Miercuri,
25.11.2020
Cer Senin
Acum
3°C

FOTO – Prietenii Mocanitei au furat meserie in Marea Britanie

26 Martie 2015 17:22

În perioada 16-23 martie patru tineri voluntari ai asociației Prietenii Mocăniței au fost în Marea Britanie unde au văzut cu ochii lor cum pot readuce la viață proiectul mocăniței Sibiu-Agnita.

Timp de trei zile, cei patru voluntari s-au alăturat grupului de voluntari autohtoni ai celei mai cunoscute mocănițe britanice - Ffestiniog Railway din Țara Galilor - și au pus umărul alături de aceștia la schimbarea unui tronson de cale ferată.

Deplasarea ainclus și o vizită la atelierele de reparații și întreținere a materialului rulant, unde și astăzi se construiesc locomotive cu abur noi după planuri vechi de peste un secol sau replici ale unor vagoane de călători de mult dispărute, precum și muzeul feroviar local unde, printre exponate, se află și trei locomotive diesel de cale îngustă produse în România și care au dispărut în totalitate la noi.

”Plimbarea cu renumitele mocănițe Ffestiniog și Welsh Highland au constituit deliciul, demonstrând totodată ce poate fi făcut doar prin voluntariat, dar cu sprijin politic atât la nivel local cât și regional. Menționăm că ambele căi ferate au fost abandonate la scurt timp după al doilea război mondial, de pe Welsh Highland fiind chiar scoase toate șinele și podurile. Datorită eforturilor voluntarilor ele sunt astăzi din nou funcționale, atragând mii de turiști anual și aducând o contribuție importantă la bugetele locale”, au declarat prietenii Mocăniței, la întoarcerea în Sibiu.

În timp ce în Sibiu ningea și era frig, cei patru au avut parte de soare și vreme bună în Țara Galilor, dar și de o eclipsă de soare clară, locația fiind printre cele mai bune din Europa, cu o acoperire a astrului de 90%. În timp ce astrele se aliniau, sibienii au stat de vorbă cu lordul Dafydd Elis-Thomas și cu candidata pentru parlament Liz Saville Roberts, precum și cu reprezentanți ai căilor ferate înguste din Țara Galilor.

Cunoștințele acumulate pe parcursul vizitei le vor fi de folos voluntarilor mocăniței sibiene începând chiar cu luna următoare, când se vor apuca de reparația tronsonului de cale ferată pe care vor să aducă din nou un tren cu abur în weekendul 26-27 septembrie pentru a sărbători Zilele Mocăniței și doresc să le mulțumească pe această cale gazdelor pentru primirea călduroasă și pentru experiența de neuitat.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

joseph

Acum 5 ani

De unde vedem ca sibienii raman ciorditori oriunde s-ar duce !
Raspunde

@1

Acum 5 ani

A fura meserie inseamna a invata meserie de la altii,, se vede ca n-ai trait intre sasi, cunosteai termenu si la ce se refera
Raspunde

@1

Acum 5 ani

A fura meserie inseamna a invata meserie de la ei, se vede ca n-ai trait intre sasi ca sa intelegi termenu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus