Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Sibienii care au dat bani partidelor in 2014. Functionari, oameni de afaceri, maltezi si Iohannis

În anul electoral 2014, partidele din județ au strâns, în mare, aproximativ aceiași bani din donații. Diferența e făcută de numele și funcțiile persoanelor care au acordat bani partidelor. La social-democrați, banii sunt strânși în majoritate de la oamenii cu funcții publice, dar și de la un important om de afaceri, la FDGR banii sunt adunați din cotizații și donații, PDL a strâns bani de la consilieri județeni și de la o firmă cu acționari maltezi, iar în cazul PNL, aici există o singură persoană din Sibiu care a donat cu acte bani la partid: Klaus Iohannis, președintele României. Conservatorii au la lista de ”cotizanți la partid” o singură societate comercială. 
 
FDGR: cotizații și donații anonime
 
Organizația municipală Sibiu a FDGR a strâns în 2014, 3.350 de lei din donații, 5.447 lei din cotizații și 73.900 lei din alte surse. Organizația județeană a adunat 14.796 de lei din cotizații, 11.510 lei din donații și doar doi lei din alte surse. În rest, nimic.
 
Oamenii PSD
 
Pe lista de contribuitori la bugetul partidului pe anul trecut apare omul de afaceri Mircea Bulboacă, preşedintele şi acţionarul societății de construcții Con-A, alături de alți oameni politici și directori de deconcentrate. Mircea Bulboacă a donat PSD 8.500 de lei, Remus Furtună (Inspector Şef adjunct la Inspectoratul teritoriual de Muncă Sibiu) – 10 mii de lei, Ovidiu Nicoară (director economic la Aeroportul Sibiu) – 10 mii de lei, Gheorghe Frăticiu (deputat) – 9.500 lei, Florin Cioloboc (director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu), Iacob Blagu (director Electrica Sibiu) – 10 mii lei, Ștefan Țichindelean (ex-director Direcția Sanitar Veterinară Sibiu) – 10 mii de lei, Ioan Axente (deputat) – 11 mii de lei și Ioan Cindrea (președinte al Consiliului Județean) – 13 mii de lei.
Președintele interimar al organizației județene nu poate da explicații legate de fondurile partidului de anul trecut. ”Nu m-am ocupat de partea financiară a organizației, chiar nu știu cine a dat bani la partid și cât”, a declarat Adrian Besoiu.
 
PNL Sibiu stă în Klaus Iohannis
 
Pe lista prezentată de liberali în Monitorul Oficial, în dreptul județului Sibiu nu apare decât un singur nume: Klaus Iohannis. Fostul primar al Sibiului a donat partidului anul trecut 9.500 de lei. Cel mai important finanțator al liberalilor este europarlamentarul Adina Vălean, soția fostului președinte Crin Antonescu. Eruoparlamentarul a achitat 22.600 de lei. ”Nu știam că apare pe listă doar domnul Iohannis. Explicația este că deși au fost mai mulți oameni care au sprijinit financiar organizația, partidul, au făcut-o cu sume mai mici decât pragul cerut de lege pentru a fi declarați, acele 10 salarii minime pe economie”, a declarat președintele PNL-ului vechi, Mircea Cazan.
 
Conservatorii, ajutați de familia Marinescu
 
Singura societate care a sprijinit financiar PC Sibiu, și a și declarat oficial acest lucru, este SC Montana Steel Construct SRL. Suma este de 22 mii de lei. Acționarul unic al societății este Elida Marcela Marinescu, cea care mai este acționar și în Atlanta Ind. SRL alături de Romulus Marinescu și Cristian Mihai Marinescu (ex-PSD). În 2007, Atlanda Ind. SRL figura pe lista sponsorilor PNL, atunci societatea a contribuit la bugetul liberalilor cu 5.000 de lei.  Înainte de asta, familia Marinescu era apropiată social-democraților.
 
PDL: Șovăială, Cîmpean și maltezii
 
Democrat-liberalii sibieni au contribuit în total, în acte, cu aproape 70 de mii de lei. Constantin Șovăială, noul vicepreședinte al Consiliului Județean a achitat pentru partid și cauză 23 de mii de lei, în timp ce colega lui, avocatul Daniela Cîmpean a plătit 10 mii de lei. Șovăială este și secretar executiv al organizației județene, rămas în funcție și după formarea noului PNL.
Alături de cei doi, pe lista sponsorilor apare și o societate comercială, General Logistics Sibiu, care a donat PDL Sibiu 33 de mii de lei. Societatea este cea care dezvoltă proiectele imobiliare Eva Residence și Spring Hill Residence, toate adunate sub numele Zacaria Group. 
Acționarii firmei sunt o societate din Cipru, Alf. Mizzi & Sons Investments Limited (99%) și Alexander Mizzi cu 1%. Persoane fizice împuternicite de acționarul principal sunt Alan Mizzi, Scifo Diamantino Jonathan și Alexander Mizzi, toți trei născuți în Malta.  
 
Obligați să publice finanțatorii în Monitorul Oficial
 
Partidele sunt obligate atât pe vechea lege a finanțării partidelor, cât și pe proiectul nou să publice în Monitorul oficial lista persoanelor fizice și juridice care au făcut în anul fiscal precedent donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară. Totodată pe noua lege, promulgată de Camera Deputaților în urmă cu două săptămâni, partidele au oblogația să publice lista persoanelor fizice și juridice care au acordat împrumuturi partidelor a căror valoare depășește 100 de salarii de bază minime brute pe țară, precum și suma totală a donațiilor confidențiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe țara primite, până la data de 30 aprilie a anului următor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

sibian

Acum 8 ani

Donatia unei persoane fizice catre partid 23000 de lei ?!? Ăstia sunt mai degraba investitii. Se scot mai târziu cu profit. :p
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

cit a dat basista de raluca turcan din firmili di la moldova sau o dat la pretina nuti rahova_
Raspunde

just me

Acum 8 ani

D-le Bratu, ati citit Monitorul Oficial din avion?! Florin Cioloboc - director economic la aeroport? E medic, vi-l recomand :)). Este, intr-adevar, director, da-n alta parte.
Raspunde

John

Acum 8 ani

Ce articol jalnic....pai daca escrocii astia ordinari au donat atatia bani partidului va dati seama cat castiga din spagi si contracte cu statul?...cel putin de 100 de ori mai mult...garantat....la puscarie cu ei..cum zice zilnic Mircea Badea.
Raspunde

uaaau

Acum 8 ani

deci directorii de institutii si-au cumparat functiile! investitie PROASTA decand cu dna-ul
Raspunde

Doina Elena

Acum 8 ani

Trebuie mereu să ai un ţel nou, un obiectiv nou, fără a te resemna vreodată să rămâi la \"căldurică\". Nu trebuie să încetezi să lupţi. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la *** : doinaelena27***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus