Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
24°C

In principiu, in Sibiu numai cine nu vrea sa munceasca nu-si gaseste de lucru

Companii și firme precum Marquadt, Continental, CGS sau KeepCalling angajează tot timpul. Oamenii din departamentele de resurse umane sunt într-o perpetuă goană după candidați calificați. Am încercat să aflăm cum văd ei piața muncii din Sibiu.
 
Ada Toma, analist recrutare în cadrul departamentului de resurse umane la Marquardt
 
Rep.: În Sibiu șomajul este foarte mic, mulți spun chiar că tinde spre zero. Cât de greu este să găsești oameni buni în condițiile acestea?
A.T.: Este foarte mare concurența, Zona Industrială Vest, din câte știu eu, are undeva la 16.000 de angajați. Companiile activează și în domenii asemănătoare, respectiv industria constructoare de mașini. Este clar că nu ne luăm oamenii între noi pentru că nu ne dorim dezechilibre pe piață și atunci ne reorintăm către toate colțurile țării, unde știm că există facultăți ce pot pregăti oameni. Sau oameni cu experiență deja acumulată în alte firme de profil. Din câte știu eu, rata șomajului totuși este 4,7 la sută, asta nu înseamnă că este zero. Și oamenii trebuie să iasă din zona de confort la un moment dat și să fie dispuși să facă compromisuri, ca într-o căsnicie, și să ajungem la un consens. Marquardt nu este mutinaționala clasică, este o afacere de familie, în continuare deținută doar de familia Marquardt. Ea oferă un grad de stabilitate foarte mare, noi nu avem acțiuni pe bursă și nu depindem de variațiile pieței economice atât de mult ca alte companii. În plus, suntem dispuși să investim în angajați, putem să-i luăm, să nu zic chiar de la zero, dar după pregătirea din facultate, să investim în continuare în competențele lor prin traininguri de specialitate. Undeva trebuie să fie un click, o compatibilitate. 
 
Rep.: Poate trece o perioadă mai lungă de timp până reușiți să găsiți oamenii pe care-i căutați?
A.T.: Se întâmplă pe posturile de specialiști. Sistemul de învățământ încă nu-i pregătește la așteptările pieței muncii. Se întâmplă.
 
Rep.: Țineți cont de activitatea de voluntariat sau extracurriculară a candidaților?
A.T.: Contează doar în cazul angajaților entry-level. Un student nu prea are ce altceva să-și treacă în CV. Din punctul meu de vedere asta arată că au ieșit din zona de confort, nu au stat acasă să se uite la desene animate și au mers să adune gunoaie la ”Lets do it, Romania!” sau mai știu eu ce altceva. S-au trezit de dimineață, au lucrat într-o echipă, au făcut ceva.
 
Rep.: Crezi că este adevărată vorba că în Sibiu numai cine nu vrea să muncească nu-și găsește de lucru?
A.T.: Și da, și nu! Cred că sunt multe firme, din toate domeniile, dar trebuie să te adaptezi și tu la piață.
 
Mihai Coman, inginer electronist la Wenglor
 
Rep.: Câți oameni caută în acest moment Wenglor să angajeze și pe ce posturi?
C. M.: Avem două posturi. Unul de inginer dezvoltator software și unul de inginer electronist. Sunt două posturi pe care le ocupăm mai greu, din câte se pare.
 
Rep.: Cum ți se pare faptul că în Sibiu șomajul este foarte redus în comparație cu alte orașe din țară? Crezi că se găsesc greu candidați, în general?
C. M.: Cred că, într-adevăr, șomajul este mic la Sibiu pentru că sunt destul de multe firme străine aici și concurența este foarte mare. Mă refer inclusiv la partea de proiectare și dezvoltare. 
 
Rep.: Durează mult până reușiți să angajați pe cineva?
C. M.: Durează destul de mult. Cele două posturi despre care v-am zis mai devreme sunt disponibile de aproape un an, perioadă în care noi am căutat. Este foarte greu chiar și în condițiile în care am fi dispuși să angajăm și studenți, pe un program flexibil de patru ore, în funcție de programul de la facultate. Nu prea sunt ei interesați.
 
Rep.: Se spune că absolvenții de inginerie și de informatică își găsesc foarte ușor locuri de muncă.
C. M.: Așa este, pentru că sunt multe firme, multe posturi, au de unde alege.
 
Rep.: Crezi că este adevărat că în Sibiu numai cine nu vrea să muncească nu își găsește de lucru?
C. M.: În principiu cred că poate fi adevărat, dar nu aș include aici și persoanele trecute de a doua tinerețe. În cazul lor este mai greu să fie acceptați într-o companie. Dar în rest, când vine vorba de tineri, mai ales în afara domeniilor liberale, nu cred că ar fi o problemă să îți găsești un job.
 
Ioana Sbintu, asistent resurse umane Arvato Bartelsmann
 
I.Z.: Noi căutăm persoane vorbitoare de limbi străine la un nivel mediu spre avansat. Compania noastră oferă servicii de tip call-center pentru mai multe companii internaționale. În momentul de față avem mai multe posturi vacante pe limba germană și mai oferim suport pe limba engleză, franceză sau spaniolă. Scopul este să găsim cât mai mulți cadidați disponibili să lucreze în cadrul companiei noastre.
 
Rep.: Cât de greu vă este, în general, să găsiți oameni în condițiile în care șomajul în Sibiu este foarte mic?
I.Z.: N-aș spune că este foarte greu. În cadrul companiei noastre sunt angajați foarte mulți studenți, cam aceasta este piața către care noi ne orientăm. De obicei reușim să atragem angajații destul de ușor. Avem o companie cu renume, o companie internațională, care oferă foarte multe beneficii angajaților. 
 
Rep.: Țineți cont de acțiuni de voluntariat trecute în CV-ul candidaților?
I.Z.: Da, este un aspect pe care îl luăm în considerare. Noi chiar ne implicăm destul de mult în acțiuni sociale, voluntariat pe parte de curățeania orașului, avem și astfel de acțiuni în care ne implicăm. De Crăciun tot timpul strângem bani pentru copiii nevoiași, le oferim cadouri. Avem și astfel de activități, deci gândim în aceeași direcție.
 
Rep.: În Sibiu se spune că inginerii și absolvenții de informatică își găsesc cel ușor de lucru. Crezi că este adevărat?
I.Z.: Sunt domenii și domenii. Noi oferim servicii de tip call-center pentru orice meserie, pentru orice absolvent de facultate, nu cerem o anumită specializare. Important este ca persoana respectivă să cunoască limba la un nivel mediu spre avansat.
 
Rep.: Crezi că în Sibiu numai cine nu vrea să muncească nu își găsește de lucru?
I.Z.:  Cred că este adevărat, însă specific faptul că eu vin din Brașov. Compania noastră are sediu și în Brașov și în Sibiu, dar aș spune că piețele sunt asemănătoare. Cred că atâta timp cât cineva își dorește să lucreze nu are motive să nu găsească un job.
  
Louisa Olar, manager de proiect Târgul de Cariere
 
Rep.: Prezența în număr mare a companiilor la Târgul de Cariere arată că este o concurență mare în Sibiu?
L. O.: Este o concurență destul de mare, se caută tinerii cât mai bine pregătiți profesional, dar și bine pregătiți la nivel personal, contează felul în care ei se prezintă în fața companiilor. Trebuie să menționăm că există și o exigență din partea companiilor, dar în același timp caută și entuziasm, vor să vadă pasiune pentru ceea ce fac.
 
Rep.: Din contactele pe care le-ai avut până acum cu posibilii angajați și cu angajatorii, cum ai descrie piața muncii din Sibiu?
L. O.: O piață în continuă dezvoltare. Având în vedere numărul mai mare de angajatori prezenți la eveniment, aș spune că sibienii sunt din ce în ce mai deschiși la astfel de târguri de joburi. Până la urmă în asta constă și avantajul unui astfel de eveniment, faptul că cei interesați pot să vină să discute direct cu angajatorii. Astfel pot să afle informații pe care în mod obișnuit poate că nu le-ar fi putut afla. Nu sunt date pe care le găsești pe internet, să zicem. Și poți astfel să-ți îmbunătățești CV-ul și să aplici pe urmă pentru job-ul pe care îl dorești.
 
Rep.: Numai tineri se caută?
L. O.: Evenimentul este dedicat tinerilor. Estimăm un segment țintă de 20-35 de ani, acesta este profilul căuia ne adresăm în mod deosebit și companiile au venit pregătite. Dar cu siguranță angajatorii mai au niște ași în mânecă pentru cei care au depășit pragul de 30-35 de ani. Cu siguranță există oportunități și pentru ei. AJOFM Sibiu vine cu plajă destul de largă de locuri de muncă, pentru toate vârstele.
 
Maria Oancea, specialist resurse umane la KeepCalling
 
Rep.: Cât de greu este să găsești oamenii potriviți în Sibiu, în condițiile în care șomajul este foarte scăzut, sau chiar tinde spre zero, cum se mai spune?
M. O.: Într-adevăr, piața în Sibiu este foarte competitivă. Găsești din ce în ce mai greu oameni specializați. Chiar pentru entry-level este dificil să găsești oameni care să fie pasionați.
 
Rep.: Crezi că este foarte ușor pentru absolvenții de inginerie sau de informatică să-și găsescă un serviciu?
M. O.: Cererea este destul de mare în direcția absolvenților de inginerie, calculatoare, informatică. Chiar și noi avem mai multe job-uri disponibile în direcția aceasta. Atunci când un astfel de absolvent intră în procesul de recrutare, diferența o fac extraproiectele în care a fost implicat, proiectele de voluntariat în care a fost implicat, sau chiar experiența în domeniu. 
 
Rep.: Deci chiar luați în seamă acțiunile de voluntariat trecute în CV.
M. O.: Sigur că da. Poate oricând să depășească lipsa de experiență la un job activitatea de voluntariat.
 
Rep.: Crezi că în Sibiu numai cine nu vrea să muncească nu își găsește de lucru?
M. O.: Cred că au apărut foarte mulți angajatori în Sibiu în ultimii ani. Da, de multe ori, ca specialiști în resurse umane ne lovim de indiferența candidaților. Sunt foarte multe oportunități în Sibiu și eu îi încurajez pe sibieni să le folosească. Așteptăm candidați valoroși care să își dorească să facă diferența acolo unde aleg să petreacă cele opt ore de job, dar și de dezvoltarea lor pe termen lung. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Claudiu

Acum 9 ani

Va rog sa scrieti corect numele companiei KeepCalling
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Ce gogoși! Nici ca operator nu te poși angaja fără o pilă! În Sibiu funcționează din plin sistemul PCR: pile, cunoștințe, relații.
Raspunde

@7

Acum 9 ani

Numai minciuni si gargara specifica smecherelilor. Incompetenta AJOFM in a face sa functioneze piata muncii si pentur cei trecuti de peste 40....50 ani, datorata interesului politic si de grup!
Raspunde

Corina

Acum 9 ani

Numele din subtitlu e greșit: KeepCalling!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

E câh la ăştia cu callcenter, sau la ăia pe bandă, nu poţi fura nimic, nu poţi trage mâţa de coadă pe feisbuc, nu poţi pleca pe teren... Ia să scoată câteva posturi de bugetar să vedeţi bătălie pe ele!
Raspunde

Luna

Acum 9 ani

Cica e greu sa gasesti oameni entry-level. Pe o pozitie de genul, il iei pe om si il formezi, el devine pasionat direct proportional cu pasiunea pe care tu o ai pentru ceea ce il inveti.
Raspunde

CINEVA

Acum 9 ani

VRAJEALA PT PROSTI SE STIE CA MARQUADT SUNT FOARTE MULTI DIN SATELE DINPREJUR SI DE DUPA BOITA CARE SUNT DISPUSI SA FACA COMPROMISURI ADICA SA LUCREZE NON STOP CA ROBOTI FARA SAMBETE SI DUMINICI LIBER SI DE CRACIUN ,DE ANUL NOU ,DE PASTI ETC PT 1500 RON SAU UN PIC MAI MULT,SARACI NICI NU MAI STIU CE INSEAMNA SA PETREACA O ZI CU FAMILIA,SUNT APROAPE CA SCLAVI,BATJOCORITI DE SEFI CARE SE CRED MARI SI TARI CA LE DA FIRMA TELEFON SI MASINA DE SERVICI DAR SE CACA PE EI CAND VIN ADEVARATI SEFI DIN GERMANIA...ADA TOMA MAI INTREABA OAMENI DE PE SECTII CE PARERE AU DE FIRMA VOASTRA...
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

....dar e mai bine sa stai acasa cu ajutor social decat sa lucrezi?E foarte greu ca sunt bani putini dar tot e mai mult decat ajutorul social...asa sau obisnuit unii romani,ajutorl sociaal plus cativa copii cu alocatie si gata iar altii se zbat sa plateasca rata la banca
Raspunde

karmen

Acum 9 ani

in Sibiu , daca esti trecut de 45 ani nu prea te mai baga nimeni in seama !!!! or fi ele locuri de munca pentru tine carora li se cere experienta , dar celor ce au experienta .. au limita de varsta ... deci nu inteleg de ce nu propune guvernul sa impuste persoanele dupa o anumita varsta ... care au prea multa experienta , nu mai pot ramane in societatile in care au muncit ca .. stiu prea multe .. si se fac restructurari .... Aceasta este o problema .. a tuturor nu numai a Sibiului ...
Raspunde

Mariana

Acum 9 ani

Sunt de acord cu cele spuse despre Marquardt.Pacat de oamenii care vin acolo sa lucreze si sunt mintiti cu reclame si cu tot ce se spune despre firma.Din pacate sunt tot mai multi care ajung acolo si nu stiu despre ce este vorba.In ultima perioada lucrurile merg tot mai prost in firma aia si aici la refer la cei care lucreaza in productie,nu la birouri de unde totul pare bine.Ada nu are nici cea mai mica idee de ce se intampla in productie si e usor sa zica ca totul e bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus