Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
4°C

Primaria reia discutiile: are nevoie Sibiul de un parc de distractii de 56 de mil. euro?

Din cele patru milioane de lei alocate anul acesta pentru studii de fezabilitate și proiecte ale administrației locale, cea mai mare parte din fonduri merg pentru două proiecte extrem de discutate la nivel local: ștrandul cu parc de distracții din Pădurea Dumbrava și viitorul Centru de conferințe și spectacole din zona actualului Teatru Național ”Radu Stanca”.
”Dorim să reluăm studiul pentru Ștrandul municipal de pe Calea Dumbrăvii, pentru care dorim să accesăm fonduri prin Programul Operațional Regional”, a anunțat la începutul acestei săptămâni Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. ”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" este un proiect lansat de administrația locală în vara lui 2008 și care urma să fie amplasat pe locul fostului depozit de muniție dinspre Rășinari.
Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Această etapă a cincea era pusă în sarcina unui investitor privat. Potrivit studiului de fezabilitate realizat de SC Arhimus din Sibiu, acest complex urma să fie "profitabil atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă". Proiectul a mai trezit interes în prima parte a lui 2009, după care venirea crizei a scos subiectul de pe agenda publică.

Facem sediul Teatrului de unul singur?

”Cel mai greu va fi PUZ-ul pentru Centrul de conferințe și spectacole, pe care îl vom finaliza anul acesta. Acolo știți că au mai existat încercări și tentative, care au fost abandonate, dar acum îl vom finaliza”, a mai anunțat Astrid Fodor. Interesant la această afirmație este faptul că administrația locală pare a fi luat deja decizia în ceea ce privește proiectarea urbanistică a zonei Pieței Unirii, zonă în care fostul primar a anunțat intenția de realizare a unui pasaj subteran, dar în care mai există un teren intravilan (fosta Berărie) unde proprietarul are de asemenea în intenție ridicarea unor imobile cu destinație atât comercială, cât și de birouri și locuințe. De-a lungul timpului, mai multe voci din zona urbanismului au cerut administrației un concurs de soluții pentru întreaga zonă, astfel încât în final să rezulte un ansamblu coerent atât pentru viitorul Centru de conferințe și spectacole (care include și un sediu pentru teatru), cât și pentru zona Cazărmii ’90, a fostei Berării cât și a zonei Pieței Unirii.

”Celelalte proiecte”

Printre proiectele ce vor mai fi bătute în cuie în cursul acestui an, primarul interimar al Sibiului a anunțat și cele de modernizare a unor cartiere. ”Aici aș sublinia proiectul pentru Dioda și pentru Hipodrom II. După cum am promis de câțiva ani, noi ne vom apleca asupra cartierelor. Primul a fost Vasile Aaron, urmează și altele”, a mai declarat Astrid Fodor.
Totodată, pentru acest an este estimată și adoptarea unui PUZ pentru zona din spatele hotelului Hilton. Planul urbanistic zonal ”Pădurea Dumbravă” a fost lansat în dezbatere publică anul trecut și este proiect menit să reglementeze – pe de o parte – situația construcțiilor apărute în zona din spatele Hotelului Hilton, dar și să creeze premisele dezvoltării unui nou parc al Sibiului. Această a doua chestiune vizează fosta zonă tradițională de festivități de la marginea Pădurii Dumbrava, părăsită de mulți ani.
”Interesul public asupra acestui plan urbanistic este general mai ales de parcul din spatele clădirilor de acolo, unde sibienii ieșeau la petreceri câmpenești. Acum este o zonă, un parc al cărui acces nu se mai vede. Ideea este ca acest parc să redevină accesibil. Pentru acest lucru se va crea un acces perpendicular pe Calea Dumbrăvii”, spune arhitectul Gabriel Roșca. El a lucrat la realizarea acestui PUZ alături de arhitecții care au elaborat și actualul plan urbanistic general al Sibiului.
Accesul la care face referire ar urma să fie amenajat sub forma unei promenade pietonale care va face legătura între parc și Calea Dumbrăvii în zona aflată între parcarea Hotelului Hilton și Pensiunea Dumbrava. Parcările din zonă și accesul auto ar urma să fie reconfigurat. Mai multe despre acest plan puteți citi aici

Foto: arhimus.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

45 comentarii

###

Acum 9 ani

NU! Înaintea parcului de distracții, Sibiul are nevoie de alte lucruri! Străzi și trotuare reparate, locuri de parcare, un cinematograf cumsecada... Lasți parcul de distracții pt. când revine dl. Johannis la primăria Sibiu.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

mda, partial acord cu aqua parc. Cu cateva conditii stricte legate de urbanism: 1. Largirea drumului existent catre Rasinari cu inca o banda si pista separata pt biciclisti, cu cel putin 1,5 metri pe sens. 2. Inca un drum Ce sa lege Calea Dumbravii (sectiunea dinafara orasului, dupa Hilton si cimitir) cu Calea Poplacii si mai departe cu prelungirea Bulevardului M. Viteazu. Alftel, se sufoca si mai tare calea Dumbravii, care e sufocata in weekend de cei ce aleg sa se duca la zoo/muzeu astra/cisnadioara/rasinari/paltinis 3. o legatura rutiera cu Calea Poplacii. 4. Nici o constructie din Aqua park sa depaseasca ca si inaltime copacii din zona. Ar strica tot farmecul muzeului in aer liber sa apara cate un zgarie-nori in mijlocul padurii. 5. Linie de transport in comun pana la intrarea in Aqua Park. 6. Fara manele, gratare, carnatzarii, kitsch generalizat inauntru. Sa fie ceva de bun gust 7. Investitie pur privata. ca si contribuabil nu vreau ca banii mei sa se duca pe fantasmagorii si distractii cand multe strazi din oras arata ca dupa bombardament. Daca se indeplinesc aceste conditii, sunt perfect de acord, ar fi bine-venit.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

@Turnul Sfatului: in ultima vreme publicati multe planuri arhitecturale, dar din nefericire in poze cu rezolutie demna de anul 2001. Va rog pe aceasta cale sa publicati planul arhitectural intr-un format adecvat, astfel incat sa se poata citi orice detaliu de pe plan.
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Cumpără-ți alt monitor ! Articolul este de informare, nu pentru arhitecți. Poți consulta planurile în altă parte.
Raspunde

f bn

Acum 9 ani

foarte bine...sa se faca.sibiul si romania are nevoie de asa proiecte...
Raspunde

io

Acum 9 ani

Doar daca nu se taie nici un copac
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

..sant de acord cu un aquapark dar nu in Dumbrava.Exista teren in jurul Sibiu-ului pt diferite constructii de amploare iar un noul mall e necesar ca, cel din zona Selimbar e sufocant in weekend sau cand lumea ia salariu
Raspunde

Pareristu\'

Acum 9 ani

1.Nu reiese de niciunde ca va fi vorba de un aqua park. Ar fi vorba, pare-se, de un \"strand municipal\" si de un \"strand acoperit\". Aqua park inseamna altceva... Din schema se mai vad cateva terenuri de tenis, unul de handbal/fotbal, unul de skating si unul (cred) de minigolf. Plus niste alei care strabat niste parcele ale caror activititate nu am deslusit-o. DECI, draga redactie, cand o mai prindeti pe d-na primar, intrebati mai multe amanunte, nu va rezumati doar la titlu. 2. Legat de proiectul teatrului, inteleg ca terenul destinat construirii se invecineaza cu un teren privat, cel al fostei berarii, unde proprietarul vrea sa construiasca locuinte si alte aiureli. Daca acest proiect nu se incadreaza in preconizatul centru cultural, de ce i s-a aprobat proiectul. Pana una alta insa, acest proprietar ar cam trebui serios urecheat prin amenzi pentru ca zona aia lasta de izbelista in plin centru, este o rusine...
Raspunde

###

Acum 9 ani

Aqua Park, sărăcie cu ciucuri! Nu se gândesc decât la cât de mult vor câștiga șmecherii care vor investi acolo... Mai bine s-ar gândi la sibienii care se prăfuiesc dacă merg 20 de minute pe jos, pt. ca nu se face curățenie, sau la cei care nu găsesc loc de parcare, sau lqa cum am înotat prin nămeți și ne-am dat pe derdeluș pt. că nu sunt utilaje performante pt. dezăpezit și curățenie...
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Excelent proiect ! Dupa aranjarea cartierelor de blocuri, dupa rezolvarea problemei gunoaielor menajere, dupa construirea unui spital. Altfel, excelent !
Raspunde

@4

Acum 9 ani

sula si prefectura!! ce legatura are monitorul cu o poza de 2 MP? stii ce sunt aia? stii ce inseamna rezolutie foto, sau rezolutie e doar la monitor pt tine? dar bineinteles, cum nu te duce capu sa intelegi ce a zis omu, trebuie tu sa fii carcotasu de serviciu!!
Raspunde

@11

Acum 9 ani

daca mio balacesc pe la tine prin gura la o rezolutie HD sau retina display te simti usurat?
Raspunde

patriot

Acum 9 ani

Bai frate astia au numai balarii in cap,fac numai betoane in loc sa mai planteze un copac,o sa ajungem sa scoatem limba de un cot precum cainii de la atata beton,numai prosti si jepcari la conducerea tarii asteia
Raspunde

mirela

Acum 9 ani

din exemplele de constructii uriase in orase cum este proiectul umflat al teatrului, sau aqua parc imens as feri pe oricine. ESTE FEZABIL? sa aiba activitate extinsa tot anul Teatrul in 20 de sali in aceasi timp? sa fim seriosi! De ce nu se face pa masura si buzunarul sibienilor un aquapark rezonabil si cu bun simt, cei bogati oricum nu se duc acolo. Azi, miine ne trezim cu 2 investitii uriase, care nu se justifica, va fi mai scump sa fie demolat!!
Raspunde

nielu

Acum 9 ani

ba excelenta idee ,apucativa de aceste mari proiecte ca pina le puneti in executie vine ecolojisti din localitatile frustrate si si dupa ce va blocheaza investitile ,le copy -paste la ei in localitatile lor de bastina,asta ne place conlucrarea intre instituti ,corelat cu marele proiect lansat de consiliu judetean [spitalu regional de urgenta ] deocamdata de 3 ani se lucra la pus 100 de tigle pe acoperisiu spitalului judetean si vopsitu gardului si o mare realizare este piata de zarzavaturi de la sala sport transilvania ,mare realizare ,si aia cu s-a lasam pona vine ,johannis este ceva de asteptat [10 ani ] in rest cit mai multe investiti ca astea aduc locuri de munca ,FODOR ASTRID PRIMARITA ,S-A CONTINUE CE A LASAT JOHANNIS DE FINALIZAT ,
Raspunde

eu

Acum 9 ani

Bine ca mi-ai spus cum o cheama ca sa nu o mai votez,sa se ocupe de alte probleme cum ar fi spitalele din sibiu ca sunt mult mai benefice decat un *** de strand.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

spitalul de urgenta nr 1 , infrastructura nr 1 si mai apoi nr 3 este binevenit acest proiect
Raspunde

100% DA

Acum 9 ani

va generea bani, locuri de munca si in special un loc de relaxare zonal. daca gandim cu calcaiele si nu mai vrem nicio strada de pamant ca sa avem asa ceva eu unul nu o sa vad acest proiec in urmatorii 10 ani. si aceasta investitie tine 100% de infrastructura.
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Mamaie, te-a apucat megalomania, de unde ai tu bani sa faci ceva atitea, ocupate de strazile care iarna sunt derdelus, primavara glod iar vara colb!
Raspunde

kj

Acum 9 ani

termenele acestea mari de executie a lucrarilor sunt pentru : 1. Sa se justifice pretul mare ? 2. in cazul campingului sa ajunga pe rod pomii? 18 luni si milione de euro pt citeva sute de mp de piscoturi cu citeva prize. Bazinul acoperit ar fi construit ultimul in conditiile in care nu avem nici un bazn decen in sibiu de ani de zile.
Raspunde

kj

Acum 9 ani

Sa intelegem ca d-na Astrid tre sa ramina primar, ca brusc a dat harnicia in primarie si ne flutura pe la urechi idei si proiecte care de care mai marete. Nici o companie nu ar rezista pe piata sa iasa cu produse la care termenul de executie este de la 2 ani in sus si pret fantasmagoric. Cam asa functioneaza institutiile statului la noi ( ex autostrada comarnic ). Mai dureaza ani pina sa scapam de cei care capuseaza bugetul si in care lucrarile se fac cu responsabilitate si in timp util. Sa vii sa anunti ca se finalizeaza lucrari pe o strada dupa ce ai tinut-o sparta degeaba luni de zile fara sa se lucreze e caz penal. Asa de curiozitate cind se incepe un santier urmariti ritmul in care se lucreaza, cu ce utilaje, veti fi uimiti ca mai mult se sta si se lucreaza mai lejer decit ai lucra in concediu.
Raspunde

bj

Acum 9 ani

Se vede ca in viata ta n-ai construit nimic ca sa vezi cit timp iti ia pina le faci, comentariul tau e facut dintr-un birou fara sa ai nici un contact cu realitatea sau esti din zonele unde se fac lucruri de spoiala. Eu zic ca sunt niste proiecte foarte bune.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

@kj, termenele de execuție sunt corelate în general cu posibilitățile de plată ale beneficiarului, nu e nicio scofală dacă un executant termină lucrarea foarte rapid (folosind tehnologii scumpe, deci prețuri mari) și eu, primărie nu sunt în stare să-i plătesc și trebuie să accesez un credit care ar genera costuri suplimentare. Toate trebuie corelate și găsit un echilibru optim.
Raspunde

kj

Acum 9 ani

Intimplator am construit si voi mai construi. Proiectele sunt foarte bune. Va propun un exercitiu: prezentati un plan detaliat pe zile( ore ) a executarii unui camping pe un platou liber de constructii si retele supra si subterane si fara vecini pe care sa ii deranjeze utilajele si orele de lucru. Va zic eu ca daca vreti sa fiti harnici si eficienti in nici un caz nu ajungeti la 18 luni. Cu toate situatiile neprevazute care ar putea aparea. Nu va doresc sa locuiti pe o strada pe care o reabiliteaza total primaria sa observati ritmul de lucru.
Raspunde

kj

Acum 9 ani

Nu veniti si imi spuneti ca daca aveti de exemplu de pus la punct curtea si aveti si fondurile necesare ca ii dati la sotie ca termen de executie a lucrarilor 2 ani. Ca va face parul cretz. Si asta voi fiind strulica cu job si puteti sa va faceti si treaba acasa. La proiectele de care discutam participa la licitatie firme \" serioase\" cu personal \" calificat\".
Raspunde

Unde se duc banii

Acum 9 ani

Eu spun ca proiectul e bine de realizat, foarte pertinente observatiile la @2. Asa adauga doar ca proiectul e necesar pentru ca sibienii au nevoie (desi cred ca va fi un soi de concurenta la Aria) si eu m-am saturat sa merg la Deva/Mures/Bazna pentru asa ceva. Sa incercam sa tiunem banii sibienilor tot aici ;)
Raspunde

alo

Acum 9 ani

SPITAL!!D-na fodor ..faceti o vizita in spital si vedeti daca va mai trebuie PARC!!Cata prostie in asa zisa tara!
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

Trebuie facut o deosebire intre investitii care au sanse la finantare europeana si care nu. Deasemenea trebuie facuta diferenta, chiar daca e regretabil, intre investitii care aduc bani si pot deveni rentabile strand, hotel, etc.) si cele care nu pot deveni rentabile ( teatru, sali de conferinte, etc.) si trebuie sustinute de la buget. Pentru zona f. dificila si sensibila a Pietii Unirii cu tot ceea ce (va) cuprinde ar fi bine sa se faca un concurs de arhitectura/urbanism mai amplu, de perspectiva, pe plan national sau international. Primul premiu ar putea fi contractul de realizare, asa ca s-ar scuti banii de proiect. Multe orase au crescut spectaculos in atentia turismului international dupa ce au realizat un proiect cu arhitectura spectaculoasa.
Raspunde

ALEX

Acum 9 ani

ALO, PROSTIMEA ! Mergeti putin pe domnul gogu\' si incepeti sa invatati despre administratia publica din romania. Cum functioneaza, ce conduce ce, si cine are putere asupra cine. E atat de plin de oameni prost informati incat nu e de mirare ca tara merge prost. Si cum am mai zis, da-i cu kitch-ul si cu manelismul doamna fodor ca asa ne place. Ajungem de la un oras cunoscut pentru cultura sa la un oras cunoscut pentru degradarea sa. Un fel de Las Vegas sau un fel de Amsterdam unde 70% din oameni merg pentru prostituate si droguri (macar amsterdamul are o cultura care compenseaza) Sincer sper sa dispara de la primarie cat mai repede ca altfel ajunge sibiul un circ multicolor si plin de nimicuri.
Raspunde

...

Acum 9 ani

Calea Dumbravii saraca abia face fata in perioade de varf pentru zona vizata. Mai aduceti ceva puncte de atractie si o sa fie mult mai rau. Vorba unora dinainte, mai intai sa vedeti de infrastructura din zona si abia apoi sa treceti la distractii.
Raspunde

alex sibian

Acum 9 ani

In sibiu trebuie un bazin olimpic, un stadion , un patinoar olimpic, un aqua park un strand municipal asemanator cu cel din Targu Mures. Trebuie un mall ca in Deva, Brasov sau Cluj. Ca si student nu prea ai ce face in Sibiu in timpul liber in afara de club. Trebuie un cinematograf multiplex cu 3 sali minic 3D . Trebuie o baza sportiva la standarde europene, conditii pentru practicarea sportului mai ales ce tine de centru de tineret si sport , la momentul de fata este DEZASTRU. Parcurile arata foarte saracacios: trebuie banci mai moderne , cosuri de gunoi in oras cat incape, si mai multe flori in oras. Chiar si in piata mare un rond mare cu flori ce frumos ar fi... Doamna Primar aveti multe de facut succes.
Raspunde

xulescu

Acum 9 ani

CE PARC CUCOANA? SI DRUMURILE? DE FAPT SE APROPIE CAMPANIA PARC VA TREBUIE. CINE SA MEARGA IN PARC AIA DE LA DPC PE CARE I-ATI DAT AFARA SI IL DESFIINTATI DE TOT? AIA NU MAI AU BANI DE PAINE NU DE PARC. DAR ........... CE VA INTERESEAZA PE D-VOASTRA NU-I ASA?????????????? NU, NU VA INTERESEAZA, DAR V-A INTERESAT CAT A FOST CAMPANIE. NUMAI DUMNEZEU MAI POATE FACE DREPTATE, SI MA ROG SA SE FACA DREPTATE MACAR DIVINA. SA DATI LUCRARI LA ALTII CARE VA UMPLU BUZUNARELE SI SOCIETATEA VOASTRA SA O DESFIINTATI. RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

... ce treaba are drumurile,spitalul cu un parc de distractii?sant doua lucruri diferite.Drumurile si spitalul e finantat de stat si primarie si parcul e finantat de privat plus ca aduce venit si locuri de munca minicipiului
Raspunde

ion

Acum 9 ani

Sibiul in UNESCO si renovarea in primul rind a tuturor cladirilor istorice aflate in suferinta, alaturi de asfaltarea tuturor strazilor, cred ca astea ar fi primele urgente de rezolvat ptr. oras,
Raspunde

@33

Acum 9 ani

Drumurile \"are\" multe probleme fiindcă e finanţate la greu din banii lui mine și ai lui toți. Agramat în exprimare și în gândire. Ăștia sunt cei mai periculoși.
Raspunde

@31

Acum 9 ani

Și ce propui? Să ți le fac eu....??? E mai simplu să cerșim într-una.
Raspunde

@35

Acum 9 ani

..periculos esti tu in gandire.drumurile si parcul sant total diferite din punct de vedere financiar.Nu mai cauta nod in papura ca,nu am pus o litera undeva.Cu cat mai multe firme mari in Sibiu ,cu cat mai multi bani pt drumurile tale sa te plimbi.Mai iesi in lume inainte sa arati cu degetul
Raspunde

@37

Acum 9 ani

Look who is talking.... La unii toate are legătură cu toate. N-ai pus mai multe litere pentru că nu știi unde. Nu fi nesimțit, pentru că nu e cazul. Învață să-ți exprimi românește și cu minimă coerență gândurile întortocheate și atunci îți va înțelege lumea mesajul. Când faci dezacorduri la nivelul unui copil de 4 ani, n-ai ce comenta.
Raspunde

@38

Acum 9 ani

lasa engleza pentru cei ce stiu..satul de filozofi ca tine care cauta nod in papura si sant impotriva la orice proiect municipal.Ma repet..mai iesi in lume
Raspunde

@39

Acum 9 ani

Eu sunt împotriva progeniturilor de cercopitecti cu limbaj semiarticulat si cu deficiente neuropsihice agravante ale unui retard neurolocomotor grav.
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 9 ani

@40: nu-i anacronic să fi tu împotriva ta însuți?
Raspunde

miu

Acum 9 ani

Cartierul Hipodrom arata ingrozitor, ca si altele din oras. Sa aruncam banii pentru un parc de distractii, iar cand iesim din casa sa dam in gropi, este chiar culmea. Urgent nu este un parc de 56 mil., ci readucerea Sibiului la standarde de civilizatie urbana. Numai in centru s-a lucrat permanent, restul s-a carpit din cand in cand. Dna doreste sa-si faca campanie electorala, dar cred ca n-a prea nimerit-o.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Ati recunoscut desigur modelul cultural tiganesc : nespalata la c.u.r. si cu salba la gat. Asra vor \"civilizatii \"sibieni, asta primesc .In satul bunicilor cand un sas isi facea casa incepea cu latrina .I -au imitat si romanii. Acum avem alte modele culturale.
Raspunde

herr

Acum 9 ani

un aqua parc e foarte bun pentru sibieni.succes dna fodor.
Raspunde

anonim

Acum 8 ani

Sunt curioasa cum va fi.La Balotesti pe 30 000mp s-a deschis un centru welness cu 50 mil. euro.Cam ce credeti ca va fi la Sibiu? Ar trebui sa arate cel putin asa ca cel de la Balotesti: http://www.zf.ro/business-construct/cum-arata-cel-mai-mare-centru-de-wellness-din-europa-construit-langa-bucuresti-galerie-foto-14963957 ca sa nu mai vorbim de durata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus