Luni,
06.02.2023
Innorat
Acum
-5°C

Directorul retelei Dona cere interventia Consiliului Concurentei pentru ca sunt prea multe farmacii si da ca exemplu Bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu

Consiliul Concurenţei ar trebui să înceapă o investigaţie sectorială asupra retailului farmaceutic, pentru a trasa unele direcţii, precum numărul de farmacii de care România are într-adevăr nevoie, situat în prezent la un nivel nesustenabil, este de părere directorul reţelei Dona, Ovidiu Wencz.

"Numărul de farmacii a evoluat în timp mult peste limita sustenabilă, cu o aglomerare în vaduri comerciale cunoscute. Marjele au scăzut pentru că multe dintre farmacii nu au în amonte capacitate de negociere, statul îţi dă o marjă cât să trăieşti, iar preţul locaţiilor închiriate farmaciilor a rămas ridicat, în contextul în care chiriile în piaţă imobiliară scădeau. Astfel, au început să apară multe falimente, iar în anul de graţie 2014 aproape tot retailul farma este pe pierdere", a arătat Wencz, citat de Mediafax.

El a adăugat că, după prelungirea criteriului demografic de anul trecut, în 2015 ar trebui să se discute şi subiectul farmaciilor înfiinţate pe criterii de excepţie, în ideea reverificării numărului de licenţe de care are nevoie România în mod real. Astfel, spune Wencz, Consiliul Concurenţei ar trebui să deruleze o investigaţie sectorială pe această piaţă, care să lămurească unele aspecte şi să traseze direcţii.

"Nimeni nu doreşte şi nu poate să obţină profituri fabuloase din această zonă, pentru că statul subvenţionează bună parte din această piaţă şi este normal să o controleze. Problema este că din cauza acestui număr de farmacii apărute în plus nu prea mai face nimeni bani, cel puţin nu cei care funcţionează respectând absolut toate reglementările legale", a declarat Ovidiu Wencz, directorul general al reţelei Dona, care numără 275 de unităţi.

Wencz a explicat că pacienţii unei farmacii, în proporţie de peste 80%, sunt într-o arie de 500 metri de aceasta, iar pentru a funcţiona o farmacie trebuie să aibă în medie 5.000 - 6.000 de bonuri şi 700 - 800 de reţete pe lună, altfel "nu supravieţuieşte, este sub o covrigărie ca profitabilitate".

"În momentul în care în aceeaşi arie apar mai multe farmacii atunci numărul de pacienţi se împart între acestea. În criză s-a văzut că pacienţii români au avut dificultăţi de buget, şi chiar dacă merg la medic să se trateze, poate nu iau toate medicamentele prescrise", a arătat Wencz.

Pentru a sublinia ideea de număr în exces al farmaciilor în acelaşi vad comercial, Wencz a dat ca exemplu şi o stradă din Sibiu, Mihai Viteazul, pe care se aflau la un moment dat 13 farmacii.

Potrivit celei mai recente statistici a Ministerului Sănătăţii, numărul total al farmaciilor comunitare a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 8.673 unităţi, cu 3.173 (+57.6%) mai multe decât în 2008 şi cu 1.771 (+26%) peste cele din 2010 (6.902 unităţi), an în care, potrivit ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Cseke Atilla, era respectată media existentă la nivelul UE de o farmacie la 3.400 de locuitori. Doar la nivel urban, numărul farmaciilor raportat la numărul de locuitori depăşea nivelul european.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Fuck Democracy

Acum 7 ani

Asta a ajuns Romanika la 25 de ani de la revolutie,nemernicii astia de guvernanti au pus pe butuci toata industria ,agricultura etc iar ca rezultat al saraciei pe toate strazile oraselor si nu numai au aparut doar farmacii,second-hand-uri,baruri,banci,fast food-uri si case de pariuri...asta denota ca Romania e populata acum in majoritate de oameni saraci,disperati si bolnavi!
Raspunde

@dona

Acum 7 ani

pai tot lanturile farmaceutice au dorit eliminarea plafonului si conditiile infiintarii unei farmaci. acum 10 ani o faramcie era pentru un numar de locuitaori si putea fi deschisa numai de un faramcist. deci numarul faramciilor trebuia sa creasca cu numarul locuitorilor. cum mai toate faramciile din marile orase erau detinute de faramcisti romani, iar numarul acestoraa era deja la maxim, marile lanturi faramceutice au mit..pardon au ajutat la modificarea legii. ps sunt asa de multe faramcii din cauza voastra.
Raspunde

corect

Acum 7 ani

sa plece si sa ne lase cu sibienii dela Polisano care dau de lucru multor sibieni
Raspunde

xxx

Acum 7 ani

Tocmai Dona are de comentat? Pe semaforului sunt 5 farmacii si Dona se pregateste sa o deschida pe a 6-a
Raspunde

siby

Acum 7 ani

Da, se mai deschid in zilele noastre doar farmacii si biserici...amandoua te vindeca!!!
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Noroc ca nu suntem in SUA, faceau si ei putin lobby acolo si deveneau cei cu monopol pe intreaga industrie. (land of the free .. clar)
Raspunde

farmacist

Acum 7 ani

nu fi diperat ,de ce crezi ca a stat ,ponta 9 zile in america la tatucu nostru ,barak obama ,s-a va duceti la aeroportu militar ,ostropeni ca vine cu un hercules de ala mare cu sute de mii de locuri de munca ,la fiecare judet cu probleme si in functie de cum ati votat in noiembrie va da dupa modelu alimente ue ,asa ca consili judetene dati fuga la capitala ca vine ,ponta cu daruri multe ,s-a vedeti cum prospera tara ,pregatitiva de invazie ce iam speriat noi pe occidentali in 25 de ani ,s-a vezi acum din sens invers ,ca de ce s-a faca acolo este somaj mare vine la noi unde economia duduie si salaru minim este de 200 de eurosi pensia de 150 euro ce s-a faca aia acolo cu salariu minim 1000 deeuro si pensia de 800 euro ,dar cred ca ne mai ofera o surpriza la astia cu pensii si salari mici de la 1 aprilie va indexeza cu 5 la suta ca urmari a conditionari eliberari lui lenuta udrea ,ca are de unde la ce avere a adunat asta dupa marele mariaj cu cocos,astia mari oameni de afaceri a furat de la noi si s-au imbogatit ei
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Deși sunt multe, preturile la medicamente sunt tot mari! Pe M. Viteazu cred ca sunt 10 farmacii + 2 magazine naturiste(vorba vine, naturiste).
Raspunde

alex

Acum 7 ani

EDILII Sibiului sunt obligati sa ia hotarari pentru binele locuitorilor.Sa fie 2-3 farmacii dar sa ai si 1-2banci si sa ai de unde cumpara o papiota!etc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus