Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
-0°C

Fotbalistii cer ajutorul presedintelui Romaniei in conflictul cu cluburile aflate in insolventa, printr-o scrisoare

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România a trimis o scrisoare către preşedintelele României, Klaus Iohannis, în care îl informează pe şeful statului despre situaţia fotbaliştilor din Liga I cărora le sunt îngrădite drepturile şi libertăţile de către cluburile în insolvenţă, care le reziliază unilateral contractele, prin interpretarea prevederilor legale.

"Domnule Preşedinte, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România – AFAN, că unică organizaţie care apără drepturile şi interesele jucătorilor de fotbal din România, constituită în baza Legii nr.62/2011, afiliată la Blocul Naţional Sindical (confederaţie reprezentativă) şi la FIFPro (singură organizaţie care apară pe plan internaţional drepturile jucătorilor de fotbal recunoscută de FIFA şi UEFA), dorim să va aducem la cunoştinţă situaţia gravă cu care se confruntă la ora actuală fotbalul românesc şi care afectează, aşa cum vom detalia mai jos, drepturile şi libertăţile fundamentale ale jucătorilor de fotbal, dar şi, în egală măsură, integritatea competiţiei. În egală măsură, apreciem că modul în care sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale sportivilor, ca şi cetăţeni în primul rând, într-un stat democratic membru al Uniunii Europene, care a adoptat Carta Social Europeană a Drepturilor Omului, se impune a fi adus la cunoştinţă Preşedintelui României, având în vedere calitatea să de a veghea la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice", se arată în scrisoarea AFAN, remisă agenţiei MEDIAFAX.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori precizează că prin interpretarea legii insolvenţei, cluburile încalcă "în mod grav" prevederi constituţionale precum egalitatea în drepturi şi dreptul la muncă.

Sindicatul fotbaliştilor a explicat în detaliu situaţia unor fotbalişti din Liga I, cărora cluburile aflate în perioada de reorganizare le-a reziliat unilateral contractele, folosindu-se de prevederile din Legea insolvenţei pentru a se eschiva de la aplicarea sancţiunilor sportive de către comisiile FRF pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

"Gravitatea situaţiei apare în urma faptului că, deşi neplătit, jucătorul nu poate avea iniţiativa şi dreptul de a înceta contractul cu clubul, lui aplicându-i-se în acest caz sancţiunea sportivă de a nu mai participa la competiţie pentru o perioada dată. Aşadar, dacă în dreptul muncii este recunoscut lucrătorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat oricând, inclusiv în cadrul procedurii insolvenţei, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul că nu şi-a mai primit drepturile contractuale şi indiferent de cât a durat această perioadă", se mai arată în documentul amintit.

Din situaţia descrisă de AFAN se desprinde ideea că "jucătorii care evoluează la cluburile în insolvenţă sunt «legaţi de glie» (dacă demisionează plătesc despăgubiri contractuale şi îşi pierd dreptul de a se mai legitima la un alt club şi participa la competiţie), iar clubul poate însă înceta oricând contractul cu jucătorul în mod unilateral, fără justa cauză şi fără nici o penalizare sportivă sau contractuală".

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să medieze situaţia creată între jucători şi cluburile aflate în insolvenţă. "Faţă de toate acestea va adresăm rugămintea, Domnule Preşedinte, de a analiza toate cele aduse la cunoştinţă dumneavoastră prin prezenţa adresă şi a avea o poziţie publică prin care să solicitaţi autorităţilor publice îndreptăţite să facă o corectă aplicare a legii şi principiilor acesteia, astfel încât interpretarea prevederilor normative să nu părăsească cadrul constituţional institutit de articolele suscitate. În egală măsură apreciem că se impun a fi susţinute modificări în Legea insolvenţei nr. 85/2014, dar şi în regulamentele federaţiilor sportive naţionale prin care să se înlăture în mod explicit orice interpretări ale prevederilor acestora, care să pună în pericol afectarea drepturilor constituţionale ale sportivilor reglementate de art.16 şi art.41 din Constituţia României. În virtutea rolului activ conferit Preşedintelui de art. 80 alin. 2 din Constituţie, va solicităm să interveniţi în medierea situaţiei existente la acest moment, ţinând cont de faptul că aceste anomalii au fost semnalate Guvernului României, în vederea implementării soluţiilor în Legea insolvenţei, în perioada cât această s-a aflat în dezbatere", se mai arată în scrisoarea transmisă de AFAN.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a trimis la sfârşitul săptămânii trecute o sesizare la FIFA şi la UEFA, prin care reclamă rezilierea unilaterală a contractelor jucătorilor de către cluburile din Liga I aflate în insolvenţă, în timpul desfăşurării campionatului, fotbaliştilor îngrădindu-se astfel dreptul la muncă.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şapte se află în insolvenţă, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov.

Sursă: mediafax

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

3 comentarii

Alex

Acum 7 ani

Fotbalul e o treaba privata nu are nicio legatura cu sectorul public. Si ca sa fim seriosi, trebuie refacuta liga 1 unden u intri numai daca esti bun nu pentru ca patronul are gura mare. Ca daca lasi toate rahaturile de echipe in liga 1, cele bune nu isi mai dau interesu pentru ca oricum nu au cu cine sa joace si asa nu va merge mai departe.
Raspunde

ger

Acum 7 ani

...si dacá dau FALIMENT - unde este problema ? Ce are dl. Presedinte comun cu \"artistii\" din fotbalul actual románesc ? Hai sá fim seriosi, \"domnilor fotbalisti\".....Sau mai clar : LA MUNCÁ !!!
Raspunde

siby

Acum 7 ani

Ich habe keine Ahnung!... De aceea sunati in alta parte....poate la DNA ca aia rezolva totul, dar nu pe gratis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus