VIDEO / FOTO Isteria banilor din Germania. Zeci de mii de romi fac pelerinaj in Turnisor
26 Februarie 2015 16:52
Peste 30 de mii de romi au trecut pe strada Grâului din Sibiu să-și treacă numele într-un dosar în urma căruia speră să primească o pensie specială de la statul german.
O stradă plină de noroi proaspăt, în care e mai greu să găsești un loc de parcare decât în centrul Sibiului, miroase a valută. Euro. Cash. Mașini cu numere de înmatriculare de Mureș, Covasna, Harghita, dar și mașini cu numere de Germania, Bulgaria și Ungaria stau înșiruite pe toate părțile. Tribunalul Romilor s-a transformat în birou de primire pentru toți romii care au, au avut sau poate parcă ar fi avut rude ce au fost deportate în Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Există și vreo două birouri de copiat acte, se vând dosare, hârtii tipizate, ca pe vremea când Sibiul era centrul de emigrat spre Germania. Cei care intră din nimereală în zonă sunt întâmpinați de câteva femei care-ți explică cum stă treaba: ”dă și mie 10 lei, să-mi fac actele, că am venit de departe și n-am bani. 10 lei ca să iau pensie din Jermania”.
Declarație - tip pe propria răspundere
Autoproclamat rege al romilor, Dorin Cioabă, susține că în câteva săptămâni pe aici au trecut peste 30 de mii de oameni. ”Acțiunea a luat o mare amploare, foarte mulți oameni au venit. Așa-s romii, au un act și vine toată familia. Noi intentăm un proces împotriva statului german și primim acte prin care se constituie ca parte civilă. O altă parte se califică și depunem acte pentru a primi banii direct, iar alții se înscriu ca parte civilă într-un proces pe care îl vom intenta Germaniei, susține Cioabă.
Procesul de prelucrare e simplu: fiecare om care vine, primește o hârtie tipizată, pe care o semnează pe ”propria răspundere”. Pe ea scrie că sunt sau că au rude care au fost deportate în timpul războiului în Rusia. Se face câte o copie după cartea de identitate, certificatul de naștere și actul celui despre care se spune că a fost implicat în evenimentele de atunci. Se face un dosar, se achită 20 de lei și se pun mari speranțe.
”De câte ori îmi aduc aminte cum mureau oamenii ca găinile...”
O familie a venit astăzi din Sâmbăta de Sus pentru a-și face dosar. ”Speranțele e ca să recuperăm și noi din bunurile pe care le-au avut bătrânii. Am avut și aur și cai și animale, și-am pierdut și căsele, au suferit acolo. Așteptăm un răspuns”, spune bărbatul cel mai tânăr. De lângă el, un rom cu barbă lungă și albă îl completează. ”Din Sâmbăta de Sus suntem. Mama a fost acolo, are 86 de ani. A fost în Rusia, Bucov, Nistru, peste tot. E aici cu mine”, zice omul și arată cu mână lângă un gard. O bătrânică încovoiată lângă un baston ne explică: ”Am fost, am fost în Rusia. Nimic n-am primit. Așteptăm să-mi bag boghintilu să iau nește bani dacă e... Așa e vorba. Am avut 12 ani când m-au dus acolo. Patru ani am stat. De câte ori îmi aduc aminte, cum mureau oamenii ca găinile... Ca găinile. Va de noi. A fost rău de tot. Tot ce am muncit în viața noastră a rămas acolo, aur, pahare tot. Din Sâmbăta ne-a luat și tot acolo ne-am întors”, povestește femeia.
Romi cu traducător
O mare problemă pentru oamenii lui Cioabă sunt romii din Covasna și Harghita care nu știu niciun cuvânt în românește. ”Dar când e vorba de bani, își aduc translatori”, spune Cioabă. Pe de altă parte, vestea s-a răspândit și au venit să ceară bani și români get-beget. ”Au venit și români, dar nu i-am putut ajuta”, spune sec regele. ”Oamenii vin aici, depun un dosar în care fac dovada că au fost deportați în Transnistria, depun un act al celui care trăiește sau este decedat, se înregistrează, se bagă în calculator și fiecare primește un număr de dosar acasă și începem acțiunea împotriva statului German. Acum, nu știu cât va dura procesul. Există o declarație pe propria răspundere în care spun unde au fost, ce au făcut, că nu există altfel niciun fel de statistică. Noi nu putem să-i găsim, nemții cred că pot. Uite câți sunt aici: dacă-i întrebi pe toți dacă au fost, toți zic, că toți vor bani”, spune Dorin Cioabă.
”Voi țiganii mergeți la Antonescu, că nu Hitler v-a trimis în Rusia”
Regele pare că știe destul de bine mersul lucrurilor. A angajat o casă de avocatură, ”Reppenhagen”, ”specializată în impunerea de pretenții referitoare la pensii după legea privitoare la efectuarea de plata pensiilor din ocupații, într-un ghetou”. ”Inițial, statul german ne-a zis «voi țiganii, mergeți la Antonescu că nu Hitler v-a trimis în Rusia». Istoric, cam așa e, că dacă vrei să vezi, Antonescu a dispus să fie duși țiganii, ca pe timpul răzoiului să nu-i fure pe ăștia care erau trimiși în război. Bunicul meu a început un demers, tatăl meu a fîcut un demers finalizat într-un fel, atunci au luat peste o sută de mii de oameni bani. Acum, noi ne concetrăm pe țiganii din România și pe cei deportați acolo”, spune Dorin Cioabă. Explică faptul că indiferent de rezultate, rămâne un lucru bun în urmă: ”Avem acum prima arhivă a romilor, avem toate certificatele, buletinele, la toți”. Vestea proastă e că ”avocații vor 30% din orice sumă pe care o vor lua oamenii. Ați văzut avocat să nu ia bani?”
Deportarea romilor
Deportarea romilor români în Transnistria din anul 1942 se încadrează în genocidul romilor în decursul celui de Al Doilea Război Mondial. Primul convoi de romi români a fost deportat în Transnistria la 1 iunie 1942. În acest an, Antonescu a ordonat deportarea în Transnistria a 24.617 de cetățeni români de etnie romă, dintre care numai jumătate au supraviețuit și au reușit să se reîntoarcă în România. Circa 11.000 au murit de frig, inaniție și epidemii apărute în urma condițiilor inumane la care au fost supuși. Pentru deportarea romilor în Transnistria nu s-a mai folosit - ca în cazul evreilor - pretextul de comunism sau activități subversive pro-sovietice, ci etichetarea întregii minorități rome ca „nomazi”, „nemobilizabili și periculoși ordinei publice”. (sursa wikipedia)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Trebuie revenit la denumirea de tigan. Avem prea mult de pierdut in lume noi romanii datorita asemanarii termenilor rrom - roman. Pe urma nu au decat tiganii sa-si imbunatateasca imaginea singuri (ceea ce nu se va intampla). De aceasta problema nu s-a ocupat nici un resedinte, sa nu piarda voturile etniei. Poate o va face Iohannis.
and Agentia Nationala pentru Romi specifica clar cine poate beficia de aceste pensii de ghetou si ca nu costa absolut niciun ban, deci oamenii nu vor scoate niciun leu din buzunar pentru acte, omul caruia ii cade burta peste masa, inregistreaza lumea fara a fi autorizat in acest sens, ba mai mult angajeaza si o firma ca sa-;i faca banu`dar, tartanu obosit nu mai spune ca ii pune sa se semneze, adere la noul partid care la infiiintat!Sictir, Dorine, ca nu te mai satura Dumnezeu, cica te dai si mare pocait... Vai de capu`imachetat in slanina, pana nu se vor pisa pe tine tiganii (in cel mai bun caz) nu te lasi! Esti tare in ancheta, dar n-ai curaj sa apari intre tigani de unu`singur!
Mai Dorine,tu ce faci acuma e o excrocherie curata.Organele de politie si procurori ce fac?.In primul rand Germania nu are nici-o obligatie fata de acesti tigani.Cred ca tiganii au inceput campania electorala pentru 2016.
Oare il intreaba cei de la fisc Cu ce titlu a primit domnul Cioaba 133000 de eur? Si mai important, daca a cheltuit acesti bani cu casa de avocatura, se poate face foarte usor dovada, daca nu, sa plateasca impozit pe acesti bani! De fapt despre asta e vorba aici. aici cineva a incasat 133000. Restul e cancan.
Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim.
Adresa ta de email nu va fi publicată.
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aaa
Acum 1 oră
Panamera
Acum 1 oră
Feketecica
Acum 2 ore
Pol-Pot
Acum 2 ore
Asdfasdf