Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

FOTO, VIDEO. Boxe performante pentru “Doamne miluieste"

FOTO, VIDEO. Boxe performante pentru “Doamne miluieste"

Un sibian din zona Siretului se plânge că nu mai suportă volumul puternic din boxele bisericii ortodoxe din zonă. Călin Mureșan spune că Biserica și-a montat, de o jumătate de an, 10 boxe Shure, foarte performante, iar duminica, slujba răsună în tot cartierul. “Duminica e singura mea zi liberă și aș vrea să mă odihnesc. Dar la opt dimineața, în fiecare duminică, sunt în picioare. Închid și geamurile, degeaba, dau foarte tare volumul. Am făcut și sesizare la Poliție, dar nimic, nu se rezolvă absolut nimic”, spune tânărul de 29 de ani.

Sibianul, care lucrează în domeniul home design, a trimis o serie de fotografii și filmări pe adresa Turnul Sfatului, realizate în această dimineață. Călin Mureșan atrage atenția că, deși în curtea bisericii nu se află absolut nimeni, slujba răsună cu putere în boxe. “Azi-dimineață am zis că să adopt o măsură extremă. M-am plimbat cu mașina în jurul bisericii, cu muzica dată la maxim. Și am și eu ceva boxe în mașină… Dar nu am putut acoperi boxele lor, n-ai cum. Am făcut mai multe ture, am zis că să vină Poliția măcar pentru mine, dacă pentru ei nu vine. Dar nu s-a întâmplat absolut nimic”, spune tânărul.

Reprezentanții bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” susțin că nu vor să deranjeze pe nimeni, dar dau slujba în boxe ca să audă și credincioșii din cartier care, din varii motive, nu pot ajunge la biserică. “Știu că au mai fost asemenea plângeri și pe la alte biserici. Să vină cetățenii deranjați la mine, la biserică, să vedem unde locuiesc, unde sunt apartamentele poziționate, să vedem ce putem face. Vorbim cu tehnicianul, facem probe, să vedem până unde merge sunetul”, a declarant, pentru Turnul Sfatului, preotul Ioan Popa.

VIDEO:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

26 comentarii

alin

Acum 8 ani

Am auzit ca vor sa le înlocuiască pe astea. Cică or să cumpere Bose sau Harman $ Kardon. Sa vezi atunci nebunie. ...
Raspunde

Bijboaca

Acum 8 ani

Nu cred ca jumatate din populatia Sibiului mai crede intr-o forma divina, Dumnezeu. Suntem doar niste ipocriti incurajati de-o clasa politica si mai ipocrita; din cele mai vechi timpuri prostimea a fost condusa prin Biserica...
Raspunde

Georgescu

Acum 8 ani

Eu as interzice boxele la biserici. Simplu si cu efect imediat.
Raspunde

Marian

Acum 8 ani

Incredibil cata nesimtire exista in biserica \"crestin\" ortodoxa si in personalul lor. 99,9% din cei care nu merg la slujba nu vor sa mearga, din motive variate. Si ceea ce face biserica cu ei se numeste \"stalking\" si trebuie urmarit penal. De deranjarea linistii publice si de poluare fonica sa nu mai vorbim.
Raspunde

Jenu

Acum 8 ani

Corect, cine nu poate ajunge la biserica \"din varii motive\" sa dea pe \"TRINITAS\" ca doar si acolo e slujba si e pe toate retelele de cablu.
Raspunde

geo

Acum 8 ani

In loc sa dea ture cu masina in jurul bisericii ii recomand sa deschida televizorul si nu-i va fi greu sa o gaseasca pe zavoranca pe unul dintre canale. Va fi atat de absorbit de personajele care se perinda pe acolo incat va uita compet de toate neplacerile.
Raspunde

Calin

Acum 8 ani

Crede-ma geo ca si cu geamul inchis trebuie sa dau televizorul la maxim ca sa nu se mai auda slujba sau mai bine zis sa nu o mai aud eu atat de tare, dar nu asta e problema, problema e ca vreau sa dorm pana la cat vreau eu, nu sa fiu trezit cu forta cand vrea popa ca el isi permite sistem audio de 10 mii de euro.
Raspunde

Calin

Acum 8 ani

Si va invit pe toti care nu credeti acest lucru, in fiecare duminica de la 8 la 12 in fata bisericii sau la coltul strazii sa va faceti si voi o parere despre ce inseamna sistem de sonorizare performant la o biserica.
Raspunde

sd

Acum 8 ani

Sa faca o plangere si la protectia mediului. Nu auziti ce tare ciripesc pasarile, sigur si-au luat statii si alea :))).
Raspunde

matei

Acum 8 ani

Din pacate fenomenul este deja omniprezent, in toate cartierele si in expansiune ... nu inteleg insa de ce exista dubla masura atunci cind e vorba de poluare fonica pentru Grada de Mediu: Pentru ca nivelul decibelilor din boxe e exact de valoarea poluarii fonice, nu in surdina ca sa auzi linga biserica. Se poate rezolva problema cu putin bun simt si extrem de simplu montind un emitator de putere mica in FM pe o frecventa dedicata unor transmisii bisericesti, in asa fel incit semnalul sa \"bata\" exact in cartierul si catre publicul tinta, citeva zeci de metri in jurul bisericii. Astfel pot asculta slujba si crediniciosii care nu pot ajunge din varii motive la biserica si nici nu se mai deranjeaza intreg cartierul. Zau, nu e complicat, doar sa se vrea si sa existe vointa politica. Personal, urasc sa mai merg in parc ca sa citesc o carte fiinca efectiv nu ai cum sa te concentrezi asupra textului din cauza intensitatii slujbei difuzate in boxe. Din nefericire, pina la urma, in pasul urmator, cred ca se va ajunge la extremism/vandalism, fiindca un om pe care nu il lasi sa doarma devine extrem de irascibil si imprevizibil. Doamne fereste sa mai aiba si o durere de masea ca devine si mai extrem de imprevizibil. Tot din nefericire nu se va transmite slujba la radio (ca sa iti alegi tu postul) si sa o asculti atunci cind vrei tu, fiindca scopul boxelor este de fapt altul: sa asculti slujba si daca vrei si daca nu vrei, ca in vorba cu Grigore si aghiasma. Corect? Pacat oricum ca nu se intelege si nu se accepta faptul ca libertate inseamna ca poti face orice atata timp cat nu deranjezi pe cel de langa tine.
Raspunde

preot petian de pe oncesti

Acum 8 ani

aceeasi problema am avut-o si eu cu biserica de pe oncesti. duminica dimineata la 8, era destinata trezirii, nu somnului. am facut reclamatie la mediu si la sanepid, dar degeaba. singurii care au aparatura de masurare a decibelilor sunt cei de la sanepid, dar nici pana in ziua de azi nu mi-au raspuns la petitia mea. asa ca biserica aduna voturi dar cat de curand le vor pierde, urmand asa cum este si normal falimentul
Raspunde

mircea

Acum 8 ani

cand vedem preoti arestati au averii mai ceva ca parlamentari si nu din munca cinstita
Raspunde

Adrian

Acum 8 ani

La biserica din V.Aaron de langa calarie, este aceeasi problema
Raspunde

DW

Acum 8 ani

@2 asa este
Raspunde

ATU

Acum 8 ani

pe cat de mare dreptate ii dau lui Calin,pe atat de repede as tunde toti popii cu ciobu\' de sticla,inculsiv barbile alea libidinoase unde le raman taieteii din supa :) originala si super simpatica si solutia de a se plimba cu masina caline,e simplu cand va venicu botezul in ianuarie iesi la el si sparge-i dintii cu o bordura sa nu mai poata canta :)
Raspunde

radut dumitru

Acum 8 ani

Daca nu o sa mai sune clopotul si Doamne miluiește in locul apare cate un minaret...sa vedem atunci mai comenteza cineva ??? Pe astia ii mai barberiti cu ciobul ??? Nu mai dureaza mult si o sa stati cu moaca in pamant si cu curu\'n sus !!! Sa vedem atunci cine mai zice ca e prea tare difuzorul in minaret !!!
Raspunde

@16

Acum 8 ani

Adânc e puțul gândirii la unii....de unde le scoți??? De ce sunt obligat să ascult duminica toate lălăielile din boxele bisericilor? Mă obligă cineva să fiu ortodox practicant? Mă obligă cineva să vizitez lăcașurile de cult în fiecare duminică? Trebuie să mă trezesc cu noaptea-n cap, fie că vreau, fie că nu vreau, în fiecare duminică? Este o discriminare fățișă aplicată de BOR!!! Sfidează bunul simț ! Unde e sloganul cu iubește-ți aproapele? Unde e respectul BOR față de oameni și până la urmă, față de libera alegere a fiecăruia? Ăsta e stat laic? Să fim serioși... Chestia cu minaretele și alte teme similare e îndoctrinarea venită din teama și frica BOR că apar peste noapte musulmanii și neoprotestanții și le fură enoriașii. Amice, cruciadele s-au terminat de mult. Suntem în alt secol! Coboară și tu în realitatea cotidiană și prozaică. Dacă ai un servici cu pontatul cartelei, rămâi la condiția ta și respectă-i pe ceilalți! Libertatea ta se termină unde începe a mea, iar tu cam depășești limitele!
Raspunde

Ce

Acum 8 ani

Misto ar fi sa nu mai apară si sa nu se mai audă nimic.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

Da\'ce-ati vrea,dl Muresan:\'\'Stairway to haven\'\'?Popa tocmai v-a \'\'Wish you were here\'\' iar dvs nu si nu!Cu atitudinea asta nu ajungeti in Rai!
Raspunde

Carmen

Acum 8 ani

rusine mare sa-i fie d-lui preot,nici macar la scoala nu se mai face religie obligatorie.Este lipsa totala de bun simt pt cei care lucreaza si vor ODIHNA duminica.Numai Vetei ii mai place.salut Cali
Raspunde

tot Carmen

Acum 8 ani

:ocurile de joaca pt copii crescuti de babele care asculta slujba in boxe si care au cotizat pentru achizitionarea acestora, nu mai sunt.,locurile de parcare au fost la fel luate de catre prea-inalta intre-blocuri acu si linistea locatarilor de prin preajma.sper sa-i pice bine rosiile si ce mai are popa Popa prin gradina sfanta.macar de le-ar da cuiva care chiar are nevoie de ele.Rusine inca o data.Revolta maxima pt biserica intre blocuri , a n-spea construita in Hipodrom.
Raspunde

popa duhu

Acum 8 ani

Câtă penibilitate. Multe minți bolnave. Pe Laurențiu să-l  pomenească în boxe la 4000 de wați și 10000 de decibeeeli.
Raspunde

Costty

Acum 8 ani

Poti sa faci sesizari la Primarie care sigur ti le directioneaza la Politia Locala si care ar trebui sa ia masuri pentru tulburarea linistii publice pe Legea 61/1991. In paralel poti sa faci sesizare la DSP pentru nerespectarea Ordinul Ministerului Sanatatii 119/2014 in care gasesti numarul de decibel maxim admis. Daca nu merge nici cu astea ....poti sa dai cu masina peste popa :-) PS..totul e sa fii persevernet si sa nu te lasi pentru ca toate autoritatile astea de rahat iti trimit un raspuns in 30 de zile. Poti sa ii ameninti cu actionarea in contencios administrative daca nu vor sa ti dea un raspuns sau sa faca ceva. Nu uita sa soliciti la Directia Sanitara masurarea nivelului de zgomot de langa locuinta ta
Raspunde

credincioasa practicanta

Acum 8 ani

Buna Calin, sunt o credincioasa care participa frecvent la slujba de pe Siretului. Vroiam sa iti spun ca nu era necesar sa faci sesizari si sa umbli aiurea. puteai foarte bine sa vii direct la biserica sa vorbesti cu parintele paroh, care e foarte intelegator si deschis la discutii. Sunt sigura ca se rezolva ceva. Stie de problema aparuta si chiar te asteapta sa discutati. Ca si fapt divers, spre exemplu, eu ma bucur de functionalitatea acelor boxe intrucat pe perioada verii pot sta cu copii in curtea bisericii si in acelasi timp pot asculta si slujba. Prin acest exemplu vroiam sa iti spun ca sunt si persoane care se bucura de acest lucru, astfel concluzionez ca nu toate persoanele pot fi satisfacute in acelasi timp. Dar sunt sigura ca se va gasi un compromis.
Raspunde

ioan

Acum 8 ani

Ne vorbeşte părintele Porfirie (ediţia 2003, p. 102-105) Dar încă nu v-am spus prin ce ispită mare am trecut la început, când am fost rânduit acolo, însă m-a ajutat Dumnezeu. În prima duminică m-am dus să slujesc cu multă bucurie. Dorinţa mea de a lucra într-o fundaţie se împlinea. Îmi dăduse Dumnezeu acest dar. Dar ce-am păţit! În ceasul în care trebuia să încep slujba la Sfântul Gherasim, am auzit afară foarte tare un gramofon cu cântece de dragoste: „Te iubesc, te iubesc...” ş.a. Am continuat... nimic, aceleaşi. Eu – rugăciunile, Dumnezeiasca Liturghie. Afară cântecele, înăuntru biserica plină de lume. Ieşeam să spun „Pace tuturor” din Uşile Împărăteşti, dar Liturghia era foarte tulburată. Când am isprăvit, deznădăjduit, am potrivit Sfintele Taine, am împachetat veşmintele şi am ieşit îndată afară. Peste drum de biserică era un magazin de gramofoane şi de plăci de gramofon. Am mers cu nobleţe la proprietar, la domnul Koureta, şi l-am rugat, dacă este cu putinţă, cel puţin la vremea Dumnezeieştii Liturghii, să oprească gramofonul. Îmi zice: - Eu vreau să-mi scot pâinea. Ce voiţi dumneavoastră nu se poate. Am copii, plătesc chirie. - Vă rog, i-am spus, mă necăjesc, e păcat ce se petrece. - Părinte, tu cu treaba ta! Mi-a zis. Eu acum ce să fac? M-am gândit să plec de la biserica asta, să caut alta. Iată, însă, că făgăduisem şi mi se dăduse acest post, deşi nu aveam calităţile cerute, adică nu aveam certificat de absolvire nici măcar a unei singure clase. Ce să-i spun Preafericitului, care a fost atât de îngăduitor şi m-a aşezat acolo din dragoste? Ce să-i spun domnului Alivizatos, care a făcut totul ca să fiu rânduit acolo? Am căzut astfel într-o mare amărăciune. Stăteam în Sfântul Altar şi mă gândeam. Ce să fac? Socoteam că trebuie să plec, nu mai puteam rămâne. Cum să trăiesc acolo, cum să liturghisesc? Eram un om venit de la pustie, dintr-o linişte desăvârşită, în mijlocul unui tărăboi drăcesc. Pe la uşa bisericii treceau toate autobuzele din cartierele Nikeia, Peristeri, din Pireu. Treceau şi se întorceau, claxonând. M-am gândit să plec. Dar cum să le spun? M-am întors acasă întristat, nu ştiam ce să fac... Locuiam atunci lângă Likavitos, pe strada Doxapatri. M-am întors, deci, acasă, şi mă gândeam, mă tot gândeam... Nu voiam nici să mănânc. Eram tare necăjit. Ce-o să fac? Şi mă bucurasem că voi merge la spital, voi vedea bolnavii, îi voi îngriji, le voi vorbi, îi voi spovedi şi împărtăşi... Acum ce să fac? Singur Dumnezeu mă putea scoate din situaţia asta grea. Am răspuns înlăuntrul meu acestei probleme înfricoşate aşa: „Ce va zice Dumnezeu!” Zic: „Dumnezeul meu, nu vreau să-mi vorbeşti, nu vreau să-mi arăţi semne. Aşa,cu a Ta iubire, arată-mi ceva simplu din care să înţeleg că trebuie să plec sau să rămân. Ceva foarte simplu. Nu cer vreo minune, mi-e ruşine.” Şi m-am hotărât să postesc trei zile, fără să pun nici apă în gură, şi să petrec aceste trei zile în desăvârşită tăcere şi rugăciune, aşteptând răspuns de la Dumnezeu. Şi răspunsul a venit. În vreme ce mă aflam la Sfântul Gherasim, veneau feluriţi închinători să aprindă o lumânare. La un moment dat, a intrat o doamnă cu copilul ei. Copilul părea a fi în clasa a cincea. Ţinea în mână câteva cărţi de şcoală. Una dintre ele era manualul de Fizică. I l-am cerut ca să arunc o privire. Obişnuiam să fac lucrul acesta, din dragoste de învăţătură. Răsfoind cartea, am ajuns la pagina unde era înfăţişat un experiment: dacă într-un lac liniştit arunc o piatră, apa va forma „unde”, pe o întindere mică. Dacă arunc o piatră mai mare, „undele” se formează mai mari şi pe o întindere mai mare, „înglobându-le” pe celelalte. În acea clipă mi-a venit răspunsul la dilema mea. A fost o luminare de al Dumnezeu. M-am gândit aşa: „undele” mici ale cântecelor din afara bisericii pot fi absorbite de intensitatea duhovnicească a marilor rugăciuni care se fac înlăuntrul bisericii. În aceeaşi clipă mi-a venit în minte cu tărie: „Şi dacă tu liturghiseşti aici şi ai mintea la Dumnezeu, cine te poate vătăma?” M-am pregătit, deci, să fac aşa. Să mă dăruiesc mult – în Liturghia mea – iubirii lui Hristos, să săvârşesc cu mare râvnă şi mare intensitate duhovnicească drama Dumnezeieştii Liturghii, înfricoşata dramă a Golgotei. Bucuria mea era foarte mare. Credeam că Dumnezeu mi-a găsit dezlegarea. Într-adevăr, duminică dimineaţa am ajuns la biserică plin de nădejde. Am început. Mintea mea era concentrată doar la dumnezeiasca slujire. Simţeam că sunt în cer, împreună cu cei din biserică, oile cele cuvântătoare ale lui Dumnezeu. Am simţit că toţi suntem în harul dumnezeiesc. Afară gramofonul cânta furios. Nu auzeam nimic. Trăiam pentru prima dată o asemenea Dumnezeiască Liturghie. A fost cea mai frumoasă din viaţa mea. Şi de atunci toate au fost la fel. Cam aceasta este diferenţa între un credincios şi un ateu. Nu este un secret faptul că cei mai aprigi critici ai Bisericii şi ai religiei sunt persoane care nu numai că nu cunosc realităţile asupra cărora îşi revarsă cu înverşunare mânia, dar nici măcar nu sunt dispuse să facă vreun mic efort de a le cunoaşte şi înţelege. Perseverez, totuşi: duminica, nicăieri în Sibiu nu începe slujba la ora 8! Acest lucru se poate verifica chiar duminica viitoare! La 8.30 începe Utrenia, iar la 9.30 Sfânta Liturghie! Alta: sistemul de sonorizare nu a fost achiziţionat din contribuţiile „babelor” care îşi îngrijesc copiii în parc (?!), ci a fost oferit, sub forma unei sponsorizări, de o firmă locală. Alta: în curtea bisericii nu se afla absolut nicio persoană. Imaginile contrazic afirmaţia! Alta: cei care râvnesc roşiile din grădina bisericii pot veni să lucreze grădina şi în acest fel vor vedea şi unde ajung mai exact produsele! În altă ordine de idei: astăzi am mers la biserică cu fetiţele mele şi, la un moment dat, am ieşit cu ele în curte, dar nu am reuşit să aud prea bine slujba. La sfârşitul acesteia, am aflat şi explicaţia, ajungând astfel la articolul din Turnul Sfatului. M-am rugat şi eu pentru sănătatea domnului Călin Mureşan. Într-adevăr, e trist să constaţi astfel de tulburări la o persoană care abia îşi încheie tinereţea! Cred că domnul Mureşan ar fi preferat arma în locul maşinii, dacă ar fi avut-o! Ce tensiuni, câtă anxietate?! Nici măcar curajul de a vorbi cu cei de la biserică! Doar agresivitate! Sunt sigur că domnul Mureşan nu este căsătorit, că nu are copii. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi viaţa (sau moartea, vorba unor comentatori!) acelora! De aceea, prefer să mă rog: Să-i dea Dumnezeu echilibrul sufletesc necesar unei vieţi armonioase! Cât despre numărul comentariilor pe marginea articolului, aş fi încântat să văd măcar jumătate la articolele culturale. Am avut astfel de articole în Turnul Sfatului, dar niciun comentariu. Oare a ajuns cultura un prous prea greu de digerat? Majoritatea comentatorilor articolului referitor la neajunsul domnului Mureşan au profilul unor oameni frustraţi, agresivi, încărcaţi de ură. Aceasta este libertatea descoperită de ei: să distrugi, să demolezi! Pentru că ţi se pare că eşti îngrădit? Vorbim de manifestări psihotice, maniacale? Discuţiile civilizate le sunt străine, conform educaţiei primite în anii ateismului comunist. Ca o curiozitate: părintele paroh Ioan Popa a rezistat 17 ani presiunilor Securităţii, păstrându-şi nepătată demnitatea umană! Închei, constatând că fărâme de Andreas Lubitz acoperă tot mai mult lumea actuală!
Raspunde

S

Acum 8 ani

Cat de frumos spus! Da, avem porunca sa ne iubim aproapele ca pe noi insine, sa ne rugam unii pentru altii.Poate ca de mai multa rugaciune avem nevoie noi acum poporul roman-aflat in impas spiritual si moral. Si de mai multa intelegere unii fata de ceilalti, de apropiere fata de problemele celorlati. Bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintile si sufletele tuturor. Hristos a inviat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus