Șapte sibieni au simţit că ating cerul cu creştetul capului atunci când au aflat că vor petrece cinci zile ca-n poveşti la cea mai titrată echipă de fotbal din România, Steaua. Antrenorii Iulian Merintean şi Sergiu Haidău, împreună cu cinci juniori de la Școala de Fotbal ACS ALMA Sibiu, Alexandru Ban, Teodor Coman, Claudiu Giura, Sebastian Iacob şi Adrian Șulea, toţi de la grupa de vârstă din 2001, au simţit cum adrenalina le-a pompat în vene şi cum drumul de la Sibiu la Bucureşti le transforma secundele în minute şi minutele în ore, în aşteptarea unei trăiri care pulsa la două bătăi de inimă de idolii şi legendele copilăriei.
Ajunşi în Bucureşti, pe puşti nu-i impresionau zgârie norii înfipţi în cerul Capitalei. Ţinta lor rămânea Steaua, aşa cum o ştiau din serile în care îşi mângâiau cu privirea idolii pe micile ecrane. Aşa au ajuns să-şi stocheze în memoria ochilor o experienţă indelebilă, cu poze, strângeri de mână şi cu câteva clipe în care au luat pulsul locului din vestiarele în care eroii lor îşi aranjează tacticos jambierele.
Despre experienţa celor cinci zile în care juniorii s-au pregătit cu grupa 2001 a Stelei, sub îndrumarea legendei de la Sevilla, Adrian Bumbescu, şi a cunoscutului Director Tehnic al Școlii de Fotbal, Massimo Pedrazzini, şi despre amintirea întâlnirii cu jucătorii lui Costel Gâlcă aflăm de la unul dintre antrenorii juniorilor sibieni, Iulian Merintean, care mărturiseşte că această experienţă l-a ajut şi pe el să evolueze profesional.
"A fost o experienţă frumoasă şi utilă. Am avut de învăţat atât noi, antrenorii, cât şi jucătorii. Am văzut o organizare a unui club mare şi cum ar trebui să fie structurarea unui club. Au fost cinci zile de neuitat”
La ce te referi mai exact?
Începând de la staff, antrenori, şi până la baza de pregătire. Chiar şi ceea ce ţine de sloganele şi avizierele făcute înăuntru şi la vestiare. Au preparator fizic la toate grupele de vârstă, antrenori, antrenori secunzi, director executiv şi manager. Au terenuri de iarbă şi sintetic de pregătire. Și au metode foarte noi de pregătire.
Se bazează pe cerinţele actuale ale fotbalului şi metodele pe care le folosesc sunt metode care includ creativitatea, tehnica, forţa şi viteza. Le iau la pachet, ca să spun aşa. Aspectele acestea ei nu le fac clasic, cum le facem noi sau cum se făceau înainte, adică să fie lucrate separat. Ei le lucrează combinat. Viteză-forţă, tehnică-viteză, lucrează combinat şi pe circuite clare, măsurate pe timp. Se fac teste. Sunt profesionişti. Exact cum se lucrează la un club mare.
V-aţi gândit să implementaţi ideea lor şi în pregătirea juniorilor voştri?
Noi încercăm să o adaptăm la ceea ce avem acasă. Ei au şi jucătorii cu care pot să-şi desfăşoare antrenamentele cu intensităţi foarte mari, de complexitate mare. În funcţie de condiţiile pe care le avem, încercăm să-i facem pe juniorii noştri să-şi depăşească limitele, preluând ce am văzut acolo.
Ţi s-a părut o diferenţă vizibilă între valoarea puştilor voştri şi ceea ce au ei? Mă refer la calităţile fotbalistice.
Nu, între cei cinci pe care i-am dus acolo, care sunt şi vârfurile generaţiei, nu am văzut o diferenţă foarte mare. Doi dintre ei au ieşit chiar în evidenţă, dar am văzut trei jucători în cadrul echipei lor care aveau o valoare clară peste cei cinci juniori ai noştri şi, în rest, pot să zic că s-au adaptat cu ceilalţi. Asta mi-a zis şi domnul Pedrazzini. Dacă mă raportez la ce avem noi la club, în afară de cei cinci pe care i-am dus, la grupa aceasta de vârstă, putem să spunem că există o oarecare diferenţă.
Cum a decurs săptămâna de pregătire? Care a fost programul în cele cinci zile petrecute acolo?
Am avut un antrenament pe zi, cu începere de la ora 15. Ei fac patru antrenamente pe săptămână plus joc, la grupa aceasta de vârstă, de 13 ani.
Ai remarcat diferenţe între felul în care erau compartimentate antrenamentele? Se urmăreau anumite exerciţii în funcţie de zi?
Da, dar nu diferite faţă de noi. Și noi le avem gândite tot în acel stil. Am găsit şi multe similarităţi.
De exemplu?
Ei după joc fac un antrenament de recuperare-revenire, mai multă tehnică, ritmul scăzut. Miercuri ridică ritmul, fac la o intensitate mai mare, cu specific fizic. Fizic cu mingea. De pasare şi conducere a mingii, finalizare, forţă explozivă. Se lucrează mult cu mingea. Diferenţă între noi şi ei este complexitatea exerciţiilor. Noi făceam exerciţii, tot circuite, dar pe frecvenţă mai redusă, ce le dezvoltă creativitatea, dar la ei am văzut ceva nou, care te forţează să gândeşti mai în viteză. Dar şi ceea ce cereau antrenorii era mult mai complex. Ca să-ţi dau un exemplu. Făceam un exerciţiu de tehnică, pasarea mingii în trei jucători. Se lucrează foarte mult partea vitezei de reacţie. Particip la cursuri de perfecţionare în fiecare an, dar ce am reuşit să învăţ de la ei nu am reuşit să culeg din celelalte surse până acum. Pot să zic că ceea ce am observat m-a dezvoltat şi pe mine ca antrenor.
Care a fost prima impresie a copiilor? După ce au făcut primul antrenament şi au pus capul pe pernă.
Ca să spun aşa, prima impresie cred că s-a văzut duminică, în jocul oficial pe care l-am avut în campionat. Putem să spunem că au adus un suflu nou, au jucat cu altă încredere. Am observat o altă atitudine, seriozitate mai mare, o responsabilitate că au fost acolo si trebuie să demonstreze ceva că au luat parte la o acţiune de genul acesta. Se vede un plus, ceva pozitiv, din punct de vedere moral au cu certitudine un mare plus.
Aţi fost prezenţi şi la antrenamentele echipei de seniori, nu?
Da. Copiii au fost extaziaţi, au fost impresionaţi, au făcut poze cu jucătorii. Îţi dai seama, şi-au văzut idolii pe care îi vedeau doar la televizor. Dacă chiar şi noi, antrenorii, am fost emoţionaţi, ce să mai zic de ei. Le-a părut rău că nu i-au văzut şi pe cei care erau plecaţi la echipa naţională pentru meciul cu Insulele Feroe. L-au văzut pe Gabi Tamaș, pe Bourceanu, pe Vâlceanu. S-au uitat la meciuri la junori A și B, unde a jucat și Vâlceanu. Au intrat ȋn vestiarul Stelei şi s-a așezat fiecare pe scaunul idolului lui. Portarul la Arlauskis, altul la Tănase…
Au reușit să facă poze cu Luchin şi Gâlcă. Ȋi văd un pic mai maturi. Până acum ei discutau despre jocuri pe calculator, acum parcă a trezit ceva ȋn ei, experiența aceasta. Un pic de răutate pozitvă ȋn joc, voință, dorința să ajungă și ei la un club mare. Acesta a fost și obiectivul nostru, ca să-i facem să realizeze ceva, să trezim ceva în ei.
Cum ți s-au părut Bumbescu şi Pedrazzini? Care a fost relaţia cu ei pe parcursul săptămânii?
Vreau să le mulțumim pentru că au fost foarte deschiși. De asemenea, îi mulţumim şi antrenorului echipei de tineret a Stelei, Ion Toma, cel care, împreună cu antrenorul nostru Sergiu Haidău, a avut iniţiativa acestei colaborări. Mă așteptam să fie mai distanți, ținând cont de numele pe care le au. S-au purtat cu noi ca și cum am fi făcut parte din angrenajul lor. Pedrazzini mi s-a părut ca documentare, pregătire, un om ca o carte de fotbal. Bumbescu este la fel de pregătit şi este genul de om care relaționează mult cu jucătorii, ȋn sensul că-și apropie jucătorii, e mult mai glumeț, mai maleabil. Se vede că a fost jucător. Un om foarte bine pregătit este Alberto Simaola, preparatorul fizic care se ocupă cu toate grupele de copii și junior de la Steaua. De la el am primit foarte multe sfaturi, inclusiv ce trebuie să mai lucrăm la cei cinci jucători ai noștri. El ne-a spus exact, pentru fiecare în parte. Unul trebuie să lucreze mai mult pe tehică, altul pe forță, un alt jucător pe explozie. S-a uitat la ei și a zis: e bun pe aia, aia și aia, și rău pe aia, aia şi aia. Se vede că are ochiul format.
Veţi mai ţine legătura în viitor? În ce relaţii aţi rămas?
Ȋn 23 aprilie am stabilit amical cu ei. Mergem la București cu trei categorii de vârstă, la 2001, 2003 și 2005. Am rămas ȋntr-o relație bună cu oamenii de acolo pentru că nu ne-am prezentat cu jucători slabi. Copiii au lăsat o impresie bună, noi am fost interesați, ne-am luat notițe, am fost mereu puși pe ȋntrebări, iar ei au fost deschiși. Ne-au ajutat cu ce au putut. Le-am dezvăluit şi noi niște metode de ale noastre, despre unele au spus că sunt utile, despre altele nu. A fost o experienţă de neuitat!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Insulele Feroe , Adrian Șulea , Iulian Merintean , Director Tehnic , Alexandru Bănuțu , Adrian Bumbescu , Claudiu Giura , Ion Toma , Alberto Simaola , Massimo Pedrazzini , Sebastian Iacob , Antrenorii Iulian Merintean , Teodor Coman , Costel Gâlcă , Gabi Tamaș , Sergiu Haidău
Vizualizari: 690
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Bike
Acum 5 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 6 ore
Acolo Duța
Acum 6 ore
Gheorghe Ion