Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
12°C

Weinkeller. Cand criminalul revine la locul crimei

Ne-am săturat de bodegi, chioșcuri, crâșme cu mâncare de umplut stomacul. Și atât. La cererea publicului, revenim încet, încet pe urmele deja străbătute în anii anteriori. La Weinkeller, pivnița cu vinuri de pe pasajul scărilor de lângă Biserica Evanghelică am fost în 2011, iar schimbările de atunci sunt, slavă Domnului, aproape inexistente. 
Locul arată exact așa cum ar trebui să fie un restaurant în care ajungi doar ca să înșiri povești lungi, înmuiate în vinuri fistichii. E un loc fără ferestre, fără ceas, fără grabă. Ajungi, stai și pleci când vine cineva după tine. Din acest punct de vedere, am stricat cronica de față. Am venit pe grabă. Ne scuzați.
De mâncat: cum vă vrea pofta. Sarmale, dacă vreți un vin roșu, sec, niște frigărui de pui dacă vrei vin alb, un desert spumos dacă aveți chef de roze. Aici mâncarea ține isonului chefului de băut, și nu invers. Și atunci când te-ai plictisit de mestecat, nu poți decât să mai ceri la ultima sticlă un platou cu nuci, cașcaval, brânză și struguri. Iar cel care a venit după tine, se va așeza cuminte. Iar ultima sticlă se va deveni întâia din nou. 
Deși perfect luminați la cap, din greșeală am intrat în cămară. Deși de pe scări ești ispitit înauntru cu tot felul de semne, în curtea de jos ești lăsat fără indiciu. Așa că am apucat pe prima ușă. Ghinion. Numai cartofi. 
Înăuntru, aceeași ambianță plăcută. Un sunet de jazz liniștit, fără accese de furie, lumină caldă și ziduri reci. Scaune brute din fier forjat, îmblânzite cu șezuturi moi. 
Am cerut o salată de vinete, o supă gulaș, o friptură vieneză cu cartofi cu rozmarin, papanași, o apă plată și două pahare de vin. Roșu. Sec. Le luăm pe rând. Salata de vinete e perfectă pentru a-ți mai potoli pofta de masă. Mai nimic de comentat, decât că nu s-au zgârcit la ceapă. Supa gulaș, e departe de ceea ce ne-am imaginat. Nu pare destul de consistentă ca gulașul făcut dincolo de graniță, iar chimenul a fost vărsat fără milă. Miroase sănătos a supă de chimen, iar gustul bate tot înspre acolo. După câteva linguri simți cum te strânge de gât, mai ceva ca un vin prost. Friptura vieneză, însă, a fost surpriza plăcută a serii. Cu un minunat sos de hrean, carnea fragedă de vită a dispărut subit, alături de paharul de vin. Încă o dată: încercați sosul de hrean de la Weinkeller, pentru că merită. Și nu vă mai zic că undeva la marginea farfuriei, stă cuminte un buchețel de dulceață, care alături de carne și hreanul iute, țipă în cor: ”hai, mai soarbe din pahar!” Papanașii au fost în nota obișnuită. Nimic spectaculos. Mai buni decât la ”La Plăcinte” mai proști decât la ” Apfelhaus”. 
Pentru tot am plătit 91 de lei, hai o sută cu tot cu bacșișul încă neimpozitabil. 
Vin Killer

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

20 comentarii

Moise

Acum 10 ani

ce articol ieftin ! chiar credeti ca va ia cineva de serios ? adunatura ieftina de nehaliti !!!
Raspunde

la placinte?

Acum 10 ani

mancare mai proasta decat La placinte ... rar gasesti. Daca mai pui si preturile imense pentru ce se pune in farfurie ...
Raspunde

andy

Acum 10 ani

O sa merg și eu acolo data viitoare când ajung în Sibiu. Sper să nu îi închidă Anaf-ul pana atunci. ..
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Experienta personala legata de Weinkeller: am fost de cateva ori in ultimii 3 ani, ultima data anul trecut prin vara parca...localul este ok, servirea la fel, preturile decente...problema este patronasul (care si serveste) cu moaca lui acra, poate pt ca de fiecare data cand am fost n-am luat decat o cafea sau suc natural. Asta e mon cher, de \'\'halit\' o fac acasa, sunt fumatoare si la fumat \'merge\'\' cafele, sorry ca nota de plata a fost doar 5lei :) Inca o patanie: prin vara am fost cu un amic intro seara, am platit, iesit si...ploua(nimic nu indica ploaie in ziua respectiva). Cum persoana cu care eram s-a oferit sa mearga acasa dupa umbrela (sta relativ aproape) am asteptat afara, in dreptul usii, pe frumoasa terasa. Era aproape de ora inchiderii, domn\' patron se vede ca era putin nervos (mai sec si acru ca de obicei), se certa/discuta cu o \'\'madam\'\' inauntru, ori nevasta, ori amanta...nu-i treaba mea. Stateam in dreptul usii, la o tigara, m-au vazut....n-au avut nici unul bunul simt sa spuna sa intru inauntru sa astept...stropii ajungeau pana la usa, turna cu galeata ! Pe scurt, e un local in care m-as mai duce, place ambianta, linistea si istoria zidurilor, problema sunt personajele :)
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 10 ani

@4:Profunda experienta!N-as vrea sa folosesc cuvinte mari da\'nu-mi vine pe tastatura decit un singur cuvint:mistic!Daca ti-ar fi adus patronache cel incruntat si un sac de plastic sa te apere de neanuntata ploaie,ar fi fost fabulos!Nu ne mai fierbe:a venit fraierul ala cu umbrela sau te-ai udat toata?
Raspunde

@4cudragoste

Acum 10 ani

Esti penibila! Eu cred ca iti pare rau ca nu te-a invitat tipul la altceva, pari cam frustrata si domnul chiar arata bine;) In alta ordine, daca nu ai mai intrat din proprie initiativa desi afara ploua inseamna ca era trecut cu mult de ora inchiderii. Ori sa stai mult dupa ora inchiderii pentru o cafea intr-un restaurant e dovada de prosta crestere, in cel mai fericit caz. Pentru asta functioneaza cafenele si baruri! Legat de constructia comentariului tau, numai de bine! Esti cumva jurnalista la vreun tabloid sau vreo bloggerita frigida care scrie pentru femei singure si triste? Cum bine spunea cineva cu patalama in ale carciumilor: \"ever considered that you get bad customer service because you ARE a bad customer???\" Amanta.
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Eh, cineva s-a sucarit ca am mentionat de amanta :))..bine in schimb ca am observat (nu eu) ca e patronasul aratos :)) Buna asta ! O fi, pt cei trecuti de 40 ! Cat despre proasta crestere, sa zica merci pe criza asta ca are clienti si la/pt cafele. Ma mir cum de supravietuieste fundatura, gol mai mereu...poate trece Zana surprizelor des pe acolo...la amant :)))
Raspunde

Nevasta :p

Acum 10 ani

Chiar ma miram daca nu reuseati ca printr-un raspuns sa deveniti si mai penibila...Parca in comentariul de mai sus va placea restaurantul si terasa :) care normal ca e goal de vreme ce dvs veniti intotdeauna dupa ora 23!!! In mod normal nu se mai iau comenzi dupa ora 23, asta in orice restaurant care isi respecta angajatii care nu sunt obligati sa stea cate 2 ore peste program pentru clienti ca dvs care nu au decenta sa respecte orarul, ca sa nu zic sa bea cafele la cafenea. Vedeti dvs, ne-ati tinut de atatea ori degeaba incat ospataritele de pe ambele ture va cunosc si ma bucura faptul ca ultima data, acum vreo 2 sapt cred, nu v-a mai lasat sa va asezati deoarece era trecut cu mult de ora 23. Vedeti dvs, Weinkeller are in marea majoritate oaspeti straini sau turisti romani. Are rost sa mentionez diferenta de cultura sau v-ati raspuns singura la intrebarea asta?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Vedeți ce se întâmplă dacă se duc femeile la cârciumă, fir-ar a dracu\' de emancipare! Ai,ai,ai...
Raspunde

@@@@@@

Acum 10 ani

8) taranii ca tine nu stiu sa manance paste, esti obisnuit cu chifle si slanina. Ai stat pe buda pentru ca esti un ghiolban iar stomacul tau e obisnuit cu eugenia.
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

@10 nu te obosi cu astia, s-au dat de gol ! :))) comentariile 6,8 APARTIN ADMINISTRATORILOR BODEGII ! legatura clara intre cei de aici si cei ce se ocupa de review pe contul lor de facebook. sa ma mire ca ip-ul celui de aici e de judet olt?!? hmm... daca asa se comporta, inventand povesti, luand peste picior ca ultimii marlani de broscarie, crezand ca se pot ascunde dupa ecranul laptopului/telefonului, inchipuitiva ce administrare au...si ce gatesc ! ce-o fi in bucataria lor numai ei stiu, si bucataresele de acolo, care rad ca vacile de are nevoie bucataria aia de izolare fonica !
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

iata ce primesti ca raspuns pt un review de 1 stea la weinkeller pe facebook : \'\'Restaurant Weinkeller (Pivnița de vinuri) @@@, pentru a clasifica un restaurant de obicei se si mananca intai. Iar pentru ca ospatarii nostri stau peste program minim o ora cand ne vizitati dvs ca sa beti o cafea si un suc, meritam minim 5 stele, nu sunteti de acord? 22 hrs · Edited · Like
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

da\' de unde stii tu fah taranco, ca n-am mancat la voi? ai idee exact cine sunt de stii ca nu m-ai lasat sa intru sau la ce ora am venit sau ca ai stat dupa mine peste program? absolut penibila administratia weinkeller. niste taranoi si marlani de cea mai joasa speta !
Raspunde

Nevasta, patronasul & amanta

Acum 10 ani

@@@, Alexa Ale, Bjorn Cc si Kcshop Kcshop Cosmin, ne vedem nevoiti sa va raspundem ca urmare a atacurilor de pe facebook, turnul sfatului, google, etc. Nu ne ascundem si cred ca este mai mult decat evident ca am comentat pe turnul sfatului cu semnatura “amanta” si “nevasta” tocmai ca raspuns al limbajului dvs, credeam ca este mai mult ca evident ca noi suntem, nu ne-am ascuns niciodata dupa ecran si ni se pare normal ca atunci cand suntem atacati, pe nedrept si fara argumente solide, sa raspundem. Legat de ip, este unul de mobil. Ne intrebati de unde stim daca ati mancat sau nu, cand dvs scrieti pe turnul sfatului: “de fiecare data cand am fost n-am luat decat o cafea sau suc natural.Asta e mon cher, de \'\'halit\' o fac acasa”. Prietenul dvs cu umbrela posteaza si el astazi un review de 1 stea pe facebook, si citez: “slab”; ne permitem sa intrebam: ce anume e slab? sucul, cafeaua sau “patronasul”?, :) ca altceva nu ati incercat/vazut la noi. Legat de doamnele bucatarese, pe care dvs le numiti “vaci”, numai de bine, noua ne place sa avem colegi veseli, care sa vina cu placere la treaba si sa se simta bine aici. Legat de dvs, va cunoastem pentru ca asa este normal in localurile mici, clientii care vin de mai multe ori ii tinem minte. Si daca era doar o banuiala, dupa review-ul de o stea de pe facebook v-am recunoscut dupa poza de profil in care erati impreuna cu prietenul cu umbrela, pe care ati schimbat-o intre timp (se ascunde cineva?). Apropo de asta, nu vi se pare cel putin ciudat ca dvs si prietenul cu umbrela ati fost primii si singurii care ati atribuit 1 stea pe facebook restaurantului nostru? Legat de restul amenintarilor va pot aminti doar urmatoarele: un google map maker este un contributor voluntar care posteaza impresii si fotografii pe o platforma, in cazul acesta google+. Sub pseudonimul (spuneati ceva de ascuns dupa ecran?) Bjorn Cc, folosind un limbaj neadecvat, postati despre diverse locatii (https://plus.google.com/108996696835605421897/reviews?hl=en&gl=ro), din sibiu si din tara, unele dintre ele fiind de-a dreptul malitioase, rasiste, antisemite, homofobe, etc. Doresc sa va atrag atentia pe aceasta cale ca reviewurile sunt pentru opinii argumentate, la subiect, si nu ptr ca dvs sa va exprimati frustrarile. Imi pare rau sa va dezamagesc dar nu aveti absolut nici o autoritate, asa cum spuneti in commentul de facebook: “pe google, unde coincidenta face sa fiu google map maker....pe intelesul vostru de tarani, v-a sterg bodega intro secunda daca e cazul, deja informatiile au fost limitate pe anumite site-uri, google maps inclus”. Noi o sa ne oprim aici. Pentru restul, daca este cazul, ne vedem fata in fata, in instanta :)
Raspunde

@14

Acum 10 ani

Bravo ! Foarte frumos ați lucrat-o pe p(r)rostacă !!! Așa-i trebuie !
Raspunde

@14

Acum 10 ani

problema cu unii oameni este ca au inteles gresit dreptul la libera exprimare . mahalagioaica @@@ de mai sus chiar merita data in judecata , trebuie create niste precedente pentru ca lumea sa isi masoare cuvintele inainte de a le \" regurgita \" , mai ales in scris . \"raman dovezi , solide\" vorba reclamei , si asta nu o sa o ajute pe @@@ in cazul unui eventual proces . felicitari echipei restaurantului pentru atitudine , era cazul sa nu se mai plece capetele in fata clientilor exagerati ! continuati ca o faceti bine , si nu uitati : \" nu mor caii cand vor cainii \"
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Hai sa luam acum, serios, nu balacareala ca copii pe MIRC(nivel de weinkeller, asta e) problemele generale de acolo: 1.Pe cand plata prin card? Lucru semnalat si de turisti straini. 2.Cat de des se da bon fiscal? Sau acum se da mai des, e sperietoarea in actiune ! 3.Dupa o anumita ora se inchide bucataria, ce ar trebui sa consume potentialii clienti dupa orele 21, 22? Programul este pana la ora 00:00. 4. Praful pe elemente de decor, mai ales nise cu sticle, e de un deget. Pe cand se curata? 5. Depozitarea gunoiului, uleiului ars si alte deseuri rezultate se face conform normelor? Contract de salubrizare, ultima factură şi chitanţa (dovada faptului ca este în derulare) 6. Contract de detinere a spatiului, posibil chirie de la fostul proprietar german al localului. Si mai sunt....Problema & balacareala cauzata de proprietar este ca nu am consumat cat a vrut dumnealui si nu accepta o parere usor critica, ce-i drept cu anumite apelative. S-a inceput/continuat cu mistocareala si inventiile din partea patronului/administratorului localului si am ajuns chiar la scadere de nota la review-uri. Daca era inteligent, tacea si ramanea doar cu un comentariu, printre multe altele, pe TS. Cu o asemenea administratie, copilareasca si putin inteligenta, ma mir ca inca mai functioneaza. \'\'Nu mor caii cand vor cainii\'\', reala chestie, \'\'clientul e patronul nostru\'\' si are aproape intotdeauna dreptate. Datorita noua, clientii, existati, nu uitati asta !
Raspunde

jurist 16

Acum 10 ani

@ 17 : 1 . plata cu cardul nu este obligatorie , este o facilitate optionala 2 . nu faceti acuzatii pe care nu le puteti proba 3 . la 8 vi s-a raspuns ca bucataria se inchide la ora 23 , asa cum este in aproape toate restaurantele 4. daca era praf (iar o acuzatie ce nu o puteti proba) de ce ati stat dar mai ales de ce ati revenit in repetate randuri , asa cum singura afirmati? 5 & 6 nici nu stiu unde sa incadrez aceste supozitii / acuzatii / fabule... problema & balacareala continuati sa o cauzati dumneavoastra . mi-as dori sa ii pot reprezenta in instanta pe acesti oameni
Raspunde

Omu cu umbrela

Acum 10 ani

Oricum mi-a zis iepurasul ca o sa dati faliment cat de curand!
Raspunde

Un client

Acum 10 ani

Bravo 14, bravo weinkeller! Păcat ca trebuie sa va coborâți la nivelul acestora, însă nu poate sa rămână așa, sa își bată joc de voi niște inculți! Cunosc localul de peste 10 ani, am fost si de curând si este totul așa cum trebuie, contează părerea celor avizați, nu a acestora care dovedesc prin vorba si comportament doar subcultura
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus