Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Dupa demolare, Polsib ar vrea sa renasca iar | Foto

Directorul tehnic al deja fostei tipografii Polsib, Ioan Stroie, spune că este interesat de continuarea activității poligrafiei sibiene, a cărei clădire este în curs de demolare, pentru a face loc unui nou magazin Kaufland. ”Noul acționar al Polsib nu s-a arătat interesat de continuarea activității noastre. Eu am cumpărat câteva din utilajele, în ideea de a continua activitatea sub o formă redusă. Deocamdată am depozitat aceste utilaje, sunt în căutare de spațiu de producție”, a declarat Ioan Stroie, pentru Turnul Sfatului.
Pentru suma de 3,2 milioane de euro, aproape 80% din acțiunile societății Polsib SA au fost achiziționate anul trecut de o firmă din Arad, controlată de Alexandru Bercea, om de afaceri cu interese imobiliare. Prin urmare, Polsib SA și-a modificat obiectul de activitate la finele anului trecut, din ”alte activități de tipărire n.c.a.”, în ”Dezvoltarea (promovarea) imobiliară”. Rațiunea acestei modificări își are originea în intențiile declarate ale retailerului Kaufland asupra acestui teren, care intenționează ca pe 17.000 din cei 26.437 de mp disponibili să amenajeze un nou magazin. Pe restul suprafeței este posibil să fie amenajat un complex imobiliar.
În urma închiderii poligrafiei, au devenit șomeri aproximativ 30 de angajați. ”Printre ei sunt vreo 20 de oameni, foarte buni meseriași. Bine, unii sunt de vârsta pensionării, dar dacă ne reluăm activitatea cred că vor veni înapoi”, speră Stroie.    

Pe pierdere

În ultimii cinci ani de funcționare a SC Polsib SA firma a generat pierderi în continuu. Raportul întocmit la jumătatea anului trecut arată că rezultatul brut este tot negativ, dar mult mai aproape de zero (pierderi de 765 de lei, față de peste 110.000 de lei, la jumătatea lui 2013). Scăderea pierderilor se datorează, însă, veniturilor obținute din vânzarea de deșeuri feroase și neferoase.
SC Teora SRL, fostul acționar majoritar al poligrafiei sibiene a încercat în mai multe rânduri să vândă terenul ocupat de aceasta, teren cu o valoare imobiliară ridicată. Ultima încercare de vânzare, ale cărei negocieri au avansat foarte mult, s-a consumat la finele anului trecut. Atunci, sibienii de la Con-A (firmă controlată de Mircea Bulboacă) a oferit 7,1 milioane de euro cu tot cu TVA (5,7 milioane de euro, fără TVA) pentru cei 29,117 mp ai terenului ocupat parțial de clădiri, teren situat pe strada Alba Iulia, colț cu Malului. Din acest teren, 17.000 de mp urmau să fie ocupați de un viitor magazin Kaufland și parcarea acestuia, iar pe restul terenului urma ridicarea unui ansamblu rezidențial cu cel mult cinci niveluri supraterane. Tranzacția, însă, a eșuat, în condițiile în care printre cele mai importante condiții impuse de Teodor Răducanu la vânzare era aceea ca toți banii să fie achitați până la sfârșitul anului 2013.   

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

io

Acum 8 ani

un magazin de dim.Kaufland , n-are ce sa caute IN ORAS...eventual la marginea lui
Raspunde

danny

Acum 8 ani

Ptr. 1 Mai invata romaneste... \"eventual la marginea lui\" inseamna ca nici acolo... poate la jumatatea distantei dintre Sibiu si Sebes! Poate ai fi vrunt un \"butic\" de caciuli si clopuri, sau alte articole traditionale zonei! Lasa, ca este foarte buna aceasta locatie fiind pe drumul principal de iesire din Sibiu. In plus, cei care locuiesc in zona de vest a orasului nu mai trebuie sa-l traverseze , ca sa ajunga la Selimbar!
Raspunde

alex sibian

Acum 8 ani

Imi pare foarte rau ca cea mai mare librarie din Romania s-a desfintat si nu se face din nou. Era tare frumoasa! Mare pacat ca in loc de cultura se alege comercislul. Nu salut deloc aceasta initiativa. Si magazin kaufland in zona aia ar bloca total zona. O sa fie nebunie!
Raspunde

consumator

Acum 8 ani

abia astept sa nu-i mai bag bani in buzunar lui maricuta si sa-i bag in buzunarul meu de sibian
Raspunde

@alex sibian

Acum 8 ani

Era tare frumoasa?? Avea aspectul unei fabrici comuniste. Norocul era ca la strada era destul de multa vegetatie, care sa-i mai acopere fatada gri si mohorata.
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

aici trebuia un ansamblu imobiliar cu parc(s-ar fi legat frumos de spatiul verde in lungul cibinului), NU un kaufland. pt kaufland sau alt magazin de acel tip este loc in zona ind. de vest, sau pe autogarii, langa linii. oarecum prost gandit, dar interesul bate esteticul. \'\'turnul\'\' legat de cladirea principala POLSIB il vor lasa sau...?
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Cum am mai spus si cum am scris prin diferite locuri ale internetului, avem cei mai tari urbanisti si ceam ai tare arhitecta a orasului ! Sincer ar trebui concediati pe loc si pusi sa plateasca daunele create de ei prin proasta lor gandire. Au unii niste idei si alti prosti care dau aprobari, de te doare capul. Si zona aia poate fi foarte bine dezvoltata cu putin cap.
Raspunde

Dan

Acum 8 ani

Groaznic :( Trebuia un hotel sau ceva interesant. Kaufland...ca sa fie langa \"Lidal\" :( Nasol.
Raspunde

o parere

Acum 8 ani

nu era bine sa se faca si o scoala pentru a nu mai platii atata chirie (ex. lazar, pedagogic, arte etc) zic...
Raspunde

marginean

Acum 8 ani

caz tipic: se desfiinteaza ceva care dadea de lucru cat de cat la oameni si se infiinteaza ceva care iti scoate banii din buzunar. Kaufland e o mizerie fara nici un fel de nivel calitativ, cand in Sibiu lipsesc atatea institutii, dotari putea primaria sa se gandeasca, chiar daca este investor privat. Pe urma monstrii astia cu aspect de depozit, cand dau faliment, raman ai nimanui inca zeci de ani.
Raspunde

radu

Acum 8 ani

Cunosc oameni care au lucrat la fosta poligrafie si care au demisionat din cauza salariilor neplatite la timp si a neseriozitatii conducerii. Sunt convins ca fosta Polsib si-a grabit sfarsitul din propriile decizii proaste si necompetitive, indiferent ca au fost sau nu rau voite.
Raspunde

 

Acum 8 ani

Imbecililor! voi chiar nu intelegeti ca e spatiu privat si primaria nu poate construi pe el scoli sau alte institutii?
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

mda... hai sa le punem cap la cap. 1. e teren privat, firma face ce vrea cu el 2. domeniul de activitate e cam falimentar, nu se justifica ditamai magaoaia de teren. un spatiu pe vreo 1000-2000 mp ar fi suficient, industria oricum trebuie relocata in parcuri industriale, nu in oras. 3. cu veniturile obtinute din vanzarea terenului se pot achita toate datoriile, se poate investi intr-un sediu nou, se poate retechnologiza firma si tot raman bani in conturi. 4. un kaufland in zona ar facilita mult locuitorii din turnisor, strand, zona centrala, piata cibin, terezian astfel incat sa nu se mai deplaseze pana la selimbar pt cumparaturi, e mai decongestionat traficul pe v. milea, mai liber prin kauflandul din selimbar -> beneficiu pt toata lumea 5. un kaufland ofera mai mult de 20-30 de locuri de munca 6. zona in sine ofera infrastructura suficient de bine dezvoltata pentru un kaufland in zona. 7. nu sunt de acord cu blocuri in zona aia. sunt alte zone unde se poate construi. daca un kaufland ar fi 17.000mp, pe diferenta de aproape 13.000 se poate face cu totul altceva
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Ce mai titlu! Lasând la o parte pleonasmul ” să renască iar”, din titlu se înțelege că Polsib a fost demolat, dar se vrea reconstruirea Polsib-ului! Dlor ziariști, pe la ce școli ați învățat?
Raspunde

calin

Acum 8 ani

dincolo de stiri seci, de ce nu scrie nimeni de procesul intentat de actionarii minoritari Polsib? De ce nu se spune cum intentionat Teora a falimentat Polsib pentru a-l vinde dupa ce l-a cumparat pe nimic de la statul roman?
Raspunde

fane

Acum 8 ani

ba asai daca este internetu cine mai citeste o carte,lasati s-a se construiaca ,acolo este ideal pentru magazin ,cred ca se are in vedere si riverana cibinului acolo linga strada autogori ,se poate amenaja un parc si desfintate maghernitile alea care stranguleaza circularia in zona ,in rest cit mai multe investiti de acest gen mai ales la intrarile in oras da o nota aspectuasa orasului + locuri de munca ca de astea duce lipsa tara
Raspunde

giura viorel

Acum 8 ani

Intresanta idea dl Stroie sa caute fostii angajati si toti vor pune umarul.Afost primul meu loc de munca dupa ce am terminat liceul de poligrafie din Bucuresti.Pot fi printre primi care se inroleaza daca ma cauta 0742051417.
Raspunde

giura viorel

Acum 8 ani

Intresanta idea dl Stroie sa caute fostii angajati si toti vor pune umarul.Afost primul meu loc de munca dupa ce am terminat liceul de poligrafie din Bucuresti.Pot fi printre primi care se inroleaza daca ma cauta 0742051417.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus