Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Primaria deschide sesiunea de depunere a proiectelor pentru prima Agenda a comunitatii

Vineri, 24 aprilie, este prima zi în care reprezentanții administrației locale vor primi proiecte pe baza cărora să poată fi obținută cofinanțare din bugetul local în cadrul Agendei comunității. Termenul limită de depunere a proiectelor care pot primi până la 35.000 de lei fiecare este 11 mai, potrivit anunțului publicat de Primăria Sibiu în Monitorul Oficial al României. Bugetul total alocat acestei prime Agende a comunității este de 500.000 de lei.
Alături de Agenda Culturală și cea Sportivă a orașului, cea a Comunității are rolul de a oferi cofinanțare asociațiilor non-profit care derulează proiecte pentru dezvoltarea comunităților locale. ”Asociațiile non-profit din Sibiu se dovedesc foarte active și au arătat o dorință clară de a contribui pozitiv în viața comunității. Este modul Primăriei Sibiu de a încuraja dezvoltarea comunității prin proiecte de care beneficiază sibienii și care aduc comunitatea laolaltă”, după cum arătau reprezentanții administrației locale la începutul acestui an.

Trei teme

Cei care doresc să depună proiecte pe Agenda comunității trebuie să își plieze ideile pe cele trei teme preluate din Ghidul de dezvoltare al orașului, adoptat pentru perioada 2014 – 2020: Sibiu – oraș inovativ și prosper, Sibiu – oraș verde și responsabil, Sibiu – oraș al comunităților.
Prima temă urmărește fructificarea cooperării dintre mediul universitar și cel privat ”în vederea creării de sinergii şi transfer de tehnologie”. Totodată, are în vedere economia verde, turismul, dar și dezvoltarea serviciilor din domeniul sănătății și al asistenței sociale. Cei care urmăresc să obțină finanțare pe cea de-a doua temă propusă, Sibiu – oraș verde și responsabil, trebuie să aibă în vedere obiectivul de a transforma aglomerarea urbană într-una înverzită, cu accent pe mobilitatea ecologică. Creșterea numărului de deplasări cu bicicleta, în siguranță, capătă un accent deosebit în cadrul acestei teme. În fine, cea de-a treia temă – oraș al comunităților – are în vedere stimularea voluntariatului (mai ales prin implicarea persoanelor vârstnice în activități de tip recreativ), încurajarea inițiativei civile ”promovând un model de guvernare bazat pe dialog și consultare publică. În același timp, susține crearea de micro-comunități, recunoscând impactul pozitiv pe care acestea îl au asupra identității orașului sau asupra sentimentului de apartenență locală”.

Regulile

Pentru anul acesta, primul în care Agenda comunității este pusă pe tapet, administrația locală a alocat 500.000 de lei, bani care să fie folosiți pentru cofinanțarea proiectelor așteptate de la sibieni. Fiecărui proiect îi vor fi alocați cel mult 35.000 de lei, iar beneficiarii trebuie să aducă o contribuție proprie de minim 10% din valoarea totală a cofinanțării alocate.
Ghidul propus pentru acordarea unor astfel de finanțări este asemănător celor deja aprobate pentru Agenda culturală și cea sportivă a Sibiului. Spre exemplu, evenimentele organizate în Piața Mică sau Piața Mare nu pot avea accesul restricționat pe bază de bilete sau abonamente, cheltuielile eligibile sunt cele conforme legislației naționale, iar proiectele nu trebuie să fie generatoare de profit.

Selecția

În ceea ce privește criteriile de selecție și ierarhizare a proiectelor, 45 de puncte sunt alocate notării calității și relevanței (originalitate, calitate, relevanță în contextul local, capacitatea de catalizare a dezvoltării orașului), iar 15 puncte pot fi acordate cel mult pentru fezabilitate (experiența celor care depun proiectul, metodologia propusă). Rezultatele, impactul și sustenabilitatea proiectului propus pot fi notate cu cel mult 20 de puncte, punctaj maxim care poate fi acordat și calității bugetului propus. Comisia care va acorda aceste punctaje este desemnată prin dispoziție de primar, dispoziție care va deveni publică abia după încheierea procedurii de selecție. Din comisie vor face parte un reprezentant al Consiliului local, unul al aparatului de specialitate al instituției Primarului Sibiului și trei specialiști cu o experiență de minim trei ani de practică în domeniu. 

  • Ghidul Agendei comunității, precum și formularele necesare depunerii unui proiect pot fi accesate aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Vespasian

Acum 8 ani

Din pacate sunt convins ca pe agenda nu o sa apara o investitie necesara si dorita de toti sibienii: un cinema multiplex. Toti avem nevoie de asa ceva, domnilor care dramuiti taxele si impozitele noastre!
Raspunde

Dumnezeu

Acum 8 ani

Fodorito! luate-ar DNA-ul de zapacita! Nu mai arunca banii publici pe tampenii de \'astea. Orasul e plin de praf in toate cartierele si tu arunci bani pe asa-zise \"proiecte culturale\". Repara naibii scolile existente sau construieste altele noi sa nu mai platim chirii exorbitante proprietarilor. De gradinite ce sa mai vorbim...se intra pe liste de asteptare. Circ in strada avem nevoie acum? RUSINE SA-TI FIE, esti femeie, sau nici tu nu ai copii?...
Raspunde

cine ma

Acum 8 ani

vrem cinema multiplex !!!!!!!!!!!!
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

cand face cinema multiplex o sa te invit sa mi-o suji frumos acolo, pana atunci te invit la iasov/stalin. eu masina, tu cu personalul(iti cumpar biletul).
Raspunde

puiu

Acum 8 ani

doamna viitoare posibil primar de voturile celor dincartierul VETERANI nuai nevoie rezolva iluminatul stradal si repararea pe cat posibil nu asfalt a strazi parca locuim in CONGO
Raspunde

puiu

Acum 8 ani

doamna viitoare posibil primar de voturile celor dincartierul VETERANI nuai nevoie rezolva iluminatul stradal si repararea pe cat posibil nu asfalt a strazi parca locuim in CONGO
Raspunde

alzara - green city Sibiu

Acum 8 ani

Oul lui Columb : respectarea legii constructiilor (vezi blocuri \"democratice \" intre blocurile comuniste \"), iarba, copaci si gunoaie menajere intr -un sistem inaccesibil cainilor, ciorilor si \"cautatorilor \" . S -ar rezolva 90% din ce ne deranjeaza.
Raspunde

Radu M

Acum 8 ani

Alta tampenie prin care se risipesc bani publici fara rost, fara rezultate si fara sa aduca ceva bun orasului. Sunt cladiri monument care stau sa se prabuseasca, fatadele pe centru cad peste turisti iar primaria da bani pentru crearea de sinergii
Raspunde

Pt D-nul Traian Deleanu

Acum 8 ani

D-nule Deleanu,daca aveti verticalitate si impartialitate asa cum va stim,pe ancheteonline.ro este un articol de toata frumusetea despre Daniela Campean,consilier judetean si avocat impotriva CJ...merita multa atentie sa stie si sibienii lucrul acesta,
Raspunde

danone @ 9

Acum 8 ani

Nu te mai agita ca spray-ul,nu va da nimeni importanta revoltei tale,nu intereseaza pe nimeni din presa locala,incearca la cea centrala e chiar infioratoare hidosenia si gretosenia celor din PNL cu Cazan Turcan Neagu Faraon si alti fesenisti Noul PNL vechile metehne si obiceiuri.Noul PNL aceleasi interese
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Cati primitivi cu 4 clase pe aici din nou. Dintre astia care vor multiplex, cati de aici ati trecut la gimnaziu? Cati de aici stiti care-i diferenta dintre investitie publica si investitie privata? Gradinitele au nevoie de bani de la guvern, si pana la urma a dat primaria in locul lor pentru a o termina pe cea din strand. Si asa in incheiere, astia sunt bani care se dau ONG-urilor pentru astfel de proiecte, asa se face peste tot, nu mai fiti prosti ca nu e frumos. (nu sunt fan al lui fodor, sincer nu vreau sa iasa primar dar cand gresesc altii trebuie sa le explici ... si ca primar votati pe cel care are cel mai bun spirit antreprenorial sa creasca economia orasului)
Raspunde

@alex

Acum 8 ani

Alex, imbecilule! Pentru asfaltarea strazilor din Sibiu (40% neasfaltate) tot guvernul trebuie sa dea bani? Poate tu esti unul dintre organizatorii de kitch-uri, vanzator de mici si bere. Asa vezi tu dezvoltarea orasului?
Raspunde

ALO ALEX

Acum 8 ani

Ba PAPAGALULE! Scolile si gradinitele nu mai sunt in subordinea Ministerului de mult, apartin primariilor. Aceste tampeni de \"manifestatii culturale\" nu au nici o valoare culturala ci sunt sifoane pentru banii publici. Este cel mai usor mod de-a fura cu acte. Se face un deviz de proiect cultural umflat de 3-4 ori decat e in realitate si se primeste 50% de la Primarie.
Raspunde

11

Acum 8 ani

Gata, fac festivalul cartierului!
Raspunde

sibiu

Acum 8 ani

..tu cu multiplex-ul ,ai disperat ciititorii ziarului online.Cumpara bilet spre Cluj,camera la hotel si uitate la multiplex pana bubuie ochii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus