Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

”Este un proiect necesar”: in cateva zile va fi ceruta reactualizarea SF-ului pentru parcul de distractii

În cel mult două săptămâni, Primăria Sibiu va lansa procedura de reactualizare a studiului de fezabilitate pentru proiectul unui mare parc de distracții în Pădurea Dumbrava. Lansat în 2008, proiectul denumit ”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" estima – la prețurile de atunci – investiții de peste 56 de milioane de euro, majoritatea urmând a fi susținute din fonduri publice. Acum, primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, speră ca în urma studiului de fezabilitate estimările privind necesarul investițional să scadă, iar proiectul să poată primi fonduri europene din actualul exercițiu bugetar al UE.
”Am avut deja două runde de convorbiri cu echipa din cadrul Primăriei care se va ocupa de proiect. Am stabilit pașii care trebuie urmați. În primul rând, vom face o actualizare a studiului de fezabilitate. Pe noi ne interesează mai ales partea care privește Primăria Sibiu. Pentru că acel proiect prevede și hotel, și camping, dar care nu sunt prevăzut a fi realizate din fondurile administrației locale. Am stabilit care vor fi prioritățile și într-o săptămână-două vom da comanda pentru actualizarea studiului de fezabilitate. Ne gândim la proiecte europene pentru obținerea finanțării. Tocmai pentru că vrem să obținem astfel de fonduri europene am grăbit pașii”, a anunțat Astrid Fodor. În 2008, la lansare, proiectul a fost în general bine primit, singurele semne de întrebare fiind legate de modul în care va fi afectată zona protejată, dar și de capacitatea rețelei de transport de a suporta traficul generat de un astfel de proiect, odată finalizat. ”Cred că este un proiect necesar”, a mai adăugat, acum, Astrid Fodor.

Proiect în cinci etape

Vechiul studiu de fezabilitate comandat de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Această etapă a cincea era pusă în sarcina unui investitor privat. Potrivit studiului de fezabilitate realizat de SC Arhimus din Sibiu, acest complex urma să fie "profitabil atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă". Proiectul a mai trezit interes în prima parte a lui 2009, după care venirea crizei a scos subiectul de pe agenda publică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

sibian

Acum 9 ani

BRAVO!
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Din nou un proiect total aiurea marca primaria Sibiu. Nu imi place sa spun asta dar acum chiar suna a spalare de bani. Sibiul are probleme mult mai importante decat tampenile consiliului local/primarului/primaritei .... E amplasat si la mama naibii in codru deci multi oameni nu vor avea acces pana acolo. Sa fim seriosi trebuie facut ceva cu primaria asta ca deja incepe sa o ia pe aratura din cauza lipsei de viziune si a prostiei nemarginite.
Raspunde

Pro

Acum 9 ani

@ Alex Lipsa de viziune? Pai tocmai ca iti trebuie viziune pentru un astfel de proiect. Avand in vedere suprafata desfasurata a proiectului unde ai fi vrut sa-l amplaseze? In centru? Hai sa nu mai fim carcotasi din orice motiv. Chiar e nevoie de o astfel de investitie. Nu e nasol sa mergi pina la Deva sau pina la Brasov ca sa te \"scalzi\" sau sa te distrezi?
Raspunde

primar

Acum 9 ani

si ce prioritati are sibiu ,bai copil de popa ,sibiu din 5 stranduri pe care le-a avut a ramas cu unu singur ,trebuie facut ca au luato alti inainte dupa modelu copy -paste ,de ce la deva ,cluj ,brasov ,oradea ,bucuresti ,constanta este bun si la sibiu nu ,s-au esti din stafu circotasilor si detractirilor sibiului ,spune tu si detractori de serviciu care sunt prioritatile ,si mai lasa aia cu primar ,primarita ca uite daca a facut ce trebuie in sibiu a ajuns presedinte de tara nu de judet ,bai cit mai multe investiti s-a fie sibiu cel mai solicitat oras atit economic cit si turistic ,i-ti dai seama dupa ce ne leaga cu autrostrada de europa de vest si cu aeroportu ,ce aflux deturisti va avea sibiul in urmatori 10 ani ,vom depasi cu mult toate statiunile din tara ,bine gindit ,doamna primar ,dai inainte si apucativa de lucru s-a nu va prinda criza din nou ,asa cum s-a intimplat cu marele proiect spitalu regionlal cu cladirea tribunalului etc ,la munca ca acolo pina se finalizeaza investitia vor fi foarte multe locuri de munca ,bai copiii disperari nu toti avem ocazia s-a lucram la judeteana ,la fisc ,ajofm ,tribunal ,,etc ,mai trebuie s-a si muncim ca de unde s-a va vina bani de salari si pensii daca nu mai munceste nimeni ,s-au de ce crezi ca au invafdat din toata tara sibiul ,ca a fost la ei rezolvate toate prioritatile ,astept s-a se implice si consiliu judetean pentru un stadion nou de 40 000 locuri o sala polivalenta de 10 000 de locuri ,de ce s-a aiba numai ,.cluiju ,craiova ,ploiestiu ,piattra ,neamt ,etc ,construite sali si stadioane de 5 stele ,s-au la aia a trecut criza ,sunt orase prospere ,basi nu mai ginditi ca un de la tara ,speram ca ,johannis din pozitia lui de sef de stat s-a afle cine saboteaza investitile sibiuluyi [aeroport ,cf,acua -parc,spitalu cel nou ,statiunile paltinisi si bilea ,reabilitarea cai ferate pe valea ,hirtibaciului etc ]toate aceste inestiti sun prioritati atit locale si judetene cit si nationale ,care nu va convine ce se construieste pentru sibiu ,aveti liber la plecat nu va tine nimeni legati ,ducetiva unde curge lapte si miere ,cu ocazia asta scapam de voi circotasi si detractori sibiului
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Deciziile (bune - rele) sunt luate de un numar exrem de restrans de persoane .CL nu exista (zombi) , iar concetatenii total dezinteresati. Apoi comenteaza. Total neimplicati. Ceva despre spitak, crese, gradinite, terenuri de sport accesibile elevilor? (Oi fi devenit comunist post festum?)
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Nu știu de ce, dar am impresia că sesizez o oarecare frustrare liberală, în fața monopolului fedegerist în luarea deciziilor și îți dau dreptate, alzara, Iohannis a câștigat președenția în fruntea PNL, nu a FDGR. Pe de altă parte, la ce bun să fii sănătos, educat și cu un corp armonios dacă nu poți să te scalzi într-un aquapark?
Raspunde

NICU

Acum 9 ani

datii inainte taiati padurea dumbrava toata faceti stranduri si biserici ,la spitale si scoli nu va mai ganditi,ca la spital te duci cu o boala si vi cu doua si nu sunt medici de vina.strand si teren de sport de ce nu faceti in alta parte a orasului unde nu este padure.ce aveti cu padurea dumbrava?
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Oau cred ca o sa fie primul parc SF din tara
Raspunde

Unu

Acum 9 ani

E faina ideea!
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Simt oare o mica frustrare la analfabetul tau ca nu are aquapark.? Pai nu ai reusit sa il convingi ca la Sibiu nu e nevoie, ? Parca chestiile astea gen aquapark , mall , dinopark etc sunt specifice Brasovului . BTW am sa-ti dau un link sa vezi ce efect are noul DINOPARK din Rasnov , pana si premierea europeana a lui Jurasic Park 4 va avea loc acolo. Si acum sa calculam un pic sa va enervez 56 mil Aquapark +124 mil Paltinis= 180 mil deci cam 800 mil RON Bugetul Sibiului este cam 600 mil si sa nu aud de fonduri europene ca Sibiul e pe locul 4 in Regiune Centru. Deci ca si autostrada Pitesti Sibiu cam in 2030 Cred ca mai bine pt tine e sa bagati bani intr-un Centru Social pt persoane varstnice si tot Brasovul va poate da consultanta.
Raspunde

Surinel

Acum 9 ani

Bai prietene Alex dute ma și mutate la tara la pauca dar ce pana ai vrea sa facă în orașul asta ba ori ești pontisti ori basist
Raspunde

@ 10

Acum 9 ani

Maaama ce frustrat esti..
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Era clar ca sar prostii cu acuzatii si fara un raspuns concret. Cum am mentionat si in comentariul anterior: SIBIUL ARE PROBLEME MAI MARI DECAT LIPSA DE AQUAPARK SITUAT LA MAMA NAIBII. Infrastructura la pamant, parcurile sunt mizere, spatile dintre blocuri, gradinutele de ceapa ale blocatarilor, parcarile (nu lipsa ci proasta gandire .. gandite sa dea bine pe acte si impractice), spatiile industriale situate IN oras si in preajma centrului istoric, lipsa de dezvoltare in partea de nord-vest a orasului (nu zona industriala ci zona rezidentiala), proasta dezvoltare urbanistica (vezi noul kaufland si bloculetele aferente + blocurile care vor urma la autobaza tirsib), bazele militare din oras care ocupa spatiul degeaba (fara AFT dar poate fi inclus si el in aceeasi categorie .. acestea pot fi mutate inafara orasului), selimbarul care poate fi anexat orasului, spatile dintre blocuri si spatile verzi care dau bine pe acte ca si parculete pentru ca primaria a pus un loc de joaca pentru copii acolo. Inca o problema e lipsa de comunicare intre societatea civila si primarie, dezbaterile publice sunt o gluma, va sugerez sa asistati la una. Sunt foarte multe probleme de care s-ar putea ocupa primaria in loc sa se tina de prostii sau posibile sifonari de bani. @4 prietene cand inveti sa vorbesti limba romana anunta-ma. @11 esti prea prost pentru a respira (pentru faza pontist/basist)
Raspunde

F.V.I.

Acum 9 ani

Ceva pute-n padurea Dumbrava....
Raspunde

Sorinel

Acum 9 ani

Pontisti și Basisti mergeți la tara cu voi și crăpați lemne și lăsați domni la piscina la umbra unui pom sa se odihnească și voi culegeți via
Raspunde

@alex

Acum 9 ani

Perfecta dreptate. Dar exista ca intotdeauna niste personaje gen @4 care au ceva de aparat cu orice pret... Cat despre proiect nu am digerat inca ideea ca sa am pareri. Doar un lucru imi vine in minte acum: accesul se va face dinspre oras pe sensurile unice gen Goga sau Calea Cisnadiei? Pentru turisti este o adevarata aventura sa ajunga in zona aia pe ulitele noastre. Oare arhitectii nostri mai stiu ce inseamna un bulevard? Sau si-au facut toti practica prin Rasinari?
Raspunde

@16

Acum 9 ani

Nătângu\' nu are ce apăra. El latră la comanda alter-ego-ului. Atât.
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

@16 arhitectii, urbanistii, directorii si consiliul local dau mai mult dovada de lipsa de viziune/imaginatie sau de practica ... pana nu se schimba o sa avem un oras ok desi se poate mult mai bine de atat, ca pana la urma Sibiul poate lua fata la majoritatea oraselor din tara asta, dar asta numai daca sunt pusi in posturi cheie niste oameni care stiu ce fac si au imaginatie. Cat despre lista aia de am scris-o la 13, ganditi-va ca nu sunt nici jumatate din problemele orasului si sunt si generalizate majoritatea. De aproape 2 ani documentez treburile astea si inca mai sunt multe, sper ca atunci cand am o lista extrem de mare sa o trimit primariei sa vada si ei unde trebuie sa se bage bani defapt si nu in proiecte din astea pe stilul pur romanesc (vezi expo-oltenia la cativa KM de valcea .. complex construit cu bani multi si nefolosit din cauza distantelor)
Raspunde

alzara@joseph

Acum 9 ani

Nici vorba de frustrare : liberalismul meu e atitudinal, nu institutional. Vezi vreun librral in Sibiu? Cat despre prioritati - trebuie alrs criteriul ierarhizarii prioritatilor. Aseara am fost cu un pacient la UPU ; oare liderii lovali stou cum traiesc palmasii ? Vezi, am devenit \"stangist \" - dar nu din cauza fdgr -stilor care au un singur cusur : lipsesc. (Un germanofon din copilarie) .
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Alzara, și eu sunt germanofon, dar mai sunt și japonofon, americanofon, englezofon... Și nu fdgr-știi lipsesc ci germanii, cei din copilăria și tinerețea mea. A mai rămas doar blazonul. Și liberali cunosc vreo câțiva în Sibiu, dar niciunul înscris în vreun partid, ai dreptate.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Ești și gramofon, și patefon, și casetofon, și magnetofon. Toate stricate. Repetă aceleași melodii. Din copilărie. Și din tinerețe.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Alzara, niciodată să nu te aștepți că îmbuibații să empatizeze cu nevoiașii, întotdeauna empatia este invers proporțională cu bunăstarea. ***adevarul.ro/news/societate/reactia-oamenilor-vederea-unui-copil-dezbracat-tremura--15-grade-8_54ef44f7448e03c0fd03b938/index.html
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

21, Bîşti!
Raspunde

@23

Acum 9 ani

Ce s-a întâmplat??? A murit spiritul combativ?? Sau te sperie formele superioare de viață??
Raspunde

în trecere...

Acum 9 ani

Din puțul gândirii germanofobe. Sublim. Profund.
Raspunde

Pt. Primarie -Despre Viziune EC.

Acum 9 ani

De ce nu se incearca, de exemplu, rentabilitarea zonei Campsor (o zona de sute de ha) dintre 2 cartiere ale Sibiului. Ar fi mult mai rentabil din punct de vedere economic si al viziunii pe termen lung. Dar oare avem asa ceva? Chiar daca Sibiul sta mai bine decat alte zone...sau macar asta tot auzim!
Raspunde

Lucas

Acum 9 ani

Chestiile alea galbene si albastre sunt foarte multe tomberoane de reiclare in curtea bazei militare. Am intrat de curiozitate si am facut si cateva poze . Nu este nimic , doar tomberoane
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus