Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
22°C

Copilul pe care si l-ar dori orice parinte. Mai putin cea care i-a dat viata

18 Ianuarie 2015 21:17

Poveştile mai mereu triste ale copiilor din centrele de plasament sunt de obicei mediatizate pentru ca omul care nu a trecut niciodată pragul unui astfel de centru să înţeleagă cât de greu e pentru un copil, de care au grijă nişte străini, să reuşească în viaţă. Şi dacă de cele mai multe ori astfel de copii stârnesc compasiune, există şi cazuri în care ei sunt demni de admirat. Este şi cazul Alinei Cornea, o fetiţă de 13 ani.
 
Alina a fost abandonată de părinţi în Centrul de Plasament de la Orlat acum patru ani. A fost adusă aici de părinţi şi a fost lăsat împreună cu cei doi fraţi, mai mici decât ea.  Directoarea centrului, Daniela Neguţ spune că Alina este o fetiţă foarte inteligentă, dar mai ales harnică, mereu dispusă să ajute şi foarte respectuoasă. ”Calităţi greu de găsit de multe ori la copii care sunt crescuţi de ambii părinţi şi au şi posibilităţi financiare”, completează directoarea. Cu mândrie povesteşte că fetiţa merge anual la olimpiada de religie, unde de trei ani se clasează pe locul II. „Nu e o olimpiadă axată doar pe cunoştinţe despre religie, ci sunt şi probe de cultură generală, tehnici de comunicare şi multe altele, iar ea s-a descurcat mereu excelent. Nu cred că există părinte care să nu îşi dorească un copil ca Alina. Şi cu toate acestea mama ei nu a venit nici măcar o dată să o vadă în cei patru ani de când a lăsat-o aici”, mai spune Daniela Neguţ.
Părinţii Alinei munceau când au abandonat-o pe ea şi pe cei doi fraţi. În Cisnădie, unde locuiau, tatăl era paznic, iar mama lucra într-o fabrică. ”Tata a fost acum doi ani să ne vadă şi ne-a promis că o să ne ia şi acasă. Noi l-am aşteptat un timp, dar de atunci nu a mai venit. Acum nu mai vreau să vină. Îmi place la şcoală şi la înot şi la orele de muzică, dacă m-ar duce înapoi la Cisnădie nu aş mai putea să fac nimic din toate astea”, povesteşte Alina cu privirea plecată în timp ce pentru câteva secunde uită să zâmbească.
Bucuriile Alinei par mici pentru cei care nu au trecut niciodată pragul unui centru de plasament. Dacă nu ai dormit în copilărie în aceeaşi cameră cu alţi doi copii pe care părinţii „i-au uitat” la poarta centrului şi nici nu s-au mai întors să îi caute, nu prea poţi să înţelegi de ce a însemnat atât de mult pentru Alina să îşi petreacă sărbătorile într-o familie.
„Oh, am avut aşa un Crăciun frumos. Este o familie aici în Orlat, care anul trecut m-a luat acasă la ea de sărbători şi de atunci vin mereu pe la mine şi la sfârşit de săptămână mă mai duc şi eu la ei. Iar anul acesta am fost acolo şi mi-au cumpărat şi mie cadouri. Multe cadouri. Şi am stat acolo cu ei. Am fost foarte fericită că mi-am dorit mult să fiu şi eu de Crăciun într-o familie, să văd şi eu cum sunt toţi bucuroşi şi îşi dau cadouri unul altuia”, povesteşte Alina şi parcă se ruşinează de propria bucurie.
 
Viitorul: un loc de muncă şi apoi muzică
 
Spre deosebire de alţi copii din centru, după Alina nu strigă nimeni „orfană” sau „copil fără părinţi”. Rezultatele foarte bune la învăţătură, firea sociabilă şi modestia au ajutat-o să se integreze fără probleme la şcoală. „Lucru mai rar, căci de obicei copiii din centre sunt discriminaţi, mulţi râd de ei”, povesteşte directoarea. În privinţa viitorului, copilul de 13 ani vorbeşte cu o maturitate destul de rar întâlnită despre cum „visurile trebuie urmate, dar înainte de asta ai nevoie de o meserie care să îţi asigure un serviciu şi o stabilitate”.
”Îmi place mult să cânt. Centrul nostru are un parteneriat cu câţiva profesori din Sibiu care fac ore cu noi. Aşa am învăţat să cânt la orgă, pian, chitară şi solo. Aş fi vrut la anul să intru la Liceul de Arte, dar nu cred că se poate că nu o să am unde să fac repetiţii şi nu o să pot avea instrumentul meu. Aşa că m-am gândit mai bine şi am decis să fac Liceul Pedagogic. Aşa o să pot preda după ce îl termin şi când o să am un serviciu, să mă întreţin, o să pot să mă ocup mai mult de cântat, pentru că muzica e visul meu şi nu pot să renunţ la el”, îşi încheie povestea Alina.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus