Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) anunță printr-un comunicat de presă că va continua dezbaterile cu privire la viitorul bulevardului Victoriei, în contextul în care în urmă cu o lună a prezentat, în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, un proiect de transformare a bulevardului într-unul prioritar pentru deplasările nemotorizate.
Marți, de Ziua Mondială a Urbanismului, coordonatorii proiectului prezintă analizele și propunerile la Centrului de Cultură Arhitecturală din cadrul sucursalei Sibiu a Uniunii Arhitecților din România, aflat în Pța. Mică nr. 24 (intrare dinspre Scările Aurarilor).
“Viitoarea promenadă ce leagă centrul orașului Sibiu de parcul Sub Arini (cel mai mare parc al orașului) ar trebui să ofere confort și siguranță pietonilor în deplasarea pe bulevardul Victoriei și să răspundă nevoii de recreere a sibienilor, deschizând totodată posibilitatea de a avea în viitorul apropiat un culoar verde, prietenos deplasărilor nemotorizate, care să străbată întreg orașul, de la Gara CFR până în Muzeul Astra. AIOS a militat încă din 2018 pentru regândirea acestui bulevard și ne bucurăm că Primăria Sibiu a înțeles avantajele reamenajării bulevardului, incluzând transformarea lui în Planul de Mobilitate Urbană” spune Tudor St. Popa, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu.
AIOS a organizat în acest sens o Școală de Vară de Arhitectură și Urbanism, cofinanțată de către Primăria Municipiului Sibiu și Uniunea Arhitecților din România, prin care studenți și specialiști în domeniu au analizat bulevardul și au înaintat Primăriei câteva propuneri de îmbunătățire a mobilității pe Bdul. Victoriei.
Spațiu pentru mașini: 78,3% înainte, 35,3%, după
În prezent Bulevardul Victoriei oferă, dacă luăm o secțiune transversală a lui, spațiu de 78,3% pentru automobile, 18,1% pentru pietoni, 3,6% pentru bicicliști și zero procente pentru arbori. AIOS propune o redimensionare a traficului auto de la patru, la două benzi, trecerea pistelor pentru biciclete în centrul străzii și mult mai mult loc pentru pietoni și arbori. După noua structură a bulevardului, ar urma să avem 35,9% spațiu pentru pietoni, 35,3% loc pentru strada circulată de autoturisme, 18,7% pentru spațiul verde și 10,1% pentru pistele dedicate bicicliștilor.
Studenții arhitecți se implică
Studenții de la Colegiul de Arhitectură de la Sibiu, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" analizează, în acest semestru universitar, evoluția istorică a zonei. Aceștia urmăresc trama stradală, parcelarul și fondul construit de pe bulevardul Victoriei, dorind să realizeze un studiu de fundamentare care să ajute la înțelegerea mai bună a bulevardului astfel încât transformarea propusă de către AIOS să fie susținută documentar. În baza acestor analize, se dorește identificarea valorilor culturale, pe baza cărora să se întocmească reglementări pentru protejarea acestor valori. Studenții sunt coordonați de către arh. Liliana Cazacu, din cadrul Departamentului de Istorie și Teorie a Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului al Facultății de Arhitectură.
Masă rotundă organizată de către Uniunea Arhitecților din România
Marți, 8 noiembrie 2022, începând cu ora 11:00, la Centrului de Cultură Arhitecturală din cadrul sucursalei Sibiu a Uniunii Arhitecților din România se va organiza o masă rotundă la care cei interesați sunt invitați să participe pentru a discuta despre viitorul Bdului. Victoriei. Întâlnirea face parte din cadrul evenimentelor culturale ale U.A.R. sucursala Sibiu, aici fiind expuse planșele rezultate în urma Școlii de Vară de Arhitectură și Urbanism de la Sibiu ce au ca temă tocmai reactivarea Bdului. Victoriei prin transformarea lui și alocarea echitabilă a spațiilor către toate categoriile de utilizatori.
În urma Școlii de Vară de Arhitectură și Urbanism, echipa de proiect a identificat câteva puncte centrale de care administrația trebuie să țină seamă: accesibilitate pentru toți, lărgirea trotuarelor, îmbunătățirea siguranței în intersecții și fluidizarea traficului auto. Propunerile pot fi consultate pe site-ul AIOS – www.aios.ro/victoriei
Școala de Vară de Arhitectură și Urbanism de la Sibiu a fost co-finanțată de către Primăria Municipiului Sibiu și Uniunea Arhitecților din România, având ca parteneri Hotelul Parc și Habermann Markt.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sibiu , Bulevardul Victoriei , Uniunea Arhitecților , Tudor Popa , arbori , masini , piste pentru biciclete , AIOS , Spații Verzi
Vizualizari: 3103
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Tulnicul de mucava
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Canaris
Acum 10 ore
Olingpia Gafosdea