Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Propunere de vot venita din Sibiu: Uninominal pe lista

Un sibian care a preferat să rămână anonim le-a prezentat politicienilor un proiect pentru alegerile parlamentare care ar îmbina perfect votul uninominal cu cel pe listă. Avantajul lui, față de uninominalul existent până acum ar fi că prin acest sistem de vot, numărul parlamentarilor ar putea fi stabilit clar dinaintea votului.
Conform acestei propuneri, alegerea deputaților și senatorilor ar urma să se facă după următorul model. Fiecare județ va avea fixat un anumit număr de parlamentari, în funcție de numărul populației. De exemplu, în cazul Sibiului, am avea de ales cinci deputați și trei senatori. Aceștia nu ar mai fi aleși în colegii uninominale, ci de pe listele partidelor. Fiecare partid întocmește o listă de propuneri, echivalent cu numărul de parlamentari arondat fiecărui județ, însă pe buletinul de vot va exista posibilitatea să fie votat doar un singur candidat. 
Alegătorul va opta pentru o persoană, de la un partid sau un independent. Practic, se va vota o persoană de pe lista propusă de un partid. Sau de pe lista independenților. La final, se vor număra voturile obținute de fiecare partid în parte și se va stabili câți reprezentanți va avea fiecare organizație. După aflarea numărului de parlamentari pe care îl obține fiecare partid, conform numărului de voturi obținute, vor obține mandat candidații de pe listele respective. ”În acest fel, numărul de parlamentari ar fi fix, nu ar exista riscul creșterii numărului de parlamentari, iar alegătorul va putea alege exact persoana pe care o consideră capabilă să-l reprezinte. În același timp, ar exista o competiție internă în cadrul partidelor, alegerea ar ține cont de preferințele electoratului, nu de cei care au întocmit lista electorală”, a explicat ssibianul.
Propunerea a fost transmisă inițial social-democraților. ”Am discutat pe plan local despre această propunere și ni s-a părut foarte bună. Ni s-a părut totuși că ar fi dificil, din punctul nostru de vedere, așezarea pe buletinele de vot a numărului mare de pătrate pe care urmează să fie aplicată ștampila. Noi, organizația Sibiu, am propus acest proiect comisiei de cod electoral, însă nu știm dacă va fi luată în considerare”, a declarat președintele interimar al PSD Sibiu, Adrian Besoiu.
 
Decizia la București însă pare a fi fost deja luată. Cel mai probabil, în 2016, vom vota din nou lista şi nu omul, la alegerile parlamentare. Aleşii din Comisia de cod electoral au decis ca la alegerile parlamentare de anul viitor votul să fie pe liste şi nu uninominal, așa cum a fost în 2008 și 2012. Propunerea a fost susţinută atât de Putere, cât şi de Opoziţie. Preşedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, a precizat pentru Mediafax că are mandat de la PSD pentru a susţine votul pe listă. Vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, a precizat la rândul său că PNL susţine revenirea la legea valabilă până în 2004, inclusiv, la care să se adauge corecturile tehnice necesare. El a spus că PNL susţine amendamentul de a păstra circumscripţia electorală a românilor din străinătate cu patru deputaţi şi doi senatori, care a fost agreată de ceilalţi membri ai comisiei.
Turnul Sfatului a transmis săptămâna trecută o prezentare a proiectului întocmit de sibian tuturor parlamentarilor din Comisa de Cod Electoral. Până la ora redactării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus