Joi,
05.08.2021
Ceata
Acum
13°C

Adolescentii se drogheaza din curiozitate. Ajung la dezintoxicare din disperare

Adolescenţii sibieni se încadrează perfect în statisticele realizate în 2014, potrivit cărora, încă de la 13 ani, copiii încep să consume droguri şi alcool.  Iar numărul consumatorilor creşte de la an la an. 
 
Chiar dacă numărul adolescenţilor care ajung la psiholog pentru a scăpa de dependenţă sau la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Sibiu este îngrijorător, specialiştii spun că numărul real este mult mai mare.
 
Vinovaţii: curiozitatea şi anturajul
 
„În 2014 în cadrul CPECA Sibiu au fost înregistrați 47 de beneficiari, din care 25 au fost referiți de către DIICOT Sibiu, Cluj, București, 16 beneficiari au fost referiți de Serviciul de Probațiune Sibiu, patru au solicitat servicii CPECA din propria inițiativă și doi beneficiari au fost referiți de alte instituții (DGASPC Sibiu, Primăria Sibiu). În general, motivele invocate de către cea mai mare parte a tinerilor înregistrați în evidența CPECA Sibiu privesc curiozitatea, anturajul de prieteni consumatori, precum și diverse situații tensionate pe care aceștia le trăiesc”, povesteşte Maria Radu, coordonator CPECA Sibiu.
Vârsta medie de debut în consumul de droguri la beneficiarii CPECA Sibiu este cuprinsă între 16 și 18 ani. Vârsta cea mai des întâlnită în rândul consumatorilor de droguri care au beneficiat de serviciile CPECA este 22-25 de ani. Pe parcursul anului 2014 consumatorii de droguri care au fost înregistrați la CPECA Sibiu au avut vârsta cuprinsă între 15-53 de ani.
O parte dintre consumatorii de droguri beneficiază de noile modificări legislative, respectiv intrarea în vigoare de la 1.02.2014 a prevederilor articolului 19 din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului ilicit de droguri, prin care s-a introdus obligativitatea referirii consumatorilor de droguri către COPECA în scopul evaluării acestora pentru  includerea lor în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, în condițiile legii, restul consumatorilor fiind îndrumați de către alte instituții, părinți sau profesori.
 
Lupta zilnică pentru menţinerea abstinenţei
 
Obiectivele serviciilor de asistență acordate consumatorilor de droguri urmăresc renunțarea la consum, menținerea abstinenței pe termen lung și dobândirea mecanismelor necesare pentru a face față situațiilor în care ar putea apărea tentația de a consuma. Succesul intervențiilor depinde foarte mult și de beneficiar, mediul familial al acestuia precum și anturajul, existând cazuri în care apar recăderi, respectiv reînceperea consumului după o perioadă mai lungă de abstinență.
Procesul de acordare a serviciilor de asistență  presupune următoarele etape: evaluarea, stabilirea programului și elaborarea planului individualizat de asistență, includerea în program prin semnarea acordului de asistență, implementarea măsurilor prevăzute în planul individualizat de asistență, monitorizarea și evaluarea implementării măsurilor și a rezultatelor acestora, terminarea programului. Toate serviciile acordate în cadrul centrului respectă principiul confidențialității, nediscriminării și echidistanței.
„În conformitate cu legislația în vigoare CPECA Sibiu acordă, în prezent, servicii de asistență socială în regim ambulatoriu și asigură managementul de caz, servicii ce sunt prevăzute în planul individualizat de asistență adaptat nevoilor fiecărui consumator. Serviciile de care beneficiază persoanele consumatoare de droguri prevăzute în planul individualizat de asistență constă în consiliere individuală sau de grup. În unele cazuri unde se impune, unele persoane consumatoare sunt direcționate către alte instituții specializate, cum ar fi Spitalul de Psihiatrie sau Asociația Crucea Albastră din România”, mai spune Maria Radu.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

.

Acum 6 ani

selectia naturala in actiune
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus