Din cauza mașinilor care au intrat pe drumul de piatră ale cărui margini au fost transformate în piste pentru biciclete, pe o porțiune de câteva sute de metri n-a mai rămas nimic care să indice că în Pădurea Dumbrava a fost amenajată o astfel de pistă. Mai departe, pe mai bine de un kilometru, pista a căpătat ”valuri” serioase, iar în alte câteva porțiuni din pădure, marginile pistei speciale au fost sfărâmate. Cei care au conceput acest proiect dau vina pentru stricăciuni atât pe unele mașini care s-au avântat mult în pădure, folosind pista cu altă destinație, cât mai ales pe motocicliștii enduro, care folosesc, de asemenea, pista destinată bicicliștilor. Pista a fost inaugurată acum cinci luni și jumătate și a costat, în total, aproape patru milioane de lei.
Pista de biciclete finanțată de Consiliul Județean Sibiu a fost inaugurată pe 30 octombrie 2014, în urma unor lucrări de patru luni, în valoare de 3,95 milioane de lei, cu tot cu TVA, executate de firma sibiană Con-A. Din cei 10,62 de km cât măsoară pista, o porțiune de 4,86 km este realizată din asfalt între drumul către Rășinari și șinele de tramvai. Alți 4,45 de km ai piste străbat Pădurea Dumbrava, până la intersecția cu drumul Sibiu – Poplaca. Pe această porțiune, pista a fost construită din balast stabilizat, având în vedere statutul de arie protejată a Dumbravei Sibiului. În fine, pe cea de-a treia porțiune (1,3 km) care se încheie la intrarea în cartierul Valea Aurie, pista a fost amenajată de o parte și de alta a șoselei, al cărei asfalt a fost astfel extins. Problemele au început să apară pe porțiunea de balast stabilizat, cu precădere în zona din spatele Uzinei de Apă, dincolo de care se află și o fermă. Această porțiune a investiției a fost realizată pe terenul municipiului Sibiu, care a fost transferat provizoriu în administrarea județului. În final, pista va ajunge tot în proprietatea orașului.
Cineva să sudeze o ureche barierei
Nicolae Ivan, consilier pentru activități sportive în cadrul Asociației de Turism Sibiu, din subordinea Consiliului Județean Sibiu, este unul din promotorii acestui proiect. ”Am fost pe pista din pădure după trecerea iernii și am fost surprins de cât de bine a rezistat după trecerea acestui anotimp. Se dovedește că structura aceea stabilizată este o soluție în astfel de situații, când vorbim de arii protejate. Sigur, nu soluții pentru 20 de ani. E adevărat, în porțiunea din spatele Uzinei de apă, drumul a fost distrus. Au intrat cu mașini de exploatare, deși acolo există o barieră. Bariera a fost deschisă peste iarnă, iar acolo există și o fermă căreia trebuie să îi asiguri accesul. Dar urechea de prindere a lacătului de la bariera aceasta a fost ruptă și chiar am vorbit să fie sudată pentru a putea fi din nou închisă”, spune Nicolae Ivan.
Enduro. O problemă
În anumite locuri ale pistei care străbate pădurea pot fi observate urme de motociclete. ”Este o răutate. Aceste motociclete care au crampoane pe cauciucuri produc stricăciuni. Motocicliștii strică”, spune Nicolae Ivan. El amintește că s-a și întâlnit cu doi astfel de pasionați de motociclete enduro, cărora le-a reproșat faptul că folosesc pista de biciclete cu motoarele lor. Aceste reproșuri, susține Ivan, i-a determinat pe cei doi să devină agresivi. ”Chiar am discutat să formăm, uneori, cu sprijinul Jandarmeriei, două baraje pe traseul pistei pentru a putea opri motocicliștii. Dar, să mai vedem”, spune Ivan. Situația zonelor afectate de pe traseul pistei ar urma să se discute în cadrul Consiliului Județean în cursul acestei săptămâni.
Nicolae Ivan spune că soluția stratului de balast stabilizat era singura care se putea aplica în interiorul pădurii. ”Este pădure protejată. Dacă am fi vrut să așternem, totuși, asfalt, ar fi trebuit scos acel traseu din circuitul forestier, chestiune care implică niște costuri de aproximativ 600 de euro pe metru pătrat. Deci foarte mult”, mai arată Ivan.
Pista din ”altceva decât asfalt”, cerută de bicicliști
Cei de la asociația Tură în natură sunt principalii ”vinovați” de marcarea traseelor ”off-road” pentru pasionații de bicicletă în județul Sibiu. Sunt reprezentanții societății civile care au cerut autorităților județene să nu folosească asfalt și betoane în Pădurea Dumbrava. ”Legat de structura din care este realizată această pistă este un compromis la care am ajuns împreună cu cei de la Consiliul Județean. Dumbrava Sibiului este o arie protejată pe care sibienii o merită și prin urmare nu trebuie să se intervină cu asfaltări, cu betonări și așa mai departe. Cei de la Consiliul Județean au venit cu această soluție care este o combinație între o enzimă și pământ și nu este atât de agresivă cu mediul. Și noi am spus că este în regulă. Că este rezistentă sau nu, asta nu mai este treaba noastră, căci noi nu suntem specialiști în domeniu”, declară Mihai Proca, președintele asociației Tură în Natură.
O parte din traseul amenajat pe banii județeni se suprapune peste traseul ”Emil Cioran”, marcat de membrii asociației. ”Cei de la Consiliul Județean au completat oferta pentru cei care doresc să meargă cu bicicleta pe asfalt și lucrul acesta eu zic că nu este rău. S-a și văzut după deschiderea acestei piste că tot mai mulți o folosesc. Clar este nevoie de o astfel de infrastructură”, adaugă Proca.
Legat de enduro: ”autoritățile și-o merită”
Că motocicliștii enduro sunt o problemă o spune și Mihai Proca, legat nu doar de întâlnirile cu aceștia pe noua pistă, cât și pe restul traseelor din județ. ”Delimitarea aceasta între bicicletă și hard-enduro trebuie făcută la un moment dat. Și nu doar pentru că o spunem doar noi bicicliștii, ci și oamenii din sate. Ei spun că această – nici nu știu cum să o numesc, că nu e sport – disciplină este tot mai haotică. Fiecare se duce pe unde îl taie capul. Distrug într-un ritm extraordinar de mare fără să aducă o plus-valoare. Dar, pe de altă parte, autoritățile «și-o merită», ca să spun așa, pentru că susțin financiar evenimente gen Red Bull Romaniacs, deci promovează hard-enduro într-un mod agresiv. Lucru care cu bicicleta se întâmplă mai puțin”, declară Proca.
El spune că pasionaților de enduro le-ar trebui restricționat accesul la anumite zone. ”Tot timpul ne intersectăm cu acești motocicliști pe traseele noastre. Eu înțeleg pasiunea lor pentru această disciplină. Nu înțeleg nesimțirea lor. Adică, atunci când ajung în dreptul cuiva, pentru a arăta cât sunt de puternici și de macho, accelerează. Lucru care nu numai că mă deranjează din cauza prafului, a fumului și a zgomotului. Dar poate fi și periculos: nu realizează că pot să disloce o piatră care să te lovească, Doamne-ferește, în tâmplă și să rămâi acolo. Nu s-a întâmplat încă, dar se poate întâmpla. Și vrem să așteptăm să se petreacă așa ceva pentru a fi luate măsuri? Eu cred că autoritățile ar trebui să stabilească niște zone pentru cei care se dau cu enduro. Nu peste tot, oriunde te taie capul îi vezi. Nu mai vorbim de faptul că în pădurile din jurul Sibiului nu mai poți găsi liniște. Deranjează și fauna din păduri, care este o mare problemă pe care o iau în calcul vânătorii când au partide de vânătoare. În rest, nu ridică această problemă”.
”Printre motocicliști sunt mulți maneliști”
Andy Fazekaș este printre cele mai avizate voci din domeniul hard-enduro în România. Anual parcurge mii de km cu motocicleta de teren și el este și cel care stabilește traseele pentru Red Bull Romaniacs. ”E ca și cum ai întreba un șofer care ar fi motivația celuilalt care s-a îmbătat și a trecut pe roșu. Problema este că și între motocicliști, din păcate, sunt mulți maneliști. Mai ales aceștia care au apărut acum, care și-au cumpărat motoare de 500 sau 1.000 de euro și se cred tari. În primul rând că nu au noțiuni elementare de bun-simț și nu au habar ce se poate și ce nu”, arată Andy.
El arată că există soluții prin care motocicliștii să fie convinși să nu folosească anumite trasee, mai ales că există deja o ”rețea” de ghizi prin intermediul căreia informația poate fi diseminată. ”Noi, în mare, avem prieteni care sunt ghizi pentru turiști cu trasee foarte bine stabilite. Cu aceștia nu sunt probleme, ne întâlnim cu ei în fiecare an, vorbim despre punctele vulnerabile din teren, căci mai primim și noi sugestii de la primării sau consilii locale. Sau cu vânătorii discutăm despre zonele pe care să le ocolim. Și aceste informații noi le dăm mai departe. Dar sunt unii care efectiv nu respectă nimic”, mai adaugă Fazekaș. El susține că a discutat deja cu Nicolae Ivan despre situația pistei pentru biciclete și va lua legătura cu ghizii enduro pentru a discuta această problemă.
Pentru cei care ”nu respectă nimic” mai există, totuși o soluție. ”O altă posibilă acțiune este de a construi noi niște indicatoare mari, pe care să le amplasăm în zona care este vulnerabilă. Astfel am făcut și în Rășinari pe unele urcări și a funcționat. Adică am fost sunat de o doamnă care mi-a spus că din cauza unor urme apa a început să îi intre în curte. Am făcut, prin urmare, niște indicatoare, le-am prins în beton și motocicliștii nu mai merg pe acolo. Nu sunt chiar așa bizoni”, arată Fazekaș.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Andy Fazekaș , Emil Cioran , Dumbrava Sibiului , Valea Aurie , Consiliul Judetean Sibiu , Consiliului Județean , Pădurea Dumbrava , Consiliului Județean Sibiu , Red Bull Romaniacs , Consiliul Județean , Turism Sibiu , Mihai Proca , Dumbravei Sibiului , Valer Nicolae Ivan
Vizualizari: 1034
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Rammstein
Acum 4 ore
Marcel
Acum 4 ore
Marcel
Acum 4 ore
Dan
Acum 4 ore
Lol