Vineri,
28.01.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Raportul de mediu pentru dezvoltarea Paltinisului: dezvoltare restransa, fara eoliene si cu reimpaduriri

Proiectele publice de dezvoltare a stațiunii Păltiniș trebuie să se limiteze la o dezvoltare minimă: până la 5000 de locuri de cazare, maxim 7000 de turiști și minimul de investiții pentru ca stațiunea să devină atractivă pe tot parcursul anului. În plus, orice investiții care necesită defrișări (pârtii de schi, instalații de transport, căi de acces) trebuie însoțite de împăduriri compensatorii. În fine, amenajarea unui parc eolian va afecta profund peisajul zonei, drept pentru care o astfel de investiție este incompatibilă cu dezvoltarea turistică a Păltinișului. Acestea sunt principalele trei concluzii ale Raportului de mediu și Studiului de evaluare adecvată pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniș – Cindrel. Cele două studii au fost realizate la finele anului trecut de către Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Universității ”Babeș Bolyai” la comanda Consiliului Județean Sibiu și au fost depuse la Agenția de protecție a mediului Sibiu.

Se cere o investiție ”ardelenească”

Studiile realizate de universitarii clujeni iau în calcul planul de amenajare turistică a Păltinișului, așa cum a fost acesta elaborat de Alpin Concept, în 2011, precum și celelalte planuri pentru arealul studiat. Tot la comanda Consiliului Județean, Alpin Concept – alături de alți specialiști în domeniu – a propus acum trei ani un plan pe termen scurt, mediu și lung prin care să se ajungă la un Păltiniș cu 51 de km de pârtie, cu cinci instalaţii majore de transport pe cablu, dintre care un telescaun cu şase locuri, noi locuri de cazare şi parcare, trasee de drumeţie, de ciclism sau tiroliene. La nivelul anului 2011, investițiile de mai sus erau estimate la 124 de milioane de euro.
”Scopul urmărit de Consiliul Judeţean Sibiu este să realizeze o infrastructură turistică în zona munţilor Cindrel, cu centrul de greutate staţiunea Păltiniş, astfel încât în această zonă să se dezvolte un turism cu activităţi diverse în cele patru anotimpuri. Această dezvoltare se va face în concordanţă cu condiţiile şi necesităţile zonei de influenţă imediată a municipiului Sibiu şi cu cele ale judeţului în general”, se arată în studiile efectuate acum de clujeni.
Ei au luat în calcul trei alternative pentru viitorul stațiunii Păltiniș: Scenariul dezvoltării în trendul actual – tendinţe curente, Scenariul dezvoltării restrânse și Scenariul dezvoltării accelerate. În primul caz, autoritățile nu intervin investițional, lucrurile ”curg” la fel de imprevizibil până acum. Cel de-al treilea scenariu corespunde unui ”boom” economic care transformă Păltinișul rapid. Ambele scenarii sunt considerate de evitat în respectivul studiu (impact foarte slab în toate domeniile în cazul primului scenariu, probleme mari la capitolul transport în cazul celui de-al treilea). Prin urmare, cei care au realizat studiile de mediu consideră că Scenariul dezvoltării restrânse este cel mai potrivit pentru Păltiniș. ”În cadrul Evaluării de mediu a Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniș - Cindrel, s-a ajuns la concluzia că Alternativa I, respectiv scenariul dezvoltării restrânse – propusă și în cadrul PATZIC este cea mai bună variantă de dezvoltare a zonei”, arată studiul întocmit de clujeni.
Scenariul dezvoltării restrânse proiectează imaginea unui Păltiniș care să ofere cel mult 5.000 de locuri de cazare, create în paralel cu dezvoltarea unei oferte care să transforme stațiunea într-una atractivă pe tot parcursul anului. ”În concepţia dezvoltării planificate a staţiunii, este necesară conștientizarea proprietarilor de terenuri privind necesitatea realizării unui management integrat al stațiunii, cu impact redus asupra biodiversității, a peisajului natural și construit care să ducă la o implementare adecvată a măsurilor de dezvoltare. În ceea ce priveşte efectul spaţial, scenariul se întemeiază pe o ocupare raţională a terenurilor, propunându-se un regim de înălţime mediu şi mare – 6-8 etaje - pentru funcţiile de cazare cu confort mai mare şi un regim de înălţime redus pentru pensiuni şi reşedinţe secundare – 1- 2 etaje”, se arată în Raportul de mediu.

”Păltinișul ideal”: 7.000 de schiori pe zi

Pe cele 296 de ha ale Păltinișului, pentru ca acesta să fie atractiv, ar trebui amenajate unități de cazare (hoteluri, hosteluri, pensiuni, vile etc.) și reședințe secundare astfel încât numărul maxim de persoane care petrec noaptea la munte să fie de aproximativ 10.000. Din acest număr, studiile clujenilor vorbesc de cel mult 3.000 de persoane care să locuiască în stațiune. ”Capacitatea maximă a unităţilor de cazare este de ordinul a 5.000 de locuri, estimată în raport cu domeniul schiabil, evaluată la o capacitate totală de cca. 7000 de schiori”, se arată în Studiul de evaluare adecvată.
Pentru ca acești schiori să aibă pârtii se impun defrișări, care trebuie compensate, atrag atenția studiile recent finalizate. ”Scoaterea din fondul forestier naţional a terenurilor prevăzute pentru practicarea schiului şi a altor activităţi turistice, precum şi a instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora, să se realizeze prin compensare (împădurire) cu terenuri echivalente ca suprafaţă şi bonitate, potrivit legislaţiei silvice în vigoare”, se arată în Raportul de mediu.

Chestiunea eolienelor: ”strică peisajul”

Atât în Studiul de evaluare, cât și în Raportul de mediu, reprezentanții UBB insistă asupra proiectului de dezvoltare a unui parc eolian cu 29 de turbine în zona Păltinișului, inițiativă a celor de la Sifee Wind Energy SRL din Sibiu. Acest proiect nu ridică neapărat probleme de mediu, susțin cei de la Cluj, ci probleme de peisagistică. ”În principiu, doar două dintre elicele prevăzute a fi amplasate în parcul eolian se află în vecinătatea zonei studiate. Impactul parcurilor eoliene asupra mediului este dat în principal de zgomotul produs de acestea, impactul asupra păsărilor din zonă și impactul asupra peisajului. Implementarea unui parc eolian pe culmile înconjurătoare stațiunii Păltiniș nu va afecta flora și habitatele, va interacționa slab cu avifauna, în schimb va deteriora grav peisajul natural al regiunii. Stațiunea are deja probleme mari cu atractivitatea peisajului, iar construirea acestor obiective care amintesc de un peisaj industrial va duce la scăderea drastică a atractivității peisajului”, se arată în Studiu.

Se constată deja o reducere a atractivității naturale a peisajului montan din cauza aspectului heterogen al habitatului forestier 9410 - consecință a defrișărilor rase realizate în diferite perioade de timp, a defrișărilor lineare pentru instalarea de linii electrice - extrem de vizibile în peisaj și a releelor de comunicații. Dacă la acestea se va adăuga un număr considerabil de turbine eoliene și de helioparcuri, putem spune că atractivitatea naturală a peisajului va fi definitiv compromisă pentru o stațiune turistică montană, peisajul din jur devenind unul de tip industrial – energetic”, Studiu de evaluare adecvată pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniș - Cindrel


Studiul de evaluare adecvată pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniș – Cindrel poate fi consultat aici

Raport de mediu pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniș – Cindrel poate fi consultat aici

Citește și 124 de milioane de euro, pentru un Păltiniş cu 51 de km de pârtie

              Sit Natura 2000 sau parc eolian? 29 de turbine eoliene proiectate în munții Cindrel

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

@@!@#

Acum 7 ani

bag ceva in toti de la mediu. in oras nu aveti nicio treaba ca nu-s pomi, in zone noi nu obligati constructorii sa amenajeze la cele mai inalte standare locuri speciale pt deseuri selective( ex cartierul frunzei si in spatele de kaufland plus alte zeci de blocuri aiurea construite) in cartierele vechi lasati sa fie ghetou , iar in mijlocul padurii nu se poate face o eoliana..... orice se poate compensa, dar la voi conteaza doar spaga. daca primiti dati aviz daca nu aruncatii fraze de genu \' arii protejaate \" si cereti investitorului o groaza de bani din care nu am vazut nici o actiune din partea APM SIBIU sa planteze pomi in oras desi sunt locuri nenumarate unde ar trebui, doar ca e mai usor la dati mata moarta la primarie.
Raspunde

Simona

Acum 7 ani

Cautam oameni seriosi si ambitiosi pentru un proiect de franciza alternativa, este un proiect unic in Romania in care oricine are conexiune la internet se poate alatura si deveni partenerul nostru, se poate lucra part-time sau full-time(in functie de cati bani vreti sa castigati), de asemenea oferim un curs gratuit pentru a va pregati in acest domeniu. Alaturati-va acum! este o ocazie unica in Romania de a face bani din franciza alternativa. Va expediem detalii, dupa ce *** \"Info\" la adresa de email ***
Raspunde

Vicent

Acum 7 ani

Asta seamana leit cu basmul ,,Autostrada\". O sa vedem 51km de partie la Palti, cand va fi gata autostrada Nadlac-Bucuresti. La pastele cailor!!!!!!
Raspunde

@Vicent

Acum 7 ani

Lasa ca schiezi in Jasna...
Raspunde

Vicent @ pt R

Acum 7 ani

Nu mai merge nici acolo. Ca sunt preturi de Austria.
Raspunde

@3

Acum 7 ani

Sibiene ! Citeste articolul scris acum 3 ani tot pe TS impreuna cu comentariile respective.Linkul se afla in articolul acesta \"124 milioane pentru 51 km de partie\" Cica in 2 ani sigur Paltinisul va depasi Poiana Brasov care va avea doar 24 km de partie...comentarii de genul eu stiu din surse sigure ca in 2 3 ani se va face. Acum realitatea:Poiana Brasov are 25 km de partie, Brasovul are 6 patinoare din care u ul olimpic si inaca unul acoperit si cea mai buna echipa de hochei in Campionatul National. Este in finala cu Laussane pentru WYOG din 2020 si avand in vedere ca la Laussane este sediul COI are sanse mari sa le castige. In trei ani de la articolul respectiv Paltinis are 1,3 km de partie iar Sibiul are de trei ori mai putini turisti decat Brasovul Singurul lucru care este la fel sunt epitete de genul Iasov , deconcentrate furate ,noua bucurestenii nu ne dau nimic noi suntem buricul Europei etc etc. In orasul ala mic si nedezvoltat intr-o luna se deschide cel mai mare mall din Transilvania si singurul Resort Mall din Romania. Si mai va plangeti cavlumea va zice cavsunteti fuduli si saraci. Asadar vezi ca unele vise se realizeaza. Conteaza unde !
Raspunde

@1

Acum 7 ani

Nu-i vorba de pomi, este vorba ca distrugi o zona turistica iremediabil daca aprobi proiecte industriale. Eu sunt perfect de acord ca planul de dezvoltare turistica a Paltinisului si Muntilor Cindrel se bate cap in cap cu un plan industrial. Ori faci turism, ori parc energetic eolian si fotovoltaic. Una din doua, ambele nu se pupa deloc.
Raspunde

*

Acum 7 ani

Ba veziti de iasovu tau si nu te mai baga aici ca nu te-o intrebat nimeni si nu intereseaza pe nimeni poiana ta, esti enervant cu frustrarile tale.
Raspunde

@ 8

Acum 7 ani

Analfabetule, cheama-l si pe tac-tu in ajutor, ca tanjesc dupa agramatismele lui! In rest vezi-ti - nu \"veziti\" cum ai scris tu! - de pastile, ca este ora pentru tratament.
Raspunde

@9

Acum 7 ani

Ce ai frustratule, ia-ti tu pastilele, te bagi ca musca in c.. calului,nu intereseaza pe nimeni frustrarile si comparatiile tale.
Raspunde

@@@@@

Acum 7 ani

Exemplul cel mai bun ca Paltinis si Sibiu vor ramane la nivelul e acum , este comentariul lui @8 . In loc sa vezi de ce in trei ani nu s-a facut nimic , se folosesc aceleasi epitete si jigniri , ceea ce detona nivelul. Si asta ma bucura!
Raspunde

@11

Acum 7 ani

tigoinar
Raspunde

@12

Acum 7 ani

Analfabetule..hai ca am inteles! Mai bine foloseste limba romana asa maltratand-o , in germana chiar esti patetic! Sibianule ...adica \"cioban tzigoinar \"
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Pt cel din Bv: te referi la \'\'mall\'\'/proiect Coresi? Din cate cunosc (sunt site-uri de profil care prezinta update-uri) acel ansamblu (per total) avanseaza ca si aeroportul....spre 0. Deci ? Cand o sa fie inaugurata (posibil Martie)doar partea de mall atunci comenteaza.
Raspunde

@13

Acum 7 ani

tigoinar
Raspunde

@15

Acum 7 ani

Abject mai ești!
Raspunde

@16

Acum 7 ani

tigoinar
Raspunde

@14

Acum 7 ani

Corect @14 avanseaza la fel ca si aeroportul.
Raspunde

@17

Acum 7 ani

Daca iti spun ca esti nesimtit, abject, idiot, cretinoid gusogen, debil, facut din greseala de o maimuta handicapata, ce zici??? Sa-l faci tigoiner pe tăticul tau care si-a imprastiat semintele la zoo si le-a lins maimuta si asa a iesit un avorton sinistru si retardat. Mizerabil ce esti!!!!!
Raspunde

@19

Acum 7 ani

zic asa: mǎ-ta betiva a servit-o sub coada la okiu maro de la echipa de salubritate , a avut sarcina toxica in colon si asa ai aparut tu pe lume mai cǎcǎniu la culoare. tigoinare!
Raspunde

@14

Acum 6 ani

***www.businessmagazin.ro/actualitate/coresi-shopping-resort-cauta-sa-angajeze-500-de-oameni-13793459 Avanseaza ca si aeroportul ....spre 0
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus