Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
19°C

Ultima centrala termica de cartier din oras a ajuns in curtea Urbana

De la RAGCL, la Energie Termică. De la Energie Termică, la Nunonsib. Apoi, la Energosib. Iar acum, la Urbana. Acesta este traseul centralei termice de cartier de pe strada Mirăslău, de la numărul 41, ultima rămasă funcțională în Sibiu, după debranșările masive de după 2000, debranșări încurajate de administrația locală. Centrala mai furnizează apă caldă și căldură pentru 782 de locuințe din Hipodrom și 14 agenți economici.
Ultimul transfer de proprietate – cel de la Energosib SRL la Urbana SA – se va realiza efectiv în decurs de aproximativ șase luni, cât este gândit să dureze procesul de fuziune prin absorbție între cele două societăți, al căror unic asociat/acționat este Consiliul local Sibiu. În cursul zilei de miercuri, consilierii locali au aprobat în unanimitate, de principiu, fuziunea.
Necesitatea acestei mutări a apărut după ce Energosib-ul a început să acumuleze datorii în ritm galopant, în principal din cauza incapacității financiare de a susține investiții în modernizarea instalațiilor, dar și din cauza modificărilor legislative în domeniu. Centrala cu o capacitate supradimensionată pentru numărul de abonați și pierderile de 40% pe rețelele de apă caldă menajeră au adus Energosib-ul în situația de a încheia anul 2014 cu pierderi totale de peste 534.000 de lei.

”Cel mai simplu era să închidem centrala”

”Cel mai simplu era să închidem centrala. S-a mai întâmplat în Sibiu, nu era deci pentru prima dată luată o astfel de măsură. Dar nu am vrut să recurgem la această soluție pentru că se dovedește că și aceste centrale au avantajele lor”, arată Astrid Fodor, primarul interimar al orașului.
Potrivit ei, soluția ”topirii” Energosib-ului în cadrul Urbana deschide posibilitatea accesării de fonduri pentru investițiile necesare. ”Noi luăm această măsură tocmai pentru a nu se ajunge la datorii mai mari. Pentru că dacă nu se iau măsuri, nu se fac investiții se va ajunge la datorii și mai mari. Urbana este o societate care din punct de vedere economic stă bine și va sta bine, are un management performant, care a reușit să pună această societate pe roate și va reuși și cu activitatea Energosib. Urbana este capabilă să ia și un credit, nu precum Energosib-ul, care are câțiva angajați”.
Astrid Fodor spune că volumul investițiilor necesare a fost aproximat, dar deocamdată nu va fi discutat în public. ”Există o aproximare a necesarului de investit, dar nu vrem să discutăm deocamdată de acest lucru, deoarece nu am ajuns la acea etapă. Nu sunt investiții foarte mari, nu depășesc posibilitățile Urbana”. Primarul interimar al Sibiului ia în calcul și accesarea de fonduri europene pentru modernizarea ultimei centrale termice de cartier care mai funcționează în Sibiu.

”Fiecare plătește cât consumă”

De la preluarea centralei de la Nuonsib (la începutul lui 2010) și până la finele anului trecut, numărul abonaților la serviciile Energosib a scăzut de la 950 la 796. Reprezentanții Energosib au declarat în Consiliul local că nu cred că acest număr de abonați va mai scădea în viitor, astfel încât să facă inutile eventualele noi investiții. ”Clienții sunt foarte mulțumiți, pentru că au un sistem de distribuție construit pe orizontală, contorizat, astfel încât fiecare plătește cât consumă”.
În urma acestor modificări de proprietate și a eventualelor noi investiții, clienții actuali nu vor avea de suportat creșteri de tarife, susține Astrid Fodor, primarul interimar al orașului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 7 ani

Energosib-firma CL Sibiu.Management-praf!Urbana-firma CL Sibiu.Management-praf si pulbere!Impreunarea Energosib-Urbana=Succes!Si-am incalecat pe-o sa,si v-am spus povestea asa!Din pacate(ori din fericire?),frau Fodor cam are de lucru dupa \'\'lucru\'bine facut\'\'!Deci,Energosib a acumulat pierderi datorita faptului ca centrala e supradimensionata raportat la numarul clientilor.Totusi,Urbana,cu sau fara ajutor financiar european(pariez pe \'\'cu\'\'),pune de o modernizare!Nu stim valoarea,nu-i mare,da\'nu-i momentul sa povestim acum de nimicurile astea,sagt burgmeisterita.Gut,sehr gut!Zukunftu\' suna bine!
Raspunde

Valcov

Acum 7 ani

Aceasta Centrala de Cartier nu a functionat niciodata bine. Pupaza Astrid Fodor stie acest lucru, a fost avertizata ca se baga in mocirla, insa ea, tembela incapatanata, nu si nu...Ce interse ai pupaza de Primar acolo? O femeie Primar, intr-un oras ca Sibiu... RUSINE DNA-Sibiu, se stie bine ce-a facut papagalul de Johannis cu Centralele de Cartier, impreuna cu Ilie Gradinaru, bineinteles...Cum au putut cumpara unii ca acei ciobani \"petrolisti\" aceste Centrale? Cum de acest jeg pe nume Ilie Gradinar e prietenul intim a lui Johannis?
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Frâua e tot la coafor. De-aia nu acordă audiențe!
Raspunde

rene

Acum 7 ani

dai bataie ,doamna primar ,asia care te injura sunt aia care rivnesc postu de primar de vreo 15 ani ,nici o sansa ,dale drumu la proiectele lui ,johannis si rezultatu va fi egalu lui johannis la mandate ,bai trompetistilor ,mam gindit la un primar bun pentru voi ,pinalti de la rahova s-au mazare ,s-a vezi aia ce tunuri a-r baga in bugetu sibiului ,s-au nu vedeti ce disperare pe alesi neamului [psd +aliati ] ce lege ticaloasa vor sa-si promoveze ala cu pensi suplimentare de 4000 roni ,ba vine vremuri grele multe guri de hranit si este greu s-a traiesti foarte bine cu minimu pe economie ,dai bataie ,astrid fodor ,esti in grafic si postu de primar in 2016 este asigurat ,ca s-a i-ti dau o mina de ajutor imi voi depune si eu candidatura ca independent ca la citi prieteni am fac si eu 3-4 la suta mai mult decit contestatari
Raspunde

@4

Acum 7 ani

Dați-i bătaie dna primar pt. că aveți deja un ajutor de nădejde! Vrea si el măcar 3 case!!!
Raspunde

@rene

Acum 7 ani

Tu esti un fel de \"postac\" sas...Pai mai Bula, cum poate un om zdravan la cap, si fara interese, sa dea termene de executie pentru o strada in Sibiu, cat pentru o autostrada? De ce noi sibienii ne lasam calcati in picioare de javre politice, indiferent din ce partid provin; Exemple? oricate: Cindrea, Neagu, Cazan, Turcan, Boitan, Virgil Popa, Boitan, Astrid Fodor, Axente Ioan, Iliesiu, Johannis... RUSINE SA NE FIE NOUA SIBIENILOR ca am ales acesti hoti.
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Măi, Valcov, o pupăză cred eu că eşti chiar tu care nu poţi dormi de grija şi atribuţiile doamnei Fodor. Tembel încăpăţânat care eşti! Femeia asta munceşte mult şi corect , boule, ţi-ar face bine cred , un primar gen, Mazăre, Vâlcov etc.
Raspunde

cetăţean bun

Acum 7 ani

Dacă tot vă mănâncă invidia pe frâua, cum vă place să-i ziceţi, doamna Fodor a fost şi o să fie mereu o femeie îngrijită, iar audienţe face, chiar dacă merge şi la coafor, şi bine face!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 7 ani

@8:Bunule cetatean,ai inteles gresit:nu-i bai ca doamna tine audiente si merge la coafor.Baiul e ca pare a le face concomitent,dupa cum afirma unii.
Raspunde

cas13

Acum 7 ani

Aceasta cretina cu figura de vaca stearpa a avut grija sa -si aranjeze fiul in functie calda si sa stea de paza sa nu se descopere nenorocirile facute de johannis cu retrocedarile cu energie termica cu dpc ul , cu tursibul si cu urbana. Urbana a fost folosita de cinsprezece ani pentru ca acolo sunt toate informatiile privind imobilele sin Sibiu. Asa au putut sa fraudeze si sa tranziteze proprietatile spre biserica evanghelica si spre grupul de interese Keul,Braune, Popa si Fodor. De ce credeti ca pe rand aceste societati sunt desfiintate ? Se sterg urmele dezastrelor facute de aceasta camarilla in cei cinsprezece ani.
Raspunde

dw

Acum 7 ani

trebuia o poza cu centrala,nu cu doamna Fodor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus