Sâmbătă,
14.12.2024
Cer Senin
Acum
-2°C

"Va schimba viata si va deschide mintea". Experienta care schimba studentia

Erasmus+ este, în cuvinte simple, o bursă cu finanțare europeană, prin intermediul căreia studenții pot studia în alte țări. Cei care au beneficiat sau beneficiază de astfel de granturi depun mărturie, însă, că este vorba de mult mai mult. ”Îți schimbă viața și îți deschide mintea, asta face”, spun laolaltă studenți din Sibiu, din Siria, din Spania, de la Medicină sau Economie. ”Changing lives, opening minds” este, de altfel, și sloganul programului Erasmus+.

Pentru a afla despre oportunitățile pe care oferă granturile Erasmus+, reprezentanții Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au organizat în a doua parte a săptămânii trecute o a doua ediție ”Erasmus Open Days”. ”Erasmus+ este programul Uniunii Europene  pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi va fi implementat în perioada 2014-2020. Programul are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret”, arată reprezentanții ULBS. Departamentul care a organizat evenimentul a invitat, în fața celor câteva zeci de studenți prezenți, și doi profesori coordonatori Erasmus+ din facultățile sibiene: Răzvan Șerbu, prodecan al Facultății de Științe Economice, și Florin Sofonea, prodecan al Facultății de Științe din cadrulULBS.

 ”Acest Erasmus devine un brand și sper ca tot mai multă lume să îl cunoască și să și-l dorească. Eu sunt un pic mai bătrân și pe vremea mea nu era această experiență, nu am avut această oportunitate. Sper ca voi să profitați de ea. Toate aceste deplasări, schimburi de experiență o să conteze foarte mult pentru voi. Orice ieșire afară echivalează cu un raft de cărți pe care voi îl citiți. Așa că profitați de această experiență și profitați din ea din plin. Despre noi nu pot să spun decât că așteptăm să vă întoarceți și să ne împărtășiți din experiențele voastre. Ușile decanatelor vă sunt deschise pentru orice dilemă înainte de plecare”, le-a transmis Șerbu studenților.

Florin Sofonea le-a garantat studenților că o bursă Erasmus+ înseamnă mult mai mult decât studiu. ”Pentru că automat mergeți într-un alt sistem, cu alți colegi, vă puteți verifica nivelul, putem compara cu ce facem noi, ne dăm seama că plecăm acolo cu foarte multe temeri și pe parcurs ne dăm seama că suntem foarte buni, că facem față, că muncim mai mult ca aici - din păcate sau din fericire -, iar când ne întoarcem avem cu totul alte viziuni. Avem mai multe cunoștințe, deoarece Erasmus nu înseamnă numai școală, ci și socializare, integrare în alte sisteme și orice experiență aveți pe acest domeniu nu face decât să vă mai deschidă oportunități și colaborări. Vă îndemn să mergeți acum, cât sunteți tineri, mai încolo o să vă doriți.”.

Date tehnice

Iulia Gîță, din cadrul Departamentului de relații internaționale al ULBS, a prezentat studenților invitați informațiile necesare completării unei aplicații pentru granturile Eramus+. ”Ca studenți ai Universității ”Lucian Blaga” puteți beneficia de două tipuri de mobilități. Una de studiu și una de practică. Pentru a beneficia de aceste mobilități, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să participați la selecția care urmează a fi făcută în facultăți. Data exactă a selecțiilor, care vor fi făcute în martie și aprilie, se va afișa la facultăți”, a explicat Iulia.

Grantul Erasmus+ de studiu și plasament este cuprins între 450 și 700 de euro pe lună, în funcție de tipul mobilității (studiu sau practică) și de țara Uniunii Europene pentru care va aplica studentul. Durata unei mobilități de studiu este cuprinsă între trei şi 12 luni, iar a uneia de practică, între două și 12 luni.

Pentru a putea fi eligibil pentru o astfel de bursă, studenții nu trebuie să aibă restanțe până la ultimul semestru inclusiv, să aibă media de studii minim 7 până la momentul selecției și să ateste cunoașterea cel puțin la nivelul B1 a limbii de studiu din universitatea pentru care candidează (fie engleza, fie cea a țării de destinație) printr-un certificat lingvistic.

Monica Beca, studentă în anul II de master al Facultății de Științe și președinte al Erasmus Student Network Sibiu (asociație bazată pe voluntariatului studenților Erasmus) a arătat că proiectul în discuție este cel mai de succes program de acest fel al Europei unite. ”Vechiul program Erasmus (botezat acum Erasmus+) a fost implementat începând cu 1987, iar de atunci au beneficiat de acest tip de granturi peste trei milioane de studenți. Erasmus+ este cel mai de succes program al Comisiei Europene. Mobilitatea de studiu înseamnă să mergi la o universitate parteneră și să faci școală, iar cea de plasament presupune să mergi în orice organizației sau instituție care te acceptă să lucrezi pentru o perioadă cuprinsă între două și 12 luni. Și pentru că am auzit de multe ori «ce mult aș mai vrea să merg încă o dată», noul program Erasmus+ permite accesarea unei mobilități pentru fiecare ciclu de studiu, adică și pentru licență, dar și pentru masterat. Cred că reprezentanții Comisiei Europene și-au dat seama de dorința asta ”, a explicat Monica.

Șanse

Studenți care au trăit sau trăiesc pe propria piele ”experiența Erasmus+” au fost invitați de asemenea să vorbească.  Corina Iuliana Scorobeț, studentă a Facultății de Medicină în anul V, a beneficiat de un grant Erasmus de practică, în vara anului 2014. Cu sprijinul Danielei Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS, și al chirurgului Vasile Costache, conferențiar în cadrul ULBS și directorul medical al Spitalului European Polisano, Corina a făcut practică la Institutul Vascular din Irlanda, sub supravegherea cunoscutului chirurg Sherif Sultan, unul dintre pionierii chirurgiei endovasculare minim invazive. ”Am fost primită de o echipă excepțională, care ne-a ajutat să ne integrăm, inclusiv condițiilor meteorologice. Am avut acces la tehnici noi, de ultimă generație, spitalul public la care am fost având un nivel foarte înalt de dotare. Pe lângă experiența profesională inedită, am avut șansa de a cunoaște un popor nou. Ca și concluzie, fiecare ar trebui să încerce această experiență, care este una de viață și care ajută dezvoltarea profesională”.

Emoțiile

Student Erasmus ”incoming” (adică venit din alte universități partenere ale ULBS să studieze la Sibiu), Jon este tocmai din Spania. ”Bună ziua, mă numesc Ion, sunt student facultate de economia. Nu vorbesc românesc, so I will continue in English…”, și-a făcut introducerea Jon. ”Sunt aici de șase luni și jumătate și am făcut atât de multe lucruri, încât ne-ar trebui câteva ore numai ca să le enumăr. Am călătorit în opt țări diferite din estul Europei, am vizitat multe orașe din România. Am descoperit diferite culturi. Înainte să vin aici, când am decis să vin în România, toată lumea îmi spunea: «ce faci, în România mergi, cu atâția țigani? Acolo sunt oameni proști, uită-te la invazia de români din Spania». Știam că nu va fi așa, dar ce am descoperit aici e că românii nu sunt proști, sunt chiar inteligenți, nu sunt urâți, sunt chiar frumoși și sunt foarte, foarte amabili. Experiența Erasmus chiar mi-a schimbat viața. Sâmbăta trecută, mi-am cerut iubita în căsătorie în Piața Mare, de luni de zile am pregătit asta și am avut atâția oameni alături de mine. Ceea ce scrie acolo (și arată către sloganul Erasmus tipărit pe un banner, ”changing lives, opening minds” – n.r.) este adevărat. Îți schimbă viața, îți deschide mintea. Acum am prieteni din Siria, Turcia, Afganisthan, țări de unde nu credeam să am vreodată prieteni. Nu stați să vă gândiți dacă să aplicați pentru o mobilitate Erasmus, doar mergeți. Dacă nu veți pleca, nu aveți cum să înțelegeți”, a povestit plin de viață Jon.

Nadim, din Siria, student în Turcia, a însuflețit la propriu sala vorbind plin de vervă și pe un ritm crescendo într-un discurs care a smuls sincere râsete și aplauze. ”Habar nu aveam despre ce înseamnă Erasmus+. Nici nu știam cum se scrie. Unchiul meu mi-a povestit de acest program, am discutat apoi cu un coordonator Erasmus+ din facultate și, în fine, am semnat un contract. Atunci când a trebuit să aleg orașul în care să merg, mi-am întrebat prietenii. Mi-au spus despre Belgia, Olanda, Polonia, mulți mi-au spus că au picat la jumătate din materii, alții că totul a fost în regulă, dar când am discutat cu cei care au fost în România, mi-au spus direct «Nadim, du-te în România. Nu o să regreți, o să ai parte de cele mai tari experiențe acolo». În prima zi când ajungi într-o altă țară, cu un alt mediu, ai o oarecare reținere. Te uiți la fețele colegilor și vezi că toată lumea îți zâmbește și începi să vrei să zâmbești și tu, începi să te adaptezi. Sunt aici de 20 de zile, nu m-am plictisit nici măcar o zi. Dacă am ajuns să particip și la petreceri cu ocazia cununiei unui nou prieten spaniol care s-a logodit în România…  În fiecare zi trebuie să alegi la ce să participi, pentru că în fiecare zi se petrec atât de multe. Toți prietenii mei de acasă au început să studieze mai sârguincios pentru a deveni și ei studenți Erasmus+. Și știți de ce îmi pare rău? Pentru că știu că, la un moment dat, va trebui să îmi părăsesc noii prieteni, să mă întorc acasă. Ceea ce vreau să vă transmit este să nu ratați nicio oportunitate Erasmus+. Vreau să mulțumesc și Sibiului, pe care îl am deja în inimă. Te iubesc, Universitate «Lucian Blaga»”, a încheiat Nadim în aplauzele tuturor.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus