Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Ariton, audiat de DNA. Capetele de acuzare

Senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost audiat la DNA, în dosarul privind organizarea Galei Bute. El este acuzat că a determinat reprezentanţii a 10 companii de stat, printre care Hidroelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, acest eveniment, informează digi24.ro. Ion Ariton a venit însoţit de avocat şi a refuzat să facă declaraţii. Procurorii DNA au decis să-l plaseze pe fostul ministru sub control judiciar. 
În 12 februarie, senatorii au aprobat solicitarea procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale față senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei.
 
ACUZAŢIILE PE CARE I LE ADUC PROCURORII DNA
 
1. Infracțiunea de participație improprie la abuz în serviciu:
 
În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.
 
În condițiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., care a fost și beneficiarul real al sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994. Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menționat, societățile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activități de sponsorizare având ca beneficiari societăți comerciale cu capital privat.
 
Deși beneficiarul real al sponsorizărilor a fost S.C. Europlus Computers S.R.L. (care deținea exclusivitatea organizării și care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită Federația Română de Box pentru a evita dispozițiile imperative ale Legii nr. 32/1994 și a crea aparența că este susținută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.
 
În acest context, suma totală de 1.742.830 RON care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile menționate. 
 
Din probele administrate a rezultat că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenției ministrului, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.
 
Totodată, suma are natura unui folos nejustificat obținut de Obreja Rudel, în condițiile în care sponsorizarea galei era interzisă de lege. Fondurile obținute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, în condițiile în care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate în patrimoniul administratorului Obreja Rudel.
 
2. Infracțiunea de folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit
 
Pentru a determina reprezentanții companiilor să adopte conduita menționată anterior, Ariton Ion și-a folosit autoritatea și influența derivată din funcțiile de ministru al Economiei, senator și președinte al filialei județene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare. Ministerul Economiei este o persoană juridică fără scop patrimonial, iar companiile respective se aflau în subordinea acestuia.
 
Totodată, funcția de conducere deținută în cadrul partidului aflat la guvernare permitea influențarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat.
 
Prin folosirea autorității și influenței, Ariton Ion a urmărit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei în patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Sibian

Acum 7 ani

Apa de ploaie,omul e nevinovat.
Raspunde

so

Acum 7 ani

@1 ce te face sa crezi asta?
Raspunde

contabile

Acum 7 ani

Nu prea rezulta nici ca el a dat banii, nici ca el a semnat ceva, nici ca el a luat. Cam subtire. Suna mai repede a incurcatura a la Curtea de Conturi, cam ca si cu sporurile la CJ si Primarie, primarul si contabila le-au dat iar Curtea de conturi s-a trezit dupa o vreme ca sunt \"ilegale\". Parca se judeca si acum.
Raspunde

Delatiune

Acum 7 ani

Cat timp o fost ministru nevasta-sa o vandut mai mult de 30 de citroenuri la Metrologia olteanului Fanel Iacobescu pe post de autolaboratoare.
Raspunde

unu

Acum 7 ani

astept s-a se ajunga la capu rautatilor ,basescu ,boc ,ca astia nu au facut de capu lor matrapalzicurile ,si la berceanu ,asta cu studile de fezabilitate nesfirsite ,o tehnica de a sifona banii publici ,si vreau s-a stiu cine plateste ,firmei todini daunele cistigate in instanta cu statu roman ,cred ca nu berceanu ,tot noi boboru nestiutor de carte si de combinati de sifonat banii ,astia combinatori mari ,astept sa-l vad pe micu ecran la ora de maxima audienta pe piticu de la cluj [boc ]cu catusele la dna ,s-a vedem de ce boli ascunse sufera si asta ,astia se imbolnavasc numai gind sunt prinsi cu furatu ,uitativa ce sfecla de muncitor din ani comunismului are ,pinalti marca inregistrata ,ce crai era cind lipea bancnote de 100 -500 de euro pe fruntile manelistilor ,si acum amaritu este plin de boli ,dar nu este o problema dupa ce sifoneaza tot se duce din nou la primarie ,are peste 60 de ani face dupa modelu ,nastase un sfert din pedeapsa si gata ,ramine cu marafeti albiti
Raspunde

FRANCESCA

Acum 7 ani

Dar povestea cu benzinarii ?ca asta cu Gala Bute este apa de ploaie pe langa matrapazlacurile ,ca sa nu zic hotiile facute cu acestiasi foloasele avute ?nu se sesizeaza nimeni ?Domnilor procurori se aude ?ori aveti si voi vre-un interes ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus