Luni,
22.07.2024
Parțial Noros
Acum
26°C

Schimbarea la fata a Sibiului. Cum dispar zonele industriale din oras? Azi, Arsenalul...

Transformarea Arsenalului celor de la Compa în zonă rezidențială și transformarea fostei Poligrafii în zonă comercială și rezidențială sunt proiecte care se derulează acum. Demolarea halelor din zona Balanța, demolarea Metalcarului, ridicarea unui cartier în locul Simeromului, transformarea Independenței, demolarea unei părți a Cochetului sunt alte proiecte în diferite stadii. Din această săptămână, Turnul Sfatului vă propune un serial despre ”Schimbarea la față a Sibiului”. Un serial în care vrem să vedem ce se face sau poate face cu zonele industriale din preajma centrului. Primul episod este dedicat proiectului Arsenal Residence, al celor de la Compa. Unul care a stârnit atâta interes, încât s-a decis ca loturile de casă prevăzute aici să fie vândute prin licitație.

Atât de mare este cererea asupra celor 27 de loturi de teren ce vor fi amenajate pe locul fostului Arsenal, vizavi de parcul Sub Arini, încât acestea vor fi vândute prin licitație. Vorbim de primul proiect de reconversie din zonă industrială în zonă rezidențială care este în mod real implementat la Sibiu și nu doar ”desenat pe hârtie”. În locul deja demolatului Arsenal, urmează a fi amenajat un hotel, un bloc cu locuințe de închiriat pentru tineri, construite alte trei blocuri cu apartamente la stradă și amenajate 27 de loturi de casă de aproximativ 700 de metri fiecare, ”cu toate utilitățile la poartă”. Și cu drumurile asfaltate.
Potrivit PUZ-ului aprobat pentru respectiva zonă, pe cele 27 de loturi de teren vor putea fi ridicate case cu un regim maxim de înălțime S+P+1E+M sau R. Cele trei blocuri sunt prevăzute a avea subsol pentru parcări, parter comercial, plus alte trei etaje și mansardă pentru locuințe. În fine, proiectul include amenajarea în una din clădirile administrative rămase în picioare a unui complex de locuințe destinate închirierii pentru tineri. Cealaltă clădire ”rămasă în picioare” va fi transformată în hotel.

Parcelele de teren, vândute până în vară

”Noi am vrea ca în două-trei luni să scoatem la vânzare aceste parcele, dar acest lucru nu depinde numai de noi, depinde și de autorizațiile și actele pe care trebuie să le obținem. Sunt foarte multe lucruri de făcut pentru realizarea unei astfel de lucrări, multe aprobări de obținut, multe firme cu care să lucrezi, multe proiecte, de gaz, apă, curent și câte și mai câte. Toate trebuie făcute și aprobate, este o chestiune mai complicată. Pentru noi este important să vindem cât mai repede, pentru a putea obține fondurile necesare următoarelor etape ale proiectului”, spune Ioan Deac, directorul general al Compa.
Potrivit lui, scoaterea la vânzare a celor 27 de loturi de casă va fi făcută după obținerea autorizațiilor necesare amenajării drumurilor și utilităților.
”Sunt în curs de obținere aceste autorizații. După emiterea lor vom face comasarea terenurilor, dezmembrarea acestora conform proiectului și tot ceea ce ține de împărțirea acestei porțiuni din teren”. Terenurile vor fi vândute prin licitație la un preț de pornire care va fi stabilit după estimarea tuturor cheltuielilor. ”Trebuie să vedem ce costuri am avut până atunci, care este prețul pieței la un teren simplu, să discutăm în managementul firmei care ar fi prețul cel mai bun pe care vrem să îl obținem. Probabil că terenurile vor avea prețuri de pornire diferite, dată fiind poziționarea. Vrem eficiență maximă în actualele condiții de piață”, afirmă Deac.
Directorul celei mai mari companii sibiene cu capital românesc spune că este foarte des contactat pentru vânzarea acestor loturi de casă. ”Știu că toată lumea este interesată, că mulți ar vrea. Eu am mai scris mai multor persoane: până când nu avem autorizația, până când nu avem toate lucrurile bine puse la punct în ceea ce privește definirea parcelelor, noi nu vrem să vindem și nici nu avem ce vinde. În momentul în care vom ști care sunt, vom vinde la licitație parcelele. Nu există nicio listă făcută, nu am vândut nimănui. De discutat am discutat, toată ziua sunt căutat pe această temă. Dar nu noi vom vindem parcelele direct. Va fi o agenție imobiliară prin intermediul căreia vom realiza acest lucru”, arată Deac.

Următoarea etapă: blocul pentru tineri. Plus restul

După vânzarea terenurilor, tot cu termen de finalizare vara acestui an este și amenajarea blocului cu locuințe de închiriat pentru tineri. ”Noi sperăm că în primul semestru din acest an să terminăm de amenajat primul bloc, cel pentru tineri. Apartamentele cu o cameră amenajate în acel bloc vor fi închiriate. Fiind studenții în apropiere, sperăm să aibă căutare”. Respectiva clădire va fi administrată în continuare de către reprezentanții Compa. ”Nu vom practica prețuri ridicate. Trebuie să găsim un preț care să ne permită să închiriem cât mai rapid tot. Dar un preț conform cu investițiile noastre acolo. Vrem un preț bun în sensul de atractiv”, mai arată Deac.
Despre cea de-a doua clădire rămasă nedemolată, Deac spune că va fi transformată în hotel. ”Încă ne-am apucat de lucru, abia acum am început demersurile de autorizare”. Ultima etapă a proiectului Arsenal Residence este ridicarea celor trei blocuri, în care să fie amenajate 54 de apartamente, cu 81 de locuri de parcare la subsol.
”După ce vindem vom începe a treia etapă a proiectului, pentru ridicarea celor trei blocuri de la stradă. Noi spunem că vor fi blocuri de bună calitate și care vor fi vândute când vor fi gata. Nu cred că vom începe anul acesta construirea vreunuia din cele trei blocuri. Noi vrem să finalizăm mai întâi blocul pentru tineret și apoi hotelul”, lămurește Ioan Deac.

”Am vrut să facem un lucru bun”

Societate cunoscută pentru activitatea în domeniul componentelor auto, Compa a decis prin conducerea ei ”să facă un lucru bun” cu acele hale aflate vizavi de parcul Sub Arini. ”Acolo nu putea fi continuată activitatea industrială deoarece trebuiau o serie de autorizații foarte greu de obținut. Vorbim de niște procese industriale greu de gestionat atât de aproape de centrul orașului”, descrie Deac necesitatea reconversiei zonei industriale.
”Am zis că trebuie să fie o zonă frumoasă care să rămână după noi. Ne-am gândit la un moment dat să facem numai blocuri. Știu eu, puteam încerca să vedem dacă putem face 15 etaje… Dar nu așa se câștigă, după părerea mea și a noastră. Câștigi atunci când faci lucruri bune. Compa trebuie să fie prezentă și în viitor, să aibă o imagine clară asupra a ceea ce a făcut și ce vrea să facă. Noi vrem să maximizăm câștigul, dar nu neapărat numai cel financiar. Aici discutăm și de imaginea Compa și tot ceea ce ține de această firmă”, a mai declarat Ioan Deac, pentru Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

x

Acum 9 ani

Sa se faca ceva si cu zecile de caini din curtea arsenalului. Pe paznici in doare-n***ca acei caini ataca trecatorii si ii lasa liberi pe bulevard.
Raspunde

x

Acum 9 ani

completare: cand am fost atacat de un caine sarit din curtea arsenalului, portarul respectiv in mareata lui educatie si bun simt m-a amenintat ca imi da si el cateva daca nu-mi ajunge muscatura cainelui. Sper sa citeasca aceste comentarii si reprezentantii Compa, deoarece nu am avut cum sa iau legatura cu ei pt a reclama aceste nereguli.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

In xona Arsenalului mi-as cumpara si eu apartament, dar de unde atatia bani cat cer mafiotii de dezvoltatori?!
Raspunde

@x

Acum 9 ani

poti lua legatura cu firma City Guard Sibiu
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

o scoala, o gradinita, ceva, la atata \"bobor\" ? Nu e rentabil, nu-i asa ?
Raspunde

@5

Acum 9 ani

O scoala de dans, de ingrijitoare pt italieni tineri sau batrani.... ce fel de scoala, cand copii nu mai sunt? Daca Sibiul vrea sa semene a oras civilizat si nu aspira la citadela muncitoreasca mobilata cu locuinte dormitor trebuie sa creasca ponderea zonelor verzi, a locurilor de promenada, a caselor pt 1-2 familii, neinghesuite, cu garaje, locuri de parcare si un mic spatiu verde pt ficare....
Raspunde

mari

Acum 9 ani

Cautam urgent operatori online! Sunt necesare doar cunostinte elementare de lucru cu calculatorul. Castiguri foarte motivante, ***, pentru toate localitatile tarii! Oferta este foarte noua! Lucrati numai 3 ore pe zi! Solicitati mai multe informatii la ***: [email protected]
Raspunde

dw

Acum 9 ani

in locul de la Arsenal s-ar putea face un spital
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Ar fi fain sa se faca asa cum zici. Si firesc ar fi. Dar la noi s-a decis cu mult timp in urma ca se vor definitiva si perfectiona stilurile arhitectonice impuse in anii comunismului. Cineva a observat ca se poate si mai inghesuit decat au facut-o pe vremuri.
Raspunde

necajit

Acum 9 ani

De unde spitale nenicule....astia le inchid in loc sa faca mai miulte.
Raspunde

@9

Acum 9 ani

daca ar fi stiut comunistii cum se va construi in viitor (vezi zona Kaufland) mai bagau in Vasile Aaron cateva randuri de blocuri ca loc era berechet
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus