsta pe care o aveam eu. Ne-a ajutat Dumnezeu şi am scăpat şi uite că am trăit până acum”, a afirmat femeia.
Ea a mai spus că a fost un ”gest frumos” din partea preşedintelui că a participat la slujba la care au fost comemoraţi 70 de ani de la deportarea saşilor şi şvabilor din România.

La ceremonia religioasă au mai luat parte şi preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Porr, şi primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.
Duminică dimineaţă, preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că printre cei 70.000 de saşi şi şvabi din România care au fost deportaţi de autorităţile bolşevice în lagăre de muncă forţată din Uniunea Sovietică s-au aflat şi bunicii săi.
”Cu 70 de ani în urmă, în ianuarie 1945, 70.000 de saşi şi şvabi din România au fost deportaţi de autorităţile bolşevice în lagăre de muncă forţată din Uniunea Sovietică. Femei, bărbaţi şi copii. Germania fusese înfrântă şi orice vorbitor de limbă germană trebuia pedepsit, indiferent dacă participase sau nu la război. Printre cei 70.000 de deportaţi s-au aflat şi bunicii mei. Erau tineri. După câţiva ani, s-au întors acasă îmbătrâniţi de suferinţă. Nu au povestit niciodată ce au trăit în lagăr. Era dincolo de cuvinte”, a scris Iohannis, menţionând că participă la slujba de comemorare de la Catedrala Luterană în amintirea bunicilor săi şi a tuturor persoanelor deportate atunci.
Potrivit datelor deţinute de etnicii germani din Sibiu, din România au fost deportaţi în lagărele sovietice în jur de 70.000 de saşi şi şvabi, aproximativ 4.500 dintre aceştia fiind doar din judeţul Sibiu.

Sursa: Mediafax


Foto

Comentarii

13 comentarii

...

Acum 6 ani

au ajuns hitleristii sa se planga de deportari in lagare sovietice dar ei au uitat ce au facut 2 razboaie mondiale experimente pe oameni prin lagare
Raspunde

danny

Acum 6 ani

Ptr. 1. ,.... Esti un bou! Nu invinovatesti intreaga natie pentru ceea ce au facut niste descreierati. Sau poate ca tu esti rezultatul unui atare ... experiment!
Raspunde

dw

Acum 6 ani

cu ce au fost sasii vinovati la ce au facut hitleristii?Soacra mea a fost 2 ani in rusia si dupa cativa ani a murit la varsta de 28 de ani
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Având în vedere activitatea dl. Johannis, putem afirma următoarele: Dl. Băsescu a fost președintele-jucător, iar dl. Johannis, președintele-spectator.
Raspunde

Edeltraud Zimmer

Acum 6 ani

Toti care faceti comentarii aiurea sunteti foarte prosti si primitivi..saracii de voi..nu ajungeti voi la nivelul sasilor, la caracterul, disciplina, demnitatea, adevārul, si hārnicia lor nicicând...sā vā spun valachi...nu sunteti tigani prosti...fārā culturā...când...când naiba ATI mai avut voi....rahatilor un asemenea Presedinte cu cuvânt, inteligent, vorbeste atâtea limbi....nemernici care sunteti...în mocirlā meritati....
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Si bunicul si nasa mea au fost 5 ani deportati in Siberia de catre comunistii romani. Sa nu-i mai judecam pe altii cand de fapt cei mari criminali ai lumii sunt tot rusii. 1.Stalin, 2. Hitler. 3. Ivan cel Groaznic.
Raspunde

X

Acum 6 ani

Stimate domn de la nr 5.Suntem prosti ca v-am votat pe voi de ati ajuns la ciolan la Sibiu. Nu, nu suntem tigani, este o monstruozitate ca in tara ta sa fi catalogat tigan de catre un membru al unei minoritati. Sper ca romanii din Sibiu sa se trezeasca cit mai curind
Raspunde

vasiladi

Acum 6 ani

nu noi am omorit evrei la auschvitz herr de la nr 5 avem si noi greserile noastre da nu am omorit milioane de evrei noi romanii,tigani cum ne fac unii
Raspunde

???

Acum 6 ani

Se mai intreaba cineva cum s-a nascut extremismul, dupa ce citeste postarile de mai sus? As vrea sa vad care din voi poate spune cu mana pe inima \"je suis Charlie\", asa cum au facut-o azi milioane de oameni de pretutindeni. Doamne, mi(ti)ci mai sunteti!
Raspunde

f

Acum 6 ani

Lasa ba ca nu o fost nici un presedinte spectator, pentru prima data am simtit ca sunt reprezentat de un presedinte la Paris.
Raspunde

Vm

Acum 6 ani

sustin cele scrise la 7 in totalitate si subliniez calitatea in care s-a raspuns la impertinentele scrise la 5
Raspunde

x si y

Acum 6 ani

In 1940 cind Romania a fost \"vizitata\" de trupele germane, la capetele centrului Sibiului si nunumai, au aparut inscriptii \"ROMANII SI CAINII NU AU CE CAUTA PE CENTRU\". Nu am utitat si nu am iertat!
Raspunde

x si y

Acum 6 ani

Farmacistul sef de la Auschwitz a fost un sas de \"mare omenie\" din Mircurea Sibiului. Multi sasi din Ardeal s-au inrolat voluntar in Wafwen SS si au luptat impotriva rusilor si a altor popoare. Ce vroiati sa-i felicite aliatii!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus