Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Comorile nebanuite din arhiva OCPI. ”Unele sunt rupte, altele roase de sobolani”

Știați că, dacă vreți să cumpărați o proprietate în Sibiu, sunt foarte mari șansele ca la Oficiul pentru Cadastru și Proprietate Imobiliară, unde faceți actele, să găsiți foștii proprietari până pe vremea Imperiului Austro-Ungar? Imperiul a introdus acest sistem în Transilvania pentru a putea impozita mai bine proprietarii, însă el a fost atât de bine făcut încât este util și astăzi. 
 
Într-o cameră modernă de la etajul I al Oficiului Județean pentru Cadastru și Proprietate Imobiliară Sibiu mai mulți angajați triază zilnic planuri și foi de carte funciară vechi de peste o sută de ani. Până în 2005 aceste documente s-au aflat în grija altor instituții, precum judecătoriile. ”Am preluat, de exemplu de la Institutul de Proiectări, mai multe hărți care sunt utile astăzi pentru toate construcțiile din Sibiu”, spune directorul Puiu Fesan. Gândiți-vă că sute de mii de astfel de acte au stat în subsolul clădirii Tribunalului, de pe Bulevardul Victoriei, acum în curs de modernizare. Condițiile de păstrare n-au fost cele mai bune, iar acum fiecare document în parte este îngrijit, scanat și salvat pe calculator. ”Bineînțeles că au o valoarea istorică și economică foarte mare”, spune Teodor Soare, consilier IT în cadrul OCPI Sibiu. Cea mai veche ”hartă” a Sibiului aflată în prezent la Cadastru datează din 1836 și este o ridicare topografică. ”Avem opt hărți care prezintă zona centrală a Sibiului și sunt datate de dinainte de primul război mondial. Ele sunt studiate de topografi în general, fiind utile muncii lor. Îi ajută să înțeleagă mai bine situația în teren, chiar dacă peisajul de astăzi nu mai seamănă deloc cu ce era pe la 1800. În general aceste documente s-au păstrat în condiții destul de bune, cele mai multe aș spune că s-au distrus după Revoluție, când au început tranzacțiile imobiliare”, mai spune Teodor Soare.
Cât privește cărțile funciare, cele mai vechi aflate în arhiva OCPI sunt din anii 1880 – 1890. Multe dintre ele sunt scrise în ungurește și pentru a putea fi folosite sunt traduse. ”Fiecare proprietate are o carte funciară și o căutăm chiar dacă ea este de pe vremea Imperiului. Noi o căutăm pe cea mai veche existentă. În unele cazuri mai avem noroc cu un coleg care vorbește ungurește și apel la ajutorul lui, ne traduce benevol”, spune și Maria Crăciun, un alt angajat al OCPI. Din cauza condițiilor precare în care au fost păstrate aceste documente, mulți angajați ai OCPI sunt predispuși la boli profesionale. Praful, adunat vreme de peste o sută de ani, este principala problemă. În alte cazuri, pentru a nu fi roase de șoareci și șobolani în subsolurile în care au fost ținute, teancuri întregi de hârtii au fost stopite cu substanțe toxice, care acum sunt inhalate de cei care le manipulează. ”Colega mea este acum în concediu medical și adevărul este că suntem predispuși la boli profesionale din cauza prafului și substanțelor”, mai spune Maria Crăciun.
Mai mult de 50 la sută din toate documentele vechi au fost deja trecute în sistem electronic și conducerea OCPI Sibiu estimează că în următorii doi-trei ani toate vor fi scanate.  ”Mai multe neclarități avem cu proprietățile din mediul rural. Nea Gheorghe de la țară știa el din moși-strămoși care este pământul lui, nu prea îi ardea lui să scrie. Pe urmă, nici comuniștii nu prea țineau cont de proprietatea privată”
   

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Alex

Acum 9 ani

Predispusi la boli cica.....dar cei din spitale cum sunt...dar faptul ca pt o fila la xerox se percepe o taxa de 5(cinci) lei si doamna de la arhiva te trateaza ca pe angajatul ei,vorbind cu tine la pers I si cu un sictir de zile mari.....Lasand la o parte faptul ca pt o incheiere de CF astepti cateva luni...
Raspunde

un topograf

Acum 9 ani

Arhiva OCPI Sibiu se afla intr-o stare jalnica datorita angajatilor si a directorilor incompetenti, numiti in functii pe criterii politice. De altfel totul este jalnic la OCPI Sibiu, de la dosare intarzaiate cu lunile la angajati (unii) incompetenti care isi vad de interesele personale si nicidecum de problemele institutiei.
Raspunde

da

Acum 9 ani

Vumvulica este o doamna tare priceputa dar are o problema de comunicare. Ii cam aliniza pe cetateni de parca ar sta la coada la carne pe vremuri, nu sa le dea hartiile statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus