Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Noul Doctor Honoris Causa catre studentii de la Medicina: trebuie sa va pregatiti pentru meserii care nu exista inca

Unul din cei mai apreciați chirurgi în domeniul cardio-vascular din lume, profesorul Sultan Sherif, a primit marți titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, la propunerea Facultății de Medicină. În cuvântul său de recepție a titlului, profesorul Sultan Sherif s-a adresat cu precădere studenților la Medicină, veniți în număr mare la eveniment. Acești studenți vor face parte din grupul țintă al proiectului ”Saving Hearts”, care se va desfășura din această vară la Sibiu și în cadrul căruia Sultan Sherif va preda tehnicile inovative de intervenție minim-invazivă pentru tratarea diferitelor anevrisme. ”Trăim în vremuri în care trebuie să pregătim studenții pentru profesii care nu există încă. De ce spun asta? Primele zece profesii din lume ale anului 2012 nici nu existau încă în anul 2006. Pentru un student la medicină, o bună parte din informațiile pe care le primește în timpul facultății vor deveni învechite până la finalul rezidențiatului. Iar asta în condițiile în care bolile cardiovasculare constituie principalul factor care duce la moarte în ziua de azi. Mai mult decât următoarele șase boli cauzatoare de moarte la un loc”, a arătat, printre altele, Sultan Sherif.

Cum arată viitorul?

În prezentarea sa, doctorul irlandez de origine egipteană a descris o parte din tehnicile de intervenție pe care le-a dezvoltat, precum și o parte din proiectele sale în cadrul cărora intenționează să lucreze atât cu studenți din Sibiu, cât și cu specialiști în domeniul cardio-vascular de aici, specialiști reuniți în cadrul Echipei Inimii din cadrul Spitalului European Polisano. De altfel, Spitalul Polisano, alături de ULBS și Universitatea din Lund sunt parteneri în cadrul proiectului cu finanțare europeană Saving Hearts.
Sultan Sherif a dezvăluit și o parte din ideile sale referitoare la un centru vascular al viitorului, un centru în care tehnologii descoperite de NASA (din care o parte sunt deja folosite de către Sultan), elemente de nanotehnologie, scanere termice și aparatură de ultimă generație se vor împleti cu metode de predare virtuală.
Sultan Sherif este vicepreședinte Societății Modiale de Chirurgie Vasculară, autor a 78 de capitole din tratate de medicină referitoare la bolile cardio-vasculare, a peste 280 de articole de specialitate publicate în întreaga lume, deținător a 13 titluri care îi recunosc meritele pentru contribuția sa în domeniul său de activitate.

Colaborare ULBS – Polisano – Spitalul Județean

Rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, a vorbit despre faptul că decernarea titlului de DHC este doar o etapă din cadrul unui proiect mult mai amplu. ”De cele mai multe ori, lucrurile valoroase sunt pregătite cu timp. Iar evenimentul de astăzi este unul foarte bine planificat. Universitatea «Lucian Blaga», partenerii noștri de la Polisano, profesorul Sherif Sultan și mulți alții au parcurs pas cu pas drumul până aici. Sigur, de acolo de unde este, Ilie Vonica se bucură de acest eveniment. Suntem hotărâți să aducem la Sibiu tineri valoroși în cadrul Facultății de Medicină, precum și specialiști prin intermediul cărora să dezvoltăm polul de cercetare de aici”, a spus Bondrea.
Președintele Grupului Polisano, Remus Borza, a amintit că în cadrul acestui parteneriat se află și Spitalul clinic județean Sibiu. ”Nu există întrecere, competiție între cele două spitale, nu ar trebui să existe orgolii mărunte. Trebuie să existe doar complementaritate. Pe Ilie Vonica îl cunosc de 15 ani, iar în ultimii zece ani am avut șansa să îl consiliez în ceea ce privește expansiunea grupului fondat de el. Trebuie să vă mărturisesc faptul că, atunci când mi-a prezentat planurile pentru Spitalul de pe strada Izvorului am încercat să îl conving să facă această investiție în București. Din punctul de vedere al business-ului, spitalul acolo trebuia deschis. Însă Ilie Vonica a respins o astfel de idee. «Vreau să fac ceva care să rămână după mine pentru sibienii mei», mi-a spus”, a dezvăluit Borza.

Citește și Sherif Sultan, ”un gigant al chirurgiei mondiale”, primește titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

@2

Acum 9 ani

bah analfabetule ia pauza en pdza ma~tii si marsh la spmn !
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

uite ce fericit e ala din mijloc ca inmana personal scrisoarea lu mosh craciuuuuuuun!!!!!!!!!! wheeeeee!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus