Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Tabloul obscur cu top 5 cei mai bine cotati fotbalisti sibieni. Suma de transfer abia trece de 1,5 mil. de euro

Situaţia ruşinoasă prin care trece fotbalul sibian, inexistent pe harta fotbalului românesc, fără a avea vreo echipă măcar în Liga a doua, nu mai este o noutate din 2012 încoace, de când echipa fanion a oraşului Sibiu, CSU Voinţa Sibiu, şi-a dat ultima suflare. De atunci, nimeni nu a mai găsit de cuviinţă să investească într-un sport care încet, dar sigur, nu mai devine pol de interes pentru potenţialii investitori.

Coincidenţă sau nu, tabloul obscur al fotbalului sibian pare să ofere aceleaşi nuanţe de culori palide şi tabloului cu jucătoriii născuţi în oraşul Sibiu. Site-ul de specialitate www.transfermarkt.ro scoate la iveală faptul că cel mai bine cotat fotbalist sibian atinge doar borna 600.000 de euro, în timp ce alte oraşe, cel puţin de mărimea Sibiului, îşi pot bomba pieptul cu jucători ce valorează milioane de euro. Raul Rusescu (Râmnicu Vâlcea), 3 mil. de euro, sau Vlad Chiricheş (Bacău), 8 mil. de euro, sunt doar câteva din multitudinea de cazuri.

Pe baza cifrelor furnizate de site-ul de specialitate www.transfermarkt.ro, Turnul Sfatului a întocmit un top 5 al celor mai bine cotaţi jucători sibieni:

1. Alexandru Curtean (600.000 de euro)

Titulatura de "cel mai scump jucător sibian" ȋi revine fotbalistului Alexandru Curtean (28 de ani), jucător format la Şoimii Sibiu și actualul atacant al echipei de Liga I, Gaz Metan Mediaș. Acesta are o valoare de piață de 600.000 euro, cea mai slabă din ultimii șase ani, ȋnregistrată de sibian. Ȋn 2009, la vârsta de 22 de ani, pe când evolua la Poli Timișoara, fotbalistul avea să atingă cea mai ȋnaltă valoare de piață, 2,25 de milioane de euro. Ȋnsă cota lui a mers ȋn picaj, după experiențele mai puţin convingătoare de la Dinamo, Botev Plodvid, culminând cu reȋntoarcerea la Gaz Metan, echipă de la care a plecat ȋn 2009 la Poli Timișoara, pe o sumă impresionantă pentru un transfer intern ȋntre două echipe de Liga I din țara noastră, 1,5 milioane de euro. Reȋntors la Mediaș, la finalul anului trecut, cota sa de piață a scăzut dramatic. Daca ȋn septembrie 2014, când a revenit la Mediaș, era cotat la 1,3 milioane de euro, la sfârșitul lunii martie 2015 cota lui a atins cel mai scăzut prag din ultimii șase ani - doar 600.000 euro - , cifră de transfer pe care o are și ȋn prezent. Cota a avut mult de suferit din cauza evoluțiilor sub așteptări de la echipa de pe Târnava Mare, parcă ȋn tandem cu rezultatele dezamăgitoare ale echipei, care se află cu un pas și jumătate ȋn Liga a doua.

 

1

Alex Curtean, în tricoul lui Gaz Metan Mediaş/foto: sportnews.ro

 

2. Ronny Philp (400.000 de euro)

Pe poziția secundă se află Ronny Philp (26 de ani), cotat la 400.000 de euro de site-ul de specialitate. Jucătorul are o poveste interesantă. Deși are naționalitate germană, Ronny s-a născut la Sibiu, pe 28 ianuarie 1989, însă a emigrat ȋn Germania imediat după "Revoluție", ȋmpreună cu familia sa, așa cum au făcut de altfel majoritatea sașilor din Transilvania. Ronny este fundașul dreapta al formației de Bundesliga 1, FC Augsburg, dar care evoluează sub formă de ȋmprumut la echipa de Bundesliga 2, Greuther Furth, fiind cedat la ȋnceputul acestui an. Fundașul nu traversează cea mai prielnică formă. Vizibil afectat de accidentarea gravă suferită ȋn anul 2013, pe când era titular de drept la FC Augsburg, jucătorul nu și-a mai revenit la forma arătată ȋnainte de momentul nefericit din carieră. De altfel, Philp și-a arătat dorința de mai multe ori de a juca pentru echipa națională a României. Ȋn 2013, pe când naționala avea probleme de lot și ducea lipsă de un fundaș dreapta, ȋn presa centrală sportivă din România apăreau zvonuri care ȋl numeau pe Philp drept "varianta surpriză pentru Piți". Chiar și jucătorul și-a arătat interesul pentru un astfel de scenariu, declarând ȋn presa din Germania că și-ar dori să joace pentru tricolori, dacă acest lucru ar fi posibil. "Am venit în Germania la vârsta de doi ani, dar dacă aș putea să joc pentru țara unde m-am născut, nu voi ezita", a spus Philp, pentru sportal.de. Revenind la cota sa de piață, aceasta a atins un maxim de 500.000 de euro, chiar ȋn luna ianuarie 2013, ȋnainte ca acesta să sufere o accidentare gravă, pentru ca, după câteva fluctuații ȋntre 500.000 și 400.000 de euro, aceasta să se stabilizeze la suma din urmă, cea la care se ridică cota de transfer din acest moment.

 

2

Ronny Philp, în duel cu Frank Ribéry/Foto: digisport.ro şi presse-augsburg.de

 

3. Markus Krauss și Adrian Hadăr (175.000 de euro)

Podiumul este ȋnchis de doi jucători născuți ȋn Sibiu: Markus Krauss și Adrian Hadăr. Cel dintâi este tot un fotbalist cetățean german, cu o poveste asemănătoare celei lui Ronny Philp. Markus Kraus (27 de ani) s-a născut la Sibiu pe 16 septembrie 1987, emigrând spre Germania la o vârstă fragedă. Sportivul evoluează ȋntre buturi, fiind portarul echipei SV Waldhof Manheim, formație din Regionalliga Sudwest (Germania). Markus Krauss are o valoare de piață de 150.000 de euro, ȋnsă apogeul pecuniar l-a atins anul trecut, pe când evolua la echipa din Liga 3 nemțească, Sttutgarter Kickers. Pe lângă prezența ȋn Liga 3, Markus s-a aflat și ȋn lotul formației din Bundesliga 2, Fortuna Dusseldorf, cu care a semnat ȋn anul 2011. Deși a petrecut un sezon la echipa din Bundesliga 2, acesta a evoluat doar ȋn tricoul echipei a doua a Fortunei, cea din liga regională.

 

3

Markus Krauss, în poarta celor de la Stuttgarter Kickers/Foto: stuttgarter-zeitung.de

 

Adrian Hadăr, liber de contract şi fostul component al echipei din Liga 2 din România, FC Bihor Oradea, are o sumă de transfer egală cu cea a lui Markus Krass, cifrată la 175.000 de euro. Adrian a avut și două experiențe ȋn Ungaria: ȋn sezonul 2009-2010 a evoluat la echipa a doua a formației maghiară din liga secundă, Zalaegerszegi TE, și jumătate din sezonul 2012-2013 la Bekescsaba, echipă tot din liga a doua maghiară.

 

4

Adrian Hadăr, în tricoul formaţiei FC Bihor Oradea/Foto: ebihoreanul.ro

 

4. Adrian Voiculeț (150.000 de euro)

Primul loc din afara podiumului este luat de Adrian Voiculeț, cu o cifră de transfer în valoare de 150.000 de euro. Adrian Voiculeț este atacantul unei echipei din ligile regionale din Austria, FC Union Neuhofen. Din graficul evoluției cotei de piață a jucătorului reiese un traseu ȋn cădere liberă, dacă ținem cont că ȋn 2009, imediat după retrogradarea echipei piteștene din Liga I, FC Argeş, cu care era sub contract, din cauza actelor de corupție ale patronului său de pe acea vreme, Cornel Penescu, cota de transfer a sibianului era cifrată undeva la 375.000 euro. Până la cei 29 de ani, Voiculeț a mai bifat prezențe ȋn tricourile echipelor FC Unirea Alba Iulia, Uta Arad, FC Brașov şi CS Mioveni.

 

5

Voiculeţ, pe când juca la UTA Arad/Foto: violafans.ro

 

5. Marius Pistol, Lucian Condrea și Bogdan Vișa (100.000 de euro)

Top-ul 5 se încheie cu trei jucători aflați pe același portativ: Marius Pistol, Lucian Condrea și Bogdan Vișa, fiecare valorând 100.000 de euro. Marius Pistol (27 de ani) evoluează pe poziția de fundaș central și este căpitanul formației din Liga a treia românească, CSM Sighetul Marmației. Marius este produs sută la sută sibian, fiind format la juniorii lui CS Inter Sibiu, trecând apoi pe la FC Amso Sibiu și FC Sibiu, echipă de la care a plecat, ȋn 2006, la Rapid București. Marius era văzut ca o tânără speranță, ȋnsă nu a convins la echipa giuleșteană, pentru care a evoluat doar o partidă ȋn prima divizie și alte 22 de meciuri pentru echipa satelit a echipei de sub Podul Grant. După experiența mai puțin reușită de la Rapid, şi-a încercat norocul la FC Unirea Alba Iulia și la echipa maghiară FC Putnok, pentru ca ȋn 2014 să revină ȋn România, la CSM Sighetu Marmației, grupare la care activează ȋn prezent.

 

6

Marius Pistol, în tricoul actualei echipe, CSM Sighetu Marmaţiei/Foto: sportulsalajean.ro

Lucian Condrea (22 de ani) este jucătorul lui UTA Arad şi produsul clubului sibian de juniori, FC Interstar. Acesta are o cotă de transfer de 100.000 de euro. Fundașul central are profilul unui fotbalist de perspectivă, deja trecând pe la Astra Ploiești, actuala Astra Giurgiu, și Universitatea Craiova (n.r. echipa lui Adrian Mititelu), desființată la ora actuală.

 

7

Lucian, pe vremea când îmbrăca tricoul juniorilor de la FC Interstar/ Foto: interstarsibiu.blogspot.com

 

Bogdan Vișa este cel de-al treilea și ultimul jucător care închide poziţia cinci a topului, fiind cotat tot la 100.000 de euro. Bogdan se află sub contract cu gruparea din Liga I Gaz Metan Mediaș, cu care a semnat la ȋnceputul acestui an, după ce a petrecut doi ani la gruparea din Iași, CSMS Iași. Fundașul central sibian a trecut și pe la CSU Voința Sibiu, ȋn 2010, fiind ȋmprumutat de la CSM Râmnicu Vâlcea. 

 

8

Bogdan, pe când evolua la CSMS Iaşi/Foto: romaniasoccer.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

8 comentarii

klaus

Acum 7 ani

Condrea la 22 de ani este deja \" trecut\".... in prezent sofer taxi :)... \"are profilul unui fotbalist de perspectiva\" :))
Raspunde

cine ma

Acum 7 ani

de unde vreti fotabal sibian daca aici la noi in sibiu nu avem nici macar un cinema multiplex
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 7 ani

De fapt,fotbalul sibian a intrat in moarte clinica de cind a incaput pe miinile pricepute ale lui Keul(un fel de Pinalti,da\'care vorbeste moldoveneste fara accent local).Mannschaftu\'sibian o fo\' nascut mort da\' nu stia!Cind a aflat,era tardiv..
Raspunde

Flaviu

Acum 7 ani

Eu nu stiu de unde scoateti voi cotele astea. Cum dracu sa dai 150 kEuro pe un jucator de liga a 3 a din Romania?
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Tot sportul sibian a murit incet din 2000 de cand am avut primar priceput. Sibiu ubber alles. Nicio strategie pe domeniu, nicio baza sportiva construita de administratia locala. O rusine si o bataie de joc de 15 ani la care a contribuit si presa. O asa zisa agenda sportiva care e praf in ochi, o scuza jalnica fata de ce ar trebui sa insemne activitatea sportiva intr-un oras care se vrea european.
Raspunde

mumu

Acum 7 ani

tot gaz metan tine steagul sus in judet!!!
Raspunde

fffffff bbbb

Acum 7 ani

ce numai la sibiu se intimpla ,s-au nu va uitati ca in liga 2 au mai ramas in cele 2 seri 20 de echipe ,si in ritmu asta la anu vor mai vreo 10 ,bai doare dar nu mai este ,indepedenta ,ipas ,etc s-a tina fotbalu ,dat o lege a sportului si ajutate primariile s-a ivesteasca in sport ,nu controale ca s-a gatat cu deturnari de fonduri ,s-au nu vedeti cum leaga primari ,urmatoru pe lista dupa pinalti este florea de la tg mures tot fost portocaliu ,aia cu gazu este emblema judetulu este adevarat cind in spate este o companie de stat pe bani contributorilor platitori la eo n gaz ,ce face consiliu judetean ,nema sponsorizari din 2012 ,au disparut ,fotbalu de performanta [vointa ] voleiu femenin [csm ] .ce s-a mai vorbim de habdbal ,rugby etc ,la noi la sibiu nu place la nimeni sportu ,vorbim de oameni de afaceri ,ma intren de unde are ,blaju bani s-a dea o campioana nationala la volei femenin ,rusinica bai alesilor venti dupa voturi numai in campanie va aduceti amnite de sport ,noi aia multi nu avem bani pentru petrecerea timpului liber in dubai ,mai la cite un meci de folbal ,handbal ,baschet ,etc ,si dupa la o berica povestita vreo 2 ore cu prieteni ,frumoase vremuri si amintiri
Raspunde

lege

Acum 7 ani

La noi este robinetul de gaz si resursele naturale. De ce alte judete tin echipe de fotbal din banii de pe gazul nostru si noi nu avem bani ptr. ele. De ce nu se creeaza o lege ca banii de pe resursele naturale sa ramina in zona din care sunt exploatate, asa cum este in USA. Nu se poate asa ceva sa faci miliardari niste smecheri din banii de pe gazul tau, avantajati de niste legi ticaloase comuniste , care mai tin si echipe de forbal si judetul sa sufere din cauza asta, plus ca avem o gramada de monumente de intretinut, monumente de valoare mondiala si de care pe statu asta il doare in cot de ele..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus