Marţi,
11.05.2021
Cer Senin
Acum
23°C

Reorganizarea Complexului Muzeal Astra, amanata: sapte structuri urmau desfiintate si tot atatea infiintate

Proiectul de reorganizare a Complexului Național Muzeal Astra, propus de actualul director al instituției, a fost amânat de la dezbaterea urmată de vot, programate în ședința Consiliului Județean de joi. Reorganizarea propusă de Ciprian Anghel Ștefan (foto), directorul complexului muzeal, prevede desființarea a șapte structuri organizatorice, care ar duce la desființarea tot atâtor posturi de conducere. Același proiect mai prevede înființarea altor șapte structuri în cadrul CNM Astra, precum și schimbarea denumirii altor două structuri.
”Am primit o sesizare, este destul de amplă și nu am putut să o parcurgem, chiar dacă ne-am întrunit într-o ședință de comisie extraordinară. Avem nevoie de timp pentru a parcurge și analiza cele sesizate, de aceea propunem amânarea acestui proiect de hotărâre”, a anunțat, în plenul Consiliului Județean, Lucian Cioca, președintele Comisiei de cultură.

Amplă reorganizare

Proiectul amânat de la dezbatere și vot are la bază propunerile făcute de Ciprian Anghel, cel care a devenit manager al CNM Astra din 1 iulie 2014. Anghel a transmis propunerile de reorganizare și modificare a organigramei pentru stabili ”un cadrul organizatori eficient”, după cum se arată în Raportul care însoțește proiectul de hotărâre amânat de la vot.
Planul de reorganizare propus de Ciprian Ștefan prevede desființarea a șapte structuri: Biroul reconstrucții monumente, Biroul Casierii, Relații cu publicul, Serviciul Galerii de artă populară, Secția de etnografie și artă populară săsească ”Emil Sigerus”, Serviciul Centrul de informare și documentare în etnologie ”Cornel Irimie”. Arhivă științifică. Bibliotecă. Informatică, Serviciul Tehnic. Protecția Muncii și  Biroul Formația civilă pompieri. Structurile propuse spre desființare sunt coordonate, în realitate, de alte zone din cadrul CNM Astra, se arată în majoritatea cazurilor mai sus enumerate. ”Unitățile muzeale au deja o coordonare la nivel de director de departament. În plus, Muzeul «Emil Sigerus» se încadrează în zona de cercetare a Muzeului Civilizației Transilvane Astra unde există, de asemenea, un șef de secție. Coordonarea activității compartimentului «Emil Sigerus»  este, prin urmare, asigurată, iar funcționarea la nivel de compartiment nu duce la desființarea unității muzeale existente și la schimbarea atribuțiilor angajaților din această structură”, justifică Ciprian Ștefan, de exemplu, desființarea , Secției de etnografie și artă populară săsească ”Emil Sigerus”.

Alte șapte structuri propuse

De cealaltă parte, proiectul de reorganizare a CNM Astra necesită, în viziunea actualului director, înființarea altor șapte structuri funcționale: Serviciul Juridic. Evidența Patrimoniului Muzeal, Biroul Resurse Umane. Salarizare. Relații cu publicul, Serviciul Organizare evenimente. Programe de educație cinematografică, Serviciul Cercetare, arhivă, comunicare, relații publice, Serviciul tehnic. Achiziții publice, Serviciul Protecția Muncii. Situații de urgență și Centrul Astra pentru Patrimoniu (reorganizat).

Necesitatea înființării diferitelor structuri este motivată în diferite moduri, iar prin aceste modificări, actualul director speră să rezolve ” probleme care datează, cel mai probabil, încă de la începuturile muzeului”. ”Se apreciază necesară și oportună constituirea acestei structuri având în vedere creșterea complexității și a volumului activității pe linie juridică din ultimii ani, precum și faptul că până în prezent nu s-a realizat centralizarea evidenței digitale a patrimoniului muzeal. Această reorganizare funcțională va contribui în egală măsură la îmbunătățirea activității juridice, precum și a expertizării, clasării, cercetării, punerii în valoare și protecției patrimoniului în conformitate cu legislația în domeniu, iar, pe cale de consecință, asigurarea atingerii obiectivelor stabilite în contractul de management. Experiențe recente legate de evidența patrimoniului au demonstrat că, în privința evidenței patrimoniului muzeal al CNM Astra, sunt probleme care datează, cel mai probabil, încă de la începuturile muzeului. Eforturile mari de dezvoltare a unităților muzeale și dorința de a face acest lucru repede, precum și ineficiența măsurilor în privința evidenței, a organizării depozitelor etc., au dus la numeroase lacune. Toate aceste probleme, dar și altele, pot avea un impact negativ major asupra activității muzeului, fiind necesară crearea unui serviciu specific, care să schimbe situația, în strânsă corelație cu aplicarea legislației în domeniul patrimoniului muzeal”, se arată – de exemplu – în dreptul justificării redactată pentru înființarea Serviciului Juridic. Evidența Patrimoniului Muzeal.

Potrivit conducerii CNM Astra, reorganizarea activității a primit acordul Sindicatului liber al salariaților CNM Astra. ”De asemenea, propunerile privind reorganizarea și redistribuirea personalului au fost discutate și aprobate, fără obiecții, în cadrul ședinței Consiliului de administrație al CNM Astra, din luna decembrie 2014”, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre amânat.
Acest proiect de reorganizare a CNM Astra poate fi consultat în întregime aici.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus