Joi,
11.09.2025
Ploi Usoare
Acum
18°C

Crema de iaurt cu portocale calde

Ingrediente:

-300 g Labneh (iaurt natural fără grăsimi)

-3 portocale

-un vârf de cuțit scorțișoară

- 2 stele anason

-¼ linguriță extract de vanilie

-10g fistic nesărat, tocat (sau migdale prăjite)

Mod de preparare:

Pentru Labneh, se ia o sită peste care se pune o pânză de muselină și se aşează deasupra unui vas. Turnaţi iaurtul în sită și se legă la capete pânza. Lăsați să se scurgă, în frigider, peste noapte. Tăiaşi o portocală în jumătate și stoarceţi tot sucul - ar trebui să fie cam 4-5 linguri.

Se curăţă portocala de coajă şi se taie în felii subțiri. Se toarnă sucul într-o cratiță mică și se amestecă în el scorțișoara, anasonul stelat și vanilia.

Se pune pe aragaz la foc mediu și se fierbe timp de 1-2 minute, amestecând ocazional. Adăugați feliile de portocale. Împărțiți Labneh-ul în două grămezi mici.

Adăugaţi amestecul cu portocale calde peste Labneh şi presăraţi pe deasupra fisticul.

Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/warm_spiced_oranges_with_20973

Labneh

Acesta este o cremă de iaurt foarte importantă în bucătăria libaneză, consumată dimineaţa, la prânz şi seara, îndulcită sau sărată, ca antreu sau cs garnitură la diferite legume umplute şi mâncăruri cu carne. Labneh este un iaurt foarte bine scurs de zer, cu o consistenţă undeva între iaurt şi brânză. În unele părţi ale Europei s-a împământenit pentru iaurtul scurs denumirea de “iaurt grecesc”. E drept că acest tip de iaurt este folosit din plin în Grecia, în special la tzatziki sau ca desert, în combinaţie cu miere ori dulceaţă, dar şi mai răspândit e în Orientul Mijlociu.

În Liban, labneh se face din lapte de vacă (tot timpul anului) şi din lapte de capră (aprilie-septembrie), iar printre cele mai populare combinaţii se numără cele cu mentă uscată şi/sau usturoi şi castravete. Labneh se păstrează foarte bine sub formă unor “mingiuţe”, în borcane umplute cu ulei. Metoda este folosită în Liban şi Iordania, în timp ce beduinii au propria variantă de “conservare”, prin presare între pietre şi uscare în soare. În Iran, iaurtul scurs este combinat cu ceapă (esalotă sau verde), castravete, verdeţuri (mărar, mentă, pătrunjel, coriandru verde), spanac, vinete, usturoi sau nuci.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus