Miercuri,
13.11.2024
Innorat
Acum
3°C

Conferinta la ULBS: Cooperarea romano - chineza in context global

În chiar ziua în care Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu aniversează 20 de ani de când instituția poartă numele poetului, reprezentanții mediului academic sibian, alături de cei ai Universității Beijing pentru Limbă și Cultură (BLCU) au deschis prima ediție a conferinței Cooperarea româno - chineză în context global. Conferința cu participare internațională se desfășoară la Sibiu între 12 și 14 mai și are în program numeroase prezentări și discursuri tematice, precum și o secțiune dedicată dezbaterilor pe diferite teme: Către o limbă comună (diplomație culturală, educație și limbaj), Punți de contact (Literatură, artă și spiritualitate) sau Trecut, prezent și viitor (Istorie, politică și societate).
”12 mai 1995 e un reper important în viața acestei universități, care a devenit mai puternică, a devenit mai dinamică, datorită comunității academice. Tuturor le urez astăzi să aibă aceeași aplecare spre interesul universității, aceeași dorință de progres. Iată un exemplu foarte bun de progres și de autodepășire: Institutul Confucius din Universitatea noastră, primul din peisajul românesc, înființat în 2007. Dezvoltarea Institutului este una continuă. Vom face astfel încât aceste vehicul de cunoaștere a limbii și culturii chineze să ofere posibilitatea de a aduce cât mai mulți copii, studenți și adulți cât mai aproape de cultura și civilizația chineză. Trebuie să încercăm și noi, în mediul academic, să dezvoltăm aceste relații”, a declarat rectorul ULBS, Ioan Bondrea, la deschiderea conferinței.
El a anunțat și faptul că Universitatea sibiană a primit finanțare europeană pentru amplificarea legăturilor cu mediul academic chinez. ”Recent, prin eforturile depuse de ULBS și BLCU avem un proiect Erasmus+ aprobat de Consiliul Europei pe această zonă a colaborării între România și China. Suntem prima universitate din zona central și est-european care are un astfel de proiect aprobat sub egida Erasmus+. Toate schimburile de studenți și de cadre didactice se vor multiplica, având susținere europeană și, cu siguranță, atât mediul academic, cât și cel preuniversitar vor avea de câștigat din această colaborare instituțională. Dorim să colaborăm și în viitor, există un bazin foarte larg de candidați-viitori studenți ai Universității pentru specializarea chineză-engleză”, a mai spus Bondrea.

România, element-cheie pentru China

Bian Zhengdong, responsabil cu probleme de Educație din partea Ambasadei Republicii Populare, a vorbit despre tradiția relațiilor dintre România și țara pe care o reprezintă. ”China și România sunt țări prietene, împart dorința și puterea de a colabora economic. România este un element cheie pentru China în colaborarea cu țările din Europa de Est. Primul Institut Confucius din România, înființat aici, la Sibiu, în 2007, a jucat un rol important în a-i ajuta pe români să înțeleagă mai multe despre cultura și civilizația chineză. Cred într-o dezvoltare a relațiilor dintre România și China”, a afirmat Bian Zhengdong.
Instititul Confucius din cadrul ULBS a fost înființat în vremea în care Universitatea era condusă de Constantin Oprean, acum președinte al Senatului universitar. În cadrul conferinței deschisă azi, el a prezentat o lucrare despre importanța Chinei în lume și despre proiectele guvernului chinez.
”Prin modelul de economie socialistă specifică, îmbinată cu economia de piață – adică planificare și concurență – statul chinez garantează investitorilor chinezi repatrierea profitului”, a subliniat Constantin Oprean, arătând că modelul economic chinez a traversat criza economică recentă tot în creștere. ”În ultimii zece ani, ritmul de creștere al economiei chineze a fost de șapte ori mai mare decât al Statelor Unite ale Americii, iar un raport al Băncii Mondiale din 2012 consideră că rezervele valutare ale Chinei vor crește de la 3.000 de miliarde de dolari în 2013, la 9.000 de miliarde în 2030. De menționat că China ocupă primul loc în lume în ultimii ani în ceea ce privește rezervele valutare. (…) O concluzie generală, arată că investițiile echilibrate în toate domeniile, puterea creatoare și capacitatea de muncă a poporului chinez vor asigura condițiile sustenabile de dezvoltare continuă a acestei țări, a Chinei de azi”, a mai afirmat președintele ULBS. Lucrările conferinței au loc în sălile universitare de pe strada Lucian Blaga, nr. 2.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Șpa-go

Acum 9 ani

Da de ce nu conferinta : Cooperarea Opreano-Bondreano- Carabuleano privind spagi si falsuri in contextul actual ?
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Tu vei fi keynote speaker? Că văd că te dai mare cunoscător? Sunt convins că legătura ta cu conferințele este similară cu legătura bălțatei cu poarta :))) Specialiștii lui pește !
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

felicitari conducerii ULBS pentru dezvoltarea parteneriatului cu China
Raspunde

Postac de serviciu

Acum 9 ani

sibian (IP 109.99.168.198) Rusine , pt. natia noastra de romani ,nu suntem capabili sa avem un presedinte Roman.Ne meritam soarta ,toti etnici sunt uniti numai romanii ne mancam ca lupii,sa moara si capra vecinului ...... (2014-12-17 15:13:08)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus