Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
25°C

A inceput sa dispara pista de biciclete | Foto si video

A inceput sa dispara pista de biciclete | Foto si video

Din cauza mașinilor care au intrat pe drumul de piatră ale cărui margini au fost transformate în piste pentru biciclete, pe o porțiune de câteva sute de metri n-a mai rămas nimic care să indice că în Pădurea Dumbrava a fost amenajată o astfel de pistă. Mai departe, pe mai bine de un kilometru, pista a căpătat ”valuri” serioase, iar în alte câteva porțiuni din pădure, marginile pistei speciale au fost sfărâmate. Cei care au conceput acest proiect dau vina pentru stricăciuni atât pe unele mașini care s-au avântat mult în pădure, folosind pista cu altă destinație, cât mai ales pe motocicliștii enduro, care folosesc, de asemenea, pista destinată bicicliștilor. Pista a fost inaugurată acum cinci luni și jumătate și a costat, în total, aproape patru milioane de lei.

Pista de biciclete finanțată de Consiliul Județean Sibiu a fost inaugurată pe 30 octombrie 2014, în urma unor lucrări de patru luni, în valoare de 3,95 milioane de lei, cu tot cu TVA, executate de firma sibiană Con-A. Din cei 10,62 de km cât măsoară pista, o porțiune de 4,86 km este realizată din asfalt între drumul către Rășinari și șinele de tramvai. Alți 4,45 de km ai piste străbat Pădurea Dumbrava, până la intersecția cu drumul Sibiu – Poplaca. Pe această porțiune, pista a fost construită din balast stabilizat, având în vedere statutul de arie protejată a Dumbravei Sibiului. În fine, pe cea de-a treia porțiune (1,3 km) care se încheie la intrarea în cartierul Valea Aurie, pista a fost amenajată de o parte și de alta a șoselei, al cărei asfalt a fost astfel extins. Problemele au început să apară pe porțiunea de balast stabilizat, cu precădere în zona din spatele Uzinei de Apă, dincolo de care se află și o fermă. Această porțiune a investiției a fost realizată pe terenul municipiului Sibiu, care a fost transferat provizoriu în administrarea județului. În final, pista va ajunge tot în proprietatea orașului.

Cineva să sudeze o ureche barierei

Nicolae Ivan, consilier pentru activități sportive în cadrul Asociației de Turism Sibiu, din subordinea Consiliului Județean Sibiu, este unul din promotorii acestui proiect. ”Am fost pe pista din pădure după trecerea iernii și am fost surprins de cât de bine a rezistat după trecerea acestui anotimp. Se dovedește că structura aceea stabilizată este o soluție în astfel de situații, când vorbim de arii protejate. Sigur, nu soluții pentru 20 de ani. E adevărat, în porțiunea din spatele Uzinei de apă, drumul a fost distrus. Au intrat cu mașini de exploatare, deși acolo există o barieră. Bariera a fost deschisă peste iarnă, iar acolo există și o fermă căreia trebuie să îi asiguri accesul. Dar urechea de prindere a lacătului de la bariera aceasta a fost ruptă și chiar am vorbit să fie sudată pentru a putea fi din nou închisă”, spune Nicolae Ivan.

Enduro. O problemă

În anumite locuri ale pistei care străbate pădurea pot fi observate urme de motociclete. ”Este o răutate. Aceste motociclete care au crampoane pe cauciucuri produc stricăciuni. Motocicliștii strică”, spune Nicolae Ivan. El amintește că s-a și întâlnit cu doi astfel de pasionați de motociclete enduro, cărora le-a reproșat faptul că folosesc pista de biciclete cu motoarele lor. Aceste reproșuri, susține Ivan, i-a determinat pe cei doi să devină agresivi. ”Chiar am discutat să formăm, uneori, cu sprijinul Jandarmeriei, două baraje pe traseul pistei pentru a putea opri motocicliștii. Dar, să mai vedem”, spune Ivan. Situația zonelor afectate de pe traseul pistei ar urma să se discute în cadrul Consiliului Județean în cursul acestei săptămâni.

Nicolae Ivan spune că soluția stratului de balast stabilizat era singura care se putea aplica în interiorul pădurii. ”Este pădure protejată. Dacă am fi vrut să așternem, totuși, asfalt, ar fi trebuit scos acel traseu din circuitul forestier, chestiune care implică niște costuri de aproximativ 600 de euro pe metru pătrat. Deci foarte mult”, mai arată Ivan.

Pista din ”altceva decât asfalt”, cerută de bicicliști

Cei de la asociația Tură în natură sunt principalii ”vinovați” de marcarea traseelor ”off-road” pentru pasionații de bicicletă în județul Sibiu. Sunt reprezentanții societății civile care au cerut autorităților județene să nu folosească asfalt și betoane în Pădurea Dumbrava. ”Legat de structura din care este realizată această pistă este un compromis la care am ajuns împreună cu cei de la Consiliul Județean. Dumbrava Sibiului este o arie protejată pe care sibienii o merită și prin urmare nu trebuie să se intervină cu asfaltări, cu betonări și așa mai departe. Cei de la Consiliul Județean au venit cu această soluție care este o combinație între o enzimă și pământ și nu este atât de agresivă cu mediul. Și noi am spus că este în regulă. Că este rezistentă sau nu, asta nu mai este treaba noastră, căci noi nu suntem specialiști în domeniu”, declară Mihai Proca, președintele asociației Tură în Natură.

O parte din traseul amenajat pe banii județeni se suprapune peste traseul ”Emil Cioran”, marcat de membrii asociației. ”Cei de la Consiliul Județean au completat oferta pentru cei care doresc să meargă cu bicicleta pe asfalt și lucrul acesta eu zic că nu este rău. S-a și văzut după deschiderea acestei piste că tot mai mulți o folosesc. Clar este nevoie de o astfel de infrastructură”, adaugă Proca.

Legat de enduro: ”autoritățile și-o merită”

Că motocicliștii enduro sunt o problemă o spune și Mihai Proca, legat nu doar de întâlnirile cu aceștia pe noua pistă, cât și pe restul traseelor din județ. ”Delimitarea aceasta între bicicletă și hard-enduro trebuie făcută la un moment dat. Și nu doar pentru că o spunem doar noi bicicliștii, ci și oamenii din sate. Ei spun că această – nici nu știu cum să o numesc, că nu e sport – disciplină este tot mai haotică. Fiecare se duce pe unde îl taie capul. Distrug într-un ritm extraordinar de mare fără să aducă o plus-valoare. Dar, pe de altă parte, autoritățile «și-o merită», ca să spun așa, pentru că susțin financiar evenimente gen Red Bull Romaniacs, deci promovează hard-enduro într-un mod agresiv. Lucru care cu bicicleta se întâmplă mai puțin”, declară Proca.

El spune că pasionaților de enduro le-ar trebui restricționat accesul la anumite zone. ”Tot timpul ne intersectăm cu acești motocicliști pe traseele noastre. Eu înțeleg pasiunea lor pentru această disciplină. Nu înțeleg nesimțirea lor. Adică, atunci când ajung în dreptul cuiva, pentru a arăta cât sunt de puternici și de macho, accelerează. Lucru care nu numai că mă deranjează din cauza prafului, a fumului și a zgomotului. Dar poate fi și periculos: nu realizează că pot să disloce o piatră care să te lovească, Doamne-ferește, în tâmplă și să rămâi acolo. Nu s-a întâmplat încă, dar se poate întâmpla. Și vrem să așteptăm să se petreacă așa ceva pentru a fi luate măsuri? Eu cred că autoritățile ar trebui să stabilească niște zone pentru cei care se dau cu enduro. Nu peste tot, oriunde te taie capul îi vezi. Nu mai vorbim de faptul că în pădurile din jurul Sibiului nu mai poți găsi liniște. Deranjează și fauna din păduri, care este o mare problemă pe care o iau în calcul vânătorii când au partide de vânătoare. În rest, nu ridică această problemă”.

”Printre motocicliști sunt mulți maneliști”

Andy Fazekaș este printre cele mai avizate voci din domeniul hard-enduro în România. Anual parcurge mii de km cu motocicleta de teren și el este și cel care stabilește traseele pentru Red Bull Romaniacs. ”E ca și cum ai întreba un șofer care ar fi motivația celuilalt care s-a îmbătat și a trecut pe roșu. Problema este că și între motocicliști, din păcate, sunt mulți maneliști. Mai ales aceștia care au apărut acum, care și-au cumpărat motoare de 500 sau 1.000 de euro și se cred tari. În primul rând că nu au noțiuni elementare de bun-simț și nu au habar ce se poate și ce nu”, arată Andy.

El arată că există soluții prin care motocicliștii să fie convinși să nu folosească anumite trasee, mai ales că există deja o ”rețea” de ghizi prin intermediul căreia informația poate fi diseminată. ”Noi, în mare, avem prieteni care sunt ghizi pentru turiști cu trasee foarte bine stabilite. Cu aceștia nu sunt probleme, ne întâlnim cu ei în fiecare an, vorbim despre punctele vulnerabile din teren, căci mai primim și noi sugestii de la primării sau consilii locale. Sau cu vânătorii discutăm despre zonele pe care să le ocolim. Și aceste informații noi le dăm mai departe. Dar sunt unii care efectiv nu respectă nimic”, mai adaugă Fazekaș. El susține că a discutat deja cu Nicolae Ivan despre situația pistei pentru biciclete și va lua legătura cu ghizii enduro pentru a discuta această problemă.

Pentru cei care ”nu respectă nimic” mai există, totuși o soluție. ”O altă posibilă acțiune este de a construi noi niște indicatoare mari, pe care să le amplasăm în zona care este vulnerabilă. Astfel am făcut și în Rășinari pe unele urcări și a funcționat. Adică am fost sunat de o doamnă care mi-a spus că din cauza unor urme apa a început să îi intre în curte. Am făcut, prin urmare, niște indicatoare, le-am prins în beton și motocicliștii nu mai merg pe acolo. Nu sunt chiar așa bizoni”, arată Fazekaș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

41 comentarii

lucru slab

Acum 9 ani

asta e lucrul bine facut al lui cindrea. plagiat dupa iohannis.
Raspunde

K.Samuel

Acum 9 ani

Aproape 1 milion de euro pentru 10 km de partie de biciclisti care are o latime de 1-1,5m? Adica aproape 100.000 de euro pe km in conditiile in care drumurile de la sate se modernizeaza cu 70.000 de euro pe km, la o latime de 6m? Unde saracia a fost presa cand a fost depus acest proiect? De ce nu s-a zbierat in gura mare? Nu puteti face niste comparatii simple?
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Si cine vrei sa verifice pe ce s-au dus banii? toata lumea stie ca se fura, fura si cei ce controleaza si mai ales cei ce lucreaza cu statul. Daca se face o expertiza pe ce s-au cheltuit banii ar reiesi ca Cinstea o adus bani de acasa nicidecum ca s-a furat ca in codru (da probabil si codrul s-a furat).
Raspunde

motociclist de enduro

Acum 9 ani

mi se rupe de pista voastra maimutoi cu pedale. auzi ca astia au asociatia tura in natura :))) sunteti penibili baieti, maturizati-va, invatati regulile de circulatie prin oras ca toti sunteti pe contrasens si nu va intereseaza de nimic. rog politia sa faca niste filtre in randul biciclistilor pentru ca majoritatea sunt drogati sau bauti.
Raspunde

Enduro

Acum 9 ani

Apropos de mtociclisti... de cand au voie sa circule motociclistii prin paduri? Din Curmatura spre Gura-Raului (Cioara-Coasta lui Taban) motociclistii baga la greu. Si-au creat adevarate drumuri. N-au nicio treaba cu animalele salbatice cu mediul inconjurator. Coboara direct pe locurile de coasa ale satenilor (guranilor) si strica terenurile cu crampoanele motocicletelor. Am asistat saptamana trecuta la o \"cearta\" intre un satean nemultumit ca i-au intrat pe proprietatea privata. Acestia drept \"mutumire\" au turat motoarele pe locul lui vreo jumatate de ora dupa care au plecat tot prin padure cu un zgomot infernal (cred ca si-au demontat tobele). Garda de mediu, politia mai activeaza in judet?!?
Raspunde

motociclist de enduro

Acum 9 ani

@5 pun pariu ca esti un biciclist fustrat
Raspunde

@5

Acum 9 ani

si la SADU la fel dar avem bate pentru ei sa vina iara ii asteptam.
Raspunde

csillag

Acum 9 ani

Cel mai mare duşman al potenţialului vostru pentru obţinerea unui succes şi a unei reuşite mai mari, este zona de confort, tendinţa de a vă închide în rutină şi de a rezista tuturor schimbărilor, chiar şi dacă sunt pozitive – cele care v-ar forţa să ieşiţi din această zonă. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***: csillagirina***
Raspunde

X

Acum 9 ani

@6 pun pariu ca esti un motoclisit manelist si frustat
Raspunde

Normal

Acum 9 ani

Ca e plin de astfel de nereguli daca nu avem si noi in oras un cinema multiplex, sa vedem cele mai noi si interesante filme. Ce faceti cu taxele si impozitele noastre, mai-marii orasului?
Raspunde

@10

Acum 9 ani

fac piste de biciclete
Raspunde

@motociclist de enduro

Acum 9 ani

Se vede ca tu esti genul de manelist de care vorbea fazekas. Si iti spun asta ca de la rider la rider, te rog da-ti foc la motor.
Raspunde

@motociclist enduro

Acum 9 ani

In vreo tara civilizata ai avea tupeul ma mucosule sa te dai prin padure sau vreo pista de biciclete cu motorul? Numai intr-o tara bananiera unde politia fura in rind cu politicienii si tine cu ticalosii, unde justitia inchide ochii, se poate intimpla asa ceva.
Raspunde

motociclist de enduro

Acum 9 ani

@13 ia-ti medicamentele vadime @9 am vazut destui biciclisti inconstienti care asculta muzica la casti si pe urma se mira ca de ce sunt accidentati. si pot sa bag mana in foc ca asculta manele
Raspunde

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 9 ani

nu mai bine s-ar construi un mall klumea in padurea dumbrava? un drum pentru masini nu numai pentru biciclisti sa avem si noi loc sa facem gratare si sa ascultam muzica buna.
Raspunde

@15

Acum 9 ani

Oare de ce mama natura te mai supporta asa prost si fomist cum te descrii,regateanule sau prazarule?....hai marssss!!!
Raspunde

Codrut

Acum 9 ani

Di doctore de la finante sa-l verifice pe cindrea daca nu-i bolnav cu spatele....
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

pista aia e ca PSD-ul...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Are dreptate ăla de la 10, faceți domle malluri și cinema multiplex să meargă fraierii ăia cu enduro la şoping și la filme 3D ca oamenii botezați, nu să umble pe coclauri să sparie jivinele pădurii.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Degeaba sibiene! Dupa atata timp fara sali de cinema , ciobanii sibieni se vor speria cand le sting lumina in sala si vor distruge instalatiile 3D. Asa ca ca mai bine la Sibiu ca in Miorita , actiunile in natura sunt mai potrivite pentru nivelul de acolo!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

La Brașov e invers, de multe cinemauri și malluri ce sunt și de câtă cultură duduie orașul, până și urșii au început a coborî din munți ca să vază spectacolul citadin. Foștii motocicliști de enduro din Brașov stau acum cuminți în bancutele mutiplexurilor sau aliniați la cozile kilometrice din malluri, neuitând niciodată să le cumpere și prietenilor blănoși, pe care, altădată (până la construirea de cinemauri și malluri) îi stresau cu caii putere ai motocicletelor, savarine și afine din Peru la caserolă.
Raspunde

@motociclist de enduro

Acum 9 ani

Aici ii vorba de traseele din natura pe care voi le distrugeti. Daca e sa vorbim de biciclistii din oras care nu respecta regulile, putem vorbii si de motociclistii din oras care se cred pe circuit. Iar daca il omori pe unul ca nu l-ai vazut gonind cu peste 100, iti sar toti in cap si te acuza ca nu-i respecti. Ati facut praf si traseul de urcare spre Cabana Negoiu, deci ii cred 100% pe cei de la asociatiile de biciclisti ca va bateti joc de orice prin paduri si pasuni.
Raspunde

@motociclist de enduro

Acum 9 ani

Aici ii vorba de traseele din natura pe care voi le distrugeti. Daca e sa vorbim de biciclistii din oras care nu respecta regulile, putem vorbii si de motociclistii din oras care se cred pe circuit. Iar daca il omori pe unul ca nu l-ai vazut gonind cu peste 100, iti sar toti in cap si te acuza ca nu-i respecti. Ati facut praf si traseul de urcare spre Cabana Negoiu, deci ii cred 100% pe cei de la asociatiile de biciclisti ca va bateti joc de orice prin paduri si pasuni.
Raspunde

bravo joseph

Acum 9 ani

:)
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Bai Joseph vezi ca blanosii din Brasov sunt aia pe care ciobanii primitivi din sibiu ii fugaresc prin oras. Prapaditul tau de oras nu numai ca nu are \"multiplexuri\" auzi ce exprimare! dar sunteti asa de primitivi si saraci ca nici de ursi nu puteti avea grija. Sti ce scrie in la Zarnesti unde e ursul din Sibiu. \"Acesta este Sasa ursul adus aici din Capitala Culturala Europeana , cel mai tare oras din Europa care a surclasat Barcelona si Parisul ..spaima New Yorkului , leaganul culturii , patria lui Chiriac biv ministru de externe de 3 ori biv ministru al Culturii de 2 ori......fugarit cu ghioace si cu caini de nucleulmdur al handicapatiilor din Romania , sibieniii.\" Sinasa ca sa intelegi Rezervatia din Zarnesti are mai multi turisti straini decat tot Sibiul.
Raspunde

Dana

Acum 9 ani

Succesul este un joc al numerelor. Există o relaţie directă între numărul lucrurilor pe care le încercaţi şi probabilitatea de a reuşi, în final. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***: dana_tweety2002***
Raspunde

vai de noi

Acum 9 ani

99% din soferii Sibieni cred ca daca au 1 tona de metal sub ei, au prioritate si cred ca biciclistii trebuie sa se dea din drum. 99% din biciclistii sibieni habar nu au de regulile de circulatie pe drumul public cum ar fii semaforare, semnalizari la schimbarea de directie, prioritate pt pietoni, 100% din conducatorii de enduro cred ca tot ce nu e drum public sunt indreptatiti sa folosesca. Cei care incalca legea trebuie pedepsiti, cei care incalca bunul trebuie mustrati. Asa cum biciclistii nu au ce cauta pe autostrada, asa masinile si motocicletele nu au ce cauta pe pista de biciclisti. Daca se incapataneaza, va recomand pistoalele electrice si spray-urile lacrimogene.....ii fac sa planga ...nu plec fara ele de acasa.....ca mai dai peste un scooter-ist sau endurist pe pista de biciclisti si se asteapta sa te dai din fata lui. Bring it on bitches !
Raspunde

@ 6

Acum 9 ani

tu garantat esti un mare imbecil!!!
Raspunde

Ionella

Acum 9 ani

Haide-ti s-a fim seriosi. Cine are nevoie de prostile astea de piste? Cine vrea s-a se deie cu bicicleta sa mearga pe unde mergem si noi, oameni normali. Pe cand construirea de locuri de gratar? Chiar platim impozite degeaba???
Raspunde

@29 Ionella

Acum 9 ani

Draga Ionela, tu nu ai nevoie de piste de biciclete pentru miscare a trupului. Tu ai nevoie de niste ore de gramatica limbii romane pentru miscare a mintii.
Raspunde

@29

Acum 9 ani

Ionella...esti cumva sora cu natangii analfabeti nocturni de pe forumul asta??...dupa cum iti bati joc de gramatica tind sa cred ca da!
Raspunde

@mitocani de pe aci

Acum 9 ani

Va lua-ti de ionella pt ca a-ti vazur ca ie femeie si nu s-e poate apara. Desi sti-ti k are dreptate,desi nici voi nu vre-ti cheltuieli aiurea din taxele noastre. Asa k lasa-ti lumea sa i-si spuna parerea. Poate uni nu sint bociclistii si l-e place gratarul,kre e problema?
Raspunde

@32

Acum 9 ani

Marssss....zeflemist(a) ordinar(a)!
Raspunde

@32

Acum 9 ani

Daca ti-ar fi placut gramatica macar 1% din cat spui ca iti place gratarul ... In fine, doar un sfat iti dau: CARTI prietene!!! Sunt alea care stau pe rafturi si, daca le deschizi, te fac neprost!!!
Raspunde

uaaau

Acum 9 ani

autorizatie de puscat motociclisti manelisti se elibereaza? sa vezi ce frumos ar sta pe locul lor
Raspunde

andrei

Acum 9 ani

felicitari pentru articol! imi place ca sunt implicati reprezentanti importanti ai fiecarui grup implicat, nu sunt doar opiniile unei parti. bravo!
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Sunt pasionat de enduro si motociclism in general; fac parte dintr-un club de enduro din Sibiu, si pot sa va spun cu certitudine că majoritatea enduristilor sunt civilizati si iubitori ai naturii. In turele ce le facem, de fiecare dată, lasam locul de oprire curat si adesea luam si peturile altora in rucsac... Intr-adevar exista, din pacate, motociclisti \"manelisti\", dar, ca in orice situatie, nu trebuie generalizat. Parerea mea personala este ca aceste proaste obiceiuri ale pasionatilor de enduro, se datoreaza in mare parte si faptului ca marea majoritate a acestora nu detin permis de conducere categoria A si nici motociclete inmatriculate ! As recomanda autoritatilor filtre pe traseele motociclistilor si verificarea actelor !
Raspunde

Daniel Manolache

Acum 9 ani

MULȚI OAMENI PIERD REALE OPORTUNITĂȚI pentru că sunt neîncrezători, au prejudecăți sau sunt indiferenți la ceea ce citesc sau vizualizează! NU FII PRINTRE ACEȘTIA! Căutăm parteneri de rețea Marketing Mondial! Oferta aceasta este foarte serioasă!! Se asigură contract legal! De asemenea se asigură training gratuit - sub forma unor lecții pe e-mail. Exclusiv compania EPUBLISHERS SRL oferă și o scrisoare de recomandare după minim 3 luni de activitate! Proiectul vizează piața Natională si Americană de carte electronica. Pentru a va oferi detalii, *** ”INFO” la adresa damandaniduo***
Raspunde

alex

Acum 9 ani

Pista de biciclisti din Valea Aurie pana la Uzina de apa a disparut, e impracticabila chiar si cu caruta. Are 5 centimetri de nisip peste ea, exact cat sa aluneci cu bicla sub rotile tovarasilor soferi sau motociclisti si sa mori. Parca contractul presupunea si intretinerea pistei
Raspunde

endurist din sibiu

Acum 9 ani

Nu toti motociclistii sunt manelisti Nu toti biciclistii sunt beti Masinile circula pe pista de biciclete(sb 51 ana culoare rosie) Asa ca totul tine de educatia omului fie el motociclist,biciclist sau sofer Informatiile de care spunea andi nu ajung sa fie cunoscute decat de un cerc restrans de motociclisti pt ca se transmite pe cale orala;ar trebui facut o pagina web cu informatii trasee si altele legate de enduro din sibiu si imprejurimi unde si ocolul silvic sa informeze In concluzie orice padure are uscaturi fie ea de:motociclisti biciclisti soferi padurari vanatori si alte vietuitoare
Raspunde

jean

Acum 9 ani

Pentru problema dumneavoastră financiare vă rugăm să scrieţi la mine pe facebook.Adauga mine jean françois magana
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus