De la RAGCL, la Energie Termică. De la Energie Termică, la Nunonsib. Apoi, la Energosib. Iar acum, la Urbana. Acesta este traseul centralei termice de cartier de pe strada Mirăslău, de la numărul 41, ultima rămasă funcțională în Sibiu, după debranșările masive de după 2000, debranșări încurajate de administrația locală. Centrala mai furnizează apă caldă și căldură pentru 782 de locuințe din Hipodrom și 14 agenți economici.
Ultimul transfer de proprietate – cel de la Energosib SRL la Urbana SA – se va realiza efectiv în decurs de aproximativ șase luni, cât este gândit să dureze procesul de fuziune prin absorbție între cele două societăți, al căror unic asociat/acționat este Consiliul local Sibiu. În cursul zilei de miercuri, consilierii locali au aprobat în unanimitate, de principiu, fuziunea.
Necesitatea acestei mutări a apărut după ce Energosib-ul a început să acumuleze datorii în ritm galopant, în principal din cauza incapacității financiare de a susține investiții în modernizarea instalațiilor, dar și din cauza modificărilor legislative în domeniu. Centrala cu o capacitate supradimensionată pentru numărul de abonați și pierderile de 40% pe rețelele de apă caldă menajeră au adus Energosib-ul în situația de a încheia anul 2014 cu pierderi totale de peste 534.000 de lei.
”Cel mai simplu era să închidem centrala”
”Cel mai simplu era să închidem centrala. S-a mai întâmplat în Sibiu, nu era deci pentru prima dată luată o astfel de măsură. Dar nu am vrut să recurgem la această soluție pentru că se dovedește că și aceste centrale au avantajele lor”, arată Astrid Fodor, primarul interimar al orașului.
Potrivit ei, soluția ”topirii” Energosib-ului în cadrul Urbana deschide posibilitatea accesării de fonduri pentru investițiile necesare. ”Noi luăm această măsură tocmai pentru a nu se ajunge la datorii mai mari. Pentru că dacă nu se iau măsuri, nu se fac investiții se va ajunge la datorii și mai mari. Urbana este o societate care din punct de vedere economic stă bine și va sta bine, are un management performant, care a reușit să pună această societate pe roate și va reuși și cu activitatea Energosib. Urbana este capabilă să ia și un credit, nu precum Energosib-ul, care are câțiva angajați”.
Astrid Fodor spune că volumul investițiilor necesare a fost aproximat, dar deocamdată nu va fi discutat în public. ”Există o aproximare a necesarului de investit, dar nu vrem să discutăm deocamdată de acest lucru, deoarece nu am ajuns la acea etapă. Nu sunt investiții foarte mari, nu depășesc posibilitățile Urbana”. Primarul interimar al Sibiului ia în calcul și accesarea de fonduri europene pentru modernizarea ultimei centrale termice de cartier care mai funcționează în Sibiu.
”Fiecare plătește cât consumă”
De la preluarea centralei de la Nuonsib (la începutul lui 2010) și până la finele anului trecut, numărul abonaților la serviciile Energosib a scăzut de la 950 la 796. Reprezentanții Energosib au declarat în Consiliul local că nu cred că acest număr de abonați va mai scădea în viitor, astfel încât să facă inutile eventualele noi investiții. ”Clienții sunt foarte mulțumiți, pentru că au un sistem de distribuție construit pe orizontală, contorizat, astfel încât fiecare plătește cât consumă”.
În urma acestor modificări de proprietate și a eventualelor noi investiții, clienții actuali nu vor avea de suportat creșteri de tarife, susține Astrid Fodor, primarul interimar al orașului.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1087
Ultimele comentarii
Acum 18 ore
Eu
Acum 19 ore
Adina
Acum 19 ore
Miki maus
Acum 19 ore
Reli Aciubotaritei
Acum 20 ore
Dragos