Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Filmul "De ce eu?", inspirat de cazul Panait, proiectie de gala la Sibiu

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea o proiecție de gală la Sibiu sâmbătă, 28 februarie, de la ora 20:00, la Cinema Arta. Sibienii vor avea ocazia să vadă în avanpremieră filmul inspirat de controversatul caz al procurorului Cristian Panait și să le pună întrebări regizorului Tudor Giurgiu și actorilor Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea.

„De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. În Sibiu, va putea fi vizionat în prima săptămână, începând din 27 februarie, la Cinema Arta.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă și dezbateri.

„Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după „Legături bolnăvicioase” și „Despre oameni și melci”, a fost apreciat de presa internațională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca fiind „atractiv vizual și solid realizat”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că „De ce eu?” va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, apreciază și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.

Biletele pot fi achiziționate în avans, de la casieria Cinema Arta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

antibolsevic

Acum 9 ani

cine interpreteaza rolul asasinului din umbra(ponta) ?
Raspunde

###

Acum 9 ani

Se pqare că a fost ucis. Criminalistii verifica intai, in cazul sinucigasilor,chilotii victimei. Daca au urme de polutie e sinucidere... Pe chilotii lui Panait nu s-a gasit asa ceva. iNSEAMNA CA A FOST OMORAT.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus