Din cele patru milioane de lei alocate anul acesta pentru studii de fezabilitate și proiecte ale administrației locale, cea mai mare parte din fonduri merg pentru două proiecte extrem de discutate la nivel local: ștrandul cu parc de distracții din Pădurea Dumbrava și viitorul Centru de conferințe și spectacole din zona actualului Teatru Național ”Radu Stanca”.
”Dorim să reluăm studiul pentru Ștrandul municipal de pe Calea Dumbrăvii, pentru care dorim să accesăm fonduri prin Programul Operațional Regional”, a anunțat la începutul acestei săptămâni Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. ”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" este un proiect lansat de administrația locală în vara lui 2008 și care urma să fie amplasat pe locul fostului depozit de muniție dinspre Rășinari.
Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Această etapă a cincea era pusă în sarcina unui investitor privat. Potrivit studiului de fezabilitate realizat de SC Arhimus din Sibiu, acest complex urma să fie "profitabil atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă". Proiectul a mai trezit interes în prima parte a lui 2009, după care venirea crizei a scos subiectul de pe agenda publică.
Facem sediul Teatrului de unul singur?
”Cel mai greu va fi PUZ-ul pentru Centrul de conferințe și spectacole, pe care îl vom finaliza anul acesta. Acolo știți că au mai existat încercări și tentative, care au fost abandonate, dar acum îl vom finaliza”, a mai anunțat Astrid Fodor. Interesant la această afirmație este faptul că administrația locală pare a fi luat deja decizia în ceea ce privește proiectarea urbanistică a zonei Pieței Unirii, zonă în care fostul primar a anunțat intenția de realizare a unui pasaj subteran, dar în care mai există un teren intravilan (fosta Berărie) unde proprietarul are de asemenea în intenție ridicarea unor imobile cu destinație atât comercială, cât și de birouri și locuințe. De-a lungul timpului, mai multe voci din zona urbanismului au cerut administrației un concurs de soluții pentru întreaga zonă, astfel încât în final să rezulte un ansamblu coerent atât pentru viitorul Centru de conferințe și spectacole (care include și un sediu pentru teatru), cât și pentru zona Cazărmii ’90, a fostei Berării cât și a zonei Pieței Unirii.
”Celelalte proiecte”
Printre proiectele ce vor mai fi bătute în cuie în cursul acestui an, primarul interimar al Sibiului a anunțat și cele de modernizare a unor cartiere. ”Aici aș sublinia proiectul pentru Dioda și pentru Hipodrom II. După cum am promis de câțiva ani, noi ne vom apleca asupra cartierelor. Primul a fost Vasile Aaron, urmează și altele”, a mai declarat Astrid Fodor.
Totodată, pentru acest an este estimată și adoptarea unui PUZ pentru zona din spatele hotelului Hilton. Planul urbanistic zonal ”Pădurea Dumbravă” a fost lansat în dezbatere publică anul trecut și este proiect menit să reglementeze – pe de o parte – situația construcțiilor apărute în zona din spatele Hotelului Hilton, dar și să creeze premisele dezvoltării unui nou parc al Sibiului. Această a doua chestiune vizează fosta zonă tradițională de festivități de la marginea Pădurii Dumbrava, părăsită de mulți ani.
”Interesul public asupra acestui plan urbanistic este general mai ales de parcul din spatele clădirilor de acolo, unde sibienii ieșeau la petreceri câmpenești. Acum este o zonă, un parc al cărui acces nu se mai vede. Ideea este ca acest parc să redevină accesibil. Pentru acest lucru se va crea un acces perpendicular pe Calea Dumbrăvii”, spune arhitectul Gabriel Roșca. El a lucrat la realizarea acestui PUZ alături de arhitecții care au elaborat și actualul plan urbanistic general al Sibiului.
Accesul la care face referire ar urma să fie amenajat sub forma unei promenade pietonale care va face legătura între parc și Calea Dumbrăvii în zona aflată între parcarea Hotelului Hilton și Pensiunea Dumbrava. Parcările din zonă și accesul auto ar urma să fie reconfigurat. Mai multe despre acest plan puteți citi aici
Foto: arhimus.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Gabriel Rosca , Astrid Fodor , vasile aaron , Calea Dumbrăvii , Pădurea Dumbrava , Pădurea Dumbrava Sibiului , Radu Stanca , Programul Operațional Regional , Pădurii Dumbrava , Pieței Unirii , Pensiunea Dumbrava , Hotelului Hilton , Teatru Național Radu Stanca
Vizualizari: 2147
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibiu.Adrian
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Razvan
Acum 3 ore
???