Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Sibiu, Romania, 2015: autostrada e gata, partial. E bine sa facem benzinarii in spatiile de servicii?

După ce, cu chiu, cu vai, autoritățile responsabile de drumuri au reușit să lege vreo 132 de km de autostradă între Sibiu și Deva plus alte câteva loturi izolate până înspre Nădlac, a apărut în rândul șoferilor întrebarea: dar de unde putem alimenta? Răspunsul nu poate fi dat, încă, de autorități, din moment ce abia acum a fost lansată o procedură de achiziție publică pentru angajarea unui consultant care să dea răspuns următoarei întrebări: e bine să concesionăm spațiile de servicii de pe autostrada Nădlac – Sibiu – Pitești pentru construirea de stații de combustibil?
Pe lângă răspunsul implicit al întrebării, licitația tocmai lansată de Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România include și decizia (irevocabilă oare?) continuării autostrăzii care vine de la Nădlac până la Sibiu spre Pitești și nu spre Brașov. Dincolo de această speculație, trebuie precizat faptul că CNADNR este în căutarea unui consultant care să asigure asistență tehnică, financiară și juridică pentru realizarea unui Studiu de fundamentare a deciziei de concesionare a spațiilor de servicii aflate pe tronsoanele de autostradă componente ale Axei prioritare TEN-T 7 ( Nădlac – Sibiu - Pitești). Valoarea estimată a acestui contract, înainte de atribuire, este de puțin peste 700.000 de lei, inclusiv TVA.

14 benzinării pentru un traseu de 300 de km

Atunci când vor fi gata toate tronsoanele de autostradă ale A1 care au (deocamdată) punct de pornire de la Sibiu, din fosta capitală culturală europeană în 2007 se va putea ajunge la granița de vest a țării urmând aproximativ 300 de km de autostradă (termen foarte optimist – 2016). Pe acești 300 de km de autostradă vor exista 28 stații de combustibili, dacă răspunsul la întrebarea CNADNR va fi pozitiv: 14 pe o parte a autostrăzii și 14 de cealaltă parte, amenajate în spațiile de servicii care urmează a fi concesionate. Potrivit datelor publicate de CNADNR, pe teritoriul județului Sibiu vor exista patru astfel de stații. Două vor fi în dreptul comunei Cristian (în spațiile de servicii din stânga, respectiv dreapta autostrăzii, la km 76+150), iar alte două în apropiere de Miercurea Băi (km 47+500). Acestea din urmă vor fi amplasate în spațiile de servicii care, deocamdată, nu au fost finalizate de italienii de la Impregilo SpA, constructorii care au deschis traficul pe lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu în noiembrie anul trecut.

Pentru Sibiu – Pitești, mai este vreme

Licitația lansată de CNADNR nu face decât în titlul referire la culoarul de autostradă Sibiu – Pitești. În documentație, spațiile de servicii enumerate se opresc la Sibiu. Explicația este dată de faptul că, în acest moment, CNADNR nu are nu studiu de fezabilitate actualizat pentru proiectul autostrăzii Sibiu – Pitești, acesta fiind licitat de anul trecut pentru reactualizare. De mai bine de două luni, procedura este în curs de evaluare a ofertelor.

Spațiile de servicii sunt spații separate fizic de carosabilul autostrăzii, care trebuie să asigure utilizatorilor autostrăzii facilități de alimentare cu combustibil, service auto, toalete, spații de odihnă de scurtă durată și de odihnă peste noapte, spații comerciale și asistență tehnică. În plus, față de spațiile de odihnă (parcări), aceste spații trebuie să ofere sistem de iluminat și telefonie”, caietul de sarcini elaborat de CNADNR în cadrul procedurii de achiziție publică lansată pentru atribuirea contractului de servicii de Consultanță (asistență tehnică, financiară și juridică) având ca obiect "Realizare Studiu de Fundamentare a Deciziei de Concesionare a Spațiilor de Servicii aflate pe tronsoanele de autostradă componente ale Axei prioritare TEN-T 7 ( Nădlac-Sibiu-Pitești )"

Și mai este timp și până când vor fi benzinării

Licitația pentru SF-ul referitor la concesionarea spațiilor de servicii are drept termen de depunere a ofertelor data de 10 februarie. După evaluarea ofertelor și desemnarea unui câștigător, termenul de realizare a documentelor solicitate viitorului consultant este de minim 60 de zile calendaristice și maxim 120 de zile calendaristice. Aceste termene curg de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. După elaborarea SF-ului și a celorlalte rapoarte solicitate, este de așteptat ca CNADNR-ul să și lanseze licitația de concesionare propriu-zisă a spațiilor de servicii, astfel încât aici să fie amenajate cel puțin benzinării.

Ce zicea Neaga acum două luni

După deschiderea spre circulație a lotului III din cadrul autostrăzii Orăștie - Sibiu, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a fost chestionat de reporterii Turnul Sfatului în legătură cu situația stațiilor de combustibil, inexistente pe culoarul de autostradă lung de 132 de km. Cu Ioan Rus, ministrul Transporturilor, în spatele său, Neaga era foarte sigur că benzinăriile vor apărea repede. ”Acum se pregătește documentația, anul acesta va fi terminată și lansăm licitațiile pentru benzinării. Licitația va fi lansată pentru toate porțiunile de autostradă din România unde nu sunt astfel de benzinării”, declara Neaga, la jumătatea lui noiembrie 2014, pentru Turnul Sfatului.

Citește și Primele spații de servicii deschise pe autostradă: încă nu e chiar România lucrului bine făcut! | Foto
 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

ecologist

Acum 7 ani

Ce ati facut cu autostrada asta in jud. Sibiu se numeste dezastru ecologic, ati taiat dealurile si padurile ca sa urititi totul si sa dislocati milioane de metri cubi de pamint, ati umplut de steril si pe linga autostrada si unde ati dizlocat pamintul, steril care nu se mai regenereaza, in loc ca sa fiti facut tuneluri. Cit va costa un TBM pentru sapat tunelurile? De faceati in occident asa ceva erati la puscarie. Ba ecologistilor ce palaria mea faceti de nu va sesizati, in toata lumea asta o constructie trebuie ca sa aiba un impact cit mai mic impotriva mediului inconjurator, totul e gindit distructiv in tara asta.
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Corect @1 ; relele nu se termina aici.
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

pai o inchid iar ! se fisureaza pilonii ! :))))))
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Mai lasati-ne cu protectia mediului , animalelor etc. Trebuie sa avem autostrada pentru a nu mai muri oameni pe sosele , intodeauna cand se face ceva cat de cat bun se trezesc niste ,,romanasi,, care sa bage bete in roate . Urata rau imaginea cu mizerile din parcarea de pe autostrada , acolo ar trebui sanctionati cei responsabili ca este imaginea noastra in afara .
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

despre imaginea \'\'noastra in afara\'\' nu mi-as face grija, e varza de....circa un secol(depinde de care unire vorbim). niciodata n-am fost priviti cu respect sau ca etalon. suntem periferia civilizatiei si in lumea a doua, partial in a treia, asta e adevarul ! dar...trebuie sa ne facem griji ce imagine cream din momentul asta in colo...nici aici nu mi-as face griji, pastram traditia :)
Raspunde

@4

Acum 7 ani

Nu zice si nu baga nimeni bete in roate ca sa nu avem autostrada, dar se poate face si gindit asa cum se face in toate tarile, nu trebuie sa creeam dezastru pe linga noi daca facem ceva, de aia avem specialisti, dar se pare ca-i avem numai pe hirtie, ca de gindit si implementat lucrurile un realitate, nema. Nu degeaba sunt citiva care ma tot fac agramat pe aici, astia sunt \" specialisti\" de hirtie, nu de gindit functional lucrurile, ca habar n-au pe ce lume traiasc.
Raspunde

Bulibasha

Acum 7 ani

14 benzinarii pe 300 km?Deci la fiecare 20 km o benzinarie?Cred ca glumiti!
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

e vorba de ambele sensuri. deci 7 pe sens...probabil.
Raspunde

X

Acum 7 ani

Da normal ca la fiecare 20km o benzinarie.
Raspunde

y

Acum 7 ani

Da e normal sa se faca benzinarii in spatiile de servicii...poate ca asa se va pastra cumva curatenia in aceste locuri...ca altfel...e dezastru.
Raspunde

siby

Acum 7 ani

Standard est European!
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

am auzit ca sunt toalete turcesti in spatiile de servicii.. in romania anului 2015.
Raspunde

io

Acum 7 ani

la sp de servicii de la Cristian sunt turcesti...la cel de la Cut sunt normale...acum depinde...unii dintre noi , chiar multi nu avem norme elementare de igiena sau bun simt...nu suntem in stare nici sa aruncam un muc in scrumiera si apoi scrumiera la gunoi, daramite sa folosim o toaleta
Raspunde

Atentul

Acum 7 ani

siby, din pacate nu e nici macar standard est-european la noi si e jale! Cum poti sa ne compari cu ungurii sau polonezii? Aia sunt departe la igiena. Eu nu am vazut un muc de tigara intr-o parcare ungureasca, nici unul!
Raspunde

pentru un sibian

Acum 7 ani

Cand jugoslavii s-au dus la munca masiv in anii 70 in Germania, s-au intors in tara lor pentru a construi si au venit cu o civilizatie colosala: nu mai furau hartia igienica de la WC publice din tara lor! Si noi avem nevoie de un timp si vom scapa si de WC-urile turcesti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus