Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

FOTO | Filmul primei zile de Cupa Davis: Romania – Israel. “The Kid" a fost “ace", cu 31 de asi expediati. Ungur si-a lasat adversarul in anonimat

România este cu un pas în turul doi al Grupei I – Zona Europa-Africa din Cupa Davis, după prima zi din disputa cu Israel, de la Sibiu. Atât Adrian Ungur, cât şi Marius Copil, şi-au respectat blazonul, în faţa celor aproximativ 1300 de spectatori din Sala "Transilvania", şi au adus câte un punct pentru echipa naţională. Marius “The Kid” s-a remarcat şi printr-un serviciu de pus în ramă: nu mai puţin de 31 de aşi a expediat Copil pe durata celor 3 ore şi 5 minute de joc, faţă de cei 3 ai lui Dudi Sela.

Dacă Adrian Ungur (159 ATP) a avut o misiune facilă în faţa necunoscutului Bar Botzer, un tânăr de 21 de ani, numărul 893 ATP, Marius Copil (168 ATP) s-a întrebuinţat serios în confruntarea cu experimentatul israelian cu părinţi români, Dudi Sela (29 de ani). Un tenismen redutabil şi un fost număr 29 mondial greu de înfrânt în meciurile de Cupa Davis. După ce a pierdut tie-break-ul în primul set, Copil nu şi-a pierdut luciditatea şi şi-a regăsit acel serviciu ca din tun pe care doar jucătorii de top îl posedă şi pe care Dudi Sela nu l-a putut anihila. Marius Copil a avut o răbufnire de orgoliu şi a întors soarta meciului de la 0-1 la seturi, prin agresivitate şi printr-o dominare totală a schimburilor de pe fundul terenului.

Adrian Ungur şi-a adjudecat victoria în primul meci al întâlnirii, după ce a trecut în minimum de seturi de un adversar anonim, Bar Tzuf Botzer, scor 7-5, 6-3, 6-0. În a doua  partidă a zilei, Marius Copil a mărit diferenţa la general, impunându-se în faţa lui Dudi Sela, scor 6-7 (3-7), 7-6 (7-3), 6-4, 6-2.

O victorie anunţată încă de la vestiare

Adrian Ungur a deschis prima zi de Cupa Davis dintre România şi Israel şi cel de-al 145-lea meci al ţării noastre în “Salatiera de argint”, cum mai este supranumită bătrâna competiţie ce datează din 1900. România părea că va pleca cu 1-0 de la vestiare, dinainte de a se desfăşura partida dintre Adrian Ungur şi Bar Tzuf Botzer. Fapt care s-a şi întâmplat. Tânărul jucător israelian pleca din postura de anonim în faţa lui Ungur, dispoziţie din care nu a ieşit nici după încheierea partidei.

Confruntarea dintre Ungur şi Botzer a început mai echilibrată decât se aştepta oricine din tabăra jucătorilor români. Adrian Ungur era surprins de prestaţia entuziasmantă pe propriul serviciu făcută de adversarul său. Tânărul Botzer servea la un nivel mult mai înalt decât locul pe care îl ocupa în clasamentul ATP. Emoţiile începeau în game-ul cu numărul 5, la scorul de 2-2. Ungur comitea trei greşeli neforţate şi îi oferea jucătorului israelian şansa de a ieşi din anonimat. Trei mingi de break pentru Botzer, însă Adrian îşi mărea nivelul de concentrare la primul serviciu şi salva cele trei mingi de break, reuşind să întoarcă scorul. Emoţiile se mutau imediat pe umerii israelianului, care îi oferea lui Ungur două mingi de break, însă românul nu reuşea să le convertească. Botzer depăşea situaţia limită cu câteva servicii colosale şi restabilea egalitatea la 3. În continuare, Adi nu găsea antidotul pentru serviciul adversarului, care făcea setul vieţii, ajutat de un jucător român lipsit de agresivitate. S-a mers cap la cap până la 6-5, însă Adrian Ungur izbutea să evite tie-break-ul, făcând break pe serviciul lui Botzer. Jucător ce a clacat psihic, comiţând şi o dublă greşeală, în momentul în care se pregătea să trimită meciul în tie-break. Primul set se încheia cu scorul de 7-5 pentru Adrian Ungur.

Istoria părea că se repetă în setul al doilea, cu cei doi stând sub protecţia avantajului serviciului. Dar echilibrul s-a rupt la 4-3, când românul îşi procura două mingi de break, iar Botzer nu scotea din arsenal decât un serviciu fulgerător pentru a salva situaţia. Dar la următorul punct, Ungur mângâia mingea cu reverul, trimiţând-o elegant pe linia de fund a terenului. Break şi românul servea pentru set. Ungur izbutea să-şi adjudece şi cel de-al doilea set, însă nu fără emoţii. Mingea de break salvată de român îl propulsa mai aproape de victorie şi îl injecta cu încrederea de a încheia socotelile cu necunoscutul jucător din Israel, cât mai repede cu putinţă.

Ungur se dezlănţuia în setul al treilea, intrând foarte mult în teren pentru a trimite lovituri cât mai agresive. Agresivitate care şi-a atins ţinta în următoarele secvenţe de joc. Piteşteanul strângea pumnul în semn de victorie, iar israelianul nu reuşea să-şi depăşească condiţia de anonim.

"A fost un meci dificil, un meci greu. Nu îl cunoşteam prea bine pe adversar, dar mă bucur că am câştigat şi am adus primul punct", a spus Ungur la TVR.

“Mr. Ace” şi borna impresionantă de 31 de aşi

Al doilea meci al zilei a însemnat victoria carierei în Cupa Davis pentru Marius Copil, care a trecut de Dudi Sela, cel mai bun om din tabăra israelienilor. Copil a demonstrat că-şi merită titulatura de jucătorul român al momentului în circuitul ATP de simplu, după victoria izbutită sub privirea părinţilor săi. Dudi Sela era jucătorul în care Israelul îşi punea toate speranţele la proba de simplu. Jucător cu o poveste interesantă. Părinţii lui Dudi Sela, un şofer de autobuz şi o asistentă medicală, au emigrat către Israel din România. Numele lui de familie era Sălăjean, dar a fost schimbat de tatăl său, pentru a deveni mai uşor de pronunţat în Israel.

Meciul începea aşa cum era de aşteptat. Extrem de echilibrat. Copil îşi folosea arma sa letală, serviciul, cu o precizie şi viteză ameţitoare, în timp ce punctele cele mai disputate se jucau pe serviciul lui Sela. Copil îşi continua reprezentaţia redutabilă pe propriul serviciu şi pândea momentul în care Dudi ar fi putut să o comită pe propriul serviciu. O şansă mare a apărut la scorul de 6-5 pentru Copil, când românul a irosit o şansă de break şi de set, printr-un backhand trimis în afara terenului. A fost cel mai lung game disputat al setului, iar frustrarea pe care a acumulat-o Copil, după pierderea acelei şanse imense de a face set, l-a făcut să-şi piardă cumpătul la tie-break. Jucătorul român îşi pierdea luciditatea şi urca nepregătit la fileu, prilej pentru Dudi de a-l pedepsi cu passing shot-uri. Greşeli care l-au costat şi l-au făcut să piardă tie-break-ul cu 3-7, şi, implicit, setul.

Setul al doilea începea cum nu se putea mai bine pentru Copil, cu adjudecarea serviciului şi break-ului. Singurul game în care Copil îşi pierdea serviciul se producea imediat după break-ul luat lui Sela. Dudi “Sălăjean” prelua conducerea cu două game-uri consecutive, după jocul mult prea defensiv practicat de Marius. O tactică nu tocmai ideală în faţa israelianului. Jocul devenea unul cu schimburi foarte scurte, în timp ce fiecare îşi făcea serviciul la 0 sau 15. Lui Marius îi mai rămânea doar varianta tie-break-ului. Copil devenea agresiv, aşa cum îl ştia toată lumea, şi închidea manşa secundă cu un as. As ce relansa meciul, 6-7, 7-6. Setul al treilea mergea în direcţia pe care au trasat-o primele două seturi, cu puncte încheiate extrem de rapid. La 5-4 pentru Copil, pe serviciul lui Sela, se producea declicul care îi bătătorea drumul spre victorie românului. La 30-30, Dudi nu controla cum îşi dorea execuţia şi “scurta” se oprea în pântecele fileului. Oferindu-i şansa românului de a închide setul. Retur în picioare al lui Copil şi Sela trimitea cu dreapta în afara terenului. Break şi set pentru Marius.

Debutul setului patru îl găsea pe Copil în postura de a reveni de la 0-40 pe propriul serviciu, oferind o mostră de virtuozitate publicului din Sala “Transilvania”. Arădeanul pornea vijelios spre tranşarea confruntării şi nimic nu-i mai putea opri serviciul. Sela, nici atât. Fiind dominat copios chiar şi din spatele terenului. “The Kid” încheia setul cu 6-2 şi reuşea cea mai importantă victorie a sa din Cupa Davis.

"M-am simţit excelent, mă bucur că a venit lumea. Am avut puţine emoţii, dar mă bucur că am câştigat şi că oamenii au fost alături de noi. Sper ca mâine să fie şi mai multă lume. Sela a crezut că nu stau bine cu pregătirea fizică, dar nu a fost cazul, puteam să joc încă un set. Sibiul e un loc special pentru Cupa Davis, sper să mai fie multe meciuri aici!", a spus Marius Copil, la TVR.

Urmează meciul de dublu de mâine, de la ora 15:00, la care şi-a anunţat prezenţa preşedintele Iohannis. Cel mai probabil, vom asista la o victorie a lui Horia Tecău şi Florin Mergea, doi jucători aflaţi în cea mai bună formă a carierei. 

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

5 comentarii

halepu

Acum 6 ani

Israelienii sunt anonimi asa cum si jucatorii romani sunt anonimi pentru cei din top
Raspunde

Rafa Nadal

Acum 6 ani

....Corect@1....Ungur ala a jucat cu nr 893 mondial,un arhinecunoscut ...si s-a chinuit binisor in setul 1.....nici la Cupa Davis asta nu mai tinem pasul cu tarile civilizate de top...vai si amar...sa te plateasca ei si nu marita sa-ti pierzi vremea cu astfel de meciuri de kkt!
Raspunde

Reluku

Acum 6 ani

V-a rog sa semnati petitia pentru construirea unui cynema multiplex la Sibiu!
Raspunde

@3

Acum 6 ani

E clar , esti cel mai tare sibian! Comentariul tau o sa fie viral pe net! Felicitari!
Raspunde

@3

Acum 6 ani

Un circ mai bine, cu măscăricii Rică(subvenționat deja după cum se vede) și Iliuță în rolurile principale.La subsol la Dumbrava...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus