Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Un ziar: Blanaria socrilor lui Iohannis, Racuciu, primar in Saliste, familia Domnariu

Un ziar din Sibiu, octombrie 1943. Magazinul de blănuri al familiei Lăzurca își făcea reclamă. Locația: strada Elisabeta, actuala stradă 9 Mai, la numărul 4. Pe prima pagină, o știre: la Săliște se stingea din viață fostul primar al localității, Dumitru Răcuciu. Undeva în interior, își făcea publicitate magazinul de produse de construcții al familiei Domnariu. Vorbim de perioada interbelică, într-un ziar editat în Sibiu: Gazeta Sibiului. După 75 de ani, vorbim de președintele Klaus Iohannis, ginerele familiei Lăzurca, Horațiu Răcuciu, nepotul fostului primar din Săliște și de familia Domnariu, implicată în afaceri locale. 
Jurnalistul Emil Hurezeanu a vorbit în campania electorală despre socrii primarului Iohannis. "Domnul Iohannis e căsătorit cu Carmen Iohannis, o foarte bună profesoară de engleză la Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu. Este o foarte bună profesoară și o femeie foarte atrăgătoare, care este fiica unei familii de vechi artizani și meșteșugari sibieni, români, cu tradiții de decenii încă în perioada interbelică. Oameni care au deținut înainte de comunism și în timpul comunismului atelierele cele mai cunoscute de blănărit. Cred că domnul Iohannis, e intuiția mea, își protejează soția ținând-o departe de lumea dezlănțuită a unei campanii electorale și în general de lumea politică. Nici ca primar al Sibiului nu și-a adus soția și nu a pus-o pe tron. Poate vine și din felul lui de a fi, discret, retractil, protestant. Nu face niciodată referință la contribuția soției și a familiei sale. Întâmplător știu din trecutul meu la Sibiu, cât de importanți erau părinții soției sale. Cred că dorința lui de a ține departe familia și soția de afacerea electorală îl obligă la această discreție. Un profesor de fizică nu-și face șase case", a spus Hurezeanu. Jurnalistul a făcut acest comentariu pentru a explica, în opinia lui, de unde are fostul primar al Sibiului o parte din averea imobiliară.
Reclamele cu firma ”Lăzurca” se găseau în ziarele vremii, până după cel de-al Doilea Război Mondial. Tot în această perioadă, la Săliște se stingea din viață fostul prmar al comunei, Dumitru Răcuciu, nimeni altul decât bunicul actualului primar, Horațiu Răcuciu.  Îi găsim un articol dedicat în ediția din 20 octombrie 1943. ”Cruce de bărbat, înzestrat cu o biruitoare frumusețe a trupului și cu o sclipitoare strălucire a spiritului ne-a părăsit pe neașteptate, în vigoarea vârstei fiind”, scrie Gazeta Sibiului. Este consemnată aici și prezența fostului edila la Paris, la înmormantarea lui Louis Barthou, ministru de externe al Franței, din 1934. „Trecutul mă obligă să aduc un plus de valoare oraşului Sălişte si satelor aparţinătoare, prin păstrarea vie a traditiilor şi obiceiurilor noastre, ale săliştenilor, dat fiind faptul că, în octombrie 1934, primarul de atunci Dumitru Răcuciu, strabunicul meu, a facut parte din delegatia oficială română care a participat la funerarii antementionate, îmbrăcat în haine sălisteneşti”, spune acum primarul actual al orașului Săliște, Horațiu Răcuciu.
Reclamele la societatea ”Domnariu” nu sunt cunoscute de un ”Domnariu” al zilelor noastre, Dumitru, patronul benzinăriilor Euroil și fost consilier județean. ”Nu știu foarte multe din trecutul familiei, tatăl meu s-a stins când eram mic, o să mă interesez”, spune Dumitru Domnariu.
Inițial, Gazeta Sibiului se numea Reclama Sibiului și era ”organul Camerei de Comerț și Industrie Sibiu”. Din 1 decembrie 1939, Reclama Sibiului apare săptămânal, iar din 11 decembrie 1939, își schimba denumirea în Gazeta Sibiului. Ultimul număr al publicației apare în iunie 1946.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

flic-flac

Acum 9 ani

las-o jos ca macaie!!! marle blanar a fost atat de bogat incat nevasta-sa a trebuit sa fie femeie de srviciu in casa altuia???/ si dintr-o data s-a tezit mostenitoarea lui??? stim si noi blanaria de pe 9 mai . ce confectiona in afara de caciului si astea doar cand primea cate o blana de miel?
Raspunde

Bravo flic-flac

Acum 9 ani

Adevarat graiesti, au existat adevarati cojocari in Marginime, la Rasinari, Avrig, care au facut arta, broderie in piele, de mai multe generatii, si tot nu si-au facut 6 case. Ce vrea sa demostreze Hurezeanu?
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Pt. flic-flac, Atentie confunzi mafa cu ambalajul. D-na Lazurca a lucrat la blanarie. Blanaria aceea face alain delon care costa cat juma de dacie.
Raspunde

Ptr Sibian

Acum 9 ani

Un Alain Delon brodat de mana, lung, cu pieile cojocarului, cu m***i, caciula, gluga, costa intre 7500-8500 Lei pe vreme lui Ceausescu. Cojocarii acestia nu plateau taxe, considerindu-se c-ar face arta. Si tot nu stiu pe vreunul sa-si fi facut 6 case. Azistazi un asemenea cojac ar fi la vreo 4500€.
Raspunde

Ptr Sibieni

Acum 9 ani

Sa facem o recapitulare, cata economie mai avea functionala Sibiul pana sa vina Iohannis la carma primariei Sibiu, sau cate supermarketuri existau in Sibiu? Pai hipermaketuri in afara de ce controla familia Aldea, Carabulea si toti muther fukerii nimic altceva, sa nu mai vorbim de economia moarta si furata de unii ca Milena, Carabulea etc. firmele Germane de ce au venit in Sibiu? Ca am avu primar Roman? nici gand, ii faceam punga mare lui Carabulea si alti muther fuckeri incurcati la randul lor cu interlopi locali ce le asigurau spatele si cereau taxe de protectie. Stiua ca doar saracii din perioada intrbelica , au urat pe micii intreprinzatori care nu si-au vandut pe bautura ultimul ar de teren si cand comunistii au venit la putere s-au treit saracii nostrii in functii asta doar pentru ca asa era politica partidului comunist roman, promova saracii, nestiutorii de carte, pentru ca daca ane uitam in analele istoriei Ceausescu ce PLM a fosst un fiu al unui betiv, si ca tatao lui Ceasca erau in toata tara, Nici nu ma mir ca in Sibiu sunt asa zisi SASI inchisi la culoare, DE CE? Pai simplu erau slugile lor si traiau in sure, la recensamant cand ii intreba cum te cheama mai, pai ION si mai cum Aapai nu stiu , ION no las ca iti zicem ION Klein sau Iohan Klein, si uite asa tiganoii au devenit sasi ca un pic de saaseste or rup si***neam treit cu o gramada de sasi, ca si cu Ceangaii care acu vor autonomie maghiara si ei sunt romani maghiarizati. Ma rog pana la urma multumitii celui care a facut unirea pentru prima data a unor principate Romane si a aprins spiritul de romanism in noi si in Transilvania nu vorbim ungureste fortat,
Raspunde

IO

Acum 9 ani

Nemtii au venit cu firmele in Sibiu, fiindca au fost sprijiniti printr-un fel de genleman-agreement sa tina salariile mici si sa nu-si ia angajatii unii de la altii, ceea ce este interzis printr-o lege europeana. Microsoft a platit o amenda zdravana ptr asa ceva. Mai informati-va si folositi-va creierul, de aia il aveti. Nu credeti tot ce scrie in presa sau vi se spune pe antene.
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Daca te intereseaza, si ar trebuii sa te intereseze, marile magazine, platesc salariul minim pe economie si declara un profit zero, de ce? fiindca tot profitul este scos din Romania, prin contracte de management strain. Acum te intreb: CE CASTIGA ROMANIA DUPA ACESTE FIRME?
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Hai, Hurezene, că-i prea de tot! Familia Lăzurcă, mari artizani! Dar dna Johannis e născută într-o comună lângă Reghin... Prin ce meandre ale destinului, dacă familia ei era atât de sus-pusă?Și apropo de amintiri... Care-i treaba cu garajul în care făceai chefuri când erai în liceu?
Raspunde

geo

Acum 9 ani

Comunistii erau ajutati sa isi inventeze biografii de luptatori in ilegalitate; Dl. Hurzeanu, in buna traditie, ii ajuta pe actualii sa isi ajusteze biografiile intr-un mod convenabil. Nu degeaba are vechi state de lucrator in propaganda.
Raspunde

nope

Acum 9 ani

Nu pot sa spun decat ca \"Domnul\" Hurezeanu este ridicol... Inca un pupic pe \"cu**ru**l domnului Johannis
Raspunde

hg

Acum 9 ani

o mare dezamagire d-l Hurezeanu ,am mai spus-o .si presa locala in acelasi timp ,,,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus