După ce, cu chiu, cu vai, autoritățile responsabile de drumuri au reușit să lege vreo 132 de km de autostradă între Sibiu și Deva plus alte câteva loturi izolate până înspre Nădlac, a apărut în rândul șoferilor întrebarea: dar de unde putem alimenta? Răspunsul nu poate fi dat, încă, de autorități, din moment ce abia acum a fost lansată o procedură de achiziție publică pentru angajarea unui consultant care să dea răspuns următoarei întrebări: e bine să concesionăm spațiile de servicii de pe autostrada Nădlac – Sibiu – Pitești pentru construirea de stații de combustibil?
Pe lângă răspunsul implicit al întrebării, licitația tocmai lansată de Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România include și decizia (irevocabilă oare?) continuării autostrăzii care vine de la Nădlac până la Sibiu spre Pitești și nu spre Brașov. Dincolo de această speculație, trebuie precizat faptul că CNADNR este în căutarea unui consultant care să asigure asistență tehnică, financiară și juridică pentru realizarea unui Studiu de fundamentare a deciziei de concesionare a spațiilor de servicii aflate pe tronsoanele de autostradă componente ale Axei prioritare TEN-T 7 ( Nădlac – Sibiu - Pitești). Valoarea estimată a acestui contract, înainte de atribuire, este de puțin peste 700.000 de lei, inclusiv TVA.
14 benzinării pentru un traseu de 300 de km
Atunci când vor fi gata toate tronsoanele de autostradă ale A1 care au (deocamdată) punct de pornire de la Sibiu, din fosta capitală culturală europeană în 2007 se va putea ajunge la granița de vest a țării urmând aproximativ 300 de km de autostradă (termen foarte optimist – 2016). Pe acești 300 de km de autostradă vor exista 28 stații de combustibili, dacă răspunsul la întrebarea CNADNR va fi pozitiv: 14 pe o parte a autostrăzii și 14 de cealaltă parte, amenajate în spațiile de servicii care urmează a fi concesionate. Potrivit datelor publicate de CNADNR, pe teritoriul județului Sibiu vor exista patru astfel de stații. Două vor fi în dreptul comunei Cristian (în spațiile de servicii din stânga, respectiv dreapta autostrăzii, la km 76+150), iar alte două în apropiere de Miercurea Băi (km 47+500). Acestea din urmă vor fi amplasate în spațiile de servicii care, deocamdată, nu au fost finalizate de italienii de la Impregilo SpA, constructorii care au deschis traficul pe lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu în noiembrie anul trecut.
Pentru Sibiu – Pitești, mai este vreme
Licitația lansată de CNADNR nu face decât în titlul referire la culoarul de autostradă Sibiu – Pitești. În documentație, spațiile de servicii enumerate se opresc la Sibiu. Explicația este dată de faptul că, în acest moment, CNADNR nu are nu studiu de fezabilitate actualizat pentru proiectul autostrăzii Sibiu – Pitești, acesta fiind licitat de anul trecut pentru reactualizare. De mai bine de două luni, procedura este în curs de evaluare a ofertelor.
”Spațiile de servicii sunt spații separate fizic de carosabilul autostrăzii, care trebuie să asigure utilizatorilor autostrăzii facilități de alimentare cu combustibil, service auto, toalete, spații de odihnă de scurtă durată și de odihnă peste noapte, spații comerciale și asistență tehnică. În plus, față de spațiile de odihnă (parcări), aceste spații trebuie să ofere sistem de iluminat și telefonie”, caietul de sarcini elaborat de CNADNR în cadrul procedurii de achiziție publică lansată pentru atribuirea contractului de servicii de Consultanță (asistență tehnică, financiară și juridică) având ca obiect "Realizare Studiu de Fundamentare a Deciziei de Concesionare a Spațiilor de Servicii aflate pe tronsoanele de autostradă componente ale Axei prioritare TEN-T 7 ( Nădlac-Sibiu-Pitești )"
Și mai este timp și până când vor fi benzinării
Licitația pentru SF-ul referitor la concesionarea spațiilor de servicii are drept termen de depunere a ofertelor data de 10 februarie. După evaluarea ofertelor și desemnarea unui câștigător, termenul de realizare a documentelor solicitate viitorului consultant este de minim 60 de zile calendaristice și maxim 120 de zile calendaristice. Aceste termene curg de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. După elaborarea SF-ului și a celorlalte rapoarte solicitate, este de așteptat ca CNADNR-ul să și lanseze licitația de concesionare propriu-zisă a spațiilor de servicii, astfel încât aici să fie amenajate cel puțin benzinării.
Ce zicea Neaga acum două luni
După deschiderea spre circulație a lotului III din cadrul autostrăzii Orăștie - Sibiu, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a fost chestionat de reporterii Turnul Sfatului în legătură cu situația stațiilor de combustibil, inexistente pe culoarul de autostradă lung de 132 de km. Cu Ioan Rus, ministrul Transporturilor, în spatele său, Neaga era foarte sigur că benzinăriile vor apărea repede. ”Acum se pregătește documentația, anul acesta va fi terminată și lansăm licitațiile pentru benzinării. Licitația va fi lansată pentru toate porțiunile de autostradă din România unde nu sunt astfel de benzinării”, declara Neaga, la jumătatea lui noiembrie 2014, pentru Turnul Sfatului.
Citește și Primele spații de servicii deschise pe autostradă: încă nu e chiar România lucrului bine făcut! | Foto
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Drumuri Naţionale , Salini Impregilo Sp , Turnul Sfatului , Realizare Studiu , Miercurea Băi , Cu Ioan Rus , Pentru Sibiu , Narcis Neaga
Vizualizari: 1277
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
...
Acum 7 ore
Sibian
Acum 7 ore
Ionel
Acum 7 ore
EU
Acum 7 ore
Maria