Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Refugiat la Sibiu. Ivan: "In Ucraina e razboi. Mi-e teama pentru familia mea"

În timp ce politicienii semnează acorduri doar parțial respectate și dau declarații contradictorii cu privire la situația din Ucraina, oamenii simt ororile războiului în fiecare zi. Chiar și cei care locuiesc departe de zona separatistă au de suferit. Ivan Bezhenar are 36 de ani și locuia, până acum câteva zile, în regiunea Kilia, satul Dmitrovca, la doar câțiva kilometri de Odessa. "La noi în sate nu sunt lupte, dar la Odessa, de două-trei ori pe săptămână, separatiștii pun bombe. Pe stradă, în magazine, unde e lume mai multă, să sperie populația, ca să se ridice oamenii împotriva puterii de la Kiev", povestește Ivan.
În urmă cu două săptămâni, s-a hotărât să își împacheteze câteva haine și să își lase în urmă țara măcinată de conflict. Numai că în poarta casei și-a lăsat, cu ochii înlăcrimați, și soția și pe cei patru copii. Nu pentru mult timp, speră Ivan, care a ajuns la Sibiu. Ucraineanul este hotărât să își găsească de muncă și să îi aducă aici pe cei dragi, pentru siguranța cărora se teme în fiecare zi.
 
Facultate degeaba
 
Deși s-a născut și a crescut în Ucraina, Ivan Bezhenar a învățat limba română în familie, de la bunicul său basarabean. "Nu suporta rușii și nu vroia să vorbească rusește. Bunicul meu era avut, avea pământuri, avea oi. I-au luat tot la colectivizare. Nu mai putea să-i vadă pe ruși. Ne-a crescut și pe noi în spiritul ăsta", povestește Ivan, care în urmă cu 15 ani s-a hotărât să vină la facultate în România. A ales Științele Politice la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Și-a terminat studiile, și-a dat examenul de licență și s-a întors înapoi în Ucraina. Unde diploma nu l-a ajutat la nimic. "Am încercat să-mi găsesc ceva în domeniu la Kiev, dar diploma nu mi-a fost recunoscută. Iar acolo, corupția e în floare. M-am întors în satul meu, am predat informatică la școala din localitate, dar am făcut și alte munci, orice s-a nimerit. La pază, în construcții, orice", povestește Ivan.
Bărbatul și-a luat o nevastă cu 7 ani mai în vârstă decât el, pe Elena, iar acum cresc patru copii: o fată, Maria, dintr-o căsătorie anterioară a femeii și alți trei copii pe care îi au împreună: Bogdan, Anastasia și Sebastian, mezinul în vârstă de doar 3 ani. I-a lăsat pe toți acasă, iar acum, bate străzile Sibiului, sună la fiecare poartă, în căutarea unui loc de muncă. "În Ucraina nu mai e de trăit. Salariul minim a rămas același, dar prețurile au crescut de două-trei ori, în ultima lună, din cauza războiului. Dacă un kilogram de zahăr, acum trei săptămâni, costa 10 gryvne, acum îs 20-25 de gryvne. Dacă o butelie de gaz costa 250 de gryvne, acum e 750 de gryvne", povestește bărbatul. 
În Sibiu, speră să-și găsească ceva de muncă, astfel încât să-și poată aduce aici familia. "Am terminat patru ani de facultate aici, dar de muncit, aș munci orice. Pază, comerț, vânzări, gestiune, în orice domeniu. Ce găsesc, de aia m-apuc", spune Ivan.
 
Dor de casă
 
Chiar dacă nu e decât de două săptămâni plecat de acasă, Ivan spune că dorul de al lui îi roade sufletul. "De toți copiii mi-e dor. Și de copii, și de soție, dar de cel mai mic... Sebastian... Este copilul meu cel mai drag. Este sufletul meu, este bucuria mea. El îmi dă energie să merg mai departe, că de multe ori mă descurajez. De multe ori, problemele mă înconjoară și mă descurajez. Dar când mă gândesc anume la el, apare speranța, apare puterea și energia să merg mai departe", spune bărbatul.
 
Ucraina, frontul dintre Vest și Est
 
Potrivit acordului de la Minsk, armata ucraineană a început să retragă, joi, armamentul greu din zona separatistă, după aproape un an în care conflictul armat a răspus aproape 6.000 de persoane, potrivit estimărilor oficiale. Foarte mulți dintre cei uciși erau civili. Chiar dacă, aparent, conflictul se aplanează, oficialii din Europa și Statele Unite sunt sceptici. "Luptele vor continua, cel mai probabil, în acest an în estul Ucrainei", a afirmat James Clapper, vorbind în fața Comisiei pentru forțele armate din Senatul SUA și citat de Agerpres. Directorul serviciilor de informații ale SUA a pledat, tot joi, pentru livrarea de arme letale armatei ucrainene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

mosu

Acum 9 ani

Poate ca ar trebui sa-i publicati numarul de telefon la care poate fi contactat. Sunt sigur ca noi, sibienii vom face un gest prietenesc pentru Ivan, un loc de munca.
Raspunde

io

Acum 9 ani

Ce legislatii sint in vigoare ptr.fugarii gen ucraineanul cu pricina?
Raspunde

3

Acum 9 ani

@io dar pentru imbecili ca tine ce flegme şi hârci sînt secretate? acest om trebuie ajutat iar stârpituri ca tine trebuie scuipate! oricum, rusii nu au facut rau singuri in bugeac, ci impreuna cu ucrainenii. rusii si ucrainenii, acelasi rahat turcesc
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Ești un idiot.
Raspunde

adiarc

Acum 9 ani

mult succes...sunt convins ca isi va gasi ceva in Sb , chiar daca la inceput ceva mai prost platit
Raspunde

just_m3

Acum 9 ani

Cred ca ar trebui sa ne apucam sa primim ucrainienii cu bratele deschise.Ucrainieni si orice alti emigranti .In Romania toti pleaca din tara si nu se mai intorc ca sunt indoctrinati de mici cu ura de tara. Daca nu punem nimic in loc se alege praful. Am vazut ca am expulzat si pe iordanianul ala....suntem tampitii europei....la noi sunt orasele goale ca toata tara pleaca si noi si putinii care vin la noi ii alungam....
Raspunde

just_m3

Acum 9 ani

@2 nenorocit mai esti,ma...
Raspunde

michael

Acum 9 ani

eu ai doresc succes ... iar celor care nu pot intelege situatia in care se afla omul acesta sau altii ca el le-as reaminti faptul ca si romanii dau iama prin alte tari desi aici nu e razboi ...
Raspunde

wd pt.just me

Acum 9 ani

asa e
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus