Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Concertele lunii aprilie la Filarmonica de Stat Sibiu

Luna aprilie, prima din trimestrul al treilea (şi cronologic, ultimul) al stagiunii aniversare (65 de ani) organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, aduce la Sibiu: concerte simfonice, concert vocal-simfonic, recitaluri camerale, turnee naţionale. În afara orchestrei filarmonicii, în cadrul acestor evenimente sunt implicate ansambluri invitate, precum Corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca (30 aprilie 2015) sau Corul „Caedonia” din Sibiu (9 aprilie). De asemenea, Sala Thalia va fi una din destinaţiile Turneului Naţional „Pianul călător”, care îl are ca protagonist pe pianistul Horia Mihail (21 aprilie 2015). Un alt recital, intitulat „German Organ Music”, solist-orgă Nicolae Moldoveanu, se va desfăşura într-o altă locaţie, proprie evenimentului – Biserica Evanghelică Sibiu (28 aprilie 2015).

După deschiderea trimestrului stagiunii, cu participarea artiştilor olandezi Theo Wolters (dirijor) şi Marcel Sobol (solist-corn), într-un dialog muzical clasic (program W. A. Mozart şi L. van Beethoven), se succede un lanţ de patru concerte, fiecare cu amprenta sa caracteristică.

Concertul din 9 aprilie, sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, prim-dirijorul filarmonicii sibiene, îl are ca invitat pe pianistul italian de origine română, Andreas Iliuţă. Absolvent al Conservatorului din Milano, masterand al Conservatorului din Lugano (Elveţia), tânărul artist se va afla în premieră pe podiumul sibian de concerte, ca solist al „Imperialului” de Beethoven (de precizat că pianistul a mai fost invitat la noi în ţară, la Oradea şi la Bacău). Programul acestui concert a fost conturat în perspectiva sărbătorii pascale, cuprinzând Uvertura „Marele Paşte rus” de Rimski-Korsakov şi prima audiţie a lucrării „Măiastra” pentru cor şi orchestră (pe versuri de Petre Ghelmez), aparţinând compozitoarei sibiene Roxana Pepelea.

Următorul concert (16 aprilie 2015) prilejuieşte reîntâlnirea cu un fost dirijor invitat principal al filarmonicii, Kaspar Zehnder şi cu monumentala Simfonie I de Brahms. Solistul concertului, violoncelistul Răzvan Suma ne va prezenta dificilul Concert pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar.

Apreciatul dirijor braşovean Cristian Oroşanu, va acompania prezenţa (în premieră) a remarcabilului flautist austriac Dieter Flury, pentru seara de 23 aprilie 2015. Trei capodopere ale creaţiei moderne franceze (Pavana de Gabriel Fauré, Simfonia I de Paul Dukas) şi daneze (Concert pentru flaut şi orchestră de Carl Nielsen) se completează într-un program extrem de melodios şi de atractiv.

„Prezenţă inedită pe scena filarmonicii sibiene, Nicolae Moldoveanu, absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, protagonist al recitalului „German Organ Music”, apare şi în postura dirijorului concertului vocal-simfonic din seara de 30 aprilie, într-un program de mare popularitate, cuprinzând uverturi şi coruri din opere celebre de Verdi, Mascagni, Puccini ş.a. Invitat special va fi Corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. În calitate de dirijor, Nicolae Modoveanu se bucură de aprecieri elogioase din partea specialiştilor, făcând dovada calităţii unor prestaţii ce acoperă întreaga Europă, până în Australia, Canada sau Africa de Sud”, spun reprezentanţii Filarmonicii de Stat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus